Hanifenin Tarifleri: İçli Köfte

Salı, Haziran 14, 2005

İçli Köfte

Merhaba Arkadaşlar..Uzun bir aradan sonra yeniden yemeke tarifleriye merhaba.. Burada verdiğim tarifler web sayfamın genel yapısına göre biraz daha özel tarifler oluyor.
Bu tarifte sevgili kayınvalidem Zekiye anneme ait. Muhteşem bir lezzet. Fotoğrafda tereyağsız gözüküyor çünkü daha hafif olması için biz tereyağ koymuyoruz. Ama arzu ederseniz siz ekleyebilirsiniz. Annem Adana'lı olduğu için oranın usulüyle yapıyor. Aslında çok çeşitli yapılanları da var. Mesela dövme buğdayla yapılanı da var ama annem bunun daha lezzetli ve hazmının daha kolay olduğunu söylüyor. Denerseniz beğeneceğinizden eminim..



Malzemeler;

- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1,5 su bardağı irmik
- 1 dolu tatlı kaşığı tuz

İçi için;

- 1/2 kilo kıyma
- 125 gr margarin
- 4 orta boy soğan
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz
- 1 çay kaşığı kimyon

Yapılışı;

- Bulguru 1 su bardağı su ile ıslatın. 1 saat bekletin.
- İrmiği ıslatın. Ama çok fazla sulu kalmayacak. Islanmış şekilde bırakın.
- Soğanı süresonunda bulgurun üzerine rendeleyin.
- Kimyonu, salçayı ve tuzu ekleyin.
- İyice yoğurun. Malzeme iyice özleşince irmiği ekleyin. İrmiğide ekledikten sonra yoğurun.
- Kıymayı margarinle kavurun. Pişince soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin. 2-3 dk kavurun. Baharatları ekleyin. Soğumaya bırakın.



- Kıyma soğuduktan sonra, bulgurlu harçdancevizden biraz daha büyük parçalar alın ve işaret parmağı ile içini oyun ve iyice incelterek oyun. Kıymalı harçdan 1 yemek kaşığı kadar içine koyup kapatın.




- Tencerede kaynayan suya 1 tatlı kaşığı limon ekleyin. Tuzunuda katıp köfteleri atın. Tencerenin dibine birikecek şekilde köfteleri katın. Üstüste gelmesin. Tahta kaşıkla hafif kaıştırın.
- Kaynamaya başlayınca 8 dk bekleyin. Süre sonunda sonunda kevgirle alın.
- İsterseniz kızarmış tereyağ gezdirip sıcak servis yapın...
Afiyet Olsun..

At 11:54 ÖÖ, Haziran 14, 2005, Blogger tuhfe said...

Merhaba,
Ben içli köfteyi çok severim ama pek beceremem harika görünüyorlar ağzımın suyu aktı (pardon)
Ellerinize sağlık.

 
At 12:08 ÖS, Haziran 14, 2005, Anonymous gulcan said...

merhaba Hanife..
kayinvaldenin ellerine saglik gercekten cok guzel gorunuyor icli kofte yapmak gercekten beceri isteyen bir sey benim kayinvaldemde cok guzel yapar kulaklari cinlasin:))Bizlerede afiyetle yemek dusuyor.Ege ve seni cok optum kendinize iyi bakin.
Hoscakalin...

 
At 12:57 ÖS, Haziran 14, 2005, Blogger Hanife said...

Merhaba Sevgili Tuhve ve Gulcan..
Ben de beceremem asla. Daha once hiz denemedim ama bir defa yapacagımkendi basıma.İcinioymayı beceriyorum ama kıvamı tutturmak asıl işin onemli kısmı. Yapacakolanlara iyi sanslar diliyorum.. Ben denersem deneyimlerimi mutlaka eklerim..
Sevgiler..

 
At 1:40 ÖÖ, Haziran 15, 2005, Anonymous Adsız said...

selam,
içli köfteyi sevmeyen pek yoktur heralde bizim burda yani mersinde de çok yapılır.ayrıca üstüne yağda salça ve sarımsağı kavurup dökünce muhteşem bir şey oluyor:)))afiyet olsun

gülşah

 
At 4:57 ÖÖ, Haziran 15, 2005, Blogger Hanife said...

Merhaba Gulsah,
Mersinli bir arkadasımda aynı senin bahsettigin sosla yemistim ve harika olmustu. Cok degisik bir tat, ben cok begenmistim.
sevgiler..

 
At 8:28 ÖÖ, Haziran 16, 2005, Blogger yemekvebiz said...

Hanifecim, Zekiye annenin ellerinden op benim icin, ne guzel yapmis, harika...Bende oyle cok severim ki, yapimi eziyetli yemesi kolay ve hemen tukenen bir lezzet bizim ulkemiz icin...
Ellerine saglik Zekiye annenin,
Sevgilerimle, egemide opuyorum.
Zeynep Tore

 
At 9:11 ÖÖ, Haziran 16, 2005, Anonymous Fatma said...

Sevgili Hanife,
annenin ellrine saglik. Biz de Adanaliyiz. Bizim evde de aynen boyle haslama icli kofte yapilir. Yalniz disina da et konulur bizim bildigimiz, tutsun diye.

Sevgiler, Fatma

 
At 10:50 ÖÖ, Haziran 16, 2005, Blogger Hanife said...

Zeynep merhaba..
Ben bugune kadar hiz denemedim.Ama cok severim herkes gibi.Birgun mutlaka kendi basıma deneyecegim. Bu tarif cok leziz ve hafif oluyor. Bol bol yiyebiliyor insan..
Ben de seni ve Kerim'i opüyorum..

Merhaba Fatma..
Dısına et konulanı daha guzelolur derler. Ben daha once dısarda yedi o halini. Her sekilde guzel ilikofte benimicin. Sizin yaptıgınızda guzel oluyordur mutlaka. sizinde elinize saglık..
Sevgiler..

 
At 3:01 ÖÖ, Haziran 22, 2005, Blogger Minik Patikler said...

Oyle harika gorunuyor ki insan tok olsa bile cani cekiyor dogrusu :)

 
At 3:37 ÖÖ, Haziran 23, 2005, Blogger Hanife said...

Seniyecigim merhaba...
Ben de aynen snin dedigine katılıyorum. Tok olsam bile yiyebilecegım bir yemek...

 
At 9:09 ÖÖ, Eylül 18, 2007, Anonymous safinaz said...

selam,hanifecim bende içli köfte yapabilmeye çalışıyorum,yapıyorumda,tadıda gayet güzel oluyor ama bir türlü köftenin dışını o macunsu kıvamda yapamıyorum.yoğurma işleminin belli bir süresi varmı?

 
At 9:10 ÖÖ, Eylül 18, 2007, Anonymous safinaz said...

bir şey daha soracaktım,bu verdiğin tarifin ölçüleriyle ortalama kaç köfte çıkıyor?

 
At 6:13 ÖS, Eylül 18, 2007, Blogger Hanife said...

Safinaz,
Ben de hic uzman degilim aslinda kofte konusunda, ama bu yaz yptigimiz yuvalama corbasi, ayni tarifle oluyor ve uzun sure yogurmustuk. Hamurumsu kivama gelecek kadar yoguracagiz. En az 8-10 dk kadar belki..
Bu olculerle yaklasik 30-35 adet cikar sanirim. Saymadm hic ama 7-8 kisiye rahat yetiyor.

 
At 5:20 ÖÖ, Mart 17, 2008, Blogger Tuğba said...

merhaba,
bugün nasipse ilk içli köftemi yapacağım.içine margarin yerine sıvıyağ koysam olur mu?bir de ceviz olmaz mı?
www.keyiflimutfagim.com

 
At 9:32 ÖÖ, Mart 17, 2008, Blogger Hanife said...

Merhaba Tugba,
Kayinvalidem margarini tutmasi icin koydugunu soylemisti, ben de gerekli mi diye sorunca. Belki yari yariya sivyagla karistirabilirsin. Ben hic tek yapmadigim icin tamamiyla sivi yag kullan diyemem:) Belki yerine tereuag kullanabilirsin.
Ceviz pek tabi olur.
Umarim sonucdan memnun kalirsin..
Sevgiler..

 
At 6:45 ÖÖ, Mart 24, 2008, Anonymous Adsız said...

ben ceviz ekledim..20 adet kofte cikiyor benim yaptigimdan..bir de margarin yerine zeytinyağ kullandim..belki tereyag da kullanilabilir.. ama zeytinyag sanirim daha hafif olmustur..cok lezzetli oluyor tarif icin tesekkurler

 
At 10:06 ÖÖ, Mart 24, 2008, Blogger Hanife said...

Merhaba Tugba,
Zeytinyagiyla denemen iyi olmus. Bu sayede tarifin zeytinyagiyla da basarili oldugunu ogrenmis olduk..
Tesekkurler deneyimlerini paylastigin icin..
Afiyet olsun..

 
At 7:38 ÖÖ, Temmuz 26, 2008, Blogger Sevim said...

Iskenderun da Serem Manti diye bir yer var.
Hem kizarmis hem haslanmis super icli kofte satiyor.
www.seremmanti.com

 
At 1:06 ÖS, Ocak 09, 2009, Anonymous Cgdm said...

MerhabaLar Hanife Hanım
Gerçekten farklı bir yapılışı var yöre yöre fark ediliyor yapılışı sanırım ben maraşlı olarak daha farklı yapıyoruz daha doğrusu annem :))) Herşeyini hazırlarım yaparım ama bi oymasını ve kapatmasını beceremiyorum.. Gerçekten çok marifet ve hüner gerektiren bir lezzet.. Biz dışını yaparken kesinlikle irmik kullanmıyoruz yumurta ve un ile daha çabuk kıvam alıyor denemenizi tavsiye ederim...

 
At 1:45 ÖS, Ocak 09, 2009, Blogger Hanife said...

Merhaba Cigdem,
Un ve yumurtayi duydum, ama kayinvalidem her zaman irmikle yapar. Ben hic tek basima cesaret edemedim ne yazik ki. Maras mutfaginin ne adar lezzetli oldugunu bilirim, masalah hanimlari da cok beceriklidir.
Bir arkadasim un ve yumurta le yapardi, dagilma riskini hic yasamiyorum demisti bu sayede. Ben de sizin gibi oyma isinden dolai tek basima yapmaya kalkismiyorum.
Tesekkuler yorum icin..

 
At 11:15 ÖÖ, Ocak 21, 2009, Anonymous Adsız said...

merhaba,
aynen tarfinizde belirttiğiniz gibi ve belirttiğiniz ölçüleri kullanarak yaptım. ilk denememdi ve sonuç muhteşem oldu. paylaşımınız için teşekkürler! elinize kolunuza sağlık!
sevgiler

 
At 12:35 ÖS, Ocak 21, 2009, Blogger Hanife said...

Afiyet olsun. Begenmnize sevindim, ellerinize saglik..

 
At 9:23 ÖÖ, Temmuz 31, 2009, Anonymous kruvasan said...

Çok kalın açmışsınız... Halbuki içli köfte döndürüle döndürüle açılır avuç içinde...

İçine de fazla kıyma koymuşsunuz.

Kıyma ceviz den biraz fazla olacak yoksa mide bulandırıyor.

 
At 4:36 ÖÖ, Aralık 04, 2009, Anonymous Adsız said...

merhaba hanife ben yıllardır içli köfte yaparım ancak bizim usulle yapmak çok zaman alıyordu tariflerini gezerken bu tarif ilgimi çekti denedim çokta güzel oldu hem kısa zamanda yapılıyor hemde daha zahmetsiz geldi bana son bir kaç seferdir senin tarifinle yapıyorum ve sonuç harika bundan sonrada hep senin tarifini kullanacağım sonsuz teşekkürler...

 
At 9:54 ÖS, Aralık 06, 2009, Blogger Hanife said...

Ellerinize saglik.. Yorumunuz icin tesekkurler..

 
At 2:32 ÖS, Mayıs 21, 2010, Anonymous Tam Tadında said...

İçli köfteyi çok seviyorum bi de yapmak kolay olsa. Hazır alınca güzel olmuyor, bu tarifi yapmayı denicem. Elinize sağlık güzel görünüyor ;)

 
At 2:57 ÖS, Ağustos 13, 2010, Anonymous Emel said...

Az önce yaptım tarifinizi,margarin yerine sıvı yağ koydum sadece,çünkü evde margarin yoktu.Hayatımda ilk kez yapmama rağmen oldukça kolay geldi,eşime sürpriz yapacağım yarın.Eminim pişince de çok güzel olacak.Çok teşekkür ederim tarif için.

 
At 11:11 ÖÖ, Eylül 07, 2010, Blogger Hanife said...

Ellerinize saglik Emel. afiyetle..

 

<< Home