Halamın Elinden

Ayvalık'a geldiğimiz gün halamın bizim için hazırladığı nefis börek ve katmer...

Katmeri çok severim. Tahinli ve haşhaş ezmesi ile yapılır bizim oralarda. Halamın bu kez yaptığı tahinliydi. Şekersiz, bir miktar yağla yapılır aslında ama biz, yani ben ve kardeşim şekerli sevdiğimizden bir miktar ekleriz. Yoksa mayasız hamurdan yapılan katmere orjinalde şeker konulmaz.
Eskiden yaz tatillerinde Uşak'a gittiğimizde her sabah kahvaltı için haşhaşlı kıvrımlardan alırdık. Yuvarlak, ekmek gibi şekil verilmiş iri çöreklere benzer kıvrımlar. Şekersiz olduğu için biz reçele bulaya bulaya yerdik kardeşimle. Ne zamandır yemiyorum. Nasıl da özledim. Benim
buradaki tarifim kıvrımın boyut olarak küçüğü ve şekerlendirilmişi. Bir başka farkda hamuruna süt değil su katılması. Normal ekmek hamuru gibi yani.. Tahinli katmerle nefsimizi biraz körelttik halam sayesinde. Ellerine sağlık çok da leziz olmuştu.
Eğer evinizde saç varsa katmeri saçda pişirmek en güzeli. Halamda yazlığın bahçesinde kurmuş saçı, geçmiş başına.. Ohh mis gibi aynı çocukluğumdaki gibi..

Bu kadar nostaljiye yeter diyorum ve geçiyorum tariflere..
Haa unutmadan börek için malzemelerin hepsi organik has bahçe pazıları, mis kokulu köy peyniri ve Ayvalık'ın güzelim zeytinyağı. Yani kısaca 'yemede yanında yat' misali...

Ve işte tarifler........



Tahinli Katmer

Malzemeler;
Hamuru için:
- 1/2 kg un
- bir tutam tuz
- ılık su

Tahinli malzeme:
- 1 su bardağı kadar tahin
- Damak zevkinize göre 1/2 su bardağına kadar şeker
- 1 kahve fincanı sıvı yağ

Yapılışı;

- Un, su ve tuzla çok yumuşak olmayan, elastiki bir hamur yoğurulur.(Mantı hamurunda olduğu gibi)
- Tahinle yağ karıştırılır. Tahinin bal kıvamında akıcılığı olması gerekir. (Burada verdiğim miktarlar biraz göz kararı. bu yüzden birazda tahinin katılığına göre ayarlamak gerekiyor yağ miktarını.)
- Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar alınır ve mantı hamuru gibi açılır.
- Hamurun üzerine 1 yemek kaşığı tahinden alınıp yayılır. İstenirse şeker serpilir ya da aslında olduğu gibi şekersi yapılır. Hamur bohça şeklinde katlanır. Tekrar oklava ile eski büüyüklüğünde açılır ve yeniden katlanır. Bu işlem 2-3 kez tekrarlanır.
- En son hamur 1/2 cm kalınlığında açılır. Yağsız teflon tavada ya da saçda (asıl makbülü saçda olması tabii eğer varsa) arkası önü hafif pembeleşene kadar pişirilir.
- Kalan hamur için aynı işlem tekrar edilir.



Pazılı Ve Peynirli Börek

Bu börek enfes olmuştu. Ne zamandır el açması ve bahçe pazısıyla pişen bir börek yemediğimden, ne kadar yedim hatırlamıyorum.. Ohhh gelsin kilolar..:))

Malzemeler;
Hamuru için:
- 1 kg un
- su ve tuz

İç Malzemesi;
- 500 gr kadar pazı, yıkanmış ve kıyılmış
- 250 gr kadar beyaz peynir (halam taze köy peyniri ile yapmış)
- 1 adet orta boy soğan
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- tuz ve arzunuza göre kırmızı biber, karabiber

Yapılışı;

- Un, su ve tuzla mantı hamuru gibi hamur hazırlayın. Elastiki bir kıvama gelene kadar yoğurun.
- Hamur dinlenirken iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için yemeklik kıydığınız soğanları sıvıyağda kavurun. Soğanlar soğuyunca doğranmış pazılara ekleyin. Rendelediğiniz peyniride ekleyip damak zevkinize göre tuz ve baharatları ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırın.
- Hamurdan avucunuzla parçalar koparıp unlanmış temiz bir zeminde incecik açın. Zeytinyağını hamurun üzeine 1-2 kaşık gezdirin. Hamurun bir kenarına yeteri miktarda pazılı harçdan koyup sigara böreği gibi kıvırın. Tepsinin kenarından ya da ortasından başlayıp kendi etrafında dolayarak tepsiye yerleştirin.
- Tüm hamur için aynı işlemi uygulayın.
- En üste yumurta ve 2-3 kaşık yoğurdu karıştırıp böreğin üzerine yayın. 230 Cde üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun.

Yorumlar

  1. pazili borekten alayim ben, cok guzel gorunuyor , ellerine saglik halaciginin, akrabalarla olmanin keyfini cikar, benim icinde,
    afiyet olsun
    zeynep

    YanıtlaSil
  2. Zeynep'ciğim,
    Gerçekten burada geçen her dakika çok keyifli.. Ama az süre kladı artık. Yakında evimizdeyiz. Bu bizi ne kadar götürür bilmem ama şimdiden hüzün çöktü inan..
    Bu tarifleri yazarken sen aklıma geldin desem inanır mısın? 'Zeynep tarifleri okusun, beğenir ve mesaj yazar' dedim, beni haklı çıkardın..
    Umarım sende en kısa zamanda buralara gelir sevdiklerine kavusursun..
    Kerim'i öp yerime..

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Hanife, katmer bizim burda da sacta yapılır ve ben de bayılırım. Pazılı böreği de annem sık yapar. Halanızın ellerine sağlık, ev yapımı ve organik malzemeli olunca nasıl da güzel olmuştur!

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Sibel..
    Hakikaten saçda yapılan bir başka oluyor.. Her şeyin ası ve hakikisi gibi yok değil mi??

    YanıtlaSil
  5. Tesekkür ederim Ozlem. Sana mesaj yazacagım hemen..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver