Hanifenin Tarifleri: Kirmizi Olsun..

Perşembe, Eylül 08, 2005

Kirmizi Olsun..

Yayinlamam gereken o kadar tarif ve yazi birikti ve ben siteme cok fazla zaman ayiramiyorum ne yazik ki. Bu yuzden, insanin icini kaynatan kirmizi renkli dolmalarimi ve domates kurularimi bir arada yayinliyorum.

Kirmizi olsun, illa ki kirmizi. Daha ne isteyeyim:)


Zeytinyagli ve Mantarli Kirmizi Biber Dolmasi

Kirmizi biberlerimle bol mantarli dolma turu birsey yapacaktim once. Ancak evdeki mantar yeterli olmayinca pirinc de ekledim, bildigimiz zeytinyagli dolma ici hazirladim, tek farki mantarli olmasi. Yeni bir tarif denemis oldum boylece. Hele de benim gibi mantari sevenler icin guzel bir lezzet..

Malzemeler;

- 5-6 adet dolmalik kirmizi biber
- 2 adet sogan
- 2 dis sarimsak
- 6-7 adet mantar
- 4-5 yaprak maydanoz
- 1/2 tatli kasigi nane
- 1/2 tatli kasigi karabiber
- 1 yemek kasigi kadar dolmalik fistik
- 1/2 fincan zeytinyagi
- 1 cay bardagi su

Yapilisi;

- Biberleri yikayin ve enlemesine ikiye bolun ve iclerini temizleyin.
- Sogan ve sarimsagi yemeklik kiyin ve zeytinyaginda pisirin.
- Yikanmis ve dogranmis mantarlari ekleyin. 2-3 dk cevirin ve yikanmis pirincleri ekleyin.
- Birkac dakika daha cevirip baharatlarini ekleyin ve suyunu da katip kisik ateste suyunu cekene kadar pisirin.
- Ic malzeme soguduktan sonra biberlerin icini doldurun.
- Yayvan bir kaba biraz ilik su ve cok az yag ilave edin ve dolmalar yumusayana kadar pisirin.
- Ilik ya da soguk servis yapin..

Domates Kurusu

Sevgili Asli'dan ogrendim domatesleri kurutma yontemini. Sagolsun, yoksa aklima bile gelmezdi bu yontem. Yikayip, ikiye uce boldugum domatesleri 100 C de 7-8 saat boyunca pisirdim. Sonunda kurudular. Sanki icleri biraz yumusak gibiydi ama dislari tamamiyla kurumustu.


Bolca zeytinyagi koydugum kavanoza yatirdim bir guzel. Henuz tadina bakmadim ama kavanozda seyretmesi bile cok guzel..

At 3:00 ÖS, Eylül 08, 2005, Blogger yemekvebiz said...

Hanifecim, ellerine saglik
sormak istedigim hangi domateslerden kuruttugun, roma domatesi dedikleri sert kabuklu olanlardan mi? yoksa normal domatesler var cekirdekli onlardan mi?
bende yapayim, domates ucuzken su siralar...

zeynep

 
At 3:05 ÖS, Eylül 08, 2005, Blogger Hanife said...

Normal orta boy tarla domatesleriydi aldiklarim. Gelecek sefer italyan domatesi dusunuyorum. Onlar daha az etli belki daha iyi kururlar.
Ben henuz denemedim ama yeniden yapacagim bol bol.. Senin su meksika peynirini henuz almadim (buralarda meksika marketleri pek yok, ama onunla harika gider diye dusunuyorum. Ne dersin?

 
At 10:56 ÖS, Eylül 08, 2005, Blogger Sibel said...

Dolmaların çok ilginç Hanife, eminim çok da lezzetli olmuşlardır. Cidden kırmızı iştah açıyor:) Ellerine sağlık!

 
At 1:34 ÖÖ, Eylül 09, 2005, Blogger yemekvebiz said...

Hanife peki domatesleri zeytin yağına bastırmasak olmaz mı?
Yani kuru olarak muhafaza etsek ve istediğimizde zeytinyağına bastırsak ?
Şimdi Aslı nın blogada bakacagım ?

Ellerine sağlık,
Sevgilerimle
Figen

 
At 5:01 ÖÖ, Eylül 09, 2005, Blogger zeytinağacı said...

Dolmaları görünce ağzım sulandı Hanife ben de kırmızı biber dolması yapayım , hazır içim var yaprak saracaktım vazgeçtim. Domates kurularınızı güle güle yiyin afiyet olsun.

 
At 6:16 ÖÖ, Eylül 09, 2005, Blogger Hanife said...

Tesekkur ederim Sibel..

Figen merhaba,
Ben zeytinyagina yatirip buzdolabina koydum ve yaptigim mikrada cok az zaten. Bu yuzden zeytinyagi olmasada olur sanirim. Ama saklama kosullari ve miktar onemli bence. Burada Turkiye mali olan guneste kurutulmus domatesler var, bir kismi zeytinyaginda bir kismi ozel paketlre ama kuru halde, hava almayacak sekilde paketlenmis. Sen de hava almayacak sekilde yaparsan belki olur, ama ne kadar sure dayanir bilemiyoum.

Kirmizi biberlerin bol ve ucuz oldugu bu donmede ben cok kullaniyorum. Dolmasida cok guzel oluyor gercekten. Denersen begeneceksin umarim..
Sevgiyle......

 
At 7:32 ÖÖ, Eylül 09, 2005, Blogger pınar said...

eline sağlık hanife
kırmızı biber dolmasını ben de çok severim. hatta kışın doldurmak üzere dondurucuya da koydum.

 
At 8:13 ÖÖ, Eylül 09, 2005, Blogger Hanife said...

Dondurucuya ne sekilde attin Pinar? Ben de yapmak isterim. Gerci dondurucu su anda bile dolmus durumda ama benkoyacak bir yer bulurum:)
Tesekkur ederim..

 
At 9:02 ÖÖ, Eylül 09, 2005, Blogger Basak said...

Hanife, o kadar açım ve o kadar çok istedim ki şimdi o dolmalardan yemeyi inanamazsın. Bayılmak üzereyim. Harika bir lezzet. Eline sağlık.
Bir de afiyet olsun tabii. ;)

 
At 10:54 ÖÖ, Eylül 09, 2005, Blogger yemekvebiz said...

Hanifecim,
bulamazsan soyle bana yollayim sana alip, alan herkes memnun kaldi cunku, Turk tulumunu aratmaz oldu, kalite ve fiyat konusunda :))

Zeynep

 
At 12:11 ÖS, Eylül 09, 2005, Blogger Hanife said...

ahh Basak'cigim, keske gonderme ya da yapip seni davet etme imkanim olsa. Ama gel gor ki dunyanin bir ucundayim..
Tesekkur ederim..

Zeynep'cigim,
Sagolasin. Mutlaka vardir, ama buralarda meksika marketi cok fazla yok, ya da var ben bilmiyorum. Buyuk marketlerde mutlaka vardir. Ama bazen o kadar az vakit oluyor ki, listedekileri zor alip cikiyorum:))
Cok sagol teklifin icin, bulamazsan haber ederim canim:)

 
At 4:18 ÖÖ, Eylül 10, 2005, Blogger pınar said...

hanife kırmızı biberleri yıkayıp ayıkladım ve poşete koyup dondurucuya kaldırdım. havasını alınca daha az yer kaplıyor. ya da iç içe geçirebilirsin biberleri. aslında içini doldurup da kaldıranlar da var ama ben boş olarak poşetledim.
sevgiler...

 
At 6:59 ÖÖ, Eylül 10, 2005, Blogger Hanife said...

Cok tesekkurler Pinar verdigin bilgiler icin..
Ben de birkac tane alip yapacagim bakalim..
Sevgiyle..

 

<< Home