Otlu Cicek Ekmek


Bu ekmegi 2-3 yil kadar once neredeyse haftada birkac kez yapardim. Gecen gun aklima geldi, bu kez ekmek yapma makinasinda yogurdum hamurumu. Hamurun kivami daha guzel oldu sanki. Mayali hamuru uzun sure yogurmak cok onemli, hamurun kivami icin. Ben bu kez makinada yaptigim icin daha az yoruldum, ama hamuru ellemek zevkini makinadan sonra sekil verdirirken bol bol tattim.
Tarif cok basit, ben normal ekmek unu kullandim, kepekli unla da pekala olabilir, hatta belki yari yariya karisitirarak.
Ekmegin disina eklenen baharatin bir kismi hamurun ununa karistirilip icine de eklenebilir. Bu kez ben hamuru sade yaptim.

Malzemeler;
1 su bardagi=1 kap

- 1 su bardagi ilik su
- 2 tatli kasigi seker
- 1,5 tatli kasigi tuz
- 3 su bardagi un
- 2 tatli kasigi maya
- 1/2 cay bardagi zeytinyagi
- herbirinden 2 tatli kasigi kadar; kekik, kuru nane, kuru maydanoz, feslegen

Yapilisi:

- Ben makinada yaptigim icin yukardaki malzemeleri (baharatlar ve yag haric) sirasiyla makinaya koyup, yogurma kodunda calistirdim.
- Elinde yoguracak olanlar icin, ilik suyun yarisinda mayayi ve sekeri eritin. Daha sonra kalan malzemeleri ekleyerek ele yapismayacak bir hamur elde edin. (Unu yavas yavas eklerseniz yogurmak biraz daha kolay olur.) Hamurun ustunu folyo ile ortup mayalanmasi icin bekletin.
- Yag ve baharatlari hamur bezelerinin girecegi kadar buyuk bir kabda karistirin.

- Hamuaz silindir sekli verin ve limon buyuklugunde parcalara bolun. Bezelere yuvarlak sekiller verin.

- Her bir bezeyi yagli karisima batirip, yuvarlak firin kabiniza siralayin.


- Bu sekilde yarim saat kadar bekletip bezelerin pisecekleri firin kabinda kabarmasini saglayin.


- Onceden isittiginiz 200 C lik firinda ekmeginiz kizarana kadar pisirin.
Afiyet olsun.

Yorumlar

  1. Nefis görünüyor Hanife. Eline sağlık. Buradaki fırınlarda satılan çiçek ekmekler çok mayalı yapılıyor. Çok sevmeme rağmen almıyorum. Bu tarifini mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Sabah sabah canım çekti valla.
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  3. Harikasın Hanife,

    Ne zamandır böyle güzel bir tarif bulamamıştım. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Hanife cokkk güzel ya gercekten cicek ekmegini seven biri olarak cok mutlu oldum karsimda bu resmi görünce:) ellerine saglik!

    YanıtlaSil
  5. hanife çok güzel. eline sağlık. uzun zaman oldu ekmek yapmayalı. iyice tembelleştim ben :(.

    YanıtlaSil
  6. Hanife tebrik ederim seni arkadaşım gerçektende çok marifetli bir hanımsın ah sen benim komşum falan olsaydın ne güzel olurdu.

    YanıtlaSil
  7. Hanıfecıgım ekmegın gene harıka olmus.Oradayken yaptıgın kekıklı ekmegı yeme sansımız olmustu ve burcu cok beyendıgı ıcın tekrardan yapmıstın.Sımdı canım cektı valla ellerıne saglık optum

    YanıtlaSil
  8. süperrrr ya ellerine sağlık......

    YanıtlaSil
  9. Hanife, ben de geçenlerde çiçek ekmek yapmıştım ve beklemekteydi yayınlanmak için:) Benim ekmeğim sadeydi ama böyle baharatlı olunca eminim çok daha şahane olmuştur. Eline sağlık!

    YanıtlaSil
  10. vallahi harikasin hanife'cigim!
    bugünlerde ekmek yapma günlerine geri döndük anlasilan. geçen gün ben de yaptim kendi ekmegimi. tam ve beyaz bugday unu, misir unu, yulaf ezmesi, keten tohumu, ceviz ve kisnisli idi benimki. severek yiyorum. bir seferinde de senin ekmeginden yapayim diyorum, hay aklinla bin yasa!
    tijen

    YanıtlaSil
  11. Cok tesekkur ederim arkadaslar. Bu ekmegi yapmak cok kolay, denerseniz goreceksiniz ve tadi cok guzel oluyor. Ozelikkle kahvaltida.
    Sekerkiz, ben kuru maya kullandim, yas mayayala da olur, ama miktari konusunda birsey soyleyemeyegim. Ben hic kullanmiyorum cunku.
    Tijen, senin malzemelerin kulaga cok hoz geliyor. Ben de karisik unlu ekmekleri tercih ederim, ama beyaz ekmegi esim daha cok sevdigi icin, hep beyaz un kullaniyorum.
    Yenidne tum mesaj yazan arkadaslara tessekur ediyorum, guzel sozleriniz icinfoeyqpvr

    YanıtlaSil
  12. Hanifecim,
    bende bunu ramazan icin yapayim bari ne guzel olur sahurda yemesi degil mi?
    harika
    harika ellerine saglik

    zeynep

    YanıtlaSil
  13. Sahurda gercekten cok guzel olur Zeynep'cigim. Yaninda da zeytinyagli domates ve zeytin:)) Hmm kokusu bile geldi burnuma:)

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Hanife Hanım;

    Yavaş yavaş mutfağa girmeye başladığımdan ve ikinci kez mayalı bir hamur yapacağımdan pek bilgili değilim. Acaba tarifinizde bahsedilen folyoya sarırılıp bekletilen ilk mayalama süresi ne kadar? Cevabınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Zeynep,
    Hamuru yogurduktan sonra, ki uzun sure yogurmanizi tavsiye ederim, az yagladiginiz derin bir kaba yerlestirin ve uzerini folyo ile ortun, sarmayin. En az 1 saat ya da hamurunuzun kabarmasina bagli olarak, iki kati olana dek bekletin. Sonra tekrar yogurun ki hava kabarciklari ciksin. Bezelere ayirin ve karistiridiginiz baharata bulayip yerlestirin..
    Umarim basarili olursunuz..
    Sonucu bildirirseniz cok sevinirim..

    YanıtlaSil
  16. Hanife, yaptım ekmeğini kahvaltıda yedik afiyetle. Nefis oldu, çok sağol. Klasikler arasına girdi bile bu ekmek bizim evde.

    YanıtlaSil
  17. Afiyet olsun Burcu. Begenmis olmaniza cok sevindim..

    YanıtlaSil
  18. Hanife çok çekici görünüyor başarılı bir sonuç..
    Çok güzel olmuş.Oğluş krese basladı bugün bende artık daha geniş vakit bulup deneyeceğim tarifleri.
    Ellerine sağlık,
    Figen

    YanıtlaSil
  19. harika bir ekmek bu nefis görünüyor ellerine sağlık canım yeni restaurantınızda ekmeği bile siz yapacaksınız galiba :)))
    nasıl çalışmalar kolayladınız mı biraz?
    nihan

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Hanife,

    Ellerine saglik, cicek halinde sunmak cok guzel bir fikir

    Bende senden esinlenerek coregimi oyle sundum, ondan sonra ellemeye bile kiyamazsin:)

    Sarah

    YanıtlaSil
  21. Figencigim,
    Hayirli olsun minigin kresi. Ben de Ege'yi verdim 3 hafta once. Gayet iyi gidiyor:)) Bundan sonra bolca vakit bulabilirsin artik mutfaga:)

    Nihancigim,
    tseskkur ederim. Isler bayagi zor gidiyor, dayaniyoruz bakalim hala:)

    Sarah,
    Tesekkur ederim. Eminim senin coeklerin de cok guzel olmustur. Senin de ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  22. Ekmeğin harika görünüyor Hanife ellerine sağlık,ayrıca restoran işin için tebrik ederim hayırlı olsun !

    YanıtlaSil
  23. hanifeeee.

    mekan acildimi? resimlerini bizlerle paylas, hayirli isler
    mubarek ramazan gunlerinde,

    Zeynep

    YanıtlaSil
  24. Nalan,
    cok tesekkur ederim.

    Zeynep'cigim,
    SAna yazamadim, yeni gruba uye bile olamadim daha:) Nasil bir yogunluk anlatamam. Site icin bekleyen 2-3 tarif var hazir onlari bile yayinlayamiyorum. DAha baslayamadik, aksilikler falca oldu. YA bize sans vurdu ya da herkesin basina gelir diyoruz:) Bakalim hayirlisiyla hafta sonuna baslayacagiz insallah.
    Sana da hayirli ramazanlar canim..

    YanıtlaSil
  25. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  26. Sevgili Hanife,

    Sitenin uzun zamandar beri sadik ve sessiz takipcilerinden biriyim. Aslinda her sabah cayimin demlenmesini beklerken yaptigim en zevkli is senin ve diger arkadaslarin (senin sitenin linklerinde de bulunan yemeklerle ilgili hemen her site) sitelerini kontrol etmek ve neler yapilmis diye heyecanla bakmak. Ama senin ve senin gibi yurtdisinda yasayan arkadaslarin sitelerini gece yatmadan once de mutlaka kontrol ediyorum. (Aksamlari belki bisey eklenmistir ve ilk goren ben olurum diye :)) Bu arada ben de tam 1 yildir Amerika'da yasiyorum. Burada degisik olan bazi sebzeler,kullanilan malzemeler,neyin nasil yapilabilecegi gibi konularda bu yuzden yurtdisinda olan arkadaslarin sitelerinden cok faydalandim. Bu anlamda sana ve senin sahsinda diger arkadaslara emeginiz,paylasimlariniz ve yardimlariniz icin cok tesekkur etmek isterim.
    Niye bu gece yazdigimi belki merak edeceksin. Aslinda ayni zamanlarda Turkiye'ye gittik seninle ve Turkiye'de ki bulusmaya da gelmeyi dusundum ama o gunlerde hem Istanbul'da olamadim hem de cekindim. Yazin Ayvalik'ta da uzun sure kaldim. Senin sitende ayni yerlere gittigimizi okuyunca kendimi tuhaf bi sekilde mutlu hissettim. Sanirim yurtdisinda yasayinca insan daha duygusal oluyor . O zamanlarda da mail atsam mi diye dusunmustum. Ama bu geceye kismetmis.Dun esimle birlikte biryere gitmistik. Orada esimin arkadasi aksam bizi evlerine davet etti. Ben kendileriyle yeni tanistim. Sagolsun esimin arkadasinin esi de epey hamaratmis. Bize guzel seyler hazirlamis. Bunlardan biri de cicek ekmek idi. Gercekten cok guzel olmustu. Ben tarifini istedim ama acikcasi alamadim. Sabahtan beri de birgun telefonla isterim tekrar diye dusunuyordum. Internette tarif aradim bugun ama istedigim gibi bir tarif bulamadim. Sonra ekmek makinemde french hamuru yapip,yuvarlak minik ekmeklerimi yaptim bu aksam. Ve yemegimizi yedik tabi. Ama az once sitene bakip cicek ekmek tarifini gorunce gercekten sasirdim. Baska bisey istesem olur muydu dersin? :) Gercekten cok mutlu oldum,hemen esime " Hanife cicek ekmek yapmis" dedim. Hergun esime sizin yaptiklarinizdan bahsettigim ve yemeklerinizi denedigim icin artik o da taniyor sizi ve bazi arkadaslari. Ben mail atacagim dedigimde de inanmadi bana. Iste benim bu gecemin ve mailimin hikayesi boyle.
    Son olarak, bu kadar uzun bir mail yazdigim ve sen diye hitap ettigim icin umarim rahatsizlik duymazsin. Sadece samimiyet hissettigim icin bu sekilde yaziyorum. Insallah sakincasi yoktur. (Ayrica bu saatte anlasilmaz, devrik cumleler kurmamis olmayi da diliyorum tabi)
    Tarifi en kisa zamanda deneyecegim. Insallah basarabilirsem Ramazan'da iftar yemeklerimizin yanina yaparim. Sonucunu da iletirim sana:)
    Ege'ye opucukler,sana ve esine selamlar,sevgilerle...

    B.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba B. ,

    Ne demek rahatsizlik. NAsil mutlu oldum mailini okuyunca anlatamam. Keske bulusmaya gelseydin, ne hos olurdu. Katilim o kadar azdi ki. Neyse bir dahaki sefere insallah. Seninle tanismayi cok isterim. Aramizdaki terapi gibi olmus:) Ben de senin deneyimlerinden faydalanmak isterim. Ozel tarilfeirn varsa benimle paylasirmnisin?
    Ben senin bu mesjaini izin verirsen sitedeki yorum bolumune ekleyecegim. Surekli orada kalsin diye:)
    Mesajina cok sevidnim, gerisini de beklerim.
    Ekmegi denersen seveceksin eminim, bende french hamuru yaptim:)
    Sen de esine selamlarimi, varsa cocuklarina sevgilerimi ilet..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. merhaba Hanife, tarifi denedim ellerine saglik çok güzel bir ekmek oldu. öncelikle yap1m1 çok kolay. ben baharat olarak kuru maydanozum yoktu onun yerine (hepsi kuru ve esit miktarda )kekik,nane,biberiye, feslegen karistirdim ve sonuçççççç : mükemmel! iftari zor bekledik. ev iki gün o muhtesem baharat karisimindan koktu...tekrar ellerine saglik, sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Rabia,
    Afiyet olsun, ellerine saglik. Icine koydugun baharatlar tamamen arzuna kalmis aslinda, begendigine cok sevindim...
    Sevgiyle..

    YanıtlaSil
  30. ekmeğinizi yaptım ve çok beğendim. yeni açtığım sitede de sizin sayfanızı kaynak göstererek bu tarifi koydum. umarım bir sakıncası yoktur.arkadaşlarım listesine de sizi eklemek isterim.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba Sevda Mavisi,
    Begenmenize cok sevindim. Link vermeniz beni gururlandirir. Tarifimi yayinladiginiz icin ayrica tesekkur ederim. Ben de sizi eklerim listeme:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver