Soya Fasulyeli Lezzetler

Soya fasulyesini, Lima fasulyesine (bizim mutfagimizda en cok kullanilan beyaz fasulye) oranla daha cok seviyorum, ben. Bekarken annem kurufasulye yaptiginda cogu kez o aksam icin baska bir yemek yapardim kendime, ya sadece pilav ve salata ya da bazen yagda yumurta. Klasik bir Turk erkegiyle evlenince dogal olarak mutfaginizin baslicalarindan biri oluyor "Etli Kuru Fasulye" yemegi. Bu kez yiyorum tabii, kendime ozel lezzetler yapmadigim gunler.
Soya ile yapilan yemegi ilk kez yillar once denemistim ve cok guzel gelmemisti tadi, fasulye yemegi gibi yaptigimdan belki. Ama zamanla salatalarda falan tuketmeye basladikca daha cok sevdim.

Ege taneli yiyecekleri kasik kasik suyuyla falan yemegi sevmiyor, pilava karistirinca daha cok severek yiyor. Ben nasil yedirsem falan diye dusunurken aklima asagidaki tarif geldi, tamamiyle uydurma olan bu tarifi oglum o kadar cok sevdi ki ben bile hayret ettim. Icinde hem lif acisindan oldukca zengin soya sayesinde protein, hem bircok sebzeden oturu bol vitamin, hem de karbonhidrat var. Yani buyumekde olan bir cocuk icin gerekli tum besin maddelerini iceriyor, ayrica da lezzetli..

Soya Fasulyeli ve Sebzeli Kofte


Malzemeler;

- 1,5 su bardagi soya fasulyesi puresi
- 1 su bardagi kadar taze ispanak, ince kiyilmis
- 3-4 dal taze sogan, ince kiyilmis
- 3 yemek kasigi kadar un
- 2 yumurta
- 3/4 su bardagi yogurt
- 1/2 su bardagi zeytinyagi
- tuz, arzunuza gore baharat

Yapilisi;

- Yumurtalari derin bir kaba kirin ve cirpin, yogurdu, pureyi ve yagi ekleyin karistirin.
- Kiyilmis sogan ve ispanagi ekleyin, tuzunu ve baharatlarini da katip karistirin. Unu azar azar ilave edin, kivami bulana kadar ekleyin. 3 kasik olarak yazdim ama unun cinsine gore bu miktar degisebiliyor.
- Cok az yagladiginiz teflon tavayi isitin. Kasikla ince bir tabaka halinde karisimdan tavaniza dokun, kisik ateste her iki tarafida altin sarisi oluncaya kadar kizartin.

Pure icin; soya fasulyesini bir gece onceden islatin, ertesi gun haslayin. Yumusadiktan sonra mixerden gecirip pure haline getirin.

Tavsiyelerim:
Kofteye sebze olarak degisik malzemeler eklenebilir,
havuc- kereviz
kabak-patates
pirasa-havuc
gibi degisik sebzeleri rendeleyip ya da ince ince kiyip minik kuzulariniz ve hatta kendiniz icin degisik lezzetler yaratabilirsiniz..


Soya Fasulyeli Salata

Kuru bakliyatlardan yapilan salatalari cok seviyorum. Ozellikle her turden bakliyatin rengarenk bir arada oldugu karisimlarla yapilan salatalari. Icine her turlu yesillik ekleyebilirsiniz. Ben yesillik adina dolapda sadece o an ispanak oldugu icin bolca ondan koydum, biraz kuru sogan ve domates. Elbette ki sos olarak klasik favorim, zeytinyagi (sizmasindan tabii) ve taze limon suyu ve biraz da tuz..
Dunden kalan bir avuc fasulyemi bugun daha farkli renklendirdim soframda. Haslanmis ve ufak ufak koparilmis brokoli dallari, bir dal kereviz sapi (incecik kiydim, harika aromasi cok yakisti soyaya), domates ve sogan, ve yine bol sizmali sosum.. Hmmm harika..
Siz hangi renklerde alirdiniz salatanizi?

Yorumlar

  1. Aslında gruba yazacaktım ama buraya not bırakayım dedim, sizi tekrar aramızda görmek çok güzel. Tekrar evinize ve ailenize vakit ayıracağınız için sizin adınıza sevindim. Belki ileride sizi restoran kadar yormayacak başka bir iş imkanı olur.
    Kuru baklıyat ilaveli salataları ben de seviyorum. Gerçi organik etiketli olmayan bütün soya ürünlerine şüpheyle yaklaşıyorum ama arada bir denemeye değer. Sevgi ve selamlar
    Tülin

    YanıtlaSil
  2. hanife'cigim ellerine saglik pek güzel görünüyor ikisi de. soya köftesini (ben köfte diyorum) ben de pek yaparim. içine ne koyarsan olur, her tür sebzeyi kaldiriyor. bir de zerdeçal koyuyorum hafifçe. soya kiriklarini pek kullanirim ya evden uzakta kaldigim için dogru dürüst yemek yapamadim nicedir.
    nasil gidiyor restoran isi?
    kolay gelsin.
    tijen

    YanıtlaSil
  3. Guzel temennilerin icin cok tesekkur ederim Tulin. Umarim bundan sonrasi cok daha iyi olur:)
    Marketlerde satilan bircok urun icin ayni sey gecerli degil mi?? Uretilen bircok sebze hangi sartlarda, hormon takviyesiyle yetistiriliyor belki, ama aliyoruz tuketiyoruz iste. Ama senin de belirttigin gibi en guvenilir kaynakdan olabildigince emin oldugumuz yerlerden yapmak gerekiyor alisverisleri..

    Tijen'cigim,
    Ben ismini kofte diye yazacaktim bastan ama malzemeler dolayisiyla mujver demistim:) Ama simdi degistirip kofte yaptim:) Mucver ne de olsa yagda kizariyor.
    Zerdecali hic kullanamdim ben mutgaimda, zendefille akraba oluyiorlar degil mi? Bir bakinayim ben, bulurum mutlaka..Resto isi bitti, yani kapattik. Henuz islemler suruyor ama evdeyim artik, buradayim yani:)

    YanıtlaSil
  4. Sermin,
    Ufakliklar icin cok ideal bir tarif bu, cok saglikli. Simdiden bile deneyebilirsin, hatta Ozan da sevecektir..

    YanıtlaSil
  5. ELLERİNE SAĞLIK CANIM GÜZEL BİR UYDURMA OLMUŞ BELLİ Kİ :))
    NİHAN

    YanıtlaSil
  6. çok değişik ve faydalı bir tarif olmuş. soya bizde pek sevilmiyor (ben hariç) bir de böyle deneyeyim...

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Hulya,
    Esim de fasulyeyi yemek disinda pek tercih etmezdi. Soyayin fasulyesini severek yedi. Kofteyi de bence denemelisin, sevecegine eminim.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. Ben hepsinden alayim Hanife'cim,
    artik saglikli yasam icin yiyorum, yani yasamak icin yiyorum :))

    hayvansal gidalari en aza indirgeyerek gidiyorum boylelikle kiloda veriyorum.

    ellerine saglik.
    opuyorum seni ve egemi.

    zeynep

    YanıtlaSil
  9. Sen yeter ki iste Zeynep'cigim,
    Ben sana alalarini yapayim.. Ben de kirmizi et falan cok aramiyorum, ama balikdan fedakarlik yapamam asla..
    Saglikli yasama ve sebzelere merhaba:))
    Ben de seni ve Kerim'i cok optum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver