Çarşamba, Nisan 05, 2006

Saray Sarmasi



Uzun suredir evde serbetli tatli pismedigini soyleyen esim, sonunda kazan kaldirdi. Gecen hafta arkadasimin dugunu icin yaptigimiz baklavayi duymus 'hani bize' deyince ben de hemen bu kolay tarife basvurmustum. Iyiki yapmisim, baklavanin yerini asla tutmamasina ragmen, onu hemen unutturdu:)) Tek basima baklavayi daha once hic denemedim, yanimda ya ustalar ya da arkadaslarim vardi. Tabii simdi bir de Ege faktoru var. Velhasil, benim gibi pratik cozum arayanlar icin iyi bir tarif bulmus oldum. Tarifi arkadasimdan aldigim, yillar oncesine ait bir Lezzet dergisinde buldum.

Malzemeler;

- 1 su bardagi eritilmis margarin (ayni olcude zeytinyagi kullandim)
- 1 yumurta
- 1 su bardagi yogurt
- 2.5 su bardagi un ( ben gereken yogunlugu elde etmek icin daha fazla koymak zorunda kaldim)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardagi ceviz
- 4 su bardagi seker
- 3.5 su bardagi su
- Yarim limon suyu




Yapilisi;

- Su ,seker ve limon suyunu 10 dk kaynatip serbeti hazirlayin.
- Yag, yumurta ve yogurdu karistirin. Un ve kabartma tozunu ekleyip kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yogurun. Hamuru iki parcaya bolup her parcayi oklava ile 1 cm kalinliginda acin.
- Kirilmis cevizi yufkanin icine serpip yufkayi rulo seklinde sarin ve birer santim kalinliginda kesin. Yaglanmis tepsiye dizip orta dereceli firinda pisirin.
- Ilik serbeti yine ilinmis tatlilarin uzerine dokun.

* Asil tarifde cevizle birlikte tarcin harmanlanarak kullanilmisti, ben eklemedim.
Tatlinin serbetini dokunce bir iki defa ters duz ederek surubu iyice cekmesini saglayabilirsiniz..

Afiyet Olsun.

19 yorum:

ece dedi ki...

Çok güzel bir tatlı olmuş.Ellerin dert görmesin.Yiyenlere afiyet olsun.

Hanife dedi ki...

Sevgili Ece,
Cok tesekkur ederim..

Mutfakta Zen dedi ki...

askolsun hanife hani bizim payimiz?
(fethiye benim çaglali yaziya bakip olmuyor ama bulamayan var demisti, ben de sana diyorum! olmuyor sekerim öyle uzaktan koklatmak olmaz..)
afiyet seker olsun!
tijen

Nezaket dedi ki...

Hanife cok guzel gorunuyor sarmalarin. Turkiyede serbetli tatli bulma sorunumuz yok ama ben illede evde yapmak istiyorum birara. Bloglardaki tarifleri gordukce de cesaretim artiyor. ELine saglik Hanife.

Hanife dedi ki...

Tijen'cigim,
Lafi mi olur sana tepsi tepsi yaparim, arada mesafeler olmasa:) Alacagin olsun diyorum..

Nezaket'cigim,
Ben en cok tulumbayi ozledim, evde yapmak mumkun ama ugrasacak ne vaktim var ne de sabrim:) Ben boyle kolay tariflerden yanayim. Ama bu tatli cidden cok lezzetli oluyor, tavsiye ederim..

Safran dedi ki...

Ben bu tarifi şimdi bir kenara not edip bir Bayram için yapmayı düşündüm Hanifecim, ellerine sağlık, çok çok güzel bir sunum hakikaten, hamurun çok ince açılmasının gerekmemesi de beni cesaretlendirdi, kucak dolusu sevgiler...:)

Hanife dedi ki...

Safran'cigim,
Hamuru ben biraz yumusak tutmusum, elimle bile acabildim pogaca acar gibi. Acmak hic dert degil yanii. Denersen begeneceginizi dusunuyorum, simdiden afiyet olsun:))

Mr_Turkish_Delight dedi ki...

bunlar cok tehlikeli gözükyüor ya,bunlara ruhsat falan almak lazim.Herhalde iki tane yuttumu insan ,2 tane daha yiyesi geliyordur.Sonra da yerinden kalkamiyorsundur.Bilirim bilirim bende de öyle olur.
Bugün bende tam senlik seyler koydum,seker komalik olaylara devam
yiyelim güzelleselim.

Hanife dedi ki...

Senin cikolatalara ben uzun bakamadim valla, ne diyeyim T.D.
Yutkuna yutkun bakiyoruz bakalim, sonu ne olacak:))

begüm dedi ki...

Hanife,

Hem hamur tatlısı hem de diğerleriyle karşılaştırıldığında hafif ve çok güzel görünüyor...

Ellerine sağlık

Sevgiler

dileks dedi ki...

eşim görmesin hemen yap diye tutturur bana ellerinize sağlık www.blogcu.com/dileks

Oya Kayacan dedi ki...

Of be Hanife. Haberin olsun çok ağır basmaya başladım! Yani bunlara bakıp, eh evde bunlar yoksa, daldırıyorum olanların içine. Çok etkiliyor bu yemek blogları beni, birileri çekip alsa beni bu hayattan!

Hanife dedi ki...

Begum ve Dilek,
Cok tesekkur ederim. Cok agir bir tatli olmuyor asla, Denersenizafiyet olsun..

Oya'cigim,
Ayni dertden bende muzadripim inan, hergun site gezmektden neler yapacagimi sasiriyorum, listem her gecen gun buyuyor..

asya dedi ki...

hanife elerine saglik ilk firsatta deniyecegim ege de hic denemedim ben bunu egenin tam neresinde? daha fazla oluyor?

Hanife dedi ki...

Merhaba Asya,
Denersen umarim begenirsin. Ege benim oglumun ismi:))
Ama ben Ege'liyim yani annem ve babam Usak dogumlu, ben Istanbul'da dogdum ve buyudum, su anda Montreal'de yasiyorum. Karisik oldu biraz:))
Orta bir boy tepsi cikiyor bu tatlidan,25-30 adet kadar diyebilirim...
Sevgiler..

asya dedi ki...

evet sanirm karistirdim ben izmirliyim ve 19 yildir kanadayim
en son 10 yil once gittim turkiye simdide hazirana aldik biletleirmizi cok ozledim..
bu tatlinin tarifini ablama yoladim ona soyledim cok guzel gozuktugunu deniyecek sanirim benden once dener eyer guzel olursa onlarda beynirseler bana soyler ozamn onun peisni birakmam :)bol bol yaptiririm..

Hanife dedi ki...

Asya merhaba yeniden,
Turkiye haberini biliyorum sen yemek ve bizden okudum, hem de Sermin soyledi. Yani seni giyaben taniyorum:)
Ben Izmir'i cok severim, benim icin de gez.
Bu tatli inan bana cok kolay, yapimi pratik ve cok leziz, senin girtlak tatlinin yerini alamaz elbet ama begenecegini dusunuyorum:)

yemekvebiz dedi ki...

Hanife epeydir sitelere girip bakamıyordum, bugun vakit vardı ugrayayım dedim, bayıldım bu tarife.Zaten bu tarz tatlılara bayılırım:) Ellerine saglık,
Öpüyorum Ege ciğide,

Figen

Hanife dedi ki...

Figen'cigim,
Hosgeldin.. Tatli hem basit hem de lezzetli.. Begenecegini umuyorum denersen..
Biz de sizi cok opuyoruz:))