Akdeniz Pizzasi



Pizzayi kim sevmez? Sevmeyen pek yoktur degil mi?
Yillar once halamin yaptigi pizzalardi ilk yediklerim. Uzeri domates soslu, yesil biberli ve zeytinden sucuga kadar bol malzemeli, firindan alinmis ekmek hamuruyla pisen, puf puf pogaca gibi pizzalardi bunlar. Sonra Pizza Hot ile tanistik, pek bir sevdik oranin pizzasini, yaninda Salat Bar'dan alinmis cesit cesit salatalar ve tabii sarimsakli ekmekler. Hele bir zaman ogle menusu yapmislardi, 'ne yersen ye, su kadar para'. Salata, kola, pizza, makarna... Ne cumbus, birkere denedim o menuyu, sadece 3 dilim pizza yiyebilmistim, bir arkadasim vardi bence o rekoru kirmisti, ama bilmem oyle bir kayit tuttular mi o zaman, ama bizden sonra belki o menuyu kaldirmayi bile dusunmuslerdir , abartmiyorum bes dilime yakin pizza, salata ve makarna yemisti, ben sok gecirmistim, ama yemisti, hem de bir bayan arkadas..
Montrel'de pizza ayri bir sey, en kolay ve ucuz beslenme araci. Cogu pizza dukkanlarinda dilim dilim satiliyor ve dilimi 99 cent. Hatta tek fiyata iki pizza bile alabiliyorsunuz. Bizim resto-pizzeriada da ayni seyi uygulamistik. Basit bir hamur tarifi ve belli basli malzemeler, yaninda icecek ya da patatas kizartmasi. Aksam yemegi cikti bile, daha ne olsun..

Restoyu kapattigimizdan beri pizza yememistim, ne zamandir canim cekiyordu ve gecen cumartesi yaptim, bol sebzeli, bol kasarli, mis gibi ev pizzasi.. Tarifim oldukca basit, ust malzemelerim birbirine cok yakisti, buzlugumda ne zamandir bekleyen enginarlarim ve corba icin sakladigim pirasalari degerlendirdim bu pizza sayesinde, denemenizi tavsiye ederim.. Aksam ustu bol kopuklu bir ayranin yaninda ya da sabah kahvaltisinda, sicak sicak demli bir cayin yaninda..



Malzemeler; 8 buyuk dilimli pizza icin

Hamur icin;
- 2,5-3 kap un
- 1/4 su bardagi zeytinyagi
- 1- 1,5 su bardagi ilik su
- 1 tatli kasigi seker
- 1 tatli kasigi tuz
- 1 tatli kasigi maya

Sos icin;
- 3 adet yumusak domates
- 2 dis sarimsak
- 1/2 cay kasigi kekik
- 1/2 cay kasigi kurutulmus maydanoz
- tuz ve biber

Ust malzemesi;
- 300 gr kasar peyniri rendesi
- 3 adet enginar
- 1 sap pirasa
- 1/2 adet kuru sogan
- 8-10 adet mantar
- 1 adet orta boy kirmizi biber
- 100 gr beyaz peynir
- 1/2 tatli kasigi kekik
- 3 yemek kasigi zeytinyagi
- taze cekilmis karabiber

Yapilisi;

- Yarim su bardagi icinde mayayi sekerle birlikte eritin. Kopurunce diger sivi malzemelerle yogurma kabinizda karistirin, unu ve tuzunu ekleyin. Ben 2,5 kap un ekledim ve cok sert olmayan bir hamur elde ettim. Un farklarindan dolayi unu azar azar eklemenizi tavsiye ederim.
- Hamuru iyice yogurun, yuvarlak somun sekli verip ustunu nemli bir bezle orterek mayalanmaya birakin.
- Firininizi 230C ye getirin ve isinmasi icin pizzayi acmaya baslamadan yakin, firinin iyice isinmasi gerekli, yoksa pizza kurur.
- Ic malzemesi icin tum malzemeleri ufak ufak dograyin.
- Sos icin domatesleri cok ince kiyin ve dovulmus sarimsak ve baharatlarla karistirin. Baharatlari zevkinize gore degistirebilirsiniz.
- Hamurunuzu hafif unlanmis zeminde elinizin uclariyla acin, hafif unlayarak elinizde cevirerek, kenarlardan incelterek buyutun hamuru. Pizza pisirme telinizin olcusunde, yoksa tepsinizin olcusunde acin.
Teliniz yoksa hafif yaglanmis ve misir unu serpilmis tepsinize serin.
- Parmaginizin uclariyla centikler acin, dikkat edin hamur delinmesin, yoksa sos akar ve hamur yapisir. Bu centikler hamurun kabarmasini onlemek icin.
- Sosu kasigin tersiyle hamurun her yanina esit dagitin.
- Sogan ve mantarlari heryere esit sekilde serpin. Kasari dagitin ve diger malzemeleri hamurunuza pay edin. Beyaz peyniri en uste serpin.
- En ustune karabiber ve kekik serpin, zeytinyagini gezdirin.
- Isinmis firininizda sIk sIk kontrol ederek pisirin, benim ki 15 dk gibi bir surede pisti.

Afiyet Olsun...

Yorumlar

  1. Hanifeciğim pizza mükemmel gözüküyor, çok güzel, tüm sevdiğim sebzeler bir arada ellerine sağlık, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Enginar çok ama çok yakışıyor bence pizzaya. Süper bir karışım çkarmışsın ortaya, ellerine sağlık Hanife'ciğim.

    YanıtlaSil
  3. harika valla tam vejiteryan pizza olmuş....çok sağlıklı ve lezzetli eminimki.ellerine sağlık canım,
    nihan

    YanıtlaSil
  4. hanife ara vermeden aklımızı almaya devam ediyor:))) hanifecim yaz geliyorrr şişmanlatma biziiiiii:)))))))) şuna baksana harika duruyor

    YanıtlaSil
  5. Arkadaslar tesekkur ederim guzel mesjlariniz icin. Simdi olsa bir dilim yerdim inanin, gecen gun yapmistim, tadi damagimda kaldi:)
    Biscuit'cigim, ben artik kilo olaylarini falan takmiyorum, gelsin hamur isleri, gitsin cikolatalar, ohh mis gibi:))

    YanıtlaSil
  6. Hanifeciğim;

    Pizzan harika gözüküyor. O menüyü kaldırmadılar. O menünün müptelaları var. Bir arkadaşımın 24 dilim yediğini biliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Hanifecim yine harikalar yaratmissin. Vallahi ben de oluyorum pizzaya! Aslinda tum zararli seylere bayiliyorum. Bu aralar biraktim ucunu, elime ne gecerse yiyiyorum:) Amaaaaan napiyim dayanamiyorum!

    Kocaman opucukler!

    YanıtlaSil
  8. Hanifecigim, ellerine saglik. Nasil da guzel gorunuyor pizan. Asil Pizza Hut ile yazdiklarini okuyunca gulmem geldi. Biliyormsusun bizdede denemeler olmustu ayni sizdeki gibi. O gunleri animsattin bana. Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Devletsahcim,
    Tesekkur ederim. Inanamiyorum, 24 dilim mi?? Nasil yenir diye dusunuyorum ama bneim icin imkansiz..

    YanıtlaSil
  10. Zeynep'cigim,
    Pizza aslinda zararli bir yiyecek degil, yani hamburgerle falan karsilastirinca. Icindeki malzemelerin zenginligi, ozellikle sebze agirlikli olanlari hem besleyici hem de vitamin kaynagi olabiliyor. Ama yemek konusunda bende de ayni durum, hamur isleri, cikolatalar aman aman deyip goturuyorum..

    YanıtlaSil
  11. Pizza Hut in pizzasini cok severdim o zamanlar, burada hic gitmedim Nezaket. Ben de yaziyi yazarken aklima geldi, oyle yazdim. Ama simdi olsa yerdim 3-4 dilim:))

    YanıtlaSil
  12. Anneler günün kutlu olsun Hanifeciğim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  13. Anneler günün kutlu olsun Hanife.Pizza nasıl da güzel gözüküyor ,ellerine sağlık.Ayrıca gördüm beni linklerine ekleyen ilk sensin çok teşekkür ederim bunun içinde.Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  14. Safran'cigim ve Cilek'cigim,
    Sizlerinde anneler gununuz kutlu olsun..
    Cilek'cigim, iyiki siteni actin, yazilarini okumak, becerilerini izlemek icin benim icin her zaman zevk....

    YanıtlaSil
  15. hanifecigim, cok fenasin, cok....muhtesem guzel..ellerine saglik, canim istedi, bir de seninki fistik ezmesi yiyor, ikiniz de beni mahvettiniz bugun!

    YanıtlaSil
  16. Zeynep'cigim,
    tesekkur ederim. Biz de cok sevdik pizzayi, fistik ezmesini hic sorma, basli basina bi solen:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver