Murver Cicegi Surubu ve Receli




Gecen gun yazdigim bir yazida murver cicegi buldugumdan bahsetmistim. Cicegin murver oldugunu, arkadaslarim yorumlariyla onayladilar:) Oya'nin sitesinde verdigi tarifle surubu yaptim once. Mis kokusuyla ve icindeki limon tadiyla tam bir yaz icecegi oldu. Ben uzerine biraz daha limon suyu ekleyerek ve bir dilim limonla iciyorum hergun. Tarifi paylastigin icin tesekkurler Oya..



Ozgul abla yazdigi yorumda, cicegin recelinin de oldugunu belirtince, bir de onu denemek istedim. Hemen kendisine mesaj yazdim, sagolsun uzun bir mesajlasma ve ulasamama gibi sorunlar yasamamiza ragmen, beni kirmadi, tarifi ve tavsiyeleri ayrintilariyla yazdi. Zira ben daha once oyle cok recel yapabilmis degildim, denemelerim genelde basarisiz olmustu. Sadece Fethiye'nin tarifini paylastigi Portakal Kabugu recelini yapabilmistim en son olarak.
Ama inat bu, taktim ya yapacagim, hem de hic bilmedigim bir cicekten. Bu sabah recel tamamlandi ve oleyyyyy.. Sonuc muhtesem.Tarifi paylastigin icin cok tesekkurler Ozgul Abla:)
Ben cok recel tutkunu degilimdir, evde de yenilmez fazla. Belki de bu yuzden ogrenemedim recel yapmayi. Halbuki annemin recelleri cok guzel olur. Eskiden mutfaga merakim bu kadar degildi belki, yoksa yanasir isin sirrini ogrenirdim mutlaka:)
Geri kalan ciceklerimle (evet hala cicekler vardi elimde) tam olcu surup yaptim, nasilsa recel uzun sure yeter bana..

Eger bu agaci bulabiliyorsaniz surubunu ve recelini tavsiye ederim. ( Su ana kadar sadece ikisini denemis bulunuyorum zaten, meyvasi ile tartlar, yine receller gibi bir dolu tarif var internette) Mis kokulu bir surup ve hafif eksimsi, yine mis kokulu bir recel..
Recel tarifini Ozgul Abla'nin bana ilettigi sekilde yayinliyorum:


Murver Cicegi Receli

- 25-30 adet Mürver cicegi
- 1 Lt. Elmasuyu
- 2 Limon
- 1 Kg. Geleesekeri (Gelierzucker)

Cicekleri yikayip bir derin kaba koyarsin üstüne elma suyunu döküp bir kapak veya seffaf mutfak kagidi ile kapatip 24 saat bekleteceksin. 24 Saat sonra bir tülbent yardimi ile süzdüreceksin aldigin suyu limon suyu ile karistirip bir tencereye seker ile beraber koyup kaynatacaksin. 4-5 dakika kaynattiktan sonra daha sicakken cam kavanozlara koyup agizlarini kapatacaksin..

Not: Tarifte ciceklerin suzulmesi gerektigi belirtiliyor. Ama ben ciceklerolmadan bir recel dusunemedigimden cogunu ekleyerek yaptim recelimi..

Yorumlar

  1. Hanife, gözlerime inanamıyorum. O minicik çiçekleriyle içinde, muhteşem muhteşemmm bir tatlı bu. Özgül'e ve sana sonsuz teşekkürler. Seneye mürver zamanı yapacak çok işimiz var.

    YanıtlaSil
  2. Hanife'cim ellerine saglik, cok beceriklisin. Ikisininde nefis bir tadi olduguna eminim. Afiyet olsun. Bizim buralarda en cok meyvasi ile yapilan tarifler var. Senin ve Oya'nin sayesinde ciceginin marifetlerinide ögrenmis oldum. Cok tesekkürler. bende Likörünümü denesem ne yapsam :)
    Sevgilerimle canim

    YanıtlaSil
  3. Oya'cigim,
    Ben sana tesekkur ederim, bu ciciegi sayende tanidim. Ne de iyi oldu, seneye ben de bolca recel, surup yaparim artik, hatta kurutacagim biraz da.

    Ozgul Abla'cigim,
    Sana buradan yine tesekkur ederim. Receli biraz da jole sekerinin etkisiyle yapabildim galiba:) Yoksa yine basarisiz olabilirdim. Senin tavsiyelerin cok isime yaradi ama.. Sonsuz tesekkurler..
    Likor yapmayi hic denemedim bugune kadar. Hos bir aromasi olacagina eminim ama..
    Sevgilerimle......

    YanıtlaSil
  4. Hanifecim bu cicege burada elder flower diyorlar sanirim. Koklamak ya da yakindan gormek hic nasip olmadi ama gorunusu cok guzel gercekten. Ellerine saglik.

    Opuyorum cok canim, sevgiler!

    YanıtlaSil
  5. Zeynep'cigim,
    10 saniye kadar once sitene mesaj biraktim, dolma yazina:) Bir baktim senden de mesaj gelmsi:) Tesadufun guzelligne bak:)
    Evet, elderflower bu ciceklerin isimleri. Ben de Oya ve Dilek yazi yazana kadar tanimiyordum, etrafimda ne cok varmis meger. Bu aksam gidip belki yine toplayacagim, kurutmak icin, kislik:)
    Bulursan kacirma derim, ben de seni optum:)

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Hanife,iade-i ziyarete geldim.Ben bu ağacı nasıl atlamışım diyorum.Sizlerden öğrendim.Halbuki şurup ve reçel yapmayı seviyorum.Burada artık çiçekler geçiyormuş,Seneye inşallah.Ben de gül şurubu ve reçeli yapmıştım.Serin serin iyi oluyor.Ama bunu çok merak ettim.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Munevver,
    Hosgeldin, sefalar getirdin:))
    Seneye denersin umarim, ben bugun bir olcu daha recel yaptim, o kadar sevdik ki:))
    Tavsiye ederim..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Hanife Hanım günaydın
    Bendeniz sizin tarifinizle dün mucize olarak bulduğum mürver çiçekleri ile reçel ve şerbet yapmak istedim.Reçel bir türlü istediğim reçel koyuluğuna kıvamına gelmedi.saatlerce kaynattım.sonunda pes ettim.Nerde hata yapmış olabilirim.?Bir de çiçekleri musluk altında tek tek yıkadım.Bunun daha kolay bir yöntemi var mı? Teşekkür eder iyi günler dilerim..

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    Recelin tutmamasina uzuldum, oysa harika bir recel oluyor, mis kokulu..
    Recel icin kullanialn ozel sekerlerden mi kullandiniz? Onunla recel yapmak bildigimiz yontemle recel yapmaktan daha kolay saniyorum, uzun kaynatma gerektirmiyor hatta.
    Ama yine de cok cok kati bir recl olmuyor, gul receli gibi sanki.
    Ben cicekleri, dal halleriyle yikadim birkac kez. Daha sonra cicekleri ellerimle siyirdim. Cogu minik dallariyla ayrildigindan, rceele koyacaklarimin dallarini temizlemek uzun zamanimi aldi. Asil tarifte bildiginiz gibi cicek kullanilmiyor, ben o sekilde denedim ve guzel oldu. Ama yikamasi uzun is gercekten.
    Sirkeye yatirilabilir belki, ama kokusunun kaccagindan korkarim. Bir keresinde cilekleri sirkeye yatirmistim, kokusu sinmisti sanki.
    Sanirim, en garantilisi uzun uzun yikamak ve temizlemek.

    YanıtlaSil
  10. tarif ararken geldim sitenize recel ne hos olmus harika:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver