Eksili ve Nohutlu Bamya

Yeni evimizin bahce icinde oldugundan bahsetmistim. Eski yere gore oldukca kucuk ama bahcesi ve Ege icin oyun yerinin olmasi evi tutmamiz icin asil sebeplerdi. Ev sahibinin yetistirdigi sebzeler ilk geldigimiz zaman yeterince olmamisti ama tasindigim zaman, kirmizi kirmizi domatesler, uzun sirik fasulyeler, tombul, minik patlicanlar boy boy dizilmislerdi. Naneleri, kuzu kulaklarini, feslegenleri, biberleri de unutmamali. Hak gecmesin.
Benim minik bahcecigimi de bilirsiniz, hani Montreal'de ki evimin balkonunda buyutmeye calisiyordum, sarimsaklarim, nanelerim vardi. Onlarida koydum bahcenin kenarina. Ev sahibim her ne kadar istedigini al dese de, ben cekiniyordum. Gecen gun elinde koca bir legenle geldi, bahceyi temizlemis bir guzel, biberler, fasulyeler, domatesler.. Ohh dedim bayram var:) O gun pisirdigim bamya yemegimin yaninda poz verseler ne yakisirlar diye dusundum, fena da olmadi hani. Hatta hic yikamadan, topragiyla, sapiyla serdim masaya bir guzel. Mis kokulu domatesler en afillisi degil mi?? Simdi yeni gelen urunlerle tursu yapiliyor, ben de sozumu aldim, hic ugrasmama gerek yokmus, butun kis hepimize yetermis de artarmis bile, daha ne isteyeyim??


Buradaki bamyalar uzunluk acisindan cali fasulyelerle yaris halindeler. Gecen yaz Ayvalik'taki bamyalari ayiklamak icin iki parmagimizin arasina zor aliyorduk, o yuzden bunlar bana bamyadan cok fasulye ya da bezelyeyi animsatiyor. Gecenlerde misafir oldugum bir bayan bamyayi bu sekilde pisirmisti, yani ufak ufak dograyarak, hic sumuklenmemisti hatta. Ben yillarca ayiklama isinde usta olandan annemden cogumuzun bildigi seyi, (yani 'bamyaya bicak degerse sumuklenir') duydugumdan gozlerime inanamadim. Yemegin tadi da hic fena degildi. Ayni gun markete gidip, uzun falan aldim bamyalari.. Bol limonlu suda beklettim bamyalari dogradiktan sonra, belki ondan bilemiyorum gayet guzel bir yemek oldu..
Malzemeler;

- 750 gr bamya
- 1 su bardagi haslanmis nohut
- 1 orta boy sogan
- 2-3 adet domates
- 1 yemek kasigi salca (domates ve biber karisik)
- 1 adet limon
- 4-5 yemek kasigi zeytinyagi
- tuz ve karabiber, arzu edilirse kuru nane, kirmizi biber

Yapilisi;

- Bamyalari ayiklayip yikayin ve 2 cm kalinliginda (eger bamyalar buyukse) dilimleyin. Yarim limon suyuyla karistirdiginiz suda bekletin.
- Yemeklik dogradiginiz sogani yagda pisirin, kiyilmis domatesleri ekleyin, kavurun ve salcasini ekleyin.
- Bamyalari suzun ve yemege ekleyin. Suyunu, tuzunu ve baharatlarini ayarlayin, kalan limon suyunu ekleyin. Bamyalarin yumusamasina yakin nohutlari ekleyin ve 10 dk kadar daha pisirin..
Afiyet Olsun..

Yorumlar

  1. Hanifeciğim, benim bamya ile pek aram yoktur. Ama evlendikten sonra aramı kuru fasulye,balık ve kıyma ile bile düzelttikten sonra bunu da aşarım sanırım:) Bir de bahçe olayı çok hoşuma gitti, ne güzel olur herşey dalından. Afiyetle yiyin. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Hanife,Merhaba Behiye'cim.Bak heryrde karsilasiyoruz...:)

    Hanife az once firindan cikardim pestolu baligi:))harikaalar yahuu.Ama ne oldu:(az once cikardim firindan dedim tadlari nasil acaba .BIr catal tattim,sonra baktim super 2.catalida tattim,,,yuttuum ayyy dedim ben orucum:)e daha ne diyeyim...Ellriine saglik.Bir kac gune koyacagim siteye linklinle beraber:)Birde ende yeni bir tarif ogrendim pestolu tavuk.Bakalim nasil olucak.

    O sebzeler seni baya gotruru hadi afiyet olsun...

    Gulenay

    YanıtlaSil
  3. Oh daha ne iste Hanifecim... Citir citir gorunuyorlar. Buranin bamyalari meshur zaten:)

    Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  4. Merhaba:-)

    Çocukken bamyayı hiç sevmezdim ama şimdi bayılıyorum. Eşimin de en sevdiği yemektir ve benim bamyama bayılır.

    Senin bamyan harika görülüyor, ağzım sulandı ve iftara daha çok var:-)

    Gerçekten ülkemizin bamyaları ne güzel, minicik ve taptaze. Ne kadar şanslıyız bazı açılardan değil mi?

    Renkli günler:-)

    YanıtlaSil
  5. pazardan aldığımız sebzeler elden ele dolaşıyor, günlerce tezgahlarda bekliyor. bahçende ellerinle dikip, sulayıp büyüdüğünü gözlerinle gördüğün, ellerinle topladığın sebzelerle yemek yapmanın ve yemenin keyfi başka olur.
    eline sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  6. ELLERİNE SAĞLIK CANIM HARİKA OLMUŞTUR EMİNİM.AMA BAHÇEDEN GELEN TAZECİK SEBZELERİNE BAYILDIM.NE GÜZEL GÖZÜKÜYORLAR MİNİCİK TAPTAZE ÖZELLİKLE PATLICANLARA BAYILDIM...
    VALLAHİ TADINI ÇIKAR BAHÇELİ BİR EV NE KADAR GÜZEL YA TAM BİR TERAPİ GİBİ GELİR.AY BENİM BİLE BİRŞEYLER DİKİP BÜYÜTESİM GELDİ AMA NERDEEEEEE DİMİ?????BU YÜZDEN KEYFİNİ ÇIKAR BOL BOL TATLIM
    NİHAN

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Hanife, etli bamya sevmeyen ben, zeytinyagli bamyayi hem de ekşi ekşi reddedemem. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  8. Ben de o tazecik sebzelere bayıldım valla, insan uzaklarda daha iyi anlıyo değerini... Yemek de pek lezzetli görünüyor, ellerine sağlık Hanife.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Hanife,
    Bamyan çok nefis olmuşa benziyor ellerine sağlık.Ama şu masanın üzerinde ki sebze güzellikleri yokmu ayyy,muhteşemler inan..Bizler burda bu tür sebzeleri görmeyi bırak alamıyoruz bile.Patlıcanları görünce,arkadaşımın çiğ patlıcanları meyve gibi yemesini hatırladım biran.(İzmir'de)Ellerine sağlık,afiyetler olsun..
    Sana ve ailene çok güzel bir hafta sonu diliyorum.Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  10. Ben o kenarda duran koyu yeşil,tombiş çıtır çıtır biberlere bayıldım.
    Nohutlu bamya yemedim daha önce.Güzel olacağı belli,denesek iyi olacak.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. ne büyük mutluluk canim! dalindan bir seyler koparmak gibisi var mi?
    ellerine saglik!

    YanıtlaSil
  13. Behiye'cigim,
    Inana ben de genc kizken hic sevmezdim bamyayi. Simdi en favori sebzelerimden, hele de kurusu. Dene bence, belki seversin sen de.

    Gulenay,
    Cok sevindim bu ahbere, Pestolu balik tarifimi ben de cok sevmistim, sonra hic denemedim. esim pek sevmiyor pestoyu. Afiyet olsun.

    Deniz'cigim,
    Bahce isi cok guzel gercekten. Bir de alerjim olmasa, buraya alisama 1 ayimi a;di neredeyse, ilaclarla idare ettim:)

    Merhaba Renkler,
    Turkiye'nin bamyalirini cig bile yiebilir insan, tazecik, gecen evvelki yaz 5-6 kilosunu 2 YTL vermistik Ayvalik'tan, ne kadar korpeydiler. Mis gibi:)

    Hulya'cigim,
    Birgun bahcesinde sebzelerimizi meyvalarimizi yetistirecegim bir evimin olmasi buyuk hayalim:) Tazesi gibi yok.

    Nihan'cigim,
    Patlicani cig yedik gecen gun:) O kadar taze ki..

    Sevgili Defne ve Yesim,
    Cok tesekkurler

    Merhaba Gul,
    Ben de cig yedmistim patlicani:) Nasil guzeldi:)

    Beyhan'cigim,
    Jalepanolar o kadar acilar ki, sorma. Ama cok lezizler, cekirdeklerini yemezsen cok sorun olmuyor.

    Tijen'cigim
    Cok tesekkurler..

    YanıtlaSil
  14. Yaw bu siteyi okuyunca hep kavga ederiz eşimle... :)))

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Hanife'ciğim,
    Yorumunu okurken öyle tatlı bir tebessüm belirdi ki yüzümde sorma gitsin canım benim..Ah keşke sizlere ve sizlerin yaptıklarını da bizler burdan tadabilme imkanımız olsaydı.Karşılıklı birbirimize ikram edip mide fesatlığından artık ne olurduk bilemem.))

    Burdan sana ve ailene çok güze bir hafta diliyorum..Sevgilerimizi gönderiyoruz arkadaşlarımla.))

    Neşeli günler..

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık Hanife'ciğim.

    YanıtlaSil
  17. Oh be Hanife, tam bayram vallahi. Ege ve sen bahçe şansınızı iyi kullanıyorsunuz gibime geliyor. Ferahla, keyifle yaşayın. Bamya da bamya hani...

    YanıtlaSil
  18. Hanifeciğim,
    özlemiştik seni, taşınırken uzak kaldık senin tariflerinden. Neyse ki çok uzun sürmedi...

    YanıtlaSil
  19. Hanifecim yeni evin hayirli olsun! Ne guzel ve ne hos bir sans bahcende sebzelerin olmasi. Ben de en cok domateslere bayiliyorum mis gibi kokuyorlar! Bamya da cok leziz gorunuyor, ben cok severim:)

    Sevgiler, Egecigime ve sana kocaman opucukler!

    YanıtlaSil
  20. Cok tesekkurler Gul. Ben de sana ve ailene guzel bir hafta diliyorum..

    Tesekkurler Pinar'cigim..

    YanıtlaSil
  21. Oya'cigim,Yakinda yeniden tasinmamiz soz konusu ama. Yeni bir yer bulduk gibi.
    Senin bamyali yemeklerine goz kirpiyoruz buradan:)

    YanıtlaSil
  22. Sevda'cigim, Tesekkurler..
    Yine bir yogunluga girecegim gibi:(

    Sevgiler Buskuutcugum..

    YanıtlaSil
  23. Zeynep'cigim,
    Cok tesekkurler. biz de Ege[yle sana opucuklerimizi gonderiyoruz..

    YanıtlaSil
  24. hanifecigim demin fark ettim ziinirun sayfasinda demissin kirec buldu diye bakiver ama ben adresini bulamaidm bana yaziversene adresini sorma adresleri yendien topluyorum yanlislik serdar tum faworitime el koymus ve silmis ve ingilizce adi neymis su kirecin?

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Hanife'ciğim,
    Canım sana ve ailene harika bir hafta sonu diliyorum.Herşey gönlünüzce olsun.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. Asya'cigim,
    Linki soyle
    http://bizimpastane.blogspot.com/2006/09/kirecte-kabak-ii.html
    Ben hala bulamadim \zinnur\un bahsettigi urunu. Ama bulurum saniyorum..
    Sana da kolay gelsin Asya'cigim...

    Sevgili Gul,
    Cok tesekkur ederim. Sana da guzel hafta sonlari arkadasim....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver