Hanifenin Tarifleri: Adana Lezzetleri

Pazartesi, Eylül 17, 2007

Adana Lezzetleri

Turkiye gezimizin en hareketli zamanini iki gun icinde Adana'da gecirdik. Temmuzun ortasinda, kavurucu sicaklarda gidince, sonu benim acimdan biraz husranla bitti. Hava degisimi -ve elbette yemekler:)- beni oyle bir hasta etti ki, 2 gun kadar kendime gelemedim.
Ama yillardir merak ettigim bu guzel sehri kisa surede de olsa gorme ve esimin akrabalariyla tanisma firsati buldum. Adana ve civari gezisinden goruntuler burada.
 
Adana'ya gidilir de ne yenilir?

Elbette Adana Kebabi.


Kebabin yaninda ikram olarak getirilen onca salata ve zeytinyaglilar, kebaba pek yer birakmiyor aslinda.

Asmaalti kebabcisi masayi oyle bir donatti ki, masada bardak koyacak yer kalmamisti. Yemekler gelene kadar masadakilerle gozumuzu ve midemizi doyurduk. Sonradan farkettim ki,
yemeklere dalinca kebabin fotografini cekmeyi
 unutmusum.



 
Adindan da anlayacaginiz gibi Asmaalti kebabcisi, Adana'nin eski kababcilarindan. Alidede mahallesinde yeraliyor.. 
Esim ve ailesi, eskiden orada yasarlerken en cok buranin kebabini severlermis. Hala eski lezzeti tasiyormus, dediklerine gore.
Ben cok fazla kebabci biri degilim. Yani Istanbul'da iyi kebabcilari falan pek bilmem, aramam da. Ama esim her zaman 'kebabi yiyeceksen Adana'da yiyeceksin' derdi. Hakliymis. Lezzeti cok guzel. 
Benim gibi -ne kadar saglikli- sorusunu her daim aklinda tutan biri icin yaninda ikram edilen bilumum yesillik ve salatalar isin kurtarici yani.
Bir de pek tabii salgam. Ama ben icemedim, tadina alisamadim.



Kozlenmis patlican salatasi en onde poz veren, kozlenmis sogan hemen ardinda.. Coban salata, ezme, baharatli sogan salatasi, taze biber ve bol maydanoz, cacik.. Bir de minik peynirli pide ve lahmacun.
Kebaba yer kaldi mi?? 
Ne yalan soyleyeyim kaldi, bilmem masadakiler istah mi aciyor ne, yoksa biz aylardir hayalini kurdugumuzdan mi, pek bir guzel yedik, bitirdik. Fotograflari buraya kaldi..


Tek kelimeyle enfes lezzetler.. 





At 11:08 ÖÖ, Eylül 18, 2007, Blogger ycurl said...

Hanife,
Esinin Adanali oldugunu bilmiyordum. Benim mustakbel esim Adanali :) O da hep ayni seyi soyler kebap Adana'da yenir diye. Ama bana cok agir geldi Adana kebabi. Bir kere kuyruk yagi kullaniyorlarmis yaparken. Eee o kadar yag koyarsan o kadar lezzetli olur :) Su anda adini hatirlamadigim bir yere gittik biz. Orasinin kebabi gercekten guzeldi. Cunku yagini ozel olarak aliyormus yani bir sonra gittigimiz yerde yedigim kebaba gore daha hafif gelmisti bana. Bir de bol yesillik ve maydanoz yenmesinin sebebi o kadar yagli eti ancak o sekilde hazmedebilirsin sanirim :)) Ama findik lahmacunlari ve ezmesi guzeldi. Salgam cok lezzetliydi. Neyse cok yazdim galiba :)

 
At 6:09 ÖS, Eylül 18, 2007, Blogger Hanife said...

Bana da agir geldi Ycurl. Ama bahsettigim ve senin de hem fikir oldugun gibi, yesillikler sayesinde kolaylikla yeniyor belki. Ya da biz alisik olmadigimizdan agir gelmistir.
Salgami icemedim ben, cok merak ederdim oysa.

 
At 4:12 ÖÖ, Eylül 19, 2007, Blogger renkler said...

Adana Kebap bana çok ağır gelir. Hele kebapçılarda önceden bir sürü şey yeniyor ya, onun ardından hiç yiyemem ve o nedenle de zevk alamam. Ama Adanada çok iyi bir yerde denemek isterdim. Tabi öncesinde birşey yemeden. Mümkün olursa tabi:-)

 
At 7:00 ÖÖ, Eylül 19, 2007, Blogger Betul said...

Afiyet sifa olmustur, kilo olmamistir insallah Hanife :) Aslinda bu da saglikli bir yemek, kuyruk yagina ragmen, kirmizi et demir deposu, fazlalik yagi damarlardan temizleyecek nareksisi gibi bol antioksidanli salatalar, yesillikler falan... Bence sana sicaklar yuzunden dokunmustur. Kulturumuze haksizlik yapiyoruz, ingilizlerle karsilastirinca biz yag mag yemiyoruz inan. Bizim problemimiz olcuyu kacirmakta sanirim..
Ben de esin gibi bu tur yemeklerin kesfedildigi yerde yenilmesi taraftariyim, biz evde ya da baska bir yerde yedigimizde adabiyla, onlar gibi dengeleyici olabilecek sos ve salatalarla yiyemedigimiz icin zararli olduguna inaniyorum.

Bir de kozlenmis sogan salatasi cok degisik geldi. Nasildi, hic tattin mi?

 
At 7:02 ÖÖ, Eylül 19, 2007, Blogger Defne said...

Kebap iyi hoş da. ben de asıl yanındakilere takıldım. Pek iç açıyorlar :).
Sevgiler.

 
At 10:32 ÖÖ, Eylül 19, 2007, Blogger Hanife said...

Yemekler dokunmadi zaten. Zaten midem saglmadir, gerci cok karistirdik ama saniyorum sicak havadan oldu.
Kebab cok yagli ama dedign gibi onca yesillik sayesine hissetmiyorsun. Yoksa oradaki herkesin kalp sorunu olurdu:) Esim de ayni seyi soyluyor, bol limon, yesillik ve salgam olayi dengeliyor. Adana kebabini gercekten orada yedigimi dusunuyorum ben de. Onceki yediklerim, bir cesit kofte gibiysmis. Mutlaka iyi yapan yerler vardir tabii.
Kozlenmis sogani tattim tabii. Minik soganlardan yapilmis --hani arnavut sogani mi derdik?- ya da ufak ufak dogranmis. Cok yumusamamis, buharda pismis sebzeler diriliginde, zeytinyagi, tuz ve biraz sumak.. Harikaydi..

Degil mi Defne'cigim. Sebzeler olmasa kebab o sicakta biraz zor gider hani:)

 
At 3:10 ÖÖ, Eylül 21, 2007, Blogger İLKAY said...

hanife merhaba,
bence tam yerinde yemişsiniz..yıllardır aynı lezzettedir tüm ürünleri....benpeynirli pidelerini de çok severim..peyniri özeldir...salatalrı da öyle...
Keşke görüşebilseymişiz....
ben de siteme beklerim..ayrıca tekrar gelirseniz Adana'ya görüşmek isterim...
Sevgiler,
İlkay
http://www.pastacipapatyalar.blogspot.com/

 
At 11:13 ÖÖ, Eylül 21, 2007, Blogger Behiye said...

Ooo Hanifeciğim eşim görmesin bu manzaraları. İki senedir Türkiye ye gidemedi kendisi. Adana kebap sayıklıyor, kuyruk yağıyla yapılması lazım diye söyleniyor burada yediklerimizi beğenmeyince:) Biz şalgam suyunu da çok seviyoruz, acılı acılı. Afiyet olsun. Sevgiler.

 
At 6:15 ÖÖ, Eylül 22, 2007, Blogger Oya Kayacan said...

Şimdi Adana'da olmak varmış...

 
At 8:00 ÖÖ, Eylül 22, 2007, Blogger Tijen said...

Hanife'ciğim ben masadaki etsizlerden payıma düşeni alabilirim memnuniyetle...

 
At 11:40 ÖÖ, Eylül 22, 2007, Blogger Hanife said...

Merhaba Ilkay,
Salatalari, ikrmlari ve kebabyla ozel bir yerdi gercekten. Gelecek sefer oralara yolum duserse elbette gorusuruz.
Sitene bakmaya hemen geliyorum.

 
At 11:42 ÖÖ, Eylül 22, 2007, Blogger Hanife said...

Evet Behiye,
Kuyruk yagi olayi tadini veren ama gercekten agir oluyor. Esim de kaldigimiz gunler icinde hep kebab yemisti:)
Benim denedigim salgam tatliydi, acisi belki daha mi iyi olur ne? Ben pek sevemedim.

 
At 11:44 ÖÖ, Eylül 22, 2007, Blogger Hanife said...

Haklisin Oya'cigim:)

Tijen'cigim,
Aynen katiliyorum, simdi olsa da yine yesem:)

 
At 12:31 ÖÖ, Eylül 24, 2007, Blogger yaren said...

Harika bir sofra,lahmacunla börek cok sahane görünüyor.

 
At 1:53 ÖÖ, Eylül 24, 2007, Blogger damak tadı said...

Sevgili Hanife'ciğim,
Orada olamyı çok isterdim açıkcası..))İyi ki gidip gezip bu güzel yemeklerin tadına bakmışsınız canım.Sizler adına bende çok mutlu oldum.Adana resimlerin ise görülmeye değerler..)İnşallah bende gidip görme imkanını yakalarım.

Kocaman öpüyorum ve güzel sözlerin içinde çok teşekkür ediyorum.Sende benim için çok özelsin Hanife'ciğim.


Sevgilerimle..

 
At 10:46 ÖS, Eylül 25, 2007, Blogger Hanife said...

Tesekkurler Yaren,

Gul'cugum,
Umarim sen de birgun gidersin Adana'ya. Ama yaz ortasinda gitme:)
Opuyorum seni..

 
At 2:45 ÖÖ, Eylül 26, 2007, Anonymous Adsız said...

hanifeciğim ben bişey soracaktım da bu ekmek tatlısını en az ne kadar bekletmek gerekli?mesela şimdi yapsam akşama yenilebilir mi?aydınlatırsanız sevinirim sağlıcakla hep mutlu kalın.FAHRİYE

 
At 7:20 ÖÖ, Eylül 26, 2007, Blogger Hanife said...

Hangi ekmek tatlisi Fahriye? Sitede 2 tarif var.
Gerci her iki ekmek kadayifi pistikten sonra soguyunca ya da bilemedin ilininca tuketilebilir..
Afiyet olsun.

 
At 1:43 ÖÖ, Eylül 27, 2007, Anonymous Adsız said...

HANİECİĞİM ÇOKK ÖZÜR DİLERİM EKMEK KADAFI OLACAKTI YALNIŞ YAZMIŞIM KUSURA BAKMA EN KISA ZAMANDA NE ZAMAN YENİLEBİLİR.FAHRİYE

 
At 5:28 ÖÖ, Eylül 27, 2007, Anonymous Adsız said...

CANIMCIM HANİ SENİN YAPTIĞIN DENİZİN TAİFİNİ VERDİĞİ VAR YA İŞTE O EKEMEK KADAYIFI EN AZ NE ZAMAN TÜKETİLİBİLİ?BEN ÇOK SEVERİM VE 1 GÜN DAYANABİLECEĞİMİ SANMIYORUM :)fahriye

 
At 9:30 ÖÖ, Ekim 01, 2007, Blogger Hanife said...

Cevabin geceikmesei icin ozur dilerim Hafriye. Son 5-6 gundur cok hastaydim, mesajlara bakamadim.
Gerci cevabi vermistim, ekmek kadayiflari soguduktan ya da ilindiktan sonra tuketilebilir. Ben ilikken dondurmayla yemeyi cok seviyorum mesela.
Tarifi denedin mi??

 
At 3:45 ÖS, Ekim 02, 2007, Anonymous Adsız said...

yok canımcım daha denemedim bugün markette kuru mayaya baktım yoktu instant vrdı yaşmayada kalmamıştı ama hiç bir şey yıldıramaz azim ettim yapıcam bu arada çok çok geçmiş olsun canım öptüm .fahriye

 
At 11:36 ÖÖ, Ekim 06, 2007, Blogger Hanife said...

Kuru maya bulamazsan yas mayayala da yapabilirsin Fahriye;cigim. Sadece yas mayay verilen miktardan iki kat daha fazla kullanman gerekli.
Cok tesekkurler bu arada. Simdi daha iyiyim, sagolasin..

 
At 4:46 ÖÖ, Ekim 10, 2007, Anonymous Adsız said...

merhaba hanifeciğim nasılsın?geçenlerde kuru maya bulamayınca yaşmayayla yaptım kadayıfı ama sonuç hüsran oldu çokk üzüldüm ilk defa tarifi tutturamadım neyse ilerleyen günlerde gene deneyeceğim bilgi veriyim dedim de öpüyorum kendine dikkat et

 
At 9:26 ÖS, Ekim 10, 2007, Blogger Hanife said...

Cok uzuldum Fahriye. Biraz zor tutan hamur oluyor, hatta civik bile denilebilir. Orada Deniz'in yorumlarinda falan iyice anlattigini hatirliyorum. Istersen bir daha goz at yorumlara..
Opuyorum seni ve iyi bayramlar:)

 

<< Home