Hanifenin Tarifleri: Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Pazartesi, Eylül 10, 2007

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu



Uzun zaman sonra verecegim ilk tarif kayinvalideme ait. Ismini kendisi soyledi ama bildigim yuvalama pirincle olup, harcina kiyma konuldugundan ismi konusunda biraz tereddut ettim. Bilmiyorum bulgurla olaninin ayrica bir ismi var mi?

Benim yapacagim ya da goze alip yapabilecegim bir yemek degil acikcasi. Hani birkac dost, akraba bir araya gelinir, oturulup sohbet esliginde hazirlanir falan, o zaman olur, yoksa tek basima kalkamam boyle bir yemegin altindan. Ama yeme konusunda bir sey diyemem elbet, bu durumda parmagim hep havadadir....
Her Turkiye tatilimizde oldugu gibi bu seferkinde de, ikramlar harikaydi. Tarifleri zamanla sizlerle paylasacagim. Tavuklu ve bulgurlu yuvalama corbasi da oldukca lezzetli bir corba, ustelik oldukca doyurucu.
Yukarda yazdiklarima kulak asmayip, az olcuyle hazirlanirsa pekala yapilabilecek bir yemekmis aslinda, onu kayinvalideme yardim ederken anladim. Sonuca gercekten degecegi icin pisman olunmayacak bir tarif..

Yuvalama Icin Malzemeler

- 1 su bardağı ince bulgur
- Yarim yemek kaşığı biber salçası
- Yarim çay kaşığı kimyon
- 1 cay bardağı irmik
- Yarim dolu tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kasigi kadar un, koftelerin disina serpmek icin kullanilacak.

Ayrica
- 1 adet tavuk gogsu, haslanmis
- 1,5 cay bardagi haslanmis nohut

Sosu icin;
- 1 cay bardagi yogurt
- 1 yumurta sarisi
- 1 tatli kasigi un

Uzeri icin
- 1-2 yemek kasigi tereyag
- Kuru nane

Yapilisi;

- Bulguru yarim su bardağı su ile ıslatın. 1 saat bekletin.
- İrmiği ıslatın. Ama çok fazla sulu kalmayacak. Islanmış şekilde bırakın.
- Kimyonu, salçayı ve tuzu ekleyin.
- İyice yoğurun. Malzeme iyice ozlesince irmiği ekleyin. İrmiğide ekledikten sonra uzun uzun yoğurun. (Malzeme iyice ozlesecek, hamur gibi olacak)
- Hamurdan nohut buyuklugunde parcalar koparip, hafif unladiginiz tepsiye dizin. Tamami bittikten sonra kaynamakta olan suya salin.
- Birkac dakika karistirip, yari haslanmis ve minik parcalara bolunmus tavuk etini ilave edin. (haslama suyunun bir kismini tavugu hasladiginiz sudan kullanabilirsiniz)
- Nohutlari da ekleyip, kofteler yumusayana dek pisirin.
-Ayri bir kasede sos icin gerekli malzemeleri karistirin. Corbadan birkac kasik ekleyip sosu ilitin ve sonra corbaya ekleyin, soyle bir karistirip, 3-4 dk daha pisirin.
-Tavada erittiginiz tereyaginda naneyi kizdirip corbanin ustune gezdirin ve sicak servis yapin..

Afiyetle..

At 9:15 ÖS, Eylül 10, 2007, Anonymous Sema said...

Elleinis saglik Hanife hn,
Pek guzel duruyor tarifiniz.. Ramazan icin guzel bir yemek :)Bu arada galiba resimler koymussunuz sitenize, bi bakiyim, bu hunerli hn., kim diye gormek istedim resimlerinizi ama sifre cikti karsima.. Zaten daha once de yazmistim size sifreden once " resimler acilmiyor "diye.. siz de "" tamam Sema hemen bakacam" demistiniz.. bU ARada hayirli ramazanlar .. Ben sitenizi surekli takip eden biriyim , gayet guzel hersey burada..
Sema

 
At 1:04 ÖS, Eylül 11, 2007, Blogger Hanife said...

Yorumlariniz icin cok tesekkurler Sema Hanim.
Yemegi denerseniz umarim begenirsiniz..
Ege'nin sitesine sinirlama getirdim. Bana hanifeicoz(at)gmail.com adresimden mail atarsaniz size giris icin davetiye gonderebilirim. Bu sayede siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Onceki mesajinizdaki fotograflari duzeltemedem hala. Ama diger fotograflari takip edeilirsiniz..
Sevgilerimle..

 
At 2:59 ÖS, Eylül 11, 2007, Blogger serinmavi said...

Annem de yapar bu yuvalamadan,yoğurtlu yuvalama der adına da...eline sağlık canım...Hayırlı ramazanlar diliyorum...selamlar.....

 
At 7:59 ÖS, Eylül 11, 2007, Blogger Hanife said...

Tesekkurler Serinmavi'cigim.
Sana da hayirli Ramazanlar..

 
At 11:07 ÖS, Eylül 11, 2007, Anonymous Crebro said...

Hanifeciğim, özlemişim seni. Yemek yine çok lezzetli görünüyor.

 
At 2:41 ÖÖ, Eylül 12, 2007, Blogger bocuruk said...

Hanife'ciğim,
Antepli bir arkadaşıma kayınvalidesi köftelerini hazırlamış dondurmuş göndermiş o da çıkartıyor dondurucudan ve diğer malzemelerle birlikte yapıyor çorbasını. Ben de onda yemiştim hakikaten unutulacak gibi bir tat değil. Ellerine sağlık kayınvalidenin. Sizlere de afiyet olsun.
Sevgilerimle...

 
At 5:36 ÖÖ, Eylül 12, 2007, Blogger damak tadı said...

Tatlı Hanife'ciğim,
Ne de lezzetli görünüyor yuvalama.
Zekiye annenin ellerine sağlık olsun.Ramazan ayında güzel alternatif olacak bizler için.Tekrar teşekkürler paylaşımların için.

Sana ve ailene hayırlı ramazanlar diliyorum canım.

Sevgilerle.

 
At 10:23 ÖÖ, Eylül 12, 2007, Anonymous senem said...

merhaba hanife hanim,corba sahane görünüyor,ellerinize saglik.hayirli ramazanlar.

 
At 11:47 ÖÖ, Eylül 12, 2007, Anonymous sher said...

Hanıfecıgım gelır gelmez gene dokturmusun yemeklerı,goruntu cok guzel deneyelım bakalım senın elıne saglık optum

 
At 1:10 ÖÖ, Eylül 13, 2007, Blogger Mr_Turkish_Delight said...

Ilk baktigimda biran yogurt corbasi gibi geldi gözüme,ne zamandir canim cekiyor cünkü :),bu da ilginc bir yemekmis,sabah sabah iyi geldi diyecegim ama kötü oldu, aciktim :D

Egeme selamlar :)
Mr.TD

 
At 6:25 ÖÖ, Eylül 13, 2007, Blogger Hesna said...

Ramazan ve kış aylarının vazgeçilmez lezzeti çorbadır değilmi.Çok lezzetli görünüyor eline sağlık.

Hesna-Mordeniz

 
At 7:12 ÖÖ, Eylül 14, 2007, Blogger Tabakta Lezzetler... said...

İftarda bundan bir tabak çok güzel olurdu ellerine sağlık.
Hayırlı ramazanlar diliyorum.
Sevgiler…

 
At 3:12 ÖS, Eylül 14, 2007, Blogger Hanife said...

Gul'cugum,
Cok tesekkur ederim. Sana da hayirli Ramazanlar.

Size de hayirli Ramazanlar Senem. Tesekkurler.

Adina uzuldum TD. Ama ne yapalim, yemek sayfalrina bakinca ben de acikiyorum:)

Tesekkurler Hesna

Sana da hayirli Ramazanlar Perihan'cigim.

 
At 7:23 ÖÖ, Eylül 15, 2007, Blogger Hanife said...

Tesekkurler Sher'cigim:)

 
At 8:20 ÖÖ, Eylül 29, 2007, Blogger Karakaş said...

Ellerinize sağlık harika bir tarif,en yakın zamanda deneyeceğim...teşekkür eder sizi de kendi blogspotumuza bekleriz:
http://evyemegi.blogspot.com

 
At 9:25 ÖÖ, Ekim 01, 2007, Blogger Hanife said...

Tesekkurler Karakas.
Sitenizi hemen ziyaret edecegim. Yemegi denerseniz simdiden afiye olsun:)
Sevgiler..

 
At 6:39 ÖÖ, Kasım 21, 2007, Anonymous yemek said...

Teşekkürler

 

<< Home