Hanifenin Tarifleri: Pancar Corbasi & Lazanya & Falafel Nathalie Tuncer'in Tarifleri

Salı, Aralık 18, 2007

Pancar Corbasi & Lazanya & Falafel Nathalie Tuncer'in Tarifleri

Daha once bahsetmistim sizlere, Nathalie Tuncer'in gonderdigi hediyeden, minikler icin hazirladigi 'Miniklerin Yemek Keyfi' isimli kitabindan.
Icinde biz anneler icin essiz bilgiler yeraliyor. Ozellikle yemek yemeyi sevmeyen cocuklar icin. Sevmedigi sebze veya etleri daha lezzetli nasil sunacagimizla ilgili oneriler cok ilgi cekici..
Kitaptan bircok tarifi denedim. Ozellikle sevdiklerimizi beraberce yayinlamak istedim.


Pancar-Patates Corbasi


Pancar corbasi minik bebekler icin ideal. Kabizlik sorunu olan kisilere tavsiye edilen bir sebze, pancar. Ege bebekken kabizlik sorununu cok yasamistik. Montreal'de gorustugum doktor da pancarin cok etkili oldugundan bahsetmisti.
Magnezyum, fosfor ve A, B9, C gibi uc onemli vitamin icerir diyor Natalie kitabinda. Ancak icerdigi
oksalik asit kalsiyumu tutup eksikligine yol acacagindan cok s1k
vermekten kacinmamiz gerektigini de ekliyor..

Malzemeler;
- Pismis bir adet kirmizi pancar
- 1 adet patates
- 150 ml sut
- tereyagi

Rendelenmis patatesi 10-15 dk kaynar suda pisirin. Soyulmus ve kucuk kupler halinde kesilmis pancari ekleyin. 1-2 dk daha pisirin. Sut ve tereyagi ekleyip mikserden gecirin..



Lazanya




Benim ve Ege'nin en sevdigimiz yemeklerden birisi lazanya. -Alttaki fotolar Ege'nin ne kadar sevdigini sanirim gosteriyordur-
Ama ben bu tariften sonra daha cok sever oldum. Ilk kez denedigim bolonyez sosu cok lezzetli yapiyor yemegi. Ben gecenlerde artan sosu karnabaharla karistirip firina verdim, o da harika olmustu.. Sosu bol miktarda yapip, kucuk buzluk kaplarinda saklayabilirsiniz. Elinizin altinda hazir oldugu zaman lazanya gibi yemekler bile kisacik zamanlarda hazir oluyor..

Bolonyez Sosu

- Herbirinden 1 adet olmak uzere sogan, havuc ve kereviz sapi
- 1 dis sarimsak
- 2 corba kasigi zeytinyagi
- 300 gr kiyma
- 2 buyuk kutu domates konservesi
- 1 cay kasigi seker
- 1/2 tatli kasigi kekik
- 1 defne yapragi

- Sebzeleri ve sarimsagi yikayin. Kereviz ve sogani kiyin, havuclari kupler halinde dograyin. Sogan, kereviz ve havucu zeytinyaginda 5 dk kavurun. Kiymayi ilave edin, bir 5 dk daha pisirin. Daha sonra sarimsagi, en sonunda da kup kup kesilmis domatesi, kekigi, defne yapragini, tuz ve sekeri ilave edin. Arada karistirarak, hafif ateste en az 1 saat pisirin. Sosun iyice koyulasmasi gerekir. Defne yapragini cikarmayi unutmayin..

Lazanya

- 250 gr bolonyez sosu
- 500 ml basamel sosu (biraz akici kivamda olacak)
-250 gr lazanya (ben firin icin uygun olanlari kullaniyorum)
- tereyagi ve 1 su bardagi kadar rendelenmis kasar

- Bolca basamel sosunu yagladiginiz firin kabina yayin. Bir kat lazanya, bir kat bolonyez sosu, bir kat basamel seklinde tepsinin ust kenarina dek devam edin. En ust kat icin 2 sosu karistirip yayin ve uzerine bolca kasar ve tereyag parcalari koyup, onceden isitilmis 200 C deki firina verin.

* Ben firina girmeye hazir lazanya kullandigimdan, bolonyez sosa ayrica 1 bardak kadar sicak su ekliyorum. Lazanya paketinin uzerinde tarif olacaktir zaten.

Basamel sosu
- 40 gr tereyagi
- 2 corba kasigi un
- yaklasik 500 ml sut


Tereyagini eritin ve unu surekli karistirarak kavurun. Yavas yavas sutu ekleyin. Surekli karistirarak koyu muhallebi kivaminda pisirin.







Falafel




Buraya geldikten sonra Arap lokantalarinda gordugum ama yemedigim bir yemekti falafel. Bir keresinde markette kuru karisimini almis ve verilen tarife uyarak evde hazirlamistim. Kizartma oldugu icin, icine cok miktarda yag cekmis ve yenilmeden cope gonderilmisti.. Ondan sonra uzun sure bulasmamistim kendisine:) Bu kitapta yeniden karsilasana degin.. Lezzetini cok merak ettigimden hemen yapmaya basladim. Hatta cok yapip, dondurucuda saklayip arada Ege'ye verecegim birseyler olmadiginda imdadima yetistigi de oldu..
Fotografta gordugunuz falafelin farkli bir ozelligi var yanliz. Asil tarifte bakla kullanilmasi gerekiyor, ben bu denememde evde kuru bakla olmadigindan elimde hazir bulunan, Ahmet Bey'in gonderdigi ve benim buralara kadar getirdigim soya fasulyelerini kullandim. Ben soya fasulyesini sevdigimden farkli bir tad
hissetmedim, ama denemek isteyenler gercek falafel icin bakla kullanabilirler..

Malzemeler;

- 2 su bardagi kuru bakla (24 saat oncesinden islatilmis olmali)
- 1 su bardagi nohut (24 saat oncesinden islatimis olmali)
- 1/2 demet maydonoz
- 2 dis sarimsak
- 2 sogan
- 2 corba kasigi un
- 1/2 tatli kasigi kimyon ve tarcin
- 1 tatli kasigi kisnis
- 1 corba kasigi tuz
- 1/2 poset kabartma tozu
- 2 tatli kasigi karbonat

- Bakla ve nohutlari bir gun oncesinden ayri kaplarda, karbonat ekleyerek suda bekletin. Ertesi gun iyice yikayarak, mikserden gecirin. Diger malzemeyi ekleyin ve mikserden gecirmeye devam edin. Elde edeceginiz koyu kivamli hamuru ustunu
orterek buzdolabinda bekletin. Hamur fazla yumusaksa biraz daha
un ekleyebilirsiniz. Kofteleri kizgin az yagda kizartin.

* Is yerinden Sudan'li bir arkadasimin yapip ogle yemegi icin getirdigi falafeller daha ufakti ve bol yagda kizartmisti. Tadi farkli degildi ama derin kizartma yapildigi icin biraz daha gevrekti. Siz o sekilde de yapabilirsiniz..


Etiketler: , ,

At 4:03 ÖS, Aralık 18, 2007, Blogger serinmavi said...

Hayırlı ve huzurlu bir bayram diliyorum...Sevgiler....

 
At 2:11 ÖÖ, Aralık 19, 2007, Blogger SERAP said...

Gecen sene pancar corbasini bir yerede yemis sonra da eve gelince hemen yapmistim.demek ki epeydir yememisim.Vakti gelmis.
BAYRAMINI KUTLAR AILEN ILE DAHA NICE NICE MUTLU BAYRAMLAR GECIRMENI DILERIM.

 
At 3:56 ÖÖ, Aralık 19, 2007, Blogger Aynur said...

Bayramlar, insanlar arasindaki karsilikli sevgi ve sayginin perçinlendigi günlerdir. Bayramlar, insanlarin birbirleriyle olan darginliklarini unuttuklari, baristiklari, kardesçe kucaklastiklari günlerdir. Bayramlar,milli ve dini duygularin, inançlarin, örf ve adetlerin uygulanip sergilendigi, bir toplumda millet olma suurunun sekillendigi, kuvvetlendigi günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dilegiyle, Kurban Bayraminiz kutlu olsun!


www.aynurdantarifler.blogspot.com

 
At 11:49 ÖÖ, Aralık 19, 2007, Blogger Hanife said...

Sizlere de iyi bayramlar arkadaslar.. Guzel mesajlariniz icin tesekkurler..

 
At 9:59 ÖÖ, Ocak 04, 2008, Blogger ÇALIŞAN ANNE OLMAK said...

Maşallah oğluşa. Ne güzelde oturmuş masaya. Tariflerde güzel olunca...

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Henüz lazanya denemedim ama deneyeceğim galiba :)

 
At 8:39 ÖS, Ocak 05, 2008, Blogger Hanife said...

Merhaba Calisan Anne,
Lazanyayi umarim denersiniz. Cok lezzetli oluyor. Simdiden kolayliklar dilerim size..
Tesekkurler..

 
At 6:14 ÖS, Ocak 06, 2008, Anonymous Adsız said...

Cok tesekkurler Hanife. Sayende ilk defa dogru duzgun bir falafel yaptim (Ben nohut ve fasulyeyi kaynattim).
Sevgiler
Bilge

 
At 8:42 ÖÖ, Ocak 09, 2008, Blogger Damak Tadı said...

Ege'ciğe maşallah,artık kocaman delikanlı sayılır..))

Çorban,lazanyan ve Falafel'in çok nefis görünüyorlar canım..Ellerine sağlık tatlı ve güzel anne..

Sevgiler

 
At 7:02 ÖS, Ocak 09, 2008, Blogger Hanife said...

Bilge'cigim,
Afiyet olsun. Begendiginize sevindim.

Tesekkurler Gul'cugum. Tatli dilli arkadasim:)

 

<< Home