Badem ve Un Helvasi







Bu tarifi goreli o kadar uzun zaman oldu ki. Ama aklimdan cikmisti. Esim ve ben Hint mutfagini seviyoruz, ozellikle de tatlilarini. Gecenlerde netde arama yaparken bu tatli aklima geldi ve bu kez de unutmadan denemeli dedim.

Saffron'un verdigi tarifi uyguladim. Sadece bademleri biraz daha irice cektim, sanirim bundan dolayi helva gereken yogunluga ulasmadi. Ancak baska bir tavada kavurdugum unu ekleyerek gereken yogunlugu yakaladim. Bu yuzden ana tariften daha farkli bir lezzet oldu.

Malzemeler;
- 1 kap butun badem ya da kabuksuz, kavrulmus badem
- 1,5 kap seker
- 2-3 yemek kasigi sut
- 3 yemek kasigi tuzsuz tereyag (ben 1,5 yemek kasigi kadar kullandim)
- 1/2 kap su
- istege bagli olarak kakule ve portakal renkli gida boyasi( ben ikisini de kulanmadim)

* Ayrica;
- 1,5 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
- 2 yemek kasigi un

Yapilisi;
- Eger bademler kabukluysa 2 kap kadar suya koyup 3-4 dk kadar kaynatin. Soguduktan sonra soymasi daha kolay olacaktir. Kabuksuz bademleri mixerde incecik cekin. Sutu az az ekleyerek cekim islemini kolaylastirabilirsiniz.
- Cekilmis bademleri olcun. 1 kap badem icin 1/2 kap suyu derin bir kaba koyun, uzerine 1,5 kap sekeri ekleyip surubu hazirlayin. Seker olcusu biraz cok derseniz 1,25 kap koyabilirsiniz. Surubu orta ateste birkac dakika kaynatin.
- Cekilmis bademleri ekleyin. Surekli karistirarak bademlerin surubu cekmesini saglayin. Bu arada tereyagini parca parca ekleyin ve karistirmaya devam edin. Karisimin recel kivaminda katilasmasi gerekli. Gida boyasini ve kakuleyi ekleyin.
Atesin altini kapatip, helvanin sogumasini bekleyin.

* Bu asamada benim yaptigim helva katilasmadigi icin, baska bir tavada 2 yemek kasigi unu 1,5 yemek kasigi unla kavurdum. Unu yeteri kadar kavurduktan sonra bademli helvaya ekledim. Surekli karistirarak orta ateste yeniden isittim. Hafif fokurdamaya baslayinca atesten aldim ve genelde sevdigimiz sekilde, ilik ilik servis yaptim. Soguduktan sonra top gibi yuvarlayarak sekillendirdim.

* Soguyan ve bir gun bekleyen helvalar kurumus ve badem ezmesi gibi olmustu. Lezzeti cok guzeldi.
Unlu karisima hic seker eklemedigim halde seker tadi oldukca yogundu. Sekerini ona gore ayarlamanizi tavsiye ederim. Ana tarifte de seker miktari ceyrek olcude azaltilabilinir diye not dusulmus.

Denemek isteyenlerse simdiden kolayliklar.
Afiyetle....


Yorumlar

  1. ben de deneyecem bakalım nasılmış tadı.

    YanıtlaSil
  2. Hanife'ciğim,
    Bu tatlıyı görünce aklıma New York'taki Hint mahallesinde, Diwali'de aldığım/tattığım tatlıları anımsadım.

    YanıtlaSil
  3. Denerseniz kolay gelsin Beyza..

    Tijen'cigim,
    Hint tatlilari ben cok seviyorum.

    YanıtlaSil
  4. Arbella TV kazandırıyor

    Mutfakta ilk yardım kanalı Arbella TV, mutfakta ‘gizli kalmış yetenekleri’ ödüllendiriyor… Arbella Makarna’nın kurduğu internet televizyonu Arbella TV, açtığı makarna tarifi yarışmasıyla, her ay farklı illerden gelen, yöresel izler de taşıyan tarifleri geniş kitlelerle paylaşma şansı sunuyor. Güzel ve özgün tariflerin sahipleri de çeşitli armağanlar kazanıyor.

    Yarışmaya katılmak için yapılması gereken tek şey; Arbella Makarna’yla en pratik, ekonomik, hızlı ve lezzetli yemek tarifini hazırlamak ve fotoğrafını da çektikten sonra Arbella TV’ye göndermek.

    Bunun için önce siteye ücretsiz olarak üye olunuyor ve yarışmaya katılma hakkı elde ediliyor. Arbella TV’nin genç ve cana yakın aşçısı Cenk de, gönderilen tarifleri değerlendiriyor, yorumlarıyla sitede paylaşıyor. Gelen tariflerden 12’si çeşitli hediyelerle ödüllendiriliyor.

    Yarışma Nisan, Mayıs ve Haziran ayları boyunca sürecek, her ayın birincisi de onu izleyen ayın ilk haftasında açıklanacak.

    Yarışmaya ilişkin daha ayrıntılı bilgi için www.arbella.tv adresini ziyaret edebilirsiniz.

    www.arbella.tv
    www.evdeyimaciktim.com
    Medya İletişimi ve Ayrıntılı Bilgi İçin
    Aycan Işık
    Pointistanbul Halkla İlişkiler
    (212) 240 33 73 aycan@pointistanbul.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver