Bir Tarif Arastirmasi Uzerine

Hic aklimda yokken boyle bir yazi yazmami gerektirecek olay bayagi bir guldurdu beni.
Gunlerdir Julia Child ile yatip kalkiyorum. Hele de su Julie&Julia filminden sonra daha bir beter oldum. Bu devasa ve tok sesli bayanin su pek meshur Boeuf Bourguignon tarifini deneyecegim, soyle bol bir vaktim oldugunda. Ama tabi kolay is degil, oyle internetden bulunmus basit bir tarif degil bu. Julia Child yani. Hakkini vermek lazim. Once malzemeleri iyi secmek gerek, tarifte verilenleri almak gerek. Yani evde yok, ya da almayi unutmusum diye arnavut sogani yerine sari sogan kullanamam bu tarifte. Hemen her tarifte yaptigini, kendi kafasina ve damak zevkine gore degistirme isini bunda yapamayacagi icin, Hanife hanim malzemeleri liste yapip oyle cikmali alisverise.
En basta bahsettigim su komik olay ise malzeme listesinde gecen 'bacon' icin yaptigim arastirmayla ilgili. Malumunuz bacon domuz pastirmasi. Yerine bir an icin 'turkey bacon' kullanirim diye dusundum. Bu tarif illa aslina uygun olacak ya, bir bakayim internetde dedim, domuz pastirmasi yerine ne kulanabilirim. Ilk tikladigim sayfada yazanlar sunlar:

What can you use instead of bacon fat?

hair grese works well but in order to do so you cant shower for a while then let it drip off you scalp in a cup could take 7 to 9 days to do so... great question though

( Domuz pastirmasi yerine ne kullanilir? Sac yagi. Ancak bunun icin bir sure dus almamaniz gerekli, soyle 7 ila 9 gun arasi:)  )

!!!

Demek benim gibi biri daha ayni seyi merak etmis, ama verilen cavaba bakar misiniz? Sinir oldum, ben bir guzel cevap bulurum falan diye beklerken.


Neyse, yakinda bu tarifi yapacagim. Julia'nin meshur omletinden sonra deneyecegim bu tarifi pek yakinda burada yayinlacagim umarim. Hele su bacon isini bir halledeyim:)

Bu arada sizin onerileriniz varsa, pek bir makbule gecer. Evde bizim sahane pastirmamiz var, ama su cemen olayi Fransiz tarifini ne hala sokar dusunmek bile istemiyorum...

Bu arada hazir konu su filmden acilmisken, bir iki nacizane gorusumu de yazayim. Filmi cok begendim. Ozellikle Merly Streep muhtesemdi, her zamanki gibi. Neredeyse 40 yasindan sonra aldigi derslerle Fransiz mutfagini ogrenen, bununla ile ilgili koca bir ansiklopedi yazan (10 yila yakin bir surede bitirmis kitabini), yaptigi isin tam hakkini vermis, konserve ve fast food'dan baska yemek bilmeyen Amerikalilara yemek pisirmeyi ogretmis, televizyonda goruntulu yemek tarifi programi hazirlayan ilk asci Julia Child. Merly Streep'de bunu oynayabilecek bir oyuncu. Sesiyle, mimikleriyle, her seyiyle sanki gercek Julia Child'in kendisini seyrettim ve o kadar keyif aldim. O kalin sesiyle Bon Appetit demesi yok mu, ardindan gunlerce evde tekrarlayip durdum:)

Bon Appetit!!!!! 

Neyse efendim, pek yakinda Boeuf Bourguignon ile buradayiz...

Yorumlar

  1. Canım paylaşıma kendi adıma çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygılar.Filmi izlemeye çalışıyorum birtürlü bulamadım....

    YanıtlaSil
  2. J'ai adoree ce film!! Tatile giderken, ucakta oynuyordu ama yarim yamalak bakabilmistim Zelal sayesinde. Eve dondugumuzde video'cuya gidip kiraladim, cok hos film...Merryl Streep is my favorite!!!

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Umarim filmi izleme sansi bulabirsiniz. Mutfak sevdalilarinin sevecegi bir film.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Hanife Hanim, daha once aynisini yada benzerlerini defalarca almissinizdir ama sayfamda bir odulunuz var. Kabul ederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  7. Selam Hanife, guzel bir konuya deginmissin ben de bayildim filme..Karli gunlerde icimi isitti desem yeridir.

    Bacon sorununu soyle halledebilirsin.

    Pastirmalari mumkun oldugunca ince dilimle. Ondan sonra dilimleri kesme tahtasina yatirip, hava'nin tokmagiyla (veya benzer bir aletle, mumkunse metal olmasin) hafifce vurarak etin seyrelmesini sagla, boylece cemen kokusu daha fazla ortaya cikacaktir. Et lifleri biraz daha seyrelecektir.

    Burada amacimiz kokuyu en aza indirdikten sonra pastirmayi kullanmak..

    Pastirma dilimlerinin etrafindaki cemenleri veya kalintilari keskin bir bicakla guzelce temizle, havan sapiyla dovulmus dilimleri soguk suda beklet bir 10 dakika kadar..

    Bu islemi bir kez daha suyu degistirip taze su koyarak yap.

    Sonra pastirma dilimlerini kagit havlu arasinda elinle bastirarark iyice kurula, su kalmasin. Sonra kullanabilirsin.

    Hic endise etme sakin, zaten yemegin icine koyacagin defne yapragi veya kirmizi sarap bizim pastirmanin kokusundan eser birakmayacak. :)

    Haydi kolay gelsin..

    Deniz

    YanıtlaSil
  8. Odul icin tesekkurler Nafiye.

    YanıtlaSil
  9. Denizcim merhaba,
    Uzun zaman oldu senden ses cikmayali. Nasilsin?? Nerelerdesin?

    Tavsiyelerin icin tesekkurler. Bu yontem aklima gelmemisti. Hani cemeni guzelye temizleyip kullanirim falan demistim ama, dovup suda bekletmek iyi fikir gercekten.
    Cok tesekkurler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver