Tavuk Rosto


Muhtesem bir tavuk tarifi..
Hani ben tavugun beyaz etini yemeyenlerdenim, ama fotografta gorundugu sekilde pismis tavugun beyaz kismi bile sahane. Hic kuru ve bizim tabirimizle`sas`degil.


Tarif aslinda daha once verdigim firinda hindinin aynisi. Son zamanlarda yeni yil dolayisiyla tabi, hindinin adi pek bir anilir oldu cevremde. Hatta 2kadin okuyucularindan hindi tarifi isteyen biri oldu gecenlerde.
Baktim, ben de bu fotograf taa gecen bahar cekilmis, dedim bu guzel tarife hatirlatma babinda yeniden bir yazi yazayim.

Tarifteki isin sirri deneyenlerin de bildigi gibi salamura. Bir gece boyunca nefis aromalarla bezenmis suda dinlenen tavuk, firindan nefis kokularla cikiyor, millet parmaklarini yiyor:)

Firinda Rosto Tavuk

- 1 adet butun tavuk

salamura icin gerekli malzemeler;

2 lt suyun icine
dilimlenmis 1 adet portakal
dilimlenmis 1 adet limon
2-3 adet ince dilim zencefil
1/3 kap seker
1/3 kap tuz
1 tam sarimsak, yataylamasina ikiye kesilmis (bir butun bas sarimsak)
1 adet defne yapragi
1 tatli kasigi karabiber tanesi
birkac yaprak taze kekik
1 tatli kasigi kuru kekik yapragi

ekleyip seker ve tuz eriyene kadar kaynatin. Tavugu suyun altinda iyice yikayin. 2-3 lt kadar soguk suyu sogumus olan baharatli suyla karistirin. Tavuk bu suyun icinde sabaha dek buzdolabinda bekleyecek.

Ertesi gun tavugu sudan cikarip suzun, yikamayin asla. Kagit havlu ile iyice kurulayin.

Icine koymak ve ustune surmek icin gerekli malzemeler;

- 1 adet orta boy sogan
- 1 adet limon ya da portakal
- varsa, ki cok yakisiyor 1-2 dal taze adacayi, yoksa yarim tatli kasigi kadar ufalanmis kurusu da isinizi gorur
- 1 yemek kasigi kadar erimis tereyag
- 3-5 damla limon suyu
- tuz, karabiber, kekik

- Kabuklarindan soyulmus butun sogan, limon ya da portakal ve adacayini tavugun icine yerlestirin. Pisireceginiz firin kabina gogsu asagida kalacak sekilde yerlestirin.
-Uzerine tereyagini limonla karistirip, hatta isterseniz cok az bal ekleyerek karistirin ve elinizle tavugun heryerine yedirin.

Ustunu yanmaz kagit ile ortup isinmis 180 C dereceli firina koyun. Arada bir uzerini acip tepside biriken suyla tavugu islatmak gerek. Son 20 dk. ustunu acip kizarmasini da saglayin. Buradaki sureler her firin turune gore degisecektir. Ona gore dikkat etmeniz gerekir. Tavuk, hindi,ordek gibi etlerin pisme sureleri kilosuna gore degisir. 1 kilosu yaklasik yarim saatte piser. Ama en garantilisi firin derecesi ile olcmektir. Fotograftaki gibi but kismina, kemige degdirmeden olcu almak gerekir. Ic sicaklik 180C ye ulasmissa pismis demektir.
Pistikten sonra ustunu hava almayacak sekilde aliminyum folyo ile kapatip 20-25 dk. kadar bekletin ki, tavugun nemi kacmasin.

Gravy ( Sos)
Tavugun yaninda ona cok yakisan bir sos tarifi verecegim simdi. Bu sosta kullanilan ana malzeme, sarimsak.
Tavuk pisirirken bir bas sarimsagi aliminyum folyoya sararak firina atin. 30-40 dk. kadar pissin. Pismis oldugunu kontol edin, dokundugunuzda yumusacik olmali. Soguduktan sonra uc kismindan kesip, kok kismiyla sIkarak bir kaseye pismis etli kismi cikarin. Catalla ezerek pure yapin.
Tavugu pisirdiginiz tepside kalan su ve tavanin dibindekiler sos icin en guzel malzemeler. Tavuk piserken kendi yagi ve icine koydugumuz malzemelerin tum aromasini kullanmis olacagiz boylece.
Bir tavaya 1 yemek kasigi tereyag koyup eritin. 1-1,5 tatli kasigi kadar unu kavurun. Hafif rengi donunce spatulayla siyirip aldiginiz tavuk suyunu ekleyin, ardindan sarimsak puresinide katip cirparak kaynayana dek pisirin. Tuzunu kontrol edip damak tadiniza gore ayarlayin. Sicak, sicak tavugun yaninda servis yapin.

* Pismis sarimsagi tuz ve biber ilavesiyle sade olarak tuketebilirsiniz. Sarimsak kokusundan eser bulamazsiniz bu sekilde pisirildiginde. Ayrica her turlu et yemeklerinin yaninda hatta benim gibi sevecekler icin tereyagli kizarmis ekmek uzerinde, makarna ustunde bile tuketebilirsiniz.
Bir deneyin derim;)

Afiyetle efendim...

Yorumlar

  1. AYY MUHTESEM GORUNUYOR. BEN BUNU MUTLAKA DENERIM. VAHAP COK SEVIYOR BU SEKILDE.

    YanıtlaSil
  2. kendimi sanki sinava cikacak ogrenci gibi hissediyorum, cumartesi icin :)) Umarim herseyi beyenirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Yapimi cok kolay Gul,tarif uzun ama gozun korkamsin, ben uzunanlattim:)
    Ne yaptin dogumgunu isini?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver