Peksimet




Iste hayatimin en guzel coregi..
Usak'ta bilinen ismiyle ve adindan burada da bahsettigim meshur Peksimet. Ama sizler onu hashasli corek diye biliyorsunuz mutlaka.

Annemin tanidigi tum komsularina tanittigi, tariflerini verdigi, hatta Usak'a her gidisinde siparis uzerine kilolarca getirdigi hashas ezmesini saniyorum artik her yerde bulmak kolay. Eger yoksa da, hashas tohumlarini doverek, ya da kahve makinesi gibi bir seyde cekip ezmesini elde edebilirsiniz.

Malzemeler;

- 3 kap beyaz un
- 1+1/4 kap ilik su
- 1 tatli kasigi seker
- 1/2 tatli kasigi kuru maya
- 150 gr hashas ezmesi
- 1/2 kap seker*
- 3/4 kap zeytinyagi

Yapilisi;

- Suyun yarisi ile maya ve sekeri karsitirin. 10 dk kadar mayanin kabarmasini bekleyin.
- Derin bir yogurma kabin unu alin, ortasini acip iicne mayali suyu ve diger kalan suyu koyup yogurmaya baslayin. Uzerini ortup, hamurun en az iki katina ulasmasi icin ilik bir yerde bekletin.
- Bir kase icinde hashas ezmesini, zeytinyagi ve sekerle karistirin.
- Kabarmis hamuru esit 3 parcaya bolup, oklava yardimiyla 1/2 cm kadar acin. 3-4 yemek kasigi kadar ezmeden alip, hamurun her yanina esit sekilde surun. Bu asamada cok daha sekerli bir tat isterseniz uzerine seker serpebilirsiniz.
- Acilmis hamuru silindir seklinde kivirin ve 3-4 cm uzunlugunda keserek yaglanmis firin kabiniza dizin. Isterseniz uzerine susum ekleyebilirsiniz.
- 200C ye isitilmis firinda uzerleri kizarana dek pisirin.

* Seker orani tamamiyla zevkinize kalmistir. Ben sekerli severim mesela, hamurun ustune illa biraz daha serperim. Seker oranini hashasli karisimi tadarak ayarlayabilirsiniz.

Bu ezmeyi ekmeginizin ustune surerek bile yiyebilirsiniz, cok leziz olur. Hatta yag yerine tahinle esit oranda karistirip, sabah kahvaltisinda misafirlerinize sunabilirsiniz..

Afiyetle.....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver