Pazar, Ekim 09, 2011

Zerde

Uzun bir aradan sonra merhaba...


\

Bu guzelin fotografi Istanbul gunlerinden.
Kayinvalidemlerde bayram tatlimizdi Zerde.
Zerdecal baharatindan behsetmistim anneme. Hemen ertesinde Eminonune gidince, aliverdim bir paket. Aklimda hep yaptigim hint yemeklerinden birini denemek vardi, ama kismet zerdeyeymis.
Ayni aksam gecenin bir yarisi gittigimiz iskembecide zerdeleri dizi dizi gormus, ama yiyememistik. Ertesi gun haydi dedim, deneyelim su zerdeyi. Birkac tarif baktim, hemen hepsi ayniydi yanliz olculer farkliydi. Ilk denememiz biraz sekersiz ve sulu olmustu. Sonra yaptigimiz cok daha guzel oldu ve bayrama da denk geldigi icin misafirlere bile nasip oldu..


Buyrun tarifim;

Malzemeler;

- 2,5 yemek kasigi haslanmis pirinc
- 5 su bardagi su
- 3/4 su bardagi seker (olcusunu zevkinize gore ayarlayabilirsiniz)
- 2 yemek kasigi nisasta
- 1 tatli kasigi zerdecal
- 1 yemek kasigi gulsuyu
- 3 yemek kasigi kus uzumu
- suslemek icin kus uzumu ve cam fistigi ya da findik, ceviz vb.

Yapilisi;

- Suyu ve sekeri derin bir tencereye alin ve kaynamaya birakin. Karistirip sekeri eritin. Su kaynamadan az once pirinci ekleyin.
- Nisastayi minik bir kasede soguk suyun icinde eritin ve isinmis zerde suyuna ekleyin.
- Zerdecali ekleyin ve karistirin. Kivamini bulana dek orta ateste karistirarak pisirin.
- Pistikten sonra kus uzumlerini ve gulsuyunu ekleyin. Tekrar karistirip kaselere bosaltin.
- Soguduktan sonra kus uzumu ve fistikla susleyip servis yapabilirsiniz.

Afiyetle...

1 yorum:

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canım, çok güzel görünüyor! Ellerine sağlık! Bayramınız kutlu olsun!
Öpüyorum!