Tahinli Çörek
Tahinli çöreği çocukken annem yapardı. Ama asıl haşhaş ezmesi ile,son kalan bir iki top hamurada tahinle yapardı. Benim asıl favorim haşhaşlı olandı. Kardeşim ve ben arasına şeker serperek yapmasını isterdik annemden. Tahinli ikinci sırada gelirdi yani. Burada haşhaş ezmesini bulmak mümkün değil. Yapılabilir belki ama benim onu yapacak hiç vaktim yok ne yazık ki. O yüzden tahinli çörekler yapıp onunla idare ediyorum..
Malzemeler;
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 paket toz maya
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 2-3 tatlı kaşığı şeker
- aldığı kadar un
İç Malzemesi
- 1 su bardağı tahin
- 1 su bardağı toz şeker(şeker miktarı damak tadınıza kalmış)
- sıvı yağ
Yapılışı;
- Mayayı bir bardak ılık süte ekleyin, şekeride katıp kabarana kadar bekleyin.
- Derin bir karıştırma kabında mayalı sütü, kalan sütü ve yağı karıştırın. Unu ekleyerek cıvık, ele yapışık bir hamur olana kadar yoğurun.
- Hamurun üstünü örterek ılık bir yerde mayalandırın.
- İçi için şeker ve tahini karıştırın. Tahini inceltmek için bir miktar sıvı yağ katın. (ben miktarı tahine göre ayarlıyorum, akıcı kıvamda olmalı)
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi biraz yağlayarak açın. (merdane ilede açabilirsiniz.)
- Tahinli karışımdan ince tabaka halinde sürün. Hamuru rulo yapın ve iki ucundan tutup ters istikamete doğru çekerek(incelterek) kıvırın. Kendi etrafında döndürerek şekil verin.
- Üzerine susuam ve şeker serpin, önceden ısınmış 200C de üstü kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun..
Harika gozukuyor, ellerine saGlIk!
YanıtlaSilmerhaba fethiye..
YanıtlaSiltesekkur ederim..
sevgiler
cok guzel olmus birlikte yedik ellerine sag;lik devamini bekliyoruz
YanıtlaSilMerhaba Hanife,
YanıtlaSilCok guzel bir site hazirlamissin tebrik ederim. Verdigin tariflerin cogu pratik ve kolay olmasina sevindim. Zamani az olup yine de guzel tatlar sofraya koymasini sevenler icin cok guzel fikirler veriyorsun. Diger tariflerini merak ile bekleyecegim. Tahinli coregi ben de cok severim ve yaparim. Bir de senin verdigin tahinli corek tarifini deneyecegim umarim bu da cok guzel olur.
Son olarak: Egeyi benim yerime op annesi.
Selamlar, Mihri.
Hanife site gittikçe gelişiyor, fotoğraflarında çok güzel.
YanıtlaSilKrep tarifini denedim çok beğenildi. Dediğin gibi benim annemde haşhaşlı çörek yapar arada tahin karıştırır. Ben de haşhaşlıyı tecih ediyorum. Ama tahinde çok besleyici.Çocuklar bol bol yesin. Bu tarifi deneyeceğim. Kolay gelsin. Sevgiler.
hashaslinin yapilisinda farkli bir sey var mi?ben hashas ezmesi buldum turk markette, hashas ezmesiyle yapilabilecek tarifler ariyorum. tebrikler siteniz cok tatli
YanıtlaSilMihri merhaba..
YanıtlaSilSeni sayfalarımda görmek çok güzel. YAzdıkların için teşekkür ederim. Benim evde bir afacanım olduğu için öyle uzun boylu yemekler pişiremiyorum ne yazıkki. Yoksa gonlümden ne mantılar börekler geciyor:))Hem damak zevkine uygun hem kolay seyler yapmaya calıısyorum.
Tahinli cöreği denersen begenecegini düşünüyorum.. socu bildirirsin..
Ege'de teşekkür ediyor oücükler için...
Sevgiler..
Aslıcım cok teşekkür ederim. Hashaslıyı gelince orada yerim artık.. Tahini kurabiyede falan yapıncada Egeye veriyorum. Bayılıyor.. Dediğin gibi çok besleyici..
YanıtlaSilFotoğraflar için sozlerine teşekkür ederim..
Optum kızları ve seni..
Nurbeyaz merhaba..
YanıtlaSilhashas ezmesini bu tarfide aynen tahin gibi kullanabilirsin. Şeker hashaslı çöreklere hiç konulmaz bazı yerlerde. Ama ben onuda tahinlideki gibi şekerli yaparım. Kimi yerlerde (mesela Uşak'da- ailem oralı) fırınlarda bu yaptığım çöreğin büyük somon şeklinde olanı satılır. İsmi kıvrımdır ve hiç şeker yoktur. Damak zevkine göre yapabilirsin.. Bir miktar sıvı yağla inceltirsen kolay surulur hamurun üstüne..
Umarım yardımcı olabilmişimdir..
Sorun olursa cevaplamaya çalışırım..
Sevgiyle kal..
Merhaba Fatma abla..
YanıtlaSildevamı kesinlikle gelecek.. Bir dahaki sefer bizde yeriz inşallah..
Sninde ellerine saglık..
optum
merhaba hanife
YanıtlaSilbende tahinli çörek sevenlerdenim:))) haşhaş ve şekerden bahsetmişsin beni çocukluğuma götürdü. babaannem haşhaşlı tava döndermesi yapardı. (katmeri andırır)onun içinde dedeme haşhaşı dövdürürdü. dedemde dövülmüş haşhaşı şekerle karıştırıp bize verirdi onu yemeyi çok severdim:))) gözümün önüne geldi... zaman çabuk geçiyor:)))
yeni tariflerini merakla bekliyorum
sevgiler
tweety
Merhaba Tweety..
YanıtlaSilSayfalarıma hoşgeldin.
Haşhaşlı katmer harika olur. Ama kesinlikle sacda pişmeli. Teflon tavada yaparım arada ama asla aynısı olmaz.. Bizde kahvaltılarda şekerli haşhaşı yerdim ekmeğe sürerek.. Ne güzeldi..
Sevgilerimle....
Ellerine saglik Hanife denedim cok guzel oldu!
YanıtlaSilSevgiler Mihri.
Merhaba Mihri...
YanıtlaSilEllerine sağlık ve afiyet olsun.. Beğendiğinize sevindim..
Sevgiler..