Hanifenin Tarifleri: Gulab Jamun

Pazar, Mart 01, 2009

Gulab Jamun



Evet, yeniden Hint mutfagindan bir tatli tarifi. Daha once belirttigim gibi Hint mutfagini seviyoruz, ozellikle de tatlilarini. Restorantlarda yemekten sonra genelde aradigimiz tatli ise Gulab Jamun. Tarifin orjinal ismini kullandim. Haddim olmadigi icin Turkceye cevirmedim. Ama malzeme ve yapilis sekline gore sutlu lokma tatlisi diye ozetlenebilir belki. Mis gibi sut kokan bir tatli bu. Bizim en sevdigimiz yonu de bu zaten. Bol serbetli ve sekerli tatlilari sevenler icin cok ideal bir tarif.

Internetde bolca tarif bulmak mumkun. Ben burada verilen tarifi uyguladim. Kakuleye pek alisamadigim icin serbete eklemedim.

Denemek isteyenler icin tarif soyle;

Malzemeler;
- 1 kap sut tozu
- 1/2 kap un
- 1/2 tatli kasigi karbonat
- 2 yemek kasigi erimis tuzsuz tereyag
- Hamuru yogurmak icin gerekli sut ( ben 1/4 kap kadar kullandim)

Serbet icin gerekli malzemeler;
- 2 kap seker
- 1 kap su
- 1/4 limon suyu
Ayrica kizartmak icin bolca siviyag

Yapilisi;
- Oncelikle serbeti hazirlayin. Sekeri ve suyu derince bir tencerede kaynatin. Ocaginizin altini cok acmayin ki seker karamellesmesin. Karistirarak sekerin tamamen erimesini saglayin. Kaynadiktan sonra ocaginizin altini kapatin. ( Serbete isterseniz 4-5 adet kakule tohumu ekleyebilirsiniz)
- Hamur icin sut tozu, un, karbonat ve tereyagini derince bir kabta karistirin. Sutu azar azar ekleyip bir yandan karistirarak ele yapismayan bir hamur elde edin.
- Hamurdan 18-20 adet kadar minik lokmalar hazirlayin. Uzerine hafif nemli bir mutfak bezi ortup kizartma yagini hazirlamaya baslayin.
- Tarifin en onemli tarafi bu kismi. Yagi derin bir kizartma tenceresine alin. Tatlinin bol yagda kizarmasi gerekli. Tencereyi orta ateste isitin. Cok sicak yagda tatlilarin parcalanma riski var. Ayrica yavas kizartarak icinin de iyice pismesi saglanacaktir.
- Yag isindiktan sonra tatlilari yaga yavasca birakin. Masa ya da catalla cevirmek yerine tencereyi arada sallayarak lokmalarin her tarafinin esit derecede kizarmasini saglayin. Nar gibi kizardiktan sonra ilik serbete alin.

* Tarifte gece boyunca serbette kalan tatlilarin daha guzel olduklari belirtilmis.
* Hint restorantlarinda ilik serbetin icinde servis yapildigini biliyorum, ama soguk ve uzerine kaymak ya da mascarpone peyniri ile cok guzel oldugunu soylemeliyim.
* Her ne kadar asil tarifte yer almasa da serbet icin bir kac damla limon suyu kullanmaniz daha sonra sekerlenme riskini azaltacaktir.



Afiyetle...

Etiketler:

At 4:06 ÖÖ, Mart 02, 2009, Blogger bocuruk said...

Hanife'ciğim,
Eline sağlık, inan çok güzel görünüyorlar. Lokmaya çok benziyor dediğin gibi. Enfesss olmuş:)
Sevgilerimle...

 
At 7:53 ÖÖ, Mart 02, 2009, Blogger pinarbk said...

Gerçekten de lokmaya benziyor. Ellerine sağlık...

 
At 2:54 ÖS, Mart 04, 2009, Blogger Hanife said...

Tesekkurler kizlar..

 
At 12:30 ÖÖ, Mart 08, 2009, Blogger FİGEN KARAVAŞ said...

HAnife cigim,
Tarifi yazdıgın gibi bakmıstım ama yorum bırakamadım o gun.Ellerine saglık cok hos gorunuyor.

Bende bir blog odulun var sekerim:)
sevgilerimle,
Figen Karavaş

 
At 8:47 ÖÖ, Mart 11, 2009, Blogger Damak Tadı said...

Hanife'ciğim,şerbetli tatlı severler için ideal bir tatlı..Sende harika yapmışsın,ellerine sağlık..


Sevgiler..

 
At 12:15 ÖS, Mart 11, 2009, Blogger Hülya YILMAZ said...

Hanife'cim merhabalar,
bu kış günlerimi öyle bi doldurmuşum ki, eskisi gibi sık blog gezemiyorum. Büyük bir hata! Senin harika fimo kolyelerini kaçırmışım... Bayıldım. Ben de yapmak istiyorum :)
Elimdeki işleri biraz hafifleteyim de... Bakayım icabına...
Bu tatlıya da bayıldım. Bu aralar tatlı yapmıyorum (hem şeker hem de kalori yönünden) ama, ilk fırsatta deniycem.
Sevgiler,

 
At 11:26 ÖÖ, Mart 15, 2009, Blogger kizilciksurubu said...

Harika bir tatli bu, ilk firsatta deneyecegim, ellerine saglik. Sevgilerimi gönderiyorum.

 
At 11:34 ÖÖ, Mart 15, 2009, Blogger Hanife said...

Figen'cigim, cok tesekkur ederim arkadasim.
Gul'cugum, sagolasin..

 
At 11:35 ÖÖ, Mart 15, 2009, Blogger Hanife said...

Hulya,
Gercekten agir bir tatli, ama cok lezzetli inan. Az yersen bir sey olmaz canim:)

Senem'cigim,
Denersen sevecegine eminim. Ben de sana gonderiyorum sevgilerimle.

 
At 3:46 ÖS, Mart 15, 2009, Anonymous azra said...

ELLERINIZE SALIK BASARILARINIZ DEVAMININ DILERIM

 
At 4:57 ÖS, Mart 15, 2009, Blogger Tijen said...

Hanife'ciğim,
Senin bu tariflerini görünce New York'un Hint mahallesi Jackson Heights'e gidip Hint tatlıları yeme isteğiyle doluyorum bilesin.

 
At 5:17 ÖS, Mart 15, 2009, Blogger Hanife said...

Azra, tesekkurler.

Tijen'cigim,
Hint tatlilarini sen de benim gibi seviyorsun demek?

 
At 7:59 ÖÖ, Mart 20, 2009, Blogger mutlulukmutfaktagizlidir said...

Canım, tatlın enfes görünüyor, "ye beni" diyor! Ne yapacağız şimdi? Ağzımın suyu aktı vallahi! ;)))
Ellerine sağlık!
Öptüm!

 

<< Home