Hanifenin Tarifleri: Firinda Sebzeli ve Portakalli Lufer

Perşembe, Eylül 22, 2005

Firinda Sebzeli ve Portakalli Lufer


Gelll lufere gellll...
Ama ne yazik Marmara luferi degil bu.. Onun kadar lezzetli degil asla. Cocukken bir oyuncagim vardi. Sayfalar uzerinde belirli konularda kucuk karelere sorular yazilmis ve karsi sayfada cevaplari yine kucuk karecikler icinde, karisik olarak verilmisti. Dogru cevaba oyuncagin sihirli:) cubugunu degdirdiginizde isik yaniyordu. Sonradan kesfettik ki, her ana konu icin dogru cevaplar ayni karelerde.. Baliklar bolumunde bir soru vardi; 'Eti en lezzetli balik hangisidir' diye. Lufere gelince isik yanardi. Ben de o yuzden ne zaman lufer duysam ayni isigi hatirliyorum, diyorum ki en lezzetli baligi yiyecegim. Ama bu yedigim ne yalan soyleyeyim Istanbul'umun lezzetini vermedi bana. Balik tam yaglanmamisti. Biraz kuruydu ama 'balik olsun, nasil olursa olsun' deyip yedim afiyetle. Degisik bir tarif yaptim bu kez, biraz sebze, biraz portakal suyu falan. Hos bir aroma verdi portakal. Denemek isterseniz eger buyrun tarif.

Malzemeler;

- 2 adet temizlenmis lufer baligi
- 1 adet orta boy sogan
- 2 dis sarimsak
- 1 kutu mantar (250 gr)
- 1/2 portakal
- 1 adet defne yapragi
- 1/2 cay bardagi zeytinyagi

Yapilisi;

- Sogan ve sarimsagi ince ince kiyin. Yikadiginiz mantarlari ikiye bolun. Portakal kabugunu rendeleyin. Portakali dilimleyin. Zeytinyagini ekleyip karistirin. Tuzunu ve biberini ekleyin.
- Yikadiginiz baliklari sosa yatirin.
- Kapakli firin tepsisine balik ve sebzeleri yerlestirin. Defne yapragini da koyup, 200 C de balik yumusayana kadar pisirin.
Afiyet Olsun...

At 9:54 ÖS, Eylül 21, 2005, Blogger aynur said...

selamlar balik cok guzel gozukuyor ben bir turlu balik pisirmesini ogremedik ne cesitlerini biliyorum nede pisirmesini gecen gun red snapper aldim pisirdim evde kimse yemedi bu tarifi denemek istiyorum palamutun ingilicesi nedir

 
At 11:50 ÖS, Eylül 21, 2005, Blogger Hanife said...

Merhaba,
Palamutun ingilizcesi, sozluk anlami olarak bonito gozukuyor. Ben daha once burada hic almadim. Bu tarif icin palamutda uygun olabilir. Ama palamut biraz daha yagsiz bir balik. Belki kuru olabilir.
Sevgiler,

 
At 8:41 ÖÖ, Eylül 22, 2005, Blogger Basak said...

Merhaba Hanife,
Ben de portakalı çok severim balıkta, hatta sosunu yaparım bazen birazcık balla.
Eline sağlık enfes bir tarif. Ne zamandır balık yemiyorum; canım nasıl istedi. Bugün de biraz rahatsızım, halim olsa çıkıp alıp yapacağım hemen bu tarifi. Mantar çok iyi fikirmiş.
Sevgiler...

 
At 9:42 ÖÖ, Eylül 22, 2005, Blogger ReNgArEnK ( Nazlı ) said...

tarif enfes gözüküyor. uzun zamandır canım balık istiyordu zaten en kısa zamanda deneyeceğim. kapaklıo fırın kabı yerine fırın poşetide olurmu? ben balığı sade fırın poşetinde pişiriyorum koku lmuyor diye.

 
At 12:31 ÖS, Eylül 22, 2005, Blogger Hanife said...

Basak,
Ben portakali ilk kez denedim balikda. Liomn yerine portakla koyayim dedim ve cok hos oldu. Sosunu nasil yapiyorsun sen?

Nazli,
Firin posetinde elbette olur. Firin yemeklerini kapakli firin kablarinda ya da posetler yapmak daha saglikli..

 
At 12:54 ÖS, Eylül 22, 2005, Blogger aynur said...

kusura bakma yaziyi lufer diye okuduktan sonra nasil yorum yazarsan lufer yerine palamut sormusum hayret saat biraz gecti o yuzden boyle bir hata oldu herhlade aslinda lufer demek istedim ama yinede cevabin icin cok sagol

 
At 3:01 ÖS, Eylül 22, 2005, Blogger Hanife said...

Lufer Blue Fish demek..
Hic sorun degil, sayende ben de ogrenmis oldum:))

 
At 7:17 ÖS, Eylül 22, 2005, Blogger aynur said...

tesekkurler blue fishi en kisa zamanda denecegim,

 
At 5:19 ÖÖ, Eylül 23, 2005, Blogger Hanife said...

Rica ederim..

 

<< Home