Cuma, Temmuz 07, 2006

Likapali Kek



Ne zamandir birseyler eklemek nasip olmuyor siteye. Halbuki bu keki yapali neredeyse 15 gun oldu, fotograflar bekliyor ki yayinlansin. Ben yine bir tembellik donemi yasiyorum galiba, ya da gun icinde baska seylerle mesgul oluyorum ve sayfaya zaman kalmiyor. Ege'yle parka, havuza gitmeler, alisveris, evdeki isler derken bir bakiyorum aksam oluvermis. Ege'nin uyku saatlerinde yeni ugrasim fimo ve takilar aliyor bos vakitlerimi.. Fimo ile yaptiklarimi cok yakinda burada sizlerle paylasmayi dusunuyorum..

Simdi gelelim kekimize.
Bluberry-Bluets meyvasinin sozluk anlami (babylon) Cay Uzumu olarak gozukuyor. Sevgili Tijen sayesinde bu meyvanin isminin Likapa oldugunu ogrendim. Saniyorum Turkiye'de de uretimi yapiliyormus. Minik siyah uzumler gibi, icinde hafif cekirdekleri olan, tatlimsi bir meyva ve burada keklerde, muffinlarda, kurabiylerde bolca kullanilir. Ben gecen gun Ege belki yer umuduyla aldim ama hic orali olmadi benim ufaklik. Zira meyva seciminde biraz tutucu. Ben illa yedirecegim ya aklima kek yapmak geldi. Aslinda yogurda falan karistirabilirdim ama ben biraz da kendimi dusunup kekte karar kildim, cunku likapali kekleri ve muffinlari cok seviyorum, pisince kekin icindeki mor rengi cok hosuma gidiyor:)
Tarifi buradan aldim. Likapa yerine pekala uzum ya da bircok meyvayla yapilabilecek, yapimi kolay bir lezzet. Sevdiklerinize degisik bir kek ikram etmek isterseniz, buyrun tarif..

Malzemeler;

Kap= 1 su bardagi

Ust Kismi icin;
- 1/3 kap un
- 1/3 kap seker
- 1/2 cay kasigi tarcin
- 1/4 kap - 4 yemek kasigi kucuk parcalara ayrilmis tereyag (ben 2 yemek kasigi kadar kullandim)

- 2 kap taze likapa

Kek Malzemeleri;
- 1 kap un
- 1 cay kasigi kabartma tozu
- 1/8 cay kasigi tuz
- 1/4 kap - 4 yemek kasigi oda sicakliginda tereyag
- 1/2 kap seker
- 1 buyuk yumurta
- 1/2 cay kasigi vanilya esansi
- 1/3 kap sut



Yapilisi;

- Firininizi 180C ye ayarlayin. 20 cm genisligindeki kalibinizi yaglayin ve alt kismina yagli kagit serin.
- Ust malzeme icin, un, seker ve taricini derin bir kapta karistirin. Tereyagini ekleyin catalla tum malzemeyi iri kiyilmis ekmek kirintisi sekli alana kadar yedirin.
- Kek icin unu, kabartma tozunu ve tuzu karistirin.
- Derin bir kabin icinde tereyagini karistiriciyla krema kivamina gelene kadar cirpin, sekeri ekleyin. Yumurtayi ve vanilyayi ekleyin ve karistirin. Unlu karisimi ekleyin. Sutu de ekleyip cok fazla cirpmadan karismasini saglayin.
- Yaglamis oldugunuz kaliba kek malzemesini dokun ve bicakla ya da spatulayla uzerini duzleyin. Ustune likapalari dizin, en uste basta karistirdiginiz ust malzemeyi yayin ve 45-50 dk ya da icine batirdiginiz kurdan kuru cikana kadar pisirin.

Afiyet Olsun..

26 yorum:

sher dedi ki...

hanıfecıgım elıne saglık,buradan oyle guzel gorunuyorkıı valla dayanamıyorummm.su uzumu bır arayalım da yapalım senın kek kadar guzel olacakmı optummm

Kruidnagel dedi ki...

hanife ellerine saglik, kekinin tadi da goruntusu kadar guzeldir adim gibi eminim, blog dunyasinda yeni sayilirim, yeni yeni bloglar kesfediyorum, senin ki de dahil... izninle seni linklerime eklemek istiyorum, sen de beni eklersen cok sevinirim, sevgiler

Behiye dedi ki...

Hanifeciğim, ben de hem rengine hem de tadına bayılıyorum blueberry'li keklerin, muffinlerin. Çok güzel olmuş kekin,eline sağlık:)Bende muffin denerim belki:)

Zeynep Seda dedi ki...

Hanife'cim, Likapa he? Sayende bisi daha ogrenmis oldum, hem ellerine hem diline saglik.

Sevgiler,

Not: Cok opup mincikliyorum Egecigimiiiiii ;)

Oya Kayacan dedi ki...

Likapa bildiğimiz yaban mersini imiş yani sevgili Hanife. Ne kötü bir isim takmışlar o romantik meyveye... Kek harika. Bir şekilde yapmam gerek. Likapa arayalım bakalım çıkıp pazarlarda, beni anlayan olacak mı?

evcilkedi dedi ki...

Hanife ellerine sağlık, ben pek severim likapayı. Her türlüsünü bayılarak yerim. Ama tazesini bulmak zor burada. Donmuşuyla yapsam olur mu dersin? Çok albenili olmuş kekin....şimdi kahve zamanı nasıl canım istedi:-)

kuzine dedi ki...

Şahane görünüyor, ellerinize sağlık.
Hergün yeni bir şey daha öğreniyorum, likapa'nın yaban mersini olduğunu ve Samsun'da deneme yetiştiriciliği yapıldığını öğrendim.
Sevgiler.

sevdamavisi dedi ki...

bir kek bu kadar güzel görünebilir mi. zaten bu akşam tatlı krizim tuttu. ellerine sağlık harika görünüyor

Hanife dedi ki...

Merhaba Sher,
Umarim keki denersin canim. Bildigimiz uzumle de olur, oburunu bulamazsan.
Mailini aldim, hala cevap yazacagim,
opuyorum sizi..

Sevgili Kruidnagel,
Cok tesekkur ederim. Seni elbette linklerime eklerim, sen de benim sayfami ekledigin icin tesekkur ederim..

Behiye'cigim,
Ben de muffinlari cok seviyorum, ozellikle kahvenin yaninda;)

Zeynep'cigim,
ben de Zinnur ve Tijen sayesinde ogrendim, ama Oya gibi yaban mersini daha guzel bence, hatta cay uzumu. Likapa nereden gelmis hic bilmiyorum ben de:)
Biz de seni opuyorum ablasi:)

Oya'cigim,
Inan bana haklisin, likapayi aklimda bile tutamam herhalde, yaban mersini daha iyi geliyor kulaga:) Ama ne yapalim, oyle isim takilmis baksana..

Tulin'cigim,
Donmusuyla da olur saniyorum. Sonucta pistigi icin belki cok farketmez tadi. Denersen umarim begenirsin. Kahve keki zaten bunlar bildigin gibi, tam kehve yaninda yemelik..

Merhaba Kuzine,
Hosgeldin:) Ben de yeni ogrenmistim bu ismi, bu bloglar sayesinde ne cok sey ogreniyoruz..
tesekkurler..

Merhaba Sevda Mavisi,
Cok tesekkur ederim..

Hanife dedi ki...

Merhaba Sher,
Umarim keki denersin canim. Bildigimiz uzumle de olur, oburunu bulamazsan.
Mailini aldim, hala cevap yazacagim,
opuyorum sizi..

Sevgili Kruidnagel,
Cok tesekkur ederim. Seni elbette linklerime eklerim, sen de benim sayfami ekledigin icin tesekkur ederim..

Behiye'cigim,
Ben de muffinlari cok seviyorum, ozellikle kahvenin yaninda;)

Zeynep'cigim,
ben de Zinnur ve Tijen sayesinde ogrendim, ama Oya gibi yaban mersini daha guzel bence, hatta cay uzumu. Likapa nereden gelmis hic bilmiyorum ben de:)
Biz de seni opuyorum ablasi:)

Oya'cigim,
Inan bana haklisin, likapayi aklimda bile tutamam herhalde, yaban mersini daha iyi geliyor kulaga:) Ama ne yapalim, oyle isim takilmis baksana..

Tulin'cigim,
Donmusuyla da olur saniyorum. Sonucta pistigi icin belki cok farketmez tadi. Denersen umarim begenirsin. Kahve keki zaten bunlar bildigin gibi, tam kehve yaninda yemelik..

Merhaba Kuzine,
Hosgeldin:) Ben de yeni ogrenmistim bu ismi, bu bloglar sayesinde ne cok sey ogreniyoruz..
tesekkurler..

Merhaba Sevda Mavisi,
Cok tesekkur ederim..

Nezaket dedi ki...

Hanife, eline saglik, cok guzel gorunuyor. Sevgiler

Küçük Evin Mutfağı dedi ki...

Hanife'ciğim,
Senin o güzel ellerinden bundan daha azını beklemek mümkün değil zaten. Orjinal tarifin resmi ile senin yaptığın neredeyse aynı. Ellerine sağlık canım Hanife'ciğim... Pınar

Hanife dedi ki...

Nezaket'cigim,
Cok tesekkurler..

Pinar'cigim merhaba,
Cok sagol guzel ovgulerin icin:) Gercekten yapimi kolay bir kek, baskaca bir maharet istemiyor yani:))
Sevgiyle kalin dostlar:))

Cagla,Canada dedi ki...

ben de asagi yukari 1 ay kadar once denemistim bu tarifi , guzel oluyor ,herkese tavsiye ederim.

Likapa kelimesinin Turkce oldugunu zannetmiyorum. Galiba Rum'caya benziyor.

yemekvebiz dedi ki...

Hanife ciğim nihayet yorum yazabiliyorum sana eskisi gibi, düzelmiş sorun her neydiyse:)

Muhteşem gorunuyor, ve yapmalıyım mutlaka çok şık duruyor renk uyumu harika,
ellerine saglık canım

Figen

Hanife dedi ki...

Kelimenin nereden geldigini ben de bilmiyorum Cagla. Rize bolgesinde bu isimle aniliyormus ama, halk dilinde bu meyva icin gecen kelimelerden biriymis sanirim..
Keki ben de cok begenmistim:)

Figen'cigim,
Nasil bir sorun vardi anlamadim ben, yani siteyle ilgili bir sorun yok gibi gozukuyordu, ama sevindim yorumunu gorunce:)
Keki denersen sevecegini dusunuyorum, ozellikle ust kismi cok lezzetli:)

Mutfakta Zen dedi ki...

hanife'cigim,
buradaki kavram kargasasini bir kez daha açiklayayim:
yaban mersini latincesi myrtus communis olan meyveye verilen ad türkçe'de. blueberry'ye yaban mersini demelerinin nedeni bir karsilik bulamamalari. ancak iki meyve birbirinden pek farkli! çay üzümü de kullanilabilir, bunda bir yanlislik yok ama yaban mersini dogru degil. likapa karadeniz'de verilen yerel adi. isteyen kullanir isteyen kullanmaz öyle degil mi? su anda ne yazik ki pazarlarda bulunmuyor, en azindan ben görmedim. karadeniz'de dogal olarak yetisiyor ve üretiminin de baslayacagini, KTÜ'nün bu konuda çalismalari vardi, yöre halkina fidan da dagitmislardi ama üretim basladi mi, büyük kentlere ne zaman gelir bilmiyorum. sen oralarda afiyetle ye, insallah bir kaç yil içinde kivi gibi o da daha çok yetistirilip bollasir. bayilirim çünkü ona!
tijen

defnenin dedi ki...

likapa neki diye soracaktim hatta birazda renginin blueberry ye benzedigini doyleyecektim anladigim kadariyla arkadaslarla yogun konusmalar, gelismis.

likapali kek lezzetli duruyor.. ellerine saglik. yaban mersinli kek diye aklimda tutarim.. ya da blueberryli kek diye.Turkiye`ye de bu meyvenin yakinlarda gelecek olmasi cok guzel...

Hanife dedi ki...

Tijen'cigim,
Ben de internetde baktim keki yaptiktan sonra isim nereden geliyor falan diye, Karadeniz'de o kadar cok degisik isim verilmis ki meyvaya, halk dilinde, bahsettigin gibi cayuzumu, likapa bunlarin icinde. Ben yaban mersinini duymus ama ne oldugunu bilmezdim mesela, simdi onun bu meyva olmadiginida ogrendim:)
Turkiye'de yetismesi cok guzel ve Karadeniz icin cok iyi bir gelir kaynagi olabilecek durumda diye sozediliyor okudugum makalelerde, umarim kisa surede uretimi bollasir ve herkes tanir..
Sevgiyle...

Hanife dedi ki...

Merhaba Defne'
Kek gercekten cok leziz oluyor. Umarim deneme sansini bulursun. Bir tarif sayesinde ne cok sey ogrendik degil mi??
Sevgiler...

damak tadı dedi ki...

kekin harika görünüyor tadı çok nefistir mutlaka ellerine sağlık canım..simdi canım cekti ne yapsak acaba.şimdi filtre kahvenin yanında şantili nede güzel olurdu dimi.likapa ismi gerçekten çok enteresan geldi bana da .))teşekkürler,
sevgilerimle

www.damak-tad.blogspot.com

Hanife dedi ki...

Merhaba Damak Tadi,
Gercekten simdi kahvenin yaninda olsa da yesem:)
Cok tesekkur ederim.
Sevgiler..

emine dedi ki...

Hanife hanım, biz bu meyveye likarba diyoruz.Uludağ'da o kadar çok ki anlatamam.Geçen yıl toplayıp reçel yapmıştım.Kekte kullanmak hiç aklıma gelmedi.Yakında olgunlaşırlar toplayıp dondurucuya atayım.Eminim kekte de çok güzel olur.Ellerinize sağlık..

Hanife dedi ki...

Emine merhaba,
Ne buyuk sans bolca yekininizda bulunmasi. Burada cok pahali. 200 gr. 3-4 dolar gibi bir fiyat. Keki deneyin derim mutlaka, tadan ve deneyen arkadaslar begendiler:) Recelini belki denerim ama cok recel tuketmedigimiz icin cok az yaparim. Tarifini paylasir misiniz??
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

yumurtayi hangi asamada katiyoruz acaba?

Hanife dedi ki...

Cok ozur dilerim.
Yazmayi unutmusum, yumurtayi vanilyayla beraber ekliyoruz keke..
Hatirlattiginiz icin tesekkurler..