Hanifenin Tarifleri: Ye#17

Cuma, Aralık 15, 2006

Ye#17

Vildan'in ev sahipligini yaptigi bu ayki etkinligimizin konusu kabak..
Mutfagimda daha sIk kullandigim yesil kabakla denedigim tarifi paylasacagim sizlerle..

Ilki bir meze olacak nitelikte, belki de ana yemek yaninda servis edilebilecek bir garnitur. Yapimi oldukca basit ve sunumu bir o kadar sik..

Ikinci tarifim babamin en cok sevdigi yemeklerden. "Peygamber asi" diye adlandirir bu yemegi..
Cocuklugumda cok sevmedigim, ama simdilerde arada sirada sadece kendime yaptigim bir yemek..


Cokelekli Kabak Lokmasi



Malzemeler;

- 1 adet kabak
- 4-5 yemek kasigi kadar cokelek
- 1 yemek kasigi kiyilmis maydanoz
- 1/2 tatli kasigi kuru nane
- 1/4 tatli kasigi pulbiber
- 1 yemek kasigi kadar suzme zeytinyagi
- 1 avuc kadar su teresi
- kizartmak icin ayrica 2-3 yemek kasigi kadar yag




Yapilisi;

- Kabaklari iyice yikayin ve kabuklarini soymadan uzunlamasina, ince dilimleyin. Her iki tarafini tuzlayip orta ateste kizartin. Kabaklarin yumusayacak kadar kizarmasi yeterli.
- Cokelek, zeytinyagi, maydanoz ve baharatlari karistirin. Kagit havlu uzerine cikardiginiz kabaklarin uzerine cokelegi surun ve kendi etrafinda dolayarak rulo yapin.
- Yikanmis ve kurumus su teresi yataginda servis yapin..
-Arzu ederseniz servis yaparken uzerine zeytinyagi gezdirebilirsiniz..
Afiyetle....

Peygamber Asi



Yemegin baska bir ismi var mi bilmiyorum ama annemden duydugum ismini kullandim tarifimde, ya da zeytinyagli kabak yemegide denebilir pekala...

Malzemeler;

- 2 adet kabak
- 1 adet sogan
- 1 dis sarimsak
- 2-3 yemek kasigi zeytinyagi
- 1-2 adet rendelenmis domates ( ben 2 yemek kasigi kadar domates puseri kullandim)
- 1 yemek kasigi pirinc
- 1 tatli kasigi kuru nane

Yapilisi;

- Piyazlik dogradiginiz soganlari zeytinyaginda kavurun. Kiyilmis sarimsagi ve domatesi ilave edin.
- Kup kup dogradiginiz kabaklari karistirip, 2-3 dk kadar cevirin. Uzerini gececek kadar sicak su ilave edip, 10 dk kadar orta atste pisirin.
- Yikanmis pirinci ilave edin, tuzunu ayarlayin ve pirincler iyice yumusayana kadar pisirin..
- Ilindiktan sonra naneyi serpin.
- Yogurtla servis yapin..

Afiyet Olsun....

At 9:32 ÖÖ, Aralık 16, 2006, Blogger Behiye said...

Hanifeciğim gerçekten çok şık olmuş çökelekli kabakların. Çok beğendim, ellerine sağlık :)

 
At 11:13 ÖÖ, Aralık 16, 2006, Anonymous betul said...

Peygamber asini ben de duymustum annemden kucuklugune dair anilarin arasinda.. Nedense hic pisirmedi bize..Ben ona pisirip supriz yapayim :)

 
At 1:16 ÖS, Aralık 16, 2006, Anonymous süheyla said...

slm bayıldım ben bu kabaklara ama son aşamada fırına süreceğiz sanmıştım sürmüyoruz değil mi hemen servis yapıyoruz ellerinize sağlık..

 
At 1:28 ÖS, Aralık 16, 2006, Blogger Hanife said...

Behiye ve Betul,
Cok tesekkurler, sizin yaptiklariniz da muhtesem:) Sizin de elerinize saglik.

Suheyla,
Sanirim ilk tariften bahsediyorsun. Firina surulmuyor. Yaptiktan sonra hemen servis yapiyoruz, ya da buzdolabinda bekleyebilir tabii.
Sevgiler.

 
At 4:32 ÖÖ, Aralık 17, 2006, Blogger evcilkedi said...

Ellerine sağlık Hanifeciğim, kabakların sunumuna bayıldım!

 
At 8:52 ÖÖ, Aralık 17, 2006, Anonymous asya yusof said...

Hanife cok guzel olmus elerine saglik ben bu ay fazla birsey yapamadim hatta daha once yaptigim bal kabakli pastayi one cektim cocuklar cok hastaydi sorma samedin on 4 tane disi cikicak ve diyer 8 tane tamir olucak doktor doktor kosturmaca biliyorsun burada ssira var hemen ha denilince ameliyat olunmuyor simdi hastanede anastezi altinda yapilicak samedin disleri yavrum 2 yasinda bile daha deyil tum disleri curuk anne sutunden dedi doktor iste bu ay bayagi yogun gecti enesinde dogum gunu denk geldi hersey ust ustte gelince bende balkabakli pastayi cekmek zorunda kaldim ama seninkinler cok guzel olmus cok beyendim ellerine saglik..

 
At 11:01 ÖÖ, Aralık 17, 2006, Blogger dilek said...

Sevgili Hanife! Eline saglik kabak sarman bizim evde cok seviliyor! Hic cökelekli yapmadim, biz hep sürebilen keci peyniri kullaniyoruz. Birgün denemek istedigim cökelek tarifini uygularsam cökelekli deneyecegim! Anneannemde kabak yemegine peygamber asi der, okuyunca hosuma gitti:)
Sevgiler

 
At 12:33 ÖS, Aralık 17, 2006, Blogger tugce:-) said...

bu çökelekli kabaklar çok muhteşem gözüküyor :)lezzetli ve sağlıklı, benim gibi bir sebze ve peynir delisi için muhteşem! hemen deneyeceğim,eline sağlık :)

 
At 12:59 ÖS, Aralık 17, 2006, Blogger LaMa said...

Gercekten kabak lokmasi cok hos, sekline bakinca anlayamadi Lama,tarifi okuyunca o da cok begendi :))
Kabak peygamber yemegi diyebir soz duymustum, Peygamber Asi ismi de ordan geliyor belki de...
Gorusmek uzere,
Sevgiler

 
At 4:58 ÖS, Aralık 17, 2006, Blogger Hanife said...

Tesekkurler Tulin'cigim:)

Cok cok gecmis olsun Asya. Ben de gecenlerde Ege'yi goturdum dis hekimine. Ciddi bir sorunu yokmus ama temizlik yapalim dedi, ama Ege durmadi tabii. Cocuk hekimine goturmem gerek, belki tatil zamani randevu alip gidecegiz. Yeniden gecmis olsun, sevgiler..

Dilek'cigim,
Cokelegi denedigini sanmistim:) Yanlis mi hatirlayorum:) Denersen seveceksin, eminim.. Peygamber asi konusunda hemfikiriz hepimiz:)

Kabak peynire cok yakisti sevgili Tugce. Denersen sevecegine eminim:)

Babam ve annem hep peygamber yemegi oldugunu soylerdi kabagin. Demek buyuklerimizden ogrenmisiz hepimiz sevgili Lama..
Sevgiler..

 
At 7:59 ÖÖ, Aralık 18, 2006, Anonymous Adsız said...

Fotoğraflar harika görünüyor,eminim çok lezzetlidir,emeğinize sağlık.

www.bolbolye.com

 
At 8:51 ÖÖ, Aralık 18, 2006, Blogger tata said...

Sevgili Hanife, bu kabak yemegi bizde sik piser, fakat hic pirincli yememistim, bir de böyle deneyecegim.
Sevgiler

 
At 12:02 ÖS, Aralık 18, 2006, Anonymous pastacı kız said...

Elinize sağlık iki lezzette nefi solmuş sevgiler gönderiyorum size.
Özlem özge

 
At 6:49 ÖS, Aralık 18, 2006, Blogger Zeynep Seda said...

Hanifecim super olmus ellerine saglik, ozellikle lokmalara bayildim tam partilik! Seni de Ege'yi de opuyorum cok.

Sevgiler

 
At 2:43 ÖÖ, Aralık 19, 2006, Blogger renkler said...

Çökelekli kabak harika olmuş. Aslında kızartme ama az yağda hafif kızartıp yağını emdirirsek olur sanırım. Lor peyniri ve dereoyunu karıştırıp da süre4bilirizde... Bir de ben kabağı ince kesip yağsız ızgarada pişiriyorum, üzerine sarımsak ezme ve zeytinyağı karıştırıpdöküyorum. O da değişik oluyor...

 
At 7:17 ÖÖ, Aralık 19, 2006, Blogger yemek kokusu said...

Ellerine sağlık süper lezzetli görünüyorlar..........

 
At 7:25 ÖÖ, Aralık 19, 2006, Anonymous tugba said...

Pardon yukardaki girişim hatalı oldu

 
At 12:28 ÖS, Aralık 20, 2006, Blogger Mutfakta Zen said...

becerikli arkadasim yine harikalar yaratmissin ellerin dert görmesin!
tijen

 
At 2:27 ÖS, Aralık 20, 2006, Blogger Elif said...

merhaba,

cokelekli kabak lokmasinin sunumu cok guzel tarifinden anlasildigina gore lezzeti de guzeldir.ama denemeden once birsey sormak istiyorum.kabaklari cokelege sarip rulo yapinca nasil tutturdunuz?kurdan la mi?birseyle tutturulmazsa acilmiyorlar mi?

pirincli kabak yemeginin adinin Peygamber Asi oldugunu ogrenince cok mutlu oldum.Ben de cok seviyorum bu yemegi.Ama ben domates eklemeden yapiyorum.

Ellerinize saglik her ikisi de cok guzel gorunuyorlar.

Selamlar,

Elif

http://gourmetmutfak.blogspot.com/

 
At 3:40 ÖS, Aralık 20, 2006, Blogger Hanife said...

Merhaba Derya,
Cok tesekkur ederim..

Sevgili Tata,
Seni yeniden gormek cok guzel:)
Annem kabak, ispanak ve pirasayi mutlaka pirincli yapar. ben de arada pirincli denerim:)

Tesekkurler Pastaci kiz..

Zeynep'cigim,
Lokmalar tam mezelik:) Biz de seni opuyoruz ablasi:)

Renkler merhaba,
Ben aslinda hafif zeytinyagi surup firinda izgara yapiyorum kabak ve patlicani. Ama az yagladigim zamanlarda yapisiyor. Bu riski goze alamadigim icin cok az yagda kizarttim. Cok agir olmadi gercekten.
Ben yesil kabagi cok tazeyse 1-2 akika cevirip yari cig yiyorum zeytinyagi ve limonla harika oluyor:)

Tesekkurler Tuba,

Tijen'cigim,
Cok sagol arkadasim:) (senin kadar olamasam da;)

Merhaba Elif,
Kabaklair orta ateste pisirdigimiz icin oldukca yumusuyorlar. Kizartma olmuyor yani. O yuzden sarinca kurdanla falan tutturmaya gerek kalmiyor, hem cokelek zeytinyagliyla krem peynir kivamini aldigindan, kabagi tutuyor.
Aslinda yemegin adi konusunda emin degilim. Kabak peygamber sebzesiymis, o yuzden annemden ve babamdan duydugum icin oyle isim verdim :)

Sevgiler..

 
At 12:37 ÖS, Aralık 21, 2006, Anonymous Derya said...

ya resimler süper görünüyor aslında kabakla pek aram yoktur ama yine de deneyesim geldi elinize sağlık

www.bolbolye.com

Derya

 
At 2:08 ÖS, Aralık 21, 2006, Blogger ÇiLeK said...

Canım Ben sana uğramıştım ama yorum yazmadan çıkmışım demek ki,ellerin dert görmesin,peynirli rolu hemen denenecek.Yaramaz Ege'yi ve seni öpüyorum.

 
At 1:49 ÖS, Aralık 22, 2006, Blogger Hanife said...

Tesekkurler Derya,

Cilek'cigim,
Yorum olmasa da baktiginizi biliyorum:) Sagolasin..
Biz de seni opuyoruz yaramazimla:)

 
At 2:10 ÖS, Aralık 22, 2006, Blogger Hülya YILMAZ said...

Hanife'cim, ben bu kabaklı rulolara bittim. Ne kadar güzeller. İlk misafir grubuna yapılacak...

 
At 5:42 ÖS, Aralık 22, 2006, Blogger Hanife said...

Tesekkurler Hulya'cigim.. Denersen simdiden kolayliklar:))

 

<< Home