Hanifenin Tarifleri: Zencefilli Kurabiye - Gingerbread

Pazar, Aralık 03, 2006

Zencefilli Kurabiye - Gingerbread



Daha once denediklerim icinde en begendigim zencefilli kurabiyeler bunlar. Hani daha cok yeni yil zamani ortalara cikan, disarida satilanlar gibi, kocaman kahverengi ve uzeri renkli sekerlerle suslu "Gingerbread" tarifi.
Asil tarifte adi gecen 'Molasses' in kelime karsiligi pekmez. Ama bizim bildigimiz pekmez gibi uzumden yapilmiyor. Seker kamisindan elde ediliyor ve koyu rengi ve kokusuyla bildigimiz pekmezi andiriyor ama kesinlikle aynisi degil.
Ben molasses yerine pekmez kullandim. Belki zencefil tadini falan biraz bastirdi ama kesinlikle cok hos bir lezzet verdi. Tarifi buradan aldim.

Malzemeler;


- 1/2 kap tereyag
- 1/2 kap seker
- 1/2 kap pekmez
- 1 yumurta sarisi
- 2 kap elenmis un
- 1/2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1/2 tatli kasigi karbonat
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 1/2 tatli kasigi tarcin
- 1 tatli kasigi zencefil
- 1 tatli kasigi karanfil tozu
- 1/2 tatli kasigi hint cevizi

Yapilisi;

- Seker haricindeki tum kuru malzemeleri karistirin.
- Tereyag ve sekeri krema kivamina gelene dek karistirin. Pekmez ve yumurta sarisini ekleyin.
- Kuru karisimi ekleyip hamuru yogurun.
- Buzdolabinda en az 1 saat dinlendirin.
- Firininizi 175 C ye ayarlayin. Hafif unlanmis tezgahta hamuru yarim santim kalinligina acin ve kapilarla sekillendirin.
- Yaglanmamis firin tepsisine aralikli olarak dizin. 8-10 dk kadar pisirin. Izgara telin uzerinde sogutun..


Ege, kurabiyeleri sekillendirirken:)





Soguduktan sonra uzerine renkli glazurlerle sus yapabilirsiniz. Benim Ege susleme isini cok sevdi, harika seyler yaratti ama yeme isine gelince suslediklerini sevmedi ve cogunu sade biraktik.

Glazur icin 1-2 tatli kasigi pudra sekerini cok, cok az sutle (belki yarim tatli kasigi), yari akici kivama gelecek sekilde karistirin. Gida boyasiyla renklendirin. Ince bir firca yaridimiyla kurabiyeleri susleyin.

Afiyet Olsun...

At 4:12 ÖS, Aralık 03, 2006, Blogger Behiye said...

Ege'ciğimiz büyümüş, artık mutfağa da giriyormuş annesiyle demek:) Zevkli olmuştur eminim Hanifeciğim. Ellerinize sağlık, sevgilerimle.

 
At 10:57 ÖS, Aralık 03, 2006, Blogger LaMa said...

Merhaba Hanife,
Amerika'da noel icin gingerbread ile suslu evler yapildigini Amerikan bir arkadasim soylemisti hatt abana su videoyu gonderdi. Sanat eseri gibi, Hanzel Gratel'den firlamis gibi kurabiye ev cidden tu tu'luk:) Eger link calismazsa haber ver emaille fialn gondereyim;)
http://video.yahoo.com/video/play?p=gingerbread&toggle=1&ei=UTF-8&b=3&oid=5e257318849d998e&rurl=www.hazenhome.com&vdone=http%3A%2F%2Fvideo.yahoo.com%2Fvideo%2Fsearch%3Fp%3Dgingerbread%26toggle%3D1%26ei%3DUTF-8

 
At 12:09 ÖÖ, Aralık 04, 2006, Blogger Tuba said...

Hanife merhaba, Gingerbread'ler cok guzel gozukuyor. Aslinda ben de yilbasi uzeri yapmayi dusunuyordum, seni tarifini kullanayim diyorum. Umarim en kisa zamanda yapar ve siteme koyarim. Kolay gelsin, sevgiler,

 
At 1:22 ÖÖ, Aralık 04, 2006, Blogger renkler said...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

 
At 1:24 ÖÖ, Aralık 04, 2006, Blogger renkler said...

Eline sağlık, kurabiye adamlar çok şirin, bunları glazür ile süsleyince çok hoş oluyor aslında. Hani yüzünü, gözünü, kravatını filan yaparsak çocuklar bayılır.

Bu arada ayıp olacak ama ben zencefilin tadını hiç bilmiyorum, tarçına benzer birşey mi? Denemek lazım ama Türkiye'de zencefil çok kullanılan ve popüler bir şey değil sanırım, öyle bir kültürüm yok...

 
At 2:06 ÖÖ, Aralık 04, 2006, Blogger Defne said...

Hanifeciğim, zencefilli kurabiyeler bu sefer lezzetini bence Ege'nin katkısından almış :) Ellerinize sağlık.

 
At 8:02 ÖÖ, Aralık 04, 2006, Blogger YesilErik said...

Hanifecim, biz de haftasonu yaptik zencefilli kurabiye ve suslerken cok eglendik. Ege de pek mutlu gorunuyor fotografta, cocuklar icin gercek bir senlik olsa gerek bu kurabiye olayi :) Bir sorum var sana. 8-10 dk pisme suresi ideal miydi? Biz 12-13 dk pisirmek durumunda kaldik yoksa telin ustune aktarirken kollari bacaklari kopuyordu :) Gerci hamurumuz farkli ama sen iyi sonuc aldiysan senin tarifini de denemek isterim daha sonra.

 
At 8:28 ÖÖ, Aralık 04, 2006, Blogger GULENAY said...

Eline saglik Ege'nin:)annesi sana yardimci yetisiyor...:)

Operim onu ben...
gulenay

 
At 9:00 ÖÖ, Aralık 04, 2006, Blogger Ferhanca said...

Ege cim ellerine sağlık çok güzel olmuş kurabiyelerin güzel çocuk ..sevgiler.ferhan

 
At 1:58 ÖÖ, Aralık 05, 2006, Blogger ipek said...

Çok çok teşekkürler Hanife, Bu hafta sonu Mimi ve arkadaşları için ağaç süsleme partisi var ve ben güvenilir bir gingerbread tarifi için dolanıp duruyordum. Denediğine ve beğendiğine göre gönül rahatlığı ile yapabilirim bu tarifi. Hızır gibi yetiştin, sağol:)
Sevgiler
İpek

 
At 6:11 ÖÖ, Aralık 05, 2006, Blogger Hanife said...

Cok tesekkurler Teyzelerimiz..
Oglum "kuki" isine iyi sardi:) Televizyonda su siralar onlarca reklam var her defasinda hadi diyor bana. Kimbilr su gunlerde yeniden tekrarlariz belki bu tarifi..

Lama, Videoyu seyrettim, sanat eseri gibi:) Ama sonu kotu olmus o eserin:)

Tuba, tadini seveceginizi umuyorum..

Renkler, Zencefil Uzakdogu mutfainda kullaniliyor cokca. Ben de buraya gelince tanistim. Tazesini yemeklerde falan kullanabiliyorsun, tarcin gibi degil tadi, aci aslinda. Ihlamura falan aktiyorum ben arada. Bogaz agrisi ve oksuruge birebir, Ege oksurmeye baslayinca tozunu balla karistirip veriyorum ben. Tazesini de caylara ekleyebilirsin..


Yesilerik, ben de oncelri 12-14 dk falan tutardim, guvenmezdim tarife:) Bu kez 10 dk tuttum. Cikarinca kurabiyeler kirilacak gibiydi, hic dokunmadim. Ilininca icini cekmisti ve yeterli sertlige gelmisti. Asla kirilma, parcalanma olmadi.. Tarif denemeye deger bence, gercek gingerbread gibi, kurabiye gibi degil yani..

Ipek, umarim denersiniz tarifi..

 
At 11:58 ÖÖ, Aralık 05, 2006, Blogger ÇiLeK said...

Hanife,Ege ne kadar büyümüş ,canım çok öperim ikinizi de .Kurabiye yapmanın en güzel yanı ne biliyormusun çocuğunla birlikte geçirdiğin zaman .Nutmeg nedir peki ?onu anlayamadım tarifte.

 
At 6:55 ÖS, Aralık 05, 2006, Blogger Hanife said...

Cok dogru Cilek'cigim. Biz anne ogul iki gundur okula basladik, o yuzden cok vakit geciremiyecegiz artik. Hafta sonu yeniden girmek gerek mutfaga:)
Nutmeg, Hint cevizi demek. O an el aliskanligi hizlica yazmisim, benim dilimde de nutmeg diye gecer belki ondan, hatirlattigin icin sagol. Hemen duzelteyim:)

 
At 1:28 ÖÖ, Aralık 06, 2006, Blogger munevver said...

Hanifeciğim,nasıl ciddiyetle yapıyor işini Ege..Küçük oğlumun küçüklüğüne benzettim.Efe ağabeysi gibi,sizin Ege de gurme olacak büyüyünce..Yaptıklarım önce onun testinden geçiyor artık.(Efenin adı da Ege olacaktı ama ağabeyi istedi,değiştirdik.)

Çok hoşuma gitti birlikteliğiniz.İkinizin de eline sağlık..

 
At 12:08 ÖS, Aralık 06, 2006, Blogger evcilkedi said...

Maşallah ana-oğul ne güzel şeyler yapmışsınız Hanife, allah mutluluğunuzu hiç bozmasın. Ben de çok severim bu baharatlı küçük adamcıkları, bu tarifle yaklaşık kaç adet çıkıyor acaba?

 
At 1:36 ÖS, Aralık 06, 2006, Blogger Hanife said...

Ben de Efe ismini cok dusunmustum Ege icin. Onlarca isim gecmisti aklimdan, sonunda Ege oldu:)
Gurme konusunda birsey diyemem ama en buyuk korkum abur cuburcu olmasi, disarda gorduklerinden etkilenmesi..

Tulin'cigim,
Cok sagol arkadasim..
18-20 adet kadar cikti bu kurabiyeden. Gerci bir iki tanesi Ege'nin israriyla "duck" yapildi, onlar biraz daha kucuklerdi.

 
At 9:16 ÖS, Aralık 06, 2006, Blogger umran said...

sevgili hanife,
pazar gunu davetli oldugum amerikali aile bize surpriz yapip gingerbread house lar hazirlamis suslememiz icin.dun sayfamda yayinlayinca bu kurabiyelerin tarifini isteyenlere senin sayfani onerdim ,sayfandaki kurabiyeleri gorunce.cok guzel gorunuyorlar senin ve oglunun ellerine sagli.sevgiler..

 
At 4:48 ÖÖ, Aralık 07, 2006, Blogger Küçük Evin Mutfağı said...

Yerim ben onu... Nasıl da kurabiye yapıyormuş öyle. Bir de poz vermiş:-) Pınar

 
At 7:49 ÖÖ, Aralık 07, 2006, Blogger Mr_Turkish_Delight said...

Ben ve Egem biu kadar benzeyebiliriz,bende gecen gün gingerbread olayina girdim,hatta fotom bile var,haftaya bende tarifi koyayim bari :)

Benim tarifde bir gece bekletiliyordu hamur,firina atmadan önce de parlak olmasini istersen yumurta beyazi süsüyorsun firca ile , sonra süslemek istersen sadece su ile fircalam yeter diyor

Herkese afiyet olsun :)

slmlar
T:D

 
At 7:21 ÖS, Aralık 07, 2006, Blogger Hanife said...

Tesekkurler Umran. Ev yapimini Lama'nin gonderdigi sitede seyrettim cok guzel ama oldukca el oyalayici. Bos zamanda denenebilir ancak:) Link icin tesekkurler..

Tesekkurler Pinar ablasi:)

TD. Tarifini bekliyoruz bakalim. Zaten yakinda bu gidisle senden de bir yemek sitesi gelecek gibi:)

 
At 12:03 ÖÖ, Aralık 08, 2006, Blogger Hülya YILMAZ said...

böyle yakışıklı bir yardımcın var. yaparsın tabi gingerbreadleri.
ellerinize saglık. yılbaşı yaklaşırken çok iyi olmuş bu tarifi vermen. Ben de deneyeyim bir ara.

 
At 2:09 ÖÖ, Aralık 08, 2006, Blogger Pınarın Klubesi said...

Merhaba
bu zencefilli kurabiye işine bende çok hevesledim:) Zencefil 2 ay öncesinden alındı hala yapılmayı bekliyor.. En güzeli de bu adam şeklinde olanları, kalıplarımda hazır:)
umarım yaparken kırılma sorun ile karşılaşmam..
bu iş korkuttu beni
sevgiler

 
At 9:21 ÖÖ, Aralık 09, 2006, Blogger Hanife said...

Hulya'cigim,
Simdi ozeniyorda geliyor yanima. Sonra ne yapar bilmem:)
Ama birlikte kurabiye yapmak cok keyifli gercekten..

Merhaba Pinar,
Tarif cok kolay. Kirilma sorunu da yasamazsin, kurabiyeler firindan ciktiktan sonra ilinana kadar bekleyip tepsiden alinca icini cekmis oluyorlar.. Dene bence:)
Sevgiler..

 
At 8:48 ÖÖ, Aralık 10, 2006, Anonymous Adsız said...

Merhaba, bu aksam kizimla zencefilli kurabiyelerinizden yaptik, nefis oldular. Biz kurabiye kaliplarinin hemen her cesidini kullandik. Ama en guzelleri kucuk ayiciklar oldu. Mis gibi de kokuyorlar. Ellarinize saglik, sevgiler... Kevser

 
At 9:26 ÖÖ, Aralık 10, 2006, Blogger Hanife said...

Ellerinize saglik Kevser. Begenmenize cok sevindim..

 
At 12:59 ÖS, Aralık 12, 2006, Anonymous pembeli said...

Çok güzel görünüyorr ellerine sağlık

 
At 1:15 ÖS, Aralık 12, 2006, Blogger Hanife said...

Tesekkurler Pembeli

 
At 11:03 ÖÖ, Aralık 17, 2006, Blogger dilek said...

Ogulluslarimiz ne cok seviyor kurabiye yapmayi:) Ellerine de yakisiyor hani;)

 
At 5:01 ÖS, Aralık 17, 2006, Blogger Hanife said...

Su sira tv de hep reklemarda bu kurabiyeler var Dilek. Ege her gordugunde "Anne kuki" diyor.
Yemekten cok yapmayi seviyor ama..
Tesekkurler Teyzesi

 
At 5:48 ÖÖ, Aralık 20, 2006, Blogger Nukhet said...

Merhaba Hanife
Biraz once Egenin sayfasina mesaj biraktim. Dedim ya yeni tanistik diye. Beniseninle tanistiran zencefilli kurabiye tarifi ile alakali olarak Mimi`nin annesi Ipek oldu aslinda. Ben de bugun ogle tatilinde hemen gidip gerekli malzemeleri aldim marketten. Hatta molasses bile buldum markette. Simdilik tek eksigim su meshur kaliplar. Onu da buldumu ben de yapacagim. Ellerine saglik. Sevgiler

 
At 3:21 ÖS, Aralık 20, 2006, Blogger Hanife said...

Merhaba Nuket,
Ipek denemis sanirim tarifi. Sizde begenirsiniz umarim..
Ellerinize saglik simdiden:)

Sevgiler

 

<< Home