Hanifenin Tarifleri: Haziran 2006

Salı, Haziran 27, 2006

Gokkusagi



Havalar bir yagisli bir sicak geciyor su gunlerde.. Yagmurdan sonra yuzunu gosteren gunesin ardindan karsimizda cikti bu guzellik:)
Ne kadar guzel degil mi?? Bayilirim ben gokkusagina, aklima cocukken okudugum oykuler gelir, altindan gecmek icin cabalayan kahramanlar, icinde gokkusaginin tum rengini barindiran cicegi bulmak icin aylarca yol katedenler aklima gelir.. Ayrintilari hatirlamiyorum ama ne kadar guzel oykulerdi, heyecanla beklerdim sonunu, bir solukta okurdum hepsini..



Simdiye kadar gordugum en guzel gokkusagiydi bu. Ustte kalan kisimdaki hava akimi ne kadar belirgin degil mi??



Son iki fotograf Picasa'nin "i'm feeling lucky" seceneginde gorunen hali. Hava akimlarindaki fark daha cok belirgin.



Her gununuzun gokkusagi renklerinde gecmesi dilegiyle...

Cumartesi, Haziran 24, 2006

Murver Cicegi Surubu ve Receli




Gecen gun yazdigim bir yazida murver cicegi buldugumdan bahsetmistim. Cicegin murver oldugunu, arkadaslarim yorumlariyla onayladilar:) Oya'nin sitesinde verdigi tarifle surubu yaptim once. Mis kokusuyla ve icindeki limon tadiyla tam bir yaz icecegi oldu. Ben uzerine biraz daha limon suyu ekleyerek ve bir dilim limonla iciyorum hergun. Tarifi paylastigin icin tesekkurler Oya..



Ozgul abla yazdigi yorumda, cicegin recelinin de oldugunu belirtince, bir de onu denemek istedim. Hemen kendisine mesaj yazdim, sagolsun uzun bir mesajlasma ve ulasamama gibi sorunlar yasamamiza ragmen, beni kirmadi, tarifi ve tavsiyeleri ayrintilariyla yazdi. Zira ben daha once oyle cok recel yapabilmis degildim, denemelerim genelde basarisiz olmustu. Sadece Fethiye'nin tarifini paylastigi Portakal Kabugu recelini yapabilmistim en son olarak.
Ama inat bu, taktim ya yapacagim, hem de hic bilmedigim bir cicekten. Bu sabah recel tamamlandi ve oleyyyyy.. Sonuc muhtesem.Tarifi paylastigin icin cok tesekkurler Ozgul Abla:)
Ben cok recel tutkunu degilimdir, evde de yenilmez fazla. Belki de bu yuzden ogrenemedim recel yapmayi. Halbuki annemin recelleri cok guzel olur. Eskiden mutfaga merakim bu kadar degildi belki, yoksa yanasir isin sirrini ogrenirdim mutlaka:)
Geri kalan ciceklerimle (evet hala cicekler vardi elimde) tam olcu surup yaptim, nasilsa recel uzun sure yeter bana..

Eger bu agaci bulabiliyorsaniz surubunu ve recelini tavsiye ederim. ( Su ana kadar sadece ikisini denemis bulunuyorum zaten, meyvasi ile tartlar, yine receller gibi bir dolu tarif var internette) Mis kokulu bir surup ve hafif eksimsi, yine mis kokulu bir recel..
Recel tarifini Ozgul Abla'nin bana ilettigi sekilde yayinliyorum:


Murver Cicegi Receli

- 25-30 adet Mürver cicegi
- 1 Lt. Elmasuyu
- 2 Limon
- 1 Kg. Geleesekeri (Gelierzucker)

Cicekleri yikayip bir derin kaba koyarsin üstüne elma suyunu döküp bir kapak veya seffaf mutfak kagidi ile kapatip 24 saat bekleteceksin. 24 Saat sonra bir tülbent yardimi ile süzdüreceksin aldigin suyu limon suyu ile karistirip bir tencereye seker ile beraber koyup kaynatacaksin. 4-5 dakika kaynattiktan sonra daha sicakken cam kavanozlara koyup agizlarini kapatacaksin..

Not: Tarifte ciceklerin suzulmesi gerektigi belirtiliyor. Ama ben ciceklerolmadan bir recel dusunemedigimden cogunu ekleyerek yaptim recelimi..

Salı, Haziran 20, 2006

Var mi Sebzelerim Gibisi?

Hele de su sicaklarda. Taze yesillikler, mis kokulu sebzeler, tam zamani degil mi?? Hafif bir oglen yemegi icin salata, zeytinyagli hafif bir yemek, yanina biraz yogurt ve citir citir bir dilim ekmek..
Yesilliklerden sozedeyim biraz. Yesilliklerimden yani.. Alttaki fotografda gordugunuz sarimsaklar bendenizin bahcesinden (bahcemsi demek daha dogru olur sanirim, uzun saksilarda sarimsak ve nane yetistiriyorum, gecenlerde de feslegen aldim marketten, henuz cok ufak ama hergun boy atiyor:) en alttaki fotografin arkasinda poz veren hani)

Zeyinyagli Eksili Kabak



Gecenlerde Nezaket yapmisti boyle bir yemek. Fotografa bakip ohh olsa da yesem demis ardindan aklima hemen dolaptaki kabaklar gelmisti. Bir minik sogan, iki dis sarimsak dograndi once ufak ufak. Ardindan sizmada cevrildi biraz. Sonra ince dogradigim kabaklar eklendi ve biraz tuz ve taze cekilmis karabiber. Uzerini gececek kadar ilk su ve bol limon suyu, pistikten sonra da derotu ve pek tabi tabagimin susu taze sarimsaklarim. Neden mi bu kadar seviyorum onlari? Bu koca memlekette sebzenin, mayvanin alasini tanidim ama bir taze sarimsaga rastgelmedim de ondan.
Budur yani sevdamin sebebi.



Parmesanli Yesil Salata Posted by Picasa
Bol yesillikler, domates, marul, bebe ispanak ve uzerine sizma, biraz balsamik sirke.. En uste parmesan..
Filizlendirilmis Mercimek

Posted by Picasa
Sizler de denemek ister misiniz mercimek, mas fasulyesi ya da bugdayi filizlendirmek. Citir citir, tazecik cerez gibi yedim ben salatama koymadan once. Fethiye yayinlamisti gecenlerde. Mas fasulyesini hala alamadim ama mercimekle denedim. Salatalarda, sebze yemeklerinde ve hatta Fethiye'nin tavsiyesiyle, filizlerini sandviclerde bile kullanabilirsiniz. Sevgili Tijen Mutfakta Zen kitabinda bahsetmisti sebzelerin cimlendirilmesinden. Filizlendirilmis tahillar pismis ya da cig hallerinden %800'e varan miktarda fazla vitamin iceriyorlarmis.
Nasil mi yapacaksiniz? Bir avuc bakliyati ( mas fasulyesi, mercimek)
bir gece suda bekleteceksiniz. Ertesi gun temiz bir beze sarip ya da eskiden annelerimizinkullandigi bez torbalara koyup bir kasede bekleteceksiniz. Aksam ve sabah kase ve bezi ayri ayri sudan gecireceksiniz. Filizler 0,5 cm kadar uzadiginda yenmeye hazirdir...

Bol vitaminli ve saglikli gunler.. Iyi haftalar....

Pazar, Haziran 18, 2006

Murver Cicegi

Posted by Picasa


Sevgili Oya ve Dilek bahsetmisler bu cicekten. Arkadaslarimin her iki yazisini da bugun okudum. Yazilari okuyana kadar boyle bir cicekten habeim bile yoktu. Aksamustu yuruyus icin gittigimiz nehir kiyisinda dallarindan yukarda gordugunuz cicegin sarktigi agaci gorunce, 'tamam iste bu' dedim kendi kendime. Ama emin olamadim tabii. Bir iki dal cicek koparip geldim eve. Icine koydugum poset bile mis gibi kokuyor su anda. Oya'cigim tarif vermis, yapacagim insallah.. Emin olmak icin fotografini ekledim siteye...
Yorumlarinizi bekliyorum:))

Cuma, Haziran 09, 2006

Beklenen Tarifler

Gecen gun yayinladigim dogumgunu lezzetlerinin tarifleri icin soz vermistim, biraz gecikti ne yazik ki, bundan dolayi ozur dileri sevgili dostlar..
Tarifleri begenmeniz ve guzel gunlerde denemeniz dilegiyle....


Cikolata Soslu Cheesecake
Malzemeler;

Tart hamuru icin:
- 2 kap yulafli biskuvi kirigi, rondoda iyice ogutulmus
- 4 yemek kasigi tereyag

Ic Dolgusu icin:
- 500 gr krem peynir (philedelpia)
- 3/4 kap eksi krem ya da suzulmus yogurt (yogurt tatli olmali)
- 4 adet yumurta
- 1 kap seker
- 2 tatli kasigi limon suyu
- 1 limon kabugu rendesi, cok ince sekilde rendelenmis

Ustu icin:
- 50 gr aci cikolata
- 50 gr krema



Yapilisi;

- Tereyagini eritin ve rondoda cektiginiz biskuvi kirigiyla karistirin, elinizle yogurarak yagi biskuviye iyice yedirin. Kelepceli kalibinizin (ben 21 cm capinda kalip kullandim) dibine esit sekilde yayin, bastirarak ya da minik bir tavanin tersiyle vurarak iyice butunlesmesini saglayin. Ic dolguyu hazirlayana kadar dolapta sogumasi icin bekletin.
- Krem peyniri derin bir kabin icinde mikserle karistirin. Krema kivamina gelince sekeri ekleyin. Mikserle karistirin.
- Yogurt ya da eksi kremayi ekleyin ve karisimi yedirene kadar dusuk hizda cirpin. Yumurtlari, herbirini teker teker kirarak karisima yedirin. Malzemeyi cok fazla karistirmamak gerek, icinde hava kabarciklarinin olusmamasi icin.
- Limon suyunu ve rendesini de ekleyip spatula veya tahta kasikla karistirin.
- Sogumus olan kalibin icine dolgu malzemesini koyun.
- 170C isitilmis firinda 45-50 dk kadar pisirin. Orta yeri cok pismeden firindan cikarmalisiniz.
- Pasta soguduktan sonra bicakla kenarlardan gecerek kalibtan cikarin. Buzdolabinda en az 4-5 saat sogutup servis yapin..

Sos icin: Cikolata kiriklarini ayni miktarda kremayla eritin, bunun icin kremayi kaynama noktasina getirin ve icine cikolata parcalarini ekleyin. Cikolatayi karistirarak eritin. Arzu ettiginiz sekilde uzerini susleyin..

Oneriler: Ustunu meyva soslu ya da taze meyvali olarak da hazirlayabilirsiniz..
Ben pastayi bir gun onceden yaptim, ustu biraz coktu o yuzden. Ama bu pasta ertesi gun asil lezzetini buluyor....

Sermin'in Tarifleri

Peynirli Pogaca

Malzemeler;

- 250 gr oda sicakliginda margarin
- 1 cay bardagi siviyag
- 1 su bardagi yogurt
- 2 adet yumurta (birinin sarisi uste surulecek)
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- tuz ve aldigi kadar un

Ici icin;
- 150 gr beyaz peynir
- 6-7 dal maydanoz


Yapilisi;

- Margarin, siviyag, yogurt ve yumurtalari (birinin sarisi haric) karistirin.
- Unu, kabarta tozunu ve tuzunu ekleyin. Kulak memesi kivaminda hamurunuzu hazirlayin.
- Peyniri rendeleyin ve kiyilmis maydanozla karistirin, arzunuza gore baharatlandirin.
- Yarim saat kadar dinlemis hamurunuzdan pogacalarinizi hazirlayin, uzerine yumurta sarisi surun ve 200 C de uzeri kizarana kadar pisirin..

Tuzlu Kuru Pasta

Malzemeler;

- 250 gr margarin, erimis
- 2 adet yumurta (birinin aki ayrilmis)
- Aldigi kadar un
- 1 cay kasigi mahlep
- kabartma tozu ve tuz

Yapilisi;

- Erimis margarini ve yumurtalari derin bir kabin icinde karistirin.
- Unu, kabartma tozunu ve mahlebi ekleyin, kulak memesi kivaminda hamurunuzu yogurun.
- Hamurunuzu merdanyle 1 cm kalinliginda acin, istediginiz kalipla sekillendirin, ya da minik simitler yapin.
- Once yumurta akina sonra susama bulayin..
- 200C de uzeri kizaran kadar pisirin..


Ahmet'in Tarifleri



Avakado Salsa

- 2 adet avakado,
- 1 adet domates
- 1/4 adet kirmizi sogan
- 1/2 limon veya lime suyu
- 1/2 cay bardagi zeytinyagi
- tuz ve tadlandirmak icin baharatlar, kirmizi biber, kisnis vb.

* Sebzeleri yemeklik dograyin ve diger malzemelerle iyice karistirin. Soyulmus avakado iclerinde ikram edebilirsiniz..

Salatalikli Fume Somon

Fume somonlarin uzerine krem peyniri surun, sigara boregi gibi sarin. 2-3 cm genisliginde dilimleyin. Salataliklari boylarina gore enlemesine ikiye ya da uce bolun. Herbir salatayi dik sekilde servis tabagina koyun ve uzerine dilimlediginiz peynirli somonlari yerlestirin. Servis suresine kadar buzdolabinda muhafaza edin..

Afiyet Olsun...


Perşembe, Haziran 08, 2006

Dogumgunu Lezzetleri



Gecen hafta arkadasimin kizi Naz'in dogum gununu kutladik. Ben yukarda gordugunuz cikolata soslu peynirli pasta (peypasta, sevgili Devletsah'in deyimiyle) ile katkida bulundum sofraya. Cok lezzetli, eglenceli, turkulu, halayli bir dogum gunu oldu...



Iyi ki dogdun Nazzzzzz, BAC... Ege, Naz diyemiyor, Bac diyor ve kizin adi Bac kalacak bu gidisle, cunku biz buyuklerde bac, bac deyip duruyoruz:))



Efendim, soframiz yukarida goruldugu gibiydi.. Yedik ictik, biteremedik, oynadik, gobek attik bolca, ancak erittik aldigimiz kalorileri..



Alttaki ve ustteki fotograflarda gordugunuz sanat eserleri Naz'in babasi Ahmet'e ait. Tarifini bilahere verecek kendileri. Avakadolu salsanin azcik ucundan tadabildim, ama o bile yetti:) Somon fumeli salataliklar peypastadan sonra (hic ovunmeyi sevmem) ikinci tercihimdi;)



Tarifler mi?????
Biraz sabir efendim......

Pazartesi, Haziran 05, 2006

Cips



Ben de her anne gibi oglumun ve tabii bizlerin saglikli beslenmesinden yanayim. Bunu da elimden geldigince uygulamaya calisiyorum. Cikolata, seker, cips gibi yiyecekleri Ege 2 yasina kadar tanimadi. Ilk kez cikolatayla tanisti ve her cocuk gibi tutuldu, sonra seker ve pek tabii cipsler. Evimize cips cok seyrek girer, aklimiza bile gelmez genelde. Ege'nin israrlariyla aldiklarimda onlarca tanimadigim madde var, kullanilan soslar genelde yapay, boyali ya da agir baharatli.
Ama artik Ege'me guvenle cips yediriyorum gordugunuz gibi, ev yapimi, has zeytinyagli, saglikli cipsler, hem de doyurucu, cunku pita ekmeginden yapiliyor!!



Pita ekmegini tek kata ayiriyorsunuz. Kucuk bir kasede zeytinyagi, kirmizi toz biber, biraz kekik ve arzunuza gore diger baharatlarla karistiyorsunuz. Sadece zeytinyagi ve parmesan peynirli, zeytinyaginda incelttiginiz zeytin ezmeli veya pesto soslu, su anda aklima gelenler mesela:)
Ekmeginizin her yanina fircayla sosu suruyorsunuz. 3-4 cm genisliginde seritler kesiyorsunuz once, sonra onlari verev ( / \ ) keserek ucgen sekiller elde ediyorsunuz. 150C de 5-6 dk kadar kizartiyorsunuz ve cipsleriniz hazir..
Ister sarimsakli yogurtla, ister benim tercigim Guacamole ile servis yapiyorsunuz.. Bunun icin pure haline getirdiginiz avakadoyu, ince kiydiginiz sogan ve domatesle karistirin, tuz ve biraz limon ve taze kisnis. Ben kisnisi cogu kez eklemiyorum, onun yerine maydanoz pek tabii oluyor.. Cipslerinizle cok yakisiyor.

Cumartesi, Haziran 03, 2006

Pirasali Kis & Surpriz Muffinlarim



Son gunlerdeki kosturmacadan ne sayfaya, ne kendime vakit ayirabiliyorum. Bir yandan havanin isinmasiyla her daim parka gitmeler ya da yuruyusler, bir yandan taki-boncuk isleri, bir yandan ev isleri, bir yandan yeni merakim Fimo derken 2-3 saatden olusan bos vektimde ne yapacagimi sasiriyorum tabii. Ege surekli yanimda, oyuncaklariyla oynarken, cizgi film seyrederken bile yanimda, sanirim bu yaslarda anneye duskunluk kimi cocuklarda olagan. Daimi gozdesiyim yani oglusumun. Haliyle o yanimdayken sayfama hic vakit ayiramiyorum, bilgisayarin basina geceleri ya da Ege'nin ogle uykusunda gecebiliyorum .
Bugunde hazir bos vakit bulmusken gecen gun yaptigim tarifleri paylasmak istedim sizlerle.. Kis icin hazirladigim yumurtali, yogurtlu kasirim artinca uydurmaca bir kek yaptim, pastirmali.. Fena olmadi hani, sabah kahvaltisi icin degisik bir lezzet olabilir belki.. Kis icin genelde kullandigim Pâte brisée tarifini uyguladim, bu tur tartlar ve paylar icin cok guzel bir hamur tarifi, milfoyden daha hafif ve yapimi cok kolay..



Pirasali Kis

Malzemeler;

Hamuru icin:
- 1 kap un
- 65 gr tereyag
- 1 tutam tuz
- 4-5 yemek kasigi soguk su

Ic Dolgusu icin:
- 2 adet pirasa
- 1/2 adet kuru sogan
- 1 dis sarimsak
- 3-4 yemek kasigi zeytinyagi
- Tuz ve karabiber
- 50 gr beyaz peynir
- 50 gr mozerella
- 1 cay bardagi yogurt
- 1 yumurta






Yapilisi;

- Soguk tereyagini minik parcalara ayirin, unu ilave edin ve catalla karistirin, yagi tamamen una yedirdikten sonra buzlu sudan bir kac kasik alarak hamuru yogurun, sertce bir hamur hazirlayin. Yogurma islemini cok uzatmadan sadece homojen kivama gelene dek yogurmaniz onemli. Hamuru kapali bir kap icersinde ve buzdolabinda 30 dk kadar dinlendirin. Bu arada ic malzemeyi hazirlayin.
- Yikanmis pirasalari incecik kiyin, sogani ve sarimsagi yemeklik dograyin.
- Zeytinyaginda sirasiyla sogan ve sarimsagi pisirin, pirasalari ekleyin. Tuzunu ve biberini ayarlayip, 6-7 dk pirasalar biraz diri kalacak sekilde pisirin.
- 18 cm.lik tart kalibinizi tereyagiyla hafifce yaglayin, hamurunuzu kalibin buyuklugunde acin ve kaliba yerlestirin.
- Sogumus pirasali harca rendelenmis beyaz peyniri ekleyin ve karistirin, hamurun uzerine yayin.
- Yumurta, yogurt ve mozerella rendesini karistirin ve pirasali harcin uzerine esit sekilde dagitin. Isinmis firinda ustu kizarana kadar pisirin.
- Sicak servis yapin..



Afiyet Olsun..




Yukardaki tarifte gecen sos miktarini ben biraz fazla yapmisim. Atmaya kiyamayinca, biraz daha yogurt ilavesi, biraz un ve bir cay kasigi kadar kabartma tozunu ekleyip karistirdim, 3-4 dilim pastirmayi ince kiydim ve malzemeye ekledim. Uc adet muffin kalibini yarisina kadar doldurdum. Kisle beraber attim fisina. Pastirmali keklerim ertesi gun kahvaltima eslik ettiler...