Pazartesi, Ocak 28, 2008

Komsumdan Denemeler - Firinda Ordek



Ozgul Abla'nin sayfasinda surekli gorup ic gecirdigim lezzetlerden biri ordek etiydi.
Hic yedigimi hatirlamiyorum. Tavsan, geyik eti falan denemistim ama ordegi bilmiyorum. Son tarifini de gecenlerde verince iyice aklima dustu. Orada tavsiye ettigi gibi sadece gogus etini bulamadigimdan tum ordek aldim. Bunun icinse bana su tarifi onerdi.
Kestaneyi son anda almayi unuttugumdan ana malzemesiz pisirmek zorunda kaldim. Aslinda kestanesiz tarifin cok daha farkli olacagini soyluyor Ozgul Abla. Buzlukta bekleyen ikinci ordegimiz asil tarifteki gibi pisecektir o yuzden. Ben onun yerine, genelde tavuk ve hindi icinde pisirdigim portakali ekledim.


Eger ordek eti bulabiliyorsaniz tarifi kesinlikle tavsiye ederim. Ozellikle dogal beslendigi icin et cok lezzetli, hani o koy tavuklari tadinda.

Ozgul Abla'nin tarifini buraya aynen kopyaliyorum;

Kestaneli Tavuk

1 - 2 Tavuk
2 adet hafif eksi Elma
10 - 15 adet Kestane
Kekik otu
Maydanoz
Tuz, Karabiber
Kirmizi toz biber
½ l Su

Kestaneleri hafif kesin ve firina sürün. Pistikten sonra cikartip kabuklarini soyun. Tavuklari tuz, karabiber, kekik otu ve kirmizi biberle iyice ovun. Elmalari soyup ufak ufak dograyin. Elmalari, pismis kabuklari soyulmus kestaneler ve ince dogranmis Maydanoz ile karistirip tavuklarin icine doldurup, acik kalan kisimlari dikin. Firin tepsisine koyup üstüne suyu gezdirin ve 200° sicakliktaki firina sürün. Tavuklarin kurumamasi icin devamli tepsideki suyu tavuklarin üstüne gezdirin. 1 saat sonra tavuklari arka kisimlarininda kizarmasi icin cevirin. Tahmini 30 dakika sonra firindan cikartip servisini yapin.


14 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Tatlı Hanife'ciğim,
Çok nefis görünüyor.Nar gibide kızarmış olması iyice iştahlandırıyor insanı..Öğle saatinede az zaman kaldı.))(lütfen kusuruma bakma)
Tekrar ellerine sağlık canım Hnaife'ciğim..Özgül'ün tariflerini bende beğeni ve büyük keyifle takip etmeye çalışıyorum..
Tekrardan ellerinize sağlık diyorum..))

Arada yalnız kalmak iyi gelir değil mi?

Kocaman sevgilerle..

ayselce dedi ki...

selamlar Hanife... ben geldim...

firinda ördek cok lezzetli görünüyor,

ben bir keresi cin mutfaginda esimle ördek yemisdim,

aliskin olmadigim halde az degisik geldi damak tadima,

bunun aynisi hindi ilede olur dimi :))

ördege alismaliyim daha, ama görüntüsü gercekten hos...

lezzetli görünüyor...

ellerine saglik

hoscakal, aysel

Adsız dedi ki...

hanifeciğim ellerine sağlık çok güzel gözüküyo ilk başta yapılacaklar listesinde emin ol tariflerin çok güzeller ellerine sağlık geçenlerde senin mangalda yaptığın sostan yaptım soya soslu tavuk etine kekik,kimyon ve diğer malzmeleri ekledim ama ocakta pişirdimmm harika çok teşekürler canımm kocaman öpüyorum (yakışıklıyı da öp :))ellerine yüreğine salık bol tarifli günlerr fahriye

Hanife dedi ki...

Gul'cugum,
Ogle saatlerinde ben de is yerinde bakmamaya calisiyorum sayfalara, pek iyi olmuyor cunku:)

Merhaba Aysel,
Tarif hindi ile de olur tabii. Benim ayrica asagidaki linkte bir tarifim daha var, ona da bakabilirsin:
http://hanifedentarifler.blogspot.com/2006/12/firinda-hindi.html
Ordegi biz cok sevdik, hindiden ve tavuktan bile daha leziz geldi:)

Fahriye'cigim,
Sosu deneyip begenmene cok sevindim. Afiyet olsun. Ordek cok lezzetli gercekten, denersen seveceksin..
Biz de seni opuyoruz..

Tijen dedi ki...

Ah keşke Hanife'ciğim, bir Ege pazarı iyi gelirdi şimdi!

Hanife dedi ki...

Aynen oyle Tijen'cigim:)

Yurtdışı Eğitim dedi ki...

ben ördek eti yemedim ama denemekte fayda var sanırım da nereden bulucam bi araştırmak lazım tarif için teşekkürler...

Tijen dedi ki...

Su tereli avokado salatası için şimdiden afiyet olsun Hanife'ciğim. Ben de güzel bir haftasonu diliyorum.

ÇiLeK dedi ki...

Hanife'ciğim,öncelikle hayırlı olsun çalışmaya başlamışsın.
Kestaneli tavuk ,tarifi ilk fırsatta deneyeceğim.
Herşey çok özenli ve güzel.
Ellerine sağlık.
Yaramaz Ege'yi ve seni çok öpüyorum.

Hanife dedi ki...

Tereyi hafta sonu alamadim Tijen'cigim. Tze sebze bulmak oldukca zor gibi, ya da ben hafta sonu ciktigim icin tazeler pek kalmiyor. Ama aklimda, yapacagim:)

Tesekkurler Cilek'çigim.

GULENAY dedi ki...

Canim nerelerdesin yahu.Ben gelemiyorum ama sende baya yogunsun belliki:)ordek muhtesem.Nasil buldun?nereden buldunda pisirdin:)masallah.

Ege'cim nasil?Ben calisiyorum yogunluk,yorgunluk,ev,oglus,is,ders diye giden bir listenin icinde bariniyorum.:)selam vereyim istedim.Sana emaille donucem ins.Unuttum sanma sakin.Operim.

Ferhanca dedi ki...

Hanife, yıllar önce Kavak usulü kaz eti yemiştim.Koacaman tepsiye bulgur pilavı tepelem konmuştu kaz etleri dağın tepesinde tepsinin kenarlarındad yufka ekmekler dizilmiş kaz etinin suyna batırılarak tirit yapılmıştı.ben tabi ki tabağa az pilav ve kaz eti almıştımyağlı yufka ekemk yiyemem.kaz eti gerçekten çok güzeldi..
Senin ördekte ne güzel kızarmış..afiyet olsun..

Hanife dedi ki...

Buradaki hemen tum marketlerde satiliyor Gulenay'cigim. Dondurulmus sekilde satiliyor. Hatta gecen gun marketin birinde daha minik boylarindan da gordum. Sen de bulabilirsin saniyorum.
Mesajini bekliyorum..
Opuyoruz sizleri..

Simdi yazdiklarini hayal ettim de Ferhan'cigim, agzimin sulari akti. Kaz eti yemedim daha once, yakin lezzetler olmali ordekle.
Sevgilerimi gonderiyorum sana..

***BurJuVa*** dedi ki...

Acikcasi tarifi uygularken cekincelerim vardi. Ne yalan soyleyeyim kestane, elma ve maydanoz karisimi cok garip gelmisti.

Fakat dun aksam ordegi yiyen misafirlerimiz ve esimin ordege ovguler yagdirmasi beni degil sizi hakli cikartti.

Tarif icin cok tesekkur ederim, gercekten cok cok cok leziz bir yemek yedik sayenizde..

Sevgiler