Perşembe, Mayıs 12, 2005

Firinda Patatesli Dil Baligi


Ege, annesi gibi baligi, kirmizi ete gore daha cok tercih ediyor ve umarim bu durum, buyuyunce de boyle devam eder. Tum saglik uzmanlarinin kirmizi et konusundaki gorusu ayni. Beyaz etlerden tavuk ya da hindide de suni beslenme cok yaygin ve bu dogal beslenmeye gore daha ucuz. O yuzden balik, ozelliklede derin dip baliklari daha dogal ve saglikli. Bende, ozellikle cocuklarin beyin gelisiminin tamamlandigi bu donemde Ege'ye baligi fazlaca yedirmeye calisiyorum.
Daha cok haslama ya da bugulamaya uygun olan somon ve dil baligini tercih ediyorum Ege icin. Bu kez de dil baligini, firinda sebzeli pisirdim.
Kirmizi patateslerimi kabuklu pisirmeyi tercih ettim. Bu sekilde denemenizi tavsiye ederim. Kabuklariyla cok guzel oldu .
Malzemeler;

- 1/2 kilo dil baligi filetosu ya da herhangi bir balik eti (kilciklarindan temizlenmis)
- 1 adet kuru sogan
- 2 dis sarimsak
- 3-4 adet patates
- 2-3 yemek kasigi zeytinyagi
- 1/2 limon suyu
- tuz, karabiber
- 2 dal maydanoz

Yapilisi;

- Patateslerinizi temiz bir firca ile ya da bir bez parcasi ile suyun altinda ovarak iyice temizleyin. ( Ben bu islemden sonra bir sure sirkeli suda da beklettim)
- Patateslerinizi elma dilimi gibi kesin.
- Zeytinyagi ile yagladiginiz tavanizda patatesleri 5 dk kadar karistirarak kavurun. Halka halka dogradiginiz soganlari ekleyin. Sarimsaklarida ince ince kiyin.1-2 dk kadar daha cevirip altini kapatin. Tuzunu ve biberini ayarlayin.
- Yikadiginiz ve suyunu suzdugunuz balik filetolarini tuzlayin ve patateslerinizin uzerine dizin. Limon suyunu baliklarinizin uzerine gezdirin.
- 1 cay bardagi kadar sicak su ekleyin.(Pistikden sonra tavamda hic su kalmamisti. Daha sulu seviyorsaniz su miktarini artirabilirsiniz.)
- Tavanizi alimunyum folyo ile kaplayarak 200 C de pisirin. (Benim kullanidigim filetolar cok ince olduklari icin 10 dk gibi bir surede pistiler.)
- Pistikden sonra kiyilmis maydanoz ile susleyip servis yapin.
Afiyet Olsun.

4 yorum:

  1. Merhaba Hanife, dil baligi bu sekilde yapilinca guzel oluyor mu hakkaten? Marketlerde en cok satilan ve fiyati en uygun olan balik bu ama genelde kizartmasi yapildigi icin pek tercih etmiyoruz biz.. Sanirim bu tarif sayesinde dilbaligina ikinci bi sans vermek lazim simdi :) Bu arada, ben de kirmizi patates kullandigim zaman, salatada filan, kabuklarini soymuyorum. Daha lezzetli oluyor gercekten de.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Yesilerik,
    Dilbaligi digerlerine gore daha ekonomik. Ben Ege icin aliyorum genelde. O cok seviyor. Ama ben baligin her cesidini cok severim o yuzden pek ayirt etmiyorum. Favorim vatoz kanadi ve red snapper.(turkcesini bilmiyorum)
    Benim arsivimde dil baligi ile yaptigim 2 farkli tarif daha var. Hepsi guzel. Kremali olan degisik bir tad. Denersen sevecegini dusunuyorum. Umarim begenirsin.. denersen sonucu bildirirsen cok sevinirim...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. hanifecim, bende hic denemedim,balik cok sevdigimiz bir gida bizim icin, ama asla baligi sebzeli yada baska bir sekilde tuketemiyoruz, eskiden kizartma yapardim, yas ilerledikce izgaraya donduk, ama hep sade, icine sogan bile koymam, yiyemiyoruz cunku, ama bu sekilde deneyecegim kisa zaman icinde, ellerine saglik

    YanıtlaSil
  4. Zeynepcim merhaba..
    Bende ilk kez sogan disinda sarimsak ve patates ekledim. Bizde hep yagda unla kizartma ya da izgara yerdik. Ama bu tur baliklari yagda sevmiyorum.. Bir de dedigin gibi saglik yonunden azlatmak gerek olabildigince kizartmayi..
    Zeytinyagi ve limonu bol kullanirsan bu tarifi sevecegine eminim..

    YanıtlaSil