Cuma, Mayıs 13, 2005

Kuru Meyvali ve Pekmezli Muffin

Bu sabah kahvaltisi icin bir degisiklik yapayim dedim ve yukardaki kekleri yaptim. Kepekli un, 1-2 yemek kasigi kadar esmer seker, pekmez ve bolca kuru meyva:)) Harika oldular. Hem de saglikli..
Tarifi Sevgili Tijen'in fikrinden esinlenerek pekmezli yaptim. Diger malzemeleri kafama gore ekledim. Sonuc gercekten guzel. Tabii eger, sizde kuru meyvalari benim gibi seviyorsaniz..


Malzemeler;

- 2 adet yumurta
- 1 su bardagi zeytinyagi
- 2 yemek kasigi yogurt
- 2 yemek kasigi kulek pekmezi ( Bu kati bir pekmez oldugu icin ben suyla yumusatip ekledim, ya da 1 cay bardagi normal pekmez)
- 1 tatli kasigi karbonat
- 1 tatli kasigi vanilya
- 1,5 kap kepek unu (Un miktarini malzemenize gore ayarlayin. Pekmez, yogunlukta fark yaratabilir)- 1-2 yemek kasigi esmer seker (ben 1 yemek kasigi ekledim, arzunuza gore daha da artirabilirsiniz. Bu sekilde hafif sekerli oldular. O yuzden pistikden sonra ustlerine biraz recel surdum.)
- 2-3 adet kuru erik, 2 adet kuru incir, 2-3 adet hurma, 1 cay bardagi kadar kuru sultana uzumu
- 2 yemek kasigi kadar ceviz kirigi

Yapilisi;

- Firininizi 180 C ye ayarlayin.
- Yumurtalari derin bir kabda cirpin. Yagi ekleyin.
- Kuru meyvalari akan suyun altinda yikayin. Meyvalarin iri olanlarini minik minik dograyip yarim bardak ilik su icinde (yumusamalari icin) 10 dk kadar bekletin.
- Meyvalari beklettiginiz suyu suzerek, pekmezi katin ve karistirarak pekmezin erimesini saglayin.
- Yumurtali karisima pekmezli suyu ilave edin. Yogurdu ve vanilyayi katip karistirin.
- Kepek ununu yavas yavas ekleyin. Uzerine karbonati serpin ve karistirin. (Benim malzemem 1,5 kap kadar un aldi)
- Ben Ege icin yaptigimdan muffin kaliplarina doktum boyle yemesi daha kolay onun icin:)) Ama siz normal kek kalibi kullanabilirsiniz.- Isinmis firina atin. Benim keklerim 20 dk gibi bir surede pistiler..
- Ben keklerim soguduktan sonra uzerine firca ile gul receli suyundan
surdum. Guzel bir aroma katti.. (Bu kek deli kizin ceyizi gibi oldu:)) )

Afiyet Olsun.. Saglikli, lezzetli, guzel ogunler diliyorum...



Alta da Ege; Ben fotograf cekmeye calisirken bir yandan yemek icin sabirsizlaniyordu:)

10 yorum:

  1. ellerine saglik, pekmez olarak ne kullandin, gercek turk pekmez mi, yoksa molases mi?
    bende benim zipzipa yapayim yarin hemen :))

    YanıtlaSil
  2. Zeynepcim,
    Kulek uzum pekmezi kullandim. Turk marketlerinde bulunuyor burada. Cok kati oldugu icin kuru meyvalari yumusattigim ilik suyun icinde ezerek kattim. Tarifide ekleyecegim az sonra..
    Sevgiyle ..

    YanıtlaSil
  3. hanife'cigim,
    pekmezi sicak suyla eritip de kullanabilirsin aklinda olsun. ben bazen az yagli, az tatli kurabiye/kek nevinden seyler için kullanirim bu yöntemi. zaten mevsimlerle gelen lezzetler kitabinin (pardon kitabimin) en sevdigim tariflerinden biri olan zencefilli kek tam da böyle yapilir. içine 0.75 su bardagi sicak su katilir. böylece hem daha hafif, hem de daha pamuksu bir dokusu oluyor.
    bir diger alternatif de, sizin oralarda satilan cider (bilmeyenlere: elma suyu) ile tatlandirmak. arzu edersen bir galon cider'i kaynatip elma konsantresi haline de getirebilirsin ki bizde Mavi Deniz firmasinin bir ara sattigi elma konsantresi keklere ve tatli seylere fena halde yakisir.
    ege de çok lokummus bu arada!
    afiyet olsun.
    tijen

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Tijen'cigim,
    Zaten ben de bu keki senin pekmezli kurabiyenden orenk alarak yaptim. Sicak suyla yumusattim kulek pekmezini. Tadi cok guzel oldu, soyledigin gibi yumusacik bik kek oldu.
    Su cider diye bahsettigin seyi arastiracagim. Bu yontemle elde ettigimiz elma konsantresini her turlu kek ve kurabiyede kullanabilir miyiz peki??
    Minik Ege'de iltifatina tesekkur ediyor teyzesi:))

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Hanife' cim merhaba,
    Kekler harika görünüyor, evet pekmezi bende belli tatlarda kullanmayı severim çok güzel görünüyorlar. Ve bende Ege ye bayıldımm.Öp benim için o yanakları:))
    Ellerine sağlık,
    sevgilerimle
    figen

    YanıtlaSil
  6. Figen'cigim merhaba,
    Senden burada mesaj gormek ne mutlu, tesekkur ederim.
    Pekmezi ilk kez kullandim kekimde, cok begendim...
    Bundan sonra surekli kullanacagim...
    Sevgiler..

    Hanife

    YanıtlaSil
  7. hanife, ege maşallah çok tatlı görünüyor. Kim bilir senin güzel keklerini yerken nasıl keyif almıştır. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Sule..
    Ege keki sevdi ama normalde yedigi kuru erigi kekin icinde sevmedi bende onlari ayirarak verdim..
    Tesekkur ederim..

    YanıtlaSil
  9. Ay ay ay, ben öncelikle Ege'nin o tatlı yanaklarını sonra da senin o güzel muffinlerini yerim!
    Muffinler, yapılacakalr arasında!
    Sevgiyle Kalın!

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Burcak,
    Tesekurler ablasi:)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil