Pekan Pie


Iste en sevdigim pay. Ama cok kalorili. Bende az az yiyorum, ne yapayim:)) Ilk kez hazir almak yerine kendim yaptim ve tadinda hic bir fark olmadi. Her ne kadar ustu, biraz arzu ettigim gibi durmasada.
Malzemelerden misir surubu ve pekan fistigini Turkiye'de bulmak konusunda endiseliyim. Pekan yerine normal ceviz kullanilabilir belki ama misir surubu yerine ne ikame edebilir bilemiyorum. Ama artik Turkiye'de bircok seyin bulundugunu saniyorum. Eger bulabilirseniz bir deneyin derim bu tarifi.....
Pay hamurunun tarifi Fransiz 'Pate Brisee' tarifi. Ic dolgusunuda
bu adreste buldum.

Malzemeler;

Pay hamuru icin;
- 2 kap=500 ml un (buyuk su bardagi)
- 2/3 kap=160ml margarin
- 6 yemek kasigi=90ml soguk su
- bir tutam tuz

Ic dolgusu icin;
- 3 yumurta
- 1 kap seker (ben yari yariya esmer sekerle karistirdim)
- 1 tatli kasigi vanilya
- 1 kap misir surubu
- 3 yemek kasigi erimis tereyagi
- 1 tatli kasigi tuz
- 1,5 kap pekan fistigi

Pekan Fistigi

Yapilisi;

- Firininizi 375 F ayarlayin.
- Genis bir kapda tuz ve unu karistirin. Margarini kucuk parcalar halinde una ekleyin ve catalla karistirin. Margarin unu iyice yedigi zaman suyu azar azar ekleyin.
- Homojen bir kivam alana kadar yogurun.
- Hamuru merdane ile yarim santim kalinliginda acin. Pay kalibinizi actiginiz hamura ters kapatip bir parmak bosluk birakarak kalip gibi kesin. Kalibi yaglayin ve hamuru yerlestirin.
- Actiginiz hamurun arta kalan kismindan ince kare ya da ucgen gibi parcalar kesin. Kalibinizin ustu kismina, hamurun basladigi yere hafif suyla islatarak yapistirin.
- Ayri bir kapda yumurtalari cirpin. Sekeri ekleyip karistirin. Yag, surup, vanilya ve tuzu ilave edin. Fistiklarida ekleyip karistirin.
- Pay hamurunun ustune malzemeyi dokun. Isinmis firinda 50-55 dk kadar ya da ustu kizarana kadar pisirin.
- Benim pay kalibim 23 cm capinda. Bu ve bunun yarisi kadar iki adet kucuk pay oldu bu malzemelerle.
Afiyet Olsun.....

Yorumlar

  1. ayy hayretsin hanifecim böyle yapıp yapıp birde resmini çekmiyomusun yalanıp duruyoruz ekranın karşısında senin türkiyeye gelince başın çok ağrıyacak bu tariflerden çünkü hepsinden isteyeceğiz
    hülya

    YanıtlaSil
  2. Canim Kerdesim..
    sen yeterki iste hepsinden yaparim.. Ama bu tarif icin gerekli malzemeler varmi bilmiyorum ki. Ama yoksada ben getiririm surubu falan.. Ne komik taa buralardan surup getirecegim:))
    Yagmurumu ve seni cok optum, kokladim...

    YanıtlaSil
  3. hanife, bu misir surubunun pek da hayirli bir sey olmadigini okuyup duruyorum her yerde. Senin de gozune ilisti mi hic? Gecende hatta Tijen (Inaltong) da yazmisti kosesinde bu konuyla ilgili bi makale...

    YanıtlaSil
  4. hanifecegim goruntu gercekten istah acisi ama bu misir surubunu anlamadim?
    sebnem

    YanıtlaSil
  5. Fethiyecigim merhaba,
    Haklisin canim. Sekerden uretimi cok daha ucuz ama yan etkileri cok fazla. Surekli tuketimi ciddi hastaliklara yol aciyormus. Bunlari Tijen Hanimin yazisinda okumustum. Zaten ilk kez denedim ve ne zamandir satin almiyordum. Cok sik tuketilmemesi gereken bir tart yani:)

    Sebnemcim merhaba,
    misir surubunu marketlerde bulabilirsin. Maple surublarinin falan oldugu reyonlarda stiliyor. Ben ilk kez denedim ama kesinlikle cok tuketilmemeli.. Ilgilenirsen bende var sana getiririm:) Hic satin alma. Bu tartdan kalan duruyor hala..

    YanıtlaSil
  6. Itiraf ediyorum: pecan'i cevizden daha cok seviyorum ben..

    Bu arada corn syrup bir cok meyve suyunun icine de katiliyor, ozellikle taze sikilmis olmayan meyve sularinin. Alirken cok dikkatli olmak lazim, uzerinde yuzde kac gercek meyve suyu yuzde kac corn syrup var yaziyor. Gazli iceceklere alternatif olsun diye meyve suyu icmekte yarar var ama cok ucuza kacmamak lazim. Genelde ucuz meyve sularinin cogunda bol miktarda corn syrup bulunuyormus cunku..

    YanıtlaSil
  7. Ben de cok seviyorum pekna cevizini. Misir surubunu ilk kez aldim. Meyve sularina ve gazozlu iceceklerde bulundurugunu biliyorum. Ama ben genelde konsantre olmamis meyve sularini tercih ediyorum ve aldigim her seyin icerigini okuyorum. Anlamini bilmedigim o kadar cok sey okuyorum ki etiketlerde..
    Bu payida zaten 1 kere denedim. Anack yilda bir yaparim artik:)) Belki misir surubu yerien gececek birsey uydurabilirsem belki onunla denerim..

    YanıtlaSil
  8. sevgili hanife,
    ellerine saglik. pikan tartini Rowe'da (Massachusetts) yasarken arkadasim Faith yapardi. Ben da bayilirdim. O tatlandirici olarak esmer seker kullaniyordu sanirim. Tarifini bana da vermisti, ama hiç yapmadim. Gerçekten nefis olurdu. Misir surubundan ben de bahsedecektim ama kizlar Radikal'deki yazidan bahsetmisler zaten. pek matah birsey olmadigini çesitli kaynaklardan okuduktan sonra yazdim o yaziyi. onun yerine pekmez ya da esmer seker kullanilabilir. Pikan cevizi de Türkiye'de var. Genellikle Antalya civarlarinda yetisip buradaki pazarlarda ve Narenciye Enstitüsü'nde satiliyor ama birkaç ay önce Istanbul'da, Tansas'ta da gördüm ve çok sasirdim! Kesinlikle bizim cevizden daha tatli ve bazen daha hos gelen bir tadi var ama cevizin de yeri baska.. Bence yerine ceviz de pekala kullanilabilir, hatta hafiften kavrulmus bir badem bile olabilir, ne dersiniz?
    sevgiler,
    tijen

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Tijen,
    Bu payi gecen gun aypmistim, yani radikaldeki yazindan once. Misir surubu hakkindaki gercekelri bilmiyordum o zaman. Ben mutfak konusunda oyle cok cok titiz degilim. Asiriya kacmadan kacamaklar yaparim. Gozum kalmasin diye:)) Bu payi cok severim. Ama misir surubunu artik bir daha kullanmam. Hele de evde 19 aylik bir minik oldugu icin daha dikkatli olmaliyim.
    Dedigin gibi pekmezle olur mu? Bu cok iyi fikir , aklima geldi ama acaba diyede dusunmedim degil.. Bu sabahda senin pekmezli kuabiyenden esinlenip pekmezli kek yaptim muhtesem oldu. Yakinda tarifi ekleyecegim...
    Ben keklerde, paylarda, kuabiyelerde kuru meyvalari, kuru yemisleri cok seviyorum. Hem dogal seker oldugu icin daha saglikli. Boylece seker mikatrini azaltiyorum yaptiklarimda...
    Sevgiyle..

    YanıtlaSil
  10. hanife, olur da pekmezle denersen misir surubu yerine birebir koyma ama. cok koyu olur. ben senin yerinde olsam sulandiririm pekmezi. Neyse, sen de biliyorsundur bunu gerci ama demeden edemedim...

    YanıtlaSil
  11. Haklisin Fethiyecigim,
    Onerilerinizi her zaman zevkle dinliyorum. Paylasimlarinizdan buyuk zevk duyuyorum. Ben de bugun pekmezli kek yaptim, dedigin gibi pekmezi sulandirdim zaten kulek pekmeziydi ama sivisi olsa bile yinede sulandirmak gerek dedigin gibi...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver