Cumartesi, Temmuz 30, 2005

Deniz'in Poğaçası


Site okuyucularımdan Sevgili Deniz Güney gönderdi bu güzel poğaça tarifini.
Tarifi yapıp fotoğrafını çekmek Ayvalık tatiline kısmetmiş, tarifi yayınlamakta bu güne. Ancak yaparken tarifde biraz değişiklik oldu bizim dışımızda gelişen:) Halamla birlikte yapıyorduk ve ben malzemeleri hazırlarken o da hanuru yoğuruyordu. İçine konulması gereken peynirli harcı hamura konulacağını anlamış ve tüm harcı hamura katmış.. Bizde bu şekilde hazırlayıp içine başka peynirli malzeme koymadan yaptık. Taze köy peyniri olduğundan çok fazla erimedi ve hafif kızararak çok güzel bir görüntü oldu poğaçaların üzerinde. Ben bu şekilde çok sevdim. Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz...


Malzemeler;

- 2 yumurta
- 1 su bardağı sut
- 1/2 su bardağı sicak su
- 1/2 su bardağı yogurt
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1/2 cay bardağı toz şeker
- 16 gr kuru maya

Yapılışı;

- Şekeri sıcak suda eritin. Mayayı ilave edin. Kabarmasını bekleyin.
- Süt,yag,yogurt,iki yumurtanın beyazi (sarılarini ayırın üzerlerine süreceğiz) biraz tuz ve un ekleyin. Unu birden dokmeyin yedire yedire ilave
edin.
- Yumusacik bir hamur yapin. Çok fazla katı bir hamur olmayacak. elinizden bzor ayrılır vaziyetdeyken un eklemeyi bırakın.
- Bekletmeden ceviz buyuklugunde parcalar koparin.Peynirli ici yerlestirip kapatip yaglanmis tepsiye dizin.
- Uzerlerine yumurta sarisi surerek o sekilde 1.5-2 saat
bekletin.Isitilmamis firinda 175 derece ustleri hafif kizarana kadar
pisirin.
- Firindan alinca soguttuktan sonra bir tencerenin icine mutfak bezi
sererek bu pogacalari dizin ve bezle ortun tencerenin kapagini hafif
kindirik birakin.

* Ic icin peynir yerine patets ya da kıymalıda olabilir.
* Ben yukardada belirttiğim gibi peyniri içine değilde hamura ekledim.

Afiyet Olsun......

14 yorum:

  1. Sevgili Deniz'e tesekkurler paylasimi icin, sanada Hanifecim,
    bazen bende hala gibi ic malzemeyle hamuru karistiriveririm , o da vakitsizlikten kaynaklanir, eger isim acele ise hemen bu sekilde yapip firina surmek isimi cabuklastiriyor, ellerinize saglik, keske su an tabagimda olsalardi, sabah 9 , isbasi yaptim karnim ac :((
    zeynep

    YanıtlaSil
  2. Co guzel elinize saglik. Selamlar

    YanıtlaSil
  3. Böyle de çok güzel olmuş bence. Hatta farklı ve güzel bir fikir:) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Guzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim Sevgili Zeynep, Sibel ve Yuvakuran..

    YanıtlaSil
  5. Biraz daha buyuk boyutta yapilsa, icine biraz bol malzeme eklense, mi acaba, o zaman tabii adina baska birsey denir!!

    YanıtlaSil
  6. Aslında iyi fikir. Büyük cheddar peynirli ekmekler gibi yapılıp, dilim dilim kesilebilir mesela. Ama isim konusunda düşünmem gerek Yuvakuran. Sen birşeyler bulursan o da olur:))

    YanıtlaSil
  7. hanife'cigim,
    umarim mutfakta zen sana da huzur getirir, sen zaten huzurlu bir insansin ama sayfalarinda kendinden bir seyler bulmani ümit ederim.
    simdiden iyi yolculuklar!
    (belki öbür taraftan okumazsin diye burada yanit veriyorum)
    tijen

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Tijen..
    Çok tesekkür ederim yazdıkların için.. Kitabını çok seveceğimden eminim.. Tariflerin çok işime yarayacak emin ol..
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Hanife,

    Soz konusu tarifteki hamurun icine hicbir sey koymaksizin, bugday unuyla yogurmayi deneyebilirsin.Bu sekilde cok guzel roll ekmekler elde edebilirsin.Thanks giving veya yilbasinda sofrana ekleyebilirsin.Yanisira eger dilersen ekmek hamurunun icine aycekirdegi veya ceviz veya anason vs. begendigin seyleri ilave edebilirsin.Ben cevizle yapmistim gayet guzel olmustu.

    Tek dikkat etmen gereken husus, ekmek yaparken tum olculer ayni olacak, yalniz hamur ele yapismayacak sekilde cok az fazla un eklenerek yogurulacak.Gene hemen sekil verilip tepsiye dizilip tepside bekletilecek mayalanmasi icin..

    Pisirikten sonra ekmekleri hafif sogutup bir mutfak bezine bohcalamak gerekiyor.

    Basarilarinin devami ile..:)

    YanıtlaSil
  10. İki gün önce buğday unuyla ekmekçikler yaptım. Elimde yoğurmka yerine muffin kalıplarına koydum. Biraz yapışmıştı ama şahaneydi tadı. Yakında yayınlayacağım. Ben biraz kafamadan attım, yan, göz kararı kattım ölçüleri.
    Senin tavsiyelerinide göz önüne alacağım her zaman..
    Güzel tariflerini bekliyorum:)
    Yeniden teşekkürler tarifi paylaştığın için

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Hanife,
    Her zamanki gibi tarifler super.Bircogunu kaydettim. Ogrenmek istedigim birsey var, pogacalar yogurulurken neden yumurta sarisi icine konmaz? Bunu hep merak eder dururum, bana bilgi verirseniz cok sevinecegim. Sevgiyle. :)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Agonia,
    Tesekkurler. Yumurta sarisi konusunda pek fikrim yok. Sanirim ustu kizarsin diye sarisi genlde ustune kullaniliyor. Akinin ustune kullanildigi baska pogaca tarifim de var mesela. Kurabiyelerin bir kisminda da aki uzerine surulup sarisi icine konulur, ustune surulecek seker ya da tarcin benzeriyle parlak olsun diye. Ozel bir sebebi oldugunu sanmiyorum. Ben Ege'ye pogaca falan yaparken icine iki tam yumurta kirarim hatta, bol yumurta alsin diye, tadinda bir degisiklik olmaz..

    YanıtlaSil
  13. ellerinize saglik, cok guzel tarif;ler, Bu arada sevgili DENIZ GUNEY in de adresini bana yazabilir misiniz yani blog adresini.. . cok tsk. ederim sizlere,Figen

    YanıtlaSil
  14. Bildigim kadariyla Deniz'in blog adresi yok Figen. Kendisiyle e posta araciligi ile yazisiyoruz..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil