Sous-Marin - Denizaltı



İşta Montreal'in başka lezzetlerinden biri.. İlk yayınladğım da burada . Ancak bu diğer fast-food lara göre daha masum. İçinde mayonez, ketçap gibi maddeler yok, en azından. Biz çok seviyoruz, yani eşim ve ben. Dışarda yemek yerine çoğu kez evimizde yapıyoruz.
Kanada'nın kendine has bir mutfağı yok. Bir-iki değişik yemek dışında kendine özgü bir yemek kültürü yok. Amerika'da olduğu gibi fast-food burada da çok yaygın. Erken yaşta obezitelik ve hatta ölüm oranları son yıllara göre sürekli artış halinde.
Marketlere gittiğiniz zaman yenebilecek birçok şey ya konserve ya da dondurulmuş şekilde paketlerde, poşetlerde. Sadece, birkaç dakika mikradalga fırınınızda ısıtıyor ve yanına kolanızı açıp yemeğinizi yiyorsunuz.
Pizzalar mesela, o kadar yaygın ki, rekabet yüzünden 1 fiyatına 2 tane veriyorlar. Hatta bazı yerlerde bunu 3 e çıkaranlarda oldu:) Pizza bir bakıma bir hamburgere göre daha iyi. En azından içinde birçok sebzeyi taze yiyebiliyorsunuz, tabi tazelikleri tartışılır.
Ben yemek konusunda çok katı kuralları olan biri değilim. Arada kaçamaklar oluyor yemek menümde. Hamburgeri ben de arada yerim tabii. Ama tercihim daha çok sebzesini gözünüzün önünde koyan restaurantlardan yana. Subway ya da Harvey's gibi yerler bu şansı size sunuyor.
Birkaç ay önce burada bir kanal bir araştırma yapmış ve haber ekibinden biri 1 hafta süreyle sadece fast-food yemiş, hem de her öğün.Süre sonunda kolestrol ve kandaki yağ oranı bayağı bir artmış. Diyetisyenin söylediği, şöyle koca bir hamburger, orta boy patates kızartması ve bir kutu kolada (yanlış hatırlamıyorsam) 1200 kalori var. Yani yetişkin bir kişin günlük ihtiyacının neredeyse yarısı. Ayrıca fast-food sonucunda alınan kalorileri yakmak çok kolay değil. Ben, hamburger yiyorsam yanında kızartma almamaya ya da kola türü içecekler içmemeye dikkat ediyorum. En azından kaloriyi yükseltmiyorum böylece.

Sous-marin daha masum dedim. Sebebi içinde sadece ince kıyılmış yağsız dana etinin bulunması ve taze sebzelerle yapılması. Orjinalde herhangi bir sosda eklenmiyor ayrıca. Arzunuza göre baharatlarlada tadlandırabilirsiniz tabii.
Yapımı da çok kolay, döner eti inceliğinde kıydığınız biftekleri ( eti buradaki tarif gibi hazırlayabilirsiniz) çok az sıvıyağda yeşil biber, mantar, soğan (ben sadece soğan ve biber kullandım bu kez, mantarım yoktu) ilavasiyle kavurun. (Biz bu sandviçde, fondü için satılan etlerden kullanıyoruz.)Sebzeleride et gibi ince ince kıyın. İnce baget türündeki ekmeklerinizi arasından yarıp içine kaşar dilimleri dizip fırında hafif ısıtın, kaşarlar erisin böylece. Pişen etleri ekmeğin arasına dizin ve üzerine, marul ve domates.. Baharatlar ve diğer yeşillikler sizin arzunuza göre değiştirilebilir pek tabii. Sonra da afiyetle yiyin.....

Yorumlar

  1. Sevgili Hanife
    su an karnim cok ac, bu sabah kahvalti yapmadim, oglen yemegide yemedim saat 3 e geliyor ve deli gibi acken senin bu ekmegini gordum, simdi gidip Subway alacagim kendime bende,
    ben kesinlikle hamburger v.s yemeyen bir insanim, disaridan tek yedigim sey Subway sandvicler, senin de dedigin gibi hersey taze, birde yillar once Subway dukkanlarindan birinde de calismistim tecrubemde var, temizligi, tazeligi konusunda cok titiz calisiliyor.
    Dayanamiyorum gidip yaptirip geleyim :)
    ellerine saglik
    Zeynep

    YanıtlaSil
  2. Hmm gercekten super lezzetli gorunuyor, yeni evime yakin bir kasap buldum ama pek icime sinmedi, daha iyisini bulabilirsem bu sandvic icin alabilirim aslinda cok canim cekti. Gunluk alisveris yapmaya baslamam lazim, bazen haftalik aliyorum ve ben yapamadan bazi seyler bozuluyor ki cok uzuluyorum. Bu aralar canim cok seyi cekiyor ama gel gor ki yapacak gucum yok, bu hic degilse basit gorunuyor. Ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  3. Zeynep'ciğim afiyet olsun..
    Subway beim Türkiye'de de favorimdi. Deniz ürünlerine bayılırdım. Burada HArvey's var. Biliyorsundur mutlaka oranın hamburgerini yerim bende. Gercek ızgara ve sebzeleri senin gözünün önünde koyuyorlar. Ama zorda kalmadıkca yemiyorum ben de hamburger..

    Seniyeciğim,
    Günlük alışveriş imkanın varsa daha iyi tabii. Ben de sebze ve mayvayı çopk az alırım. Marketlerede herzaman var, sık sık alabilme imkanım var yanii.
    Bu sandvici denersen seveceksin mutlaka.. Hem de cok pratik..

    YanıtlaSil
  4. Ellerine saglik. Vallahi resimlerde sahane, tarifte bu hafta sonu yapilacaklarin arasina girdi bile :)

    YanıtlaSil
  5. Tesekküe ederim Özgül.. Yaparsan seveceksin, emimiö.. Simdiden afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  6. Cok guzel gorunuyor ancak bana CISSS! Montreal de cok guzel okyanus somonlari var hatirliyorum. Ben kaldigim sure somondan baska birsey yememistim. Turiye de ciftlik somonlari cok lezzetsiz, SASI tabir ederiz. Montreal'de okyanus somonlari ile ayni yemek benzeri yapilabilirmi?? Adi baska olur tabii. Selamlar

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Yuvakuran,
    Biz de aynı yorumu yaparız o tadlar için. Orada kaldığım zaman çiftlik levreği almıştım. Çok SASI ydı.
    Burada atlantik somnu almışsanız ve yeterince yağlanmışsa balık tadına doyum olmaz. Gerçekten çok şahane olur. Ben somonu soğan ve limon ilavesiyle fırında pişiririm. Başka sosa gerek yok bence. Lezzeti gayet yerinde zaten..
    Bu tür sandivicde kullanmak isterseniz, somon salamımı demeli?? onunla yapabilirsiniz. Hani taze somonlar ince kıyılır ve dereptunda falan yatırılır. Bunu sandviçlerde çiğ kulanmak daha iyi fikir gibi..
    YA da bir gün önceden pişirdiğiniz somon balığından kalanları, ezip, biraz mayonez, biraz agız tadınıza göre baharat, ince kıyılmış taze yeşillik(soğan, salatalık, roka) karıştırıp, fırında ılınmış ekmeğinizin arasına koyarak da yiyebilirsiniz..

    YanıtlaSil
  8. Hanife cimm,
    Nasıl iç acıcı istah acıcı gorunuyor...Ellerine saglık, iyi fikir aslında. Bende haftaya bir öğünümüzü bu şekilde geçireyim. Ama kızmayın ben kuzu eti ile yapacagım. Çok özledim yemegi:)
    Eşim dana eti yer..

    Sevgilerimle
    Figen

    YanıtlaSil
  9. Kuzu etiyle daha yumuşak olur dana etine göre. Denerseniz şimdiden afiyet olsun..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver