Hosmerim

Bu ay yemek etkinligimizin ev sahipligini Sevgili Gulsen yapiyor. Ayin konusu; Saray Mutfagindan Lezzetler. Gulsen, cok guzel bir secim yaptigin icin ayrica tesekkurler.



Bu etkinligi ilk duydugum zaman yuzlerce cesitten ne yapsam diye dusunmus ve nasilsa vakit var deyip biraz ertelemistim arastirmalari, baktim ki zaman gelmis ve ben hala karar verememisim. Aklimdan gecen iki tatli keskul ve hosmerimdi. Ikinci secenegi gecen gun denedim. Keskulu bugun yaparim diye dusunuyordum ama bahsettigim dalginlik o kadar fazla olmali ki tarihleri karistirmisim, halbuki takvim elimin altinda. Velhasil, isin ozu sudur ki, bu etkinlige, ev usulu hosmerim tarifiyle katiliyorum.

Hosmerim, Balikesir yoresine ait bir tatli. Efsaneye göre, hoşmerimi ilk defa pişiren kadın kocasına “Hoş mu erim ?” diye sormuş, buradan da bu yemeğin adı Hoşmerim olarak kalmış. Universite yillarinda ailemle her yaz Canakkale'de yaptigimiz tatillerin tatlisi olarak kalmistir hep aklimda. Orada, biraz daha farkli bir tarifle meshurdur tatlicilar. Balikesir'de okuyan bir arkadasimda getirmisti birgun, onu da tatmistim ama ismi gibi peynirli bir tatli hissi vermek yerine irmikli bir tatli gibi gelmisti bana. Klasik ucuza getirme yontemleri uygulanarak tatlinin orjinalligi gitmis diye dusunmustum. En cok aklimda kalan da yillar once rahmetli buyuk yengemin yaptigi hosmerimdi, enfesti, tadi hala damagimda.

Burada verilen tarife gore tatli, geceden mayalanan taze koyun peynirinden yapiliyor ve un ya da irmik kullanilmiyor. Ama ev isi tariflerin cogunda ya un ya da irmik verilmis. Ilk kez, buraya geldigimde tuzsuz mozeralle ile denemistim ve erimis sekerli kasar hissi cokta iyi bir fikir degildi. Sonunda sutu eksiterek yaptigim lordan denedim ve istedigim lezzeti biraz daha yakaladim.

Malzemeler;

- 500 gr lor ya da tuzsuz peynir
- 2 yemek kasigi tuzsuz tereyag
- 2/3 su bardagi seker
- 1,5-2 yemek kasigi un

Yapilisi;

- Unu tereyagiyla kavurun.
- Baska bir tencerede isittiginiz peyniri ilave edin. Surekli karistirarak pisirin. (Bu asamada ben biraz sut ilave ettim, 2-3 yemek kasigi kadar. Peynir cok kuru oldugu icin)
- Sekeri ilave edin. 5-7 dk daha karistirin.
- Sogukken ya da ilininca servis yapin.

Afiyet Olsun....

Yorumlar

  1. Sanırım ismi ile bütünleşen bir hikayesi olan saray lezzetlerinin en başında höşmerim yer alıyor.Ben malesef bu tarz hikayesi olan bir yemek bulamadım.Höşmerimi hiç tatmadım fakat eminim "hoş" bir lezzeti olmuştur.Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Ece,
    Ben de bir iki secenekten sonunda bunda karar kidim. Ama senin yaptigin soganli yumurtaya bayildim, ne hos goruntu oyle.
    Hosmerimi benim verdigim tarifler denersen yapimi cok koya ve cok guzel bir tatli oluyor gercekten. Tavsiye ederim:)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Hanife, höşmerim hep duyduğum ama hiç denemediğim bir tatlı...Ama senin tarifinle deneyeceğim...Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Hanife, höşmerim hep duyduğum ama hiç denemediğim bir tatlı...Ama senin tarifinle deneyeceğim...Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Hanife, bende ayni senin gibi gec farkettim etkinligin bugun oldugunu ve zar zor 2 tarifte karar kildigim yemeklerin sadece birini yapabildim zamansizliktan. hosmerimi ben severim, ellerine saglik. Bence bu ayki yemek etkinligimiz guzel olacak. Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Safran Merhaba,
    Tarifi denersen umarim begenirsin. Sonucu bildirirsen cok sevinirim:)

    Nezaket,
    Ben 2-3 cesit tatli yapacaktim guya, vakit gelene kadar:) Kismet, ne yapalim..
    Bu ayki konu gercekten cok guzel. Hos tarifler gorecegiz..
    Sevgiyle........

    YanıtlaSil
  7. Hanifecim, biz yani benim sülalem (Afyonluyuz) hösmerim daha degisik yapariz.
    Bizde sadece un ve süt olur. Onu hamur haline getirirsin ve sonra tavanin icinde bisirirsin. Bir tahta kasik yardimi ile kücük kücük parcalara ayirirsin. Yani sanki sekersiz hamur gibi oluyor. Cok güzel kizartmak lazim. Pistikten sonra surubu geliyor üzerine.
    Iste böyle. Belki tek bize bir ayit hösmerim :)
    Sevgiler!

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Hanife
    Rahmetli annem Kesan li oldugu icin bu helvayi peynir helvasi diye biliriz.Galiba Tekirdag tarafi unla Kesan Gelibolu da irmik le yapiyor, annecigim isteyen yumurta sarisi da koyabilir derdi ve koyun degilde sanki keci peyniri ile diye biliyorum, ama sen haklisin peynir helvasinin peyniri bol olmali, Viyana da topfen diye bir sey var acaba o lor mu, mozerellayla herhalde tadi degisik olur iyi günler BYE

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık Hanife. Babam bu tatlıyı çok severe ama bir türlü evde yapmak kısmet olmamıştı. Bilumum helva tarifleriyle ilgilendiğim halde nedense hiç hoşmerim yapmadım. Bu lezzeti hatırlattığın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Hanifecim,

    Ellerine saglik, hosmerim uzun zamandir yapmadigim bir tatliydi bana hatirlattin. Kokusu burnuma geldi vallahi :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Arife,
    Biz de Usakliyiz. Cok yakiniz yani:) Benim yazimda bahsettigim yengem de Usak'ta yapmisti bu tatliyiz, nasil yaptigini bilmiyorum acikcasi, kibilir belki senin verdigin tarifleydi, ama cok lezzetliydi. mis gibi sut kokmustu burnuma. Ben bu tarifi internetden buldugum birkac tarifi degerlendirerek yaptim ve sonuc guzeldi.

    Merhaba Anonymous,
    Gelibolu ve C.Kale'de irmikle yapildigini biliyorum, benim verdigim tarif de sanirim irmikle yapilabilir. Balikesir'in turizm sayfalarinda falan hep taze koyun peyniri geciyor, ama dedigim gibi yoreden yoreye fark olabilir mutlaka. Topfen in ne oldugunu bilmiyorum. Ben sutu eksitip suzdum ve o sekilde lor elde ettim. Soyle yapabilirsini loru, 1,5 kilo kadar sute kaynamaya baslayinca yesil suyu cikana kadar sirke ya da limon suyu ekliyoruz. Peynirimsi gibi tortular olusacak, bu asamada altini kapatiyoruz. Sonra suzuyor bir tel suzgecle. Lorumuz hazir. Kalan suyu ekmek yapiminda kullanabilirisiniz, ben denedim ve lezzeti cok guzel oluyor.

    Tulin'cigim merhaba,
    Ben cok severim hosmerimi. Esim bana hatirlatti yoksa ben de yapamam diye dusunurdum belki. Ama bu tarif cok kolay gercekten.

    Zeynep'cigim,
    Tesekkur ederim. Gercekten kokusu cok guzel oluyor..

    Sevgilerimle ...........

    YanıtlaSil
  12. Ipek'cigim,
    Ne komik degil mi? Nasil es gecmisim orayi, kimbilir o anda ne oldu:) Sagol, hemen duzeltecegim. Eve seker olacak..
    Pasa o kadar seker ki, senin Pasa'n, Zeynep'in Hurrem'i. Kedi hasretimi gideriyor fotograflariniz. Bir de sevebilsem onlari, soyle minciklaya minciklaya..
    Kedi delisi Hanife:))

    YanıtlaSil
  13. Hanife'cim, Hosmerim en cok sevdigim tatlidir.Ben aslinda pek tatli sevmem ama hosmerime hic hayir demem, o yüzdende en cok sevdigim diyorum zaten :) Cok güzel bir tarifle katilmissin. Ellerine saglik.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  14. Ben de cok seviyorum Ozgul Abla. Hatta dun aksam yemekten sonra yeniden yaptim, sutu kaynatip suzmesi falan dahil yarim saatde hazir oldu:) Gelsin kilolar:))
    Cok tesekkur ediyorum..

    YanıtlaSil
  15. adını sıkca duyduğum bir tatlı, yapımı da kolay görünüyor, deneyelim inş...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Ebruli,
    Denemek istersen gercekten yapimi kolay. Umarim begenirsiniz..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba.. Höşmerim, tarihi bir tatlıdır. bir hanımın eşine hoş mu erim demesi değil, bu tatlının ismi İstiklal Savaşından gelmektedir.. selamlar ile..

    İSTİKLAL SAVAŞI'NDA BULUNAN TATLI

    Bir yandan önümüze gelen höşmerimi yerken bir yandan da Hamdi Bey'den tatlının tarihini dinleme fırsatı buluyoruz. Rivayete göre İstiklal Savaşı'nda Yunanlılar ile savaşan Türk askerleri, köyün birinde yaşlı bir ninenin evine misafir oluyorlar. Dönemin zor şartları altında evde yiyeceği olmayan nine, elinde bulunan pekmez, peynir ve irmikten hemen oracıkta bir tatlı yapıyor. Askerlerimize ikram ediyor. Tatlıyı sunarken de "Hoş mu erim?" diyor. Askerler de çok beğeniyor ve gel zaman git zaman tatlının adı "Höşmerim" olarak kalıyor.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Zeynep,
    Ben ismin nereden geldigini internetde yaptigim arastirma ile bulmustum, emin degilim.
    Verdigin bilgi icin cok tesekkurler..

    YanıtlaSil
  19. slm ben tam bır mutfak kedısıyım pastalar borekler herseyı denerım esımde sever ole cıcı bogazı ve bende deneyecegım hosmerımı hanıfe abla ben daa yenı kesfettım sızın sıteyı daha cok gorusucez sızınle

    tarıfler ıcın sagol

    YanıtlaSil
  20. Tesekkurler Mutfak Kedisi.
    Umarim tarifi denemis ve begenmissinizdir.
    Sayfama her zaman beklerim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Istiklal savasi henuz sona ermistir, evine donen askeri kapida karisi sevinçle karsilar, halk çok yoksul, mutfaklar tamtakirdir.. kadın arar, tarar kenarda kosede kalmis bir az irmigi, bir kaç kasIk yag ve biraz sut bulur hemen bunlari birlestirir ve oracikta erkegine bir helva yapar yedirir..Asker istahla yer bitirir, kadin sorar "Ho$ mu erim" der.. Bu tatlinin bas malzemesi irmiktir, un yoktur tatlida..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver