Pâté Chinois



Bu yemegi gecen yila kadar sIkca yapardim, ne zamandir yemedigimizi hatirlatti esim ve ben de bugune kadar yapip tarifini buraya nasil eklemedigime sasirdim:) Cunku severek yedigimiz bir yemek, hem cok kolay, hem de tek basina ana yemek olabildigi icin pratik..

Kanada Fransizlarina ozgu bir yemek "Pâté Chinois". Ingilizce karsiligi "Shepherd's Pie". Fransizca karsiliginin neden Cin boregi diye adlandirildigini uzun sure merak etmistim, buraya ilk geldigim zamanlar. Sordugum birkac kisiye ve internetde buldugum bilgilere gore en cok savunulan dusunce su; 19. yuzyilin baslarinda Quebec yoresine demiryollarinda calismaya gelen Cin'li iscilere, hem ucuz hem de kolay oldugu icin verilen yemek oldugundan, bu yemegin ismi Pate Chinois olarak aniliyor. Baska goruslerde var belki ama en yaygin olani bu.
Ben ilk yedigimde hazir dondurulmus paketlerinden alip denemistim, baktim ki cok basit, bir daha almadim ve evde yapiyorum surekli. Birkac tarif buldum bununla ilgili, degisik soslarin adinin gectigi tarifler de var ama, bizim damak tadimiza uygun olarak, kendimce bir tarif uyguluyorum. Denemek isterseniz buyrun;

Malzemeler;

- 500 gr kiyma
- 5-6 adet orta boy patates
- 1 adet kuru sogan
- 1 su bardagi kadar misir tanesi ya da ezilmis misir
- 2-3 yemek kasigi kadar tereyagi
- 2 yemek kasigi siviyag
- 1/2 bardak sut
- tuz, karabiber

Misir Puresi: Asil tarifte misir puresi gecer her zaman. Burada misir puresini hazir bulabileceginiz konserveler satiliyor. Ama ben kendim hazirliyorum. Misirin icine 2-3 yemek kasigi kadar sut ekleyip birkac saniye, misirlar tam ezilmeden el belnder i ile karistirin. Hatta isterseniz, direk misir tanesi bile kullanilabilir. (Ben zamanimin cok olmadigi zamanlarda misiri yemege direk olarak ekliyorum.)

Yapilisi;

- Patetesleri haslayin.
- Bu arada kiymali sosu hazirlayalim, bunun icin incecik kiydiginiz sogani sivi yagda kavurun. Kiymayi ekleyin ve karistirarak pisirin. Tuzunu ve biberini ayarlayin.
- Haslanan patatesleri sicakken ezin ve tereyagini ekleyip homojen bir kivam alana dek karistirin. Tuzunu ekleyin.( Bu asamada patateslerin iyice ezilmesi gerekiyor, ilik sut normalde kullanilmiyor ama ben patatesin daha iyi ezilmesi icin cogu kereler ekliyorum)
- Orta boy bir borcama kiymali harci yayin. Uzerine misir puresini serin ve en ustune patates puresini yayin.
- Arzu ederseniz uzerine tereyag parcalari koyabilirsiniz. (Ben kiymanin yagindan oturu koymuyorum)
- 220C de uzeri kizarana kadar pisirin.
- Yesil salata ve pilavla ikram edebilirsiniz..

Afiyet Olsun...



Esimin tabagi gozume cok hos gozuktu, tursulu, turplu bir Pâté Chinois, ama Turk usulu:)

Yorumlar

  1. Cok guzel gorunuyor, eline saglk. Bir parcacik da rende kasar koysak patateslerin ustune.. Ama o zaman asil tarife hakisizlik etmis oluruz. Yok yok en iyisi orjinali gibi yapmak. Tarif icin tesekkurler, selamlar...

    YanıtlaSil
  2. Laf aramizda Nezaket'cigim,
    Ben ilk denememde bolca kasar koymustum patates puresine. Kesinlikle konuluabilir tabii, hem de harika olur..

    YanıtlaSil
  3. Hanifecim, biz boyle seyleri cok severiz, daha dogrusu ben, cabucak oluveriyor diye, bende yapayim bu hafta icinde, isten gelince kisa surede yapabilecegim bir tat eminim, eline saglik canim.

    Zeynep

    YanıtlaSil
  4. Tek cesitle doyulabilen yemekleri ben de seviyorum Zeynep'cigim. Bu yemek cok lezzetli oluyor. Denersen umarim begenirsin.
    Opuyorum seni ve Kerim'i.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık Hanife :) Hakikaten protein, karbonhidrat grubu bir arada, oğlum için de ideal, hem mısırı da çok sever, çok güzel bir tarif, en kısa sürede deneyeceğim...Sevgiler...

    Safran

    YanıtlaSil
  6. Tesekkurler Safran.
    Denersen senin ufaklik umarim begenir. Sonucu da bildirirsen cok sevinirim:)
    Sevgilerimle.......

    YanıtlaSil
  7. bu orjinalde eski bir ingiliz yemegi.Shepherd's Pie.turkcesi coban payi.kiymasina farkli sebzeler konabiliyor.mantar ve mantar kremli olan cok populer.patates puresine tereyag da konuyor.yesil fasulye ve domates ilaveli uzeri kasarli olan tarif amerikada odul almisti.sevgiler. gul

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Gul,
    Burada kiymasi farkli sebzeli olanlari da var. Ismi Shephard's Pie. Orjinalini tam bilemiyorum ama cok degisik tarifler var, Tv'de de izlemistim birkac defa.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Hanife,
    Bu güzel yemeği bugün yaptım.Ben hem mısır püresi hem de mısır koydum.
    Nefis oldu. Çok teşekkürler paylaşımın için.
    İsveç'ten selamlar
    Meral

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Meral,
    Begenmenize cok sevindim. Afiyet olsun..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver