Saray Sarmasi
Uzun suredir evde serbetli tatli pismedigini soyleyen esim, sonunda kazan kaldirdi. Gecen hafta arkadasimin dugunu icin yaptigimiz baklavayi duymus 'hani bize' deyince ben de hemen bu kolay tarife basvurmustum. Iyiki yapmisim, baklavanin yerini asla tutmamasina ragmen, onu hemen unutturdu:)) Tek basima baklavayi daha once hic denemedim, yanimda ya ustalar ya da arkadaslarim vardi. Tabii simdi bir de Ege faktoru var. Velhasil, benim gibi pratik cozum arayanlar icin iyi bir tarif bulmus oldum. Tarifi arkadasimdan aldigim, yillar oncesine ait bir Lezzet dergisinde buldum.
Malzemeler;
- 1 su bardagi eritilmis margarin (ayni olcude zeytinyagi kullandim)
- 1 yumurta
- 1 su bardagi yogurt
- 2.5 su bardagi un ( ben gereken yogunlugu elde etmek icin daha fazla koymak zorunda kaldim)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardagi ceviz
- 4 su bardagi seker
- 3.5 su bardagi su
- Yarim limon suyu
Yapilisi;
- Su ,seker ve limon suyunu 10 dk kaynatip serbeti hazirlayin.
- Yag, yumurta ve yogurdu karistirin. Un ve kabartma tozunu ekleyip kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yogurun. Hamuru iki parcaya bolup her parcayi oklava ile 1 cm kalinliginda acin.
- Kirilmis cevizi yufkanin icine serpip yufkayi rulo seklinde sarin ve birer santim kalinliginda kesin. Yaglanmis tepsiye dizip orta dereceli firinda pisirin.
- Ilik serbeti yine ilinmis tatlilarin uzerine dokun.
* Asil tarifde cevizle birlikte tarcin harmanlanarak kullanilmisti, ben eklemedim.
Tatlinin serbetini dokunce bir iki defa ters duz ederek surubu iyice cekmesini saglayabilirsiniz..
Afiyet Olsun.
Çok güzel bir tatlı olmuş.Ellerin dert görmesin.Yiyenlere afiyet olsun.
YanıtlaSilSevgili Ece,
YanıtlaSilCok tesekkur ederim..
askolsun hanife hani bizim payimiz?
YanıtlaSil(fethiye benim çaglali yaziya bakip olmuyor ama bulamayan var demisti, ben de sana diyorum! olmuyor sekerim öyle uzaktan koklatmak olmaz..)
afiyet seker olsun!
tijen
Hanife cok guzel gorunuyor sarmalarin. Turkiyede serbetli tatli bulma sorunumuz yok ama ben illede evde yapmak istiyorum birara. Bloglardaki tarifleri gordukce de cesaretim artiyor. ELine saglik Hanife.
YanıtlaSilTijen'cigim,
YanıtlaSilLafi mi olur sana tepsi tepsi yaparim, arada mesafeler olmasa:) Alacagin olsun diyorum..
Nezaket'cigim,
Ben en cok tulumbayi ozledim, evde yapmak mumkun ama ugrasacak ne vaktim var ne de sabrim:) Ben boyle kolay tariflerden yanayim. Ama bu tatli cidden cok lezzetli oluyor, tavsiye ederim..
Ben bu tarifi şimdi bir kenara not edip bir Bayram için yapmayı düşündüm Hanifecim, ellerine sağlık, çok çok güzel bir sunum hakikaten, hamurun çok ince açılmasının gerekmemesi de beni cesaretlendirdi, kucak dolusu sevgiler...:)
YanıtlaSilSafran'cigim,
YanıtlaSilHamuru ben biraz yumusak tutmusum, elimle bile acabildim pogaca acar gibi. Acmak hic dert degil yanii. Denersen begeneceginizi dusunuyorum, simdiden afiyet olsun:))
bunlar cok tehlikeli gözükyüor ya,bunlara ruhsat falan almak lazim.Herhalde iki tane yuttumu insan ,2 tane daha yiyesi geliyordur.Sonra da yerinden kalkamiyorsundur.Bilirim bilirim bende de öyle olur.
YanıtlaSilBugün bende tam senlik seyler koydum,seker komalik olaylara devam
yiyelim güzelleselim.
Senin cikolatalara ben uzun bakamadim valla, ne diyeyim T.D.
YanıtlaSilYutkuna yutkun bakiyoruz bakalim, sonu ne olacak:))
Hanife,
YanıtlaSilHem hamur tatlısı hem de diğerleriyle karşılaştırıldığında hafif ve çok güzel görünüyor...
Ellerine sağlık
Sevgiler
eşim görmesin hemen yap diye tutturur bana ellerinize sağlık www.blogcu.com/dileks
YanıtlaSilOf be Hanife. Haberin olsun çok ağır basmaya başladım! Yani bunlara bakıp, eh evde bunlar yoksa, daldırıyorum olanların içine. Çok etkiliyor bu yemek blogları beni, birileri çekip alsa beni bu hayattan!
YanıtlaSilBegum ve Dilek,
YanıtlaSilCok tesekkur ederim. Cok agir bir tatli olmuyor asla, Denersenizafiyet olsun..
Oya'cigim,
Ayni dertden bende muzadripim inan, hergun site gezmektden neler yapacagimi sasiriyorum, listem her gecen gun buyuyor..
hanife elerine saglik ilk firsatta deniyecegim ege de hic denemedim ben bunu egenin tam neresinde? daha fazla oluyor?
YanıtlaSilMerhaba Asya,
YanıtlaSilDenersen umarim begenirsin. Ege benim oglumun ismi:))
Ama ben Ege'liyim yani annem ve babam Usak dogumlu, ben Istanbul'da dogdum ve buyudum, su anda Montreal'de yasiyorum. Karisik oldu biraz:))
Orta bir boy tepsi cikiyor bu tatlidan,25-30 adet kadar diyebilirim...
Sevgiler..
evet sanirm karistirdim ben izmirliyim ve 19 yildir kanadayim
YanıtlaSilen son 10 yil once gittim turkiye simdide hazirana aldik biletleirmizi cok ozledim..
bu tatlinin tarifini ablama yoladim ona soyledim cok guzel gozuktugunu deniyecek sanirim benden once dener eyer guzel olursa onlarda beynirseler bana soyler ozamn onun peisni birakmam :)bol bol yaptiririm..
Asya merhaba yeniden,
YanıtlaSilTurkiye haberini biliyorum sen yemek ve bizden okudum, hem de Sermin soyledi. Yani seni giyaben taniyorum:)
Ben Izmir'i cok severim, benim icin de gez.
Bu tatli inan bana cok kolay, yapimi pratik ve cok leziz, senin girtlak tatlinin yerini alamaz elbet ama begenecegini dusunuyorum:)
Hanife epeydir sitelere girip bakamıyordum, bugun vakit vardı ugrayayım dedim, bayıldım bu tarife.Zaten bu tarz tatlılara bayılırım:) Ellerine saglık,
YanıtlaSilÖpüyorum Ege ciğide,
Figen
Figen'cigim,
YanıtlaSilHosgeldin.. Tatli hem basit hem de lezzetli.. Begenecegini umuyorum denersen..
Biz de sizi cok opuyoruz:))