Çarşamba, Nisan 05, 2006

Saray Sarmasi



Uzun suredir evde serbetli tatli pismedigini soyleyen esim, sonunda kazan kaldirdi. Gecen hafta arkadasimin dugunu icin yaptigimiz baklavayi duymus 'hani bize' deyince ben de hemen bu kolay tarife basvurmustum. Iyiki yapmisim, baklavanin yerini asla tutmamasina ragmen, onu hemen unutturdu:)) Tek basima baklavayi daha once hic denemedim, yanimda ya ustalar ya da arkadaslarim vardi. Tabii simdi bir de Ege faktoru var. Velhasil, benim gibi pratik cozum arayanlar icin iyi bir tarif bulmus oldum. Tarifi arkadasimdan aldigim, yillar oncesine ait bir Lezzet dergisinde buldum.

Malzemeler;

- 1 su bardagi eritilmis margarin (ayni olcude zeytinyagi kullandim)
- 1 yumurta
- 1 su bardagi yogurt
- 2.5 su bardagi un ( ben gereken yogunlugu elde etmek icin daha fazla koymak zorunda kaldim)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardagi ceviz
- 4 su bardagi seker
- 3.5 su bardagi su
- Yarim limon suyu




Yapilisi;

- Su ,seker ve limon suyunu 10 dk kaynatip serbeti hazirlayin.
- Yag, yumurta ve yogurdu karistirin. Un ve kabartma tozunu ekleyip kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yogurun. Hamuru iki parcaya bolup her parcayi oklava ile 1 cm kalinliginda acin.
- Kirilmis cevizi yufkanin icine serpip yufkayi rulo seklinde sarin ve birer santim kalinliginda kesin. Yaglanmis tepsiye dizip orta dereceli firinda pisirin.
- Ilik serbeti yine ilinmis tatlilarin uzerine dokun.

* Asil tarifde cevizle birlikte tarcin harmanlanarak kullanilmisti, ben eklemedim.
Tatlinin serbetini dokunce bir iki defa ters duz ederek surubu iyice cekmesini saglayabilirsiniz..

Afiyet Olsun.

19 yorum:

  1. Çok güzel bir tatlı olmuş.Ellerin dert görmesin.Yiyenlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Ece,
    Cok tesekkur ederim..

    YanıtlaSil
  3. askolsun hanife hani bizim payimiz?
    (fethiye benim çaglali yaziya bakip olmuyor ama bulamayan var demisti, ben de sana diyorum! olmuyor sekerim öyle uzaktan koklatmak olmaz..)
    afiyet seker olsun!
    tijen

    YanıtlaSil
  4. Hanife cok guzel gorunuyor sarmalarin. Turkiyede serbetli tatli bulma sorunumuz yok ama ben illede evde yapmak istiyorum birara. Bloglardaki tarifleri gordukce de cesaretim artiyor. ELine saglik Hanife.

    YanıtlaSil
  5. Tijen'cigim,
    Lafi mi olur sana tepsi tepsi yaparim, arada mesafeler olmasa:) Alacagin olsun diyorum..

    Nezaket'cigim,
    Ben en cok tulumbayi ozledim, evde yapmak mumkun ama ugrasacak ne vaktim var ne de sabrim:) Ben boyle kolay tariflerden yanayim. Ama bu tatli cidden cok lezzetli oluyor, tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  6. Ben bu tarifi şimdi bir kenara not edip bir Bayram için yapmayı düşündüm Hanifecim, ellerine sağlık, çok çok güzel bir sunum hakikaten, hamurun çok ince açılmasının gerekmemesi de beni cesaretlendirdi, kucak dolusu sevgiler...:)

    YanıtlaSil
  7. Safran'cigim,
    Hamuru ben biraz yumusak tutmusum, elimle bile acabildim pogaca acar gibi. Acmak hic dert degil yanii. Denersen begeneceginizi dusunuyorum, simdiden afiyet olsun:))

    YanıtlaSil
  8. bunlar cok tehlikeli gözükyüor ya,bunlara ruhsat falan almak lazim.Herhalde iki tane yuttumu insan ,2 tane daha yiyesi geliyordur.Sonra da yerinden kalkamiyorsundur.Bilirim bilirim bende de öyle olur.
    Bugün bende tam senlik seyler koydum,seker komalik olaylara devam
    yiyelim güzelleselim.

    YanıtlaSil
  9. Senin cikolatalara ben uzun bakamadim valla, ne diyeyim T.D.
    Yutkuna yutkun bakiyoruz bakalim, sonu ne olacak:))

    YanıtlaSil
  10. Hanife,

    Hem hamur tatlısı hem de diğerleriyle karşılaştırıldığında hafif ve çok güzel görünüyor...

    Ellerine sağlık

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. eşim görmesin hemen yap diye tutturur bana ellerinize sağlık www.blogcu.com/dileks

    YanıtlaSil
  12. Of be Hanife. Haberin olsun çok ağır basmaya başladım! Yani bunlara bakıp, eh evde bunlar yoksa, daldırıyorum olanların içine. Çok etkiliyor bu yemek blogları beni, birileri çekip alsa beni bu hayattan!

    YanıtlaSil
  13. Begum ve Dilek,
    Cok tesekkur ederim. Cok agir bir tatli olmuyor asla, Denersenizafiyet olsun..

    Oya'cigim,
    Ayni dertden bende muzadripim inan, hergun site gezmektden neler yapacagimi sasiriyorum, listem her gecen gun buyuyor..

    YanıtlaSil
  14. hanife elerine saglik ilk firsatta deniyecegim ege de hic denemedim ben bunu egenin tam neresinde? daha fazla oluyor?

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Asya,
    Denersen umarim begenirsin. Ege benim oglumun ismi:))
    Ama ben Ege'liyim yani annem ve babam Usak dogumlu, ben Istanbul'da dogdum ve buyudum, su anda Montreal'de yasiyorum. Karisik oldu biraz:))
    Orta bir boy tepsi cikiyor bu tatlidan,25-30 adet kadar diyebilirim...
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. evet sanirm karistirdim ben izmirliyim ve 19 yildir kanadayim
    en son 10 yil once gittim turkiye simdide hazirana aldik biletleirmizi cok ozledim..
    bu tatlinin tarifini ablama yoladim ona soyledim cok guzel gozuktugunu deniyecek sanirim benden once dener eyer guzel olursa onlarda beynirseler bana soyler ozamn onun peisni birakmam :)bol bol yaptiririm..

    YanıtlaSil
  17. Asya merhaba yeniden,
    Turkiye haberini biliyorum sen yemek ve bizden okudum, hem de Sermin soyledi. Yani seni giyaben taniyorum:)
    Ben Izmir'i cok severim, benim icin de gez.
    Bu tatli inan bana cok kolay, yapimi pratik ve cok leziz, senin girtlak tatlinin yerini alamaz elbet ama begenecegini dusunuyorum:)

    YanıtlaSil
  18. Hanife epeydir sitelere girip bakamıyordum, bugun vakit vardı ugrayayım dedim, bayıldım bu tarife.Zaten bu tarz tatlılara bayılırım:) Ellerine saglık,
    Öpüyorum Ege ciğide,

    Figen

    YanıtlaSil
  19. Figen'cigim,
    Hosgeldin.. Tatli hem basit hem de lezzetli.. Begenecegini umuyorum denersen..
    Biz de sizi cok opuyoruz:))

    YanıtlaSil