Cokelek

Tarifte ricotta miktarini yazarken libre ifadesi kullanmistim, ancak bu kilogram olmaliydi. Kullanilacak ricotta 5 libre olacaktir.
Yaptigim yanlisliktan dolayi affiniza siginarak ozur dilemek istiyorum ..



Hayatimda yedigim en guzel peynir desem gercekten abartmis olmam bu tadi. Pita ekmeginden yapilmis domatesli, marullu bir sandevicin icinde ya da firindan yeni cikmis sicacik bir ekmek diliminin uzerinde.. Nasil isterseniz ya da benim yaptigim gibi makarnalarda, ekmegin uzerinde bol recelle; peykek yemis gibi hissediyorum kendimi:)

Esimin kuzeni Elif'ten aldim tarifi. Yapimi 2-3 gun kadar suruyor, sonunda harcadiginiz zamana fazlasiyla degiyor ama, o kadar emegi yok aslinda, sadece yapacaginiz sey, beklemek..
Yapim asamasinda cok fazla goruntu alamadim maalesef, o yuzden olabildigince ayrintili tarif etmeye calisicagim.

Oncelikle malzemeler;

- 5 kg sut
- 5 lb - yaklasik 2.5 kg ricotta ya da lor (ben tuzsuz ricotta kullandim, tuzlu ya da tuzsuz ricotta ya da lor olabilir)
- Yarim kilo tereyag (tuzlu ya da tuzsuz)
- sutu mayalamak icin 4-5 yemek kasigi yogurt

Bu olculerle 2 kilo kadar cokelek elde ettim. Kullanmayacagim kismini plastik kablarda dondurucuya koydum. Kahvalti icin ayridigim azaldikca, donmus olani buzdolabinda cozdurerek tuketiyorum.
Eger yine de daha az olcu yapmak isterseniz verdigim olculeri yariya indirebilirsiniz..


Yapilisi;

- Sutu kaynama noktasina gelene kadar isitin. Kaynadiktan sonra bir kac dakika karistirarak kaynatin ve altini kapatin. Yogurt icin gerekli sicakliga gelince ki bunu soyle tabir ederiz, elinizi deydirdiginizde eliniz yanmayacaktir ama cokta soguk olmayacaktir. Yogurda sicak sutden bir miktar ekleyip yogurdun ilinmasini saglayin ve mayalacaginiz kapda bulunan sute karistirarak ilave edin. Mayalanama icin gerekli sicakligin yaklasik 45C olmasi gerektigini yaziyor bazi kaynaklar. Celik bir tencerede ya da cam bir kapda yapilan yogurtlar daha guzel mayalanmaktaymis. Bir iki havluyla sararak 5-6 saat kadar bu sekilde bekletin ve mayalanma bittikten sonra yogurdu sarsmadan buzdolabina kaldirin.
Simdi mayalanan yogurdu eksitmemiz gerekiyor. Ben yaptigim yogurdu bir iki saat kadar buzdolabinda bekletip oyle eksittim, ama illaki dolaba koymaya gerek yokmus, yani mayalama islemi biter bitmez yogurtu kisik ateste isitarak eksitebiliriz.
Yogurdu bu asamada tencere turu bir kapta mayalamak gerekli, aktarma yapmadan, karistirmadan isitarak eksitmek onemli cunku. Kisik ateste yogurdu iyice isinana kadar beklememiz gerekiyor. Yanlardan hafif kabarma belirtileri gozlendiginde tahta bir kasikla cok sarsmadan, kasigin tersiyle hafifce karistirip yogurdun tamaminin isinmasini ve sonunda eksimesini saglamamiz gerek. (Bu asamada ben ilk defada yeterince isitmamisim ve gerekli eksime saglanmadi, yeniden yogurdu uzun sure isitmak zorunda kalmistim) Arada karistirarak ve yogurdun tamamiyla isindigindan emin olduktan sonra, zaten bu asamada yesilimsi eksi suyu gozukecek ve eksimis sutde oldugu gibi peynirimsi parcalar olusacaktir. Artik yogurdun altini kapatabiliriz. Bundan sonra eksiyen yogurdu bir gece ya da en az 7-8 saat oda isisinda sogumasi icin bekletecegiz.
Sure sonunda bez torbaya bosaltip suyunu suzdurmemiz gerekiyor. Suyun akan kismi bittikten sonra tamaminin suzulmesi icin buyukce bir havlu ya da eski bir sofra bezi uzerine yerlestirip, uzerine bir agirlik koyarak en az bir gece bekletecegiz. (Ben bu asamada bez torbayi birkac kez alt-ust yaparak suzdurdum. Altindaki bez tamamiyla islanmisti. En az 15 saat kadar beklettim bu sekilde.)
Eveet, yogurttan elde edecegimiz cokelek hazir. Simdi sira ayni bez torba icinde ricottayi eklemekte. Elimizle ya da iri bir kasikla karistirip birbirine iyice yedirmemiz gerekiyor. Karistirdiktan sonra ricottadaki suyun da suzulmesi icin yogurtta yaptigimiz islemleri ayni sekilde yapmamiz gerekiyor. Bu asamada en az bir tam gun suzdurme islemini yapmamiz gerek.
Sure sonunda suzdurulen cokelegin kuru, neredeyse beyaz peynir gibi bir goruntusunun olmasi gerek. Asagidaki fotografta oldugu gibi.


Buyukce ve derin bir kaba aktardiginiz cokelege tereyagini ekleyip iyice yogurmakta sira. Kullandiginiz lor ya da ricotta ve tereyagin tuzlu olup olmamasina bagli olarak tuz ekleyecegiz. Yagi ve tuzu ekledikten sonra iyice karistirmamiz gerek. Tadina bakarak tuzunu ayarlayabilirsiniz.
Kahvalti icin bir miktar ayirip, kalanini tuketeceginiz olculerle plastik kaplara koyarak dondurucuya atabilirsiniz..

Yapilisinin bu kadar uzun olmasi gozunuzu korkutmasin, ben olabildigince ayrintiya girdigim icin bu kadar uzun oldu:) Basta da belirttigim gibi sadece 2-3 gune yayilan bir yapim asamasi disinda bir zorlugu yok.. Deneyecek olanlara simdiden kolay gelsin diyorum...

Afiyet Olsun..

Yorumlar

  1. Hanifecigim, seni ve diger arkadaslarimizi gazetede gormek inan beni cok mutlu, hepinizi yurekten kutluyorum, tebrikler. Bu arada Egecigin dogum gunu kutlu olsun...

    YanıtlaSil
  2. Süpersin Hanife, ben deneyecegim bu tarifi (yari miktariyla belki)!!!
    Dün Ege'nin dogum gününü kutlamak istedim fakat blogger izin vermedi! Nice yillara Egecigim, annenle ve tüm sevdiklerinle mutlu, huzurlu ve renkli bir hayat gecirmen dilegiyle!
    Dilek&IFE

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Nezaket,
    Cok tesekkur ederim..

    YanıtlaSil
  4. Kolay gelsin Dilek'cigim.
    Guzel dileklerin icin tesekkurler..

    YanıtlaSil
  5. Hanifecim biz de cok mutlu olduk gazetede gorunce:)))

    Cokelege ben de bayilirim, bir de buna benzer kesik peyniri vardir, onunla cingene pilavi cok guzel olur, sibelin kahvesinde tarif vardi sanirim, bir bak otlu falan sevecegine eminim:)))

    YanıtlaSil
  6. Harika yaaa tarif icin cok tesekkürler ne kadar makbule gecti bilemezsin cökelegi uzun zamandir hep kendim yapmak istiyordum..iste tarif:) ellerine saglik

    YanıtlaSil
  7. slm hanifem bende deniyecegim bugun bu cokelegi cok hosuma gitti yanliz birsey sorucam ben bukadar cok fazla yapmak istemiyorum bunlarin yarisini uygulasam nasil olur acaba?
    bende bir kutu ricotta var 480 grm lik ve sen beskilo demisin sutu bunun yarisini yapsam bu kadar ricoktta yeterli gelirmi acaba ikibucuk kilo sute?? bana yazarsan sevinirim..

    YanıtlaSil
  8. DEMIN GITTIM BIR TANE DAHA ALDIM ROKOTTA GALIBA HEPSINI YAPICAM MALZEMENIN YAPINCA HABER VERIRIM NASIL OLDUGUNA..

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Burcu,
    Sibelin tarifini henuz gormedim, bakacagim ama, Tesekkurler..

    Elcin'cigim,
    Umarim tarif isine yarar. Yaparsan kolay gelsin ve simdiden afiyet olsun..

    Asya'cigim,
    Elindeki ricotta hemen hemen 1 lb kadar, ben 5 kg sute 5 lb ricotta kullandim, sen de 1 ya da 1.5 kg kadar sut kullan bu miktar icin.
    100 gr kadar da yani 6-7 yemek kasigi kadarda tereyag kullan. Senin elindeki ricottaya bu olculer olacaktir. Dene bakalim, umarim seveceksiniz. Yakisikli oglanlar severler insallah:)
    Bu arada, Sermin'le beni davet etmissin, seve seve geliriz, Sen ayrintili adresi yazarsan, cok sevinirim..

    Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  10. Asya'cigim,
    Ayni anda mesaj yazmisiz:)
    O zaman olculerini ona gore ayarlarsin, eger bir libre daha aldiysan sutu 2 kg kullan. Tereyagini 200 gr kadar..
    Kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  11. Bir bilgi: çökelek çocukların büyümesinde en etkili peynir çeşidiymiş...

    Ellerine sağlık sevgili Hanife,

    Renkli hafta sonları:-)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Renkler,
    Benim verdigim tarif cokelegin biraz daha lezzetlendirilmis hali. HAni HAtaylilar bahartalayip yerler falan hakiki cokelegi, bu da tereyag ve ricoota eklenerek baska bir lezzet katilmis sekli.
    Cokelek cok yuksek protein icerdigi icin cok saglikli. Bir iki sitede okudugum yazilarda, dogum yapan hayvandan ilk gunlerde alinan pihtilasmaya musait 'agiz' denilen sutun yapay sekli diye bahsediliyor cokelekten.

    YanıtlaSil
  13. Hanife abla merhabalar,seni gazetede gördük ve çok sevindik önce ben gördüm ve ya ne kadar hanife ablaya benziyor dedim ama fotoğrafın altında başka isim yazıyordu. sonra biraz daha okuyunca yazıyı senin oluğunu anladık ve minik Ege'nin ne kadar büyüdüğünü gördük.Siten gerçekten çok güzel.tebrik ederiz. müge

    YanıtlaSil
  14. Hanife yaptim cokelegi cok guzel oldu valla spor salonundan gelirken kepekli taze sicak ekmek almisyim iki dilim yedim bile okadar cok calistim bosu bosuna gitti yeniden aldim bir yigin kalori..ustunde zeytin yagi ile muhtesem oldu valla cok sevdim ellerine saglik tesekurler..
    belki resmini bugece yuklerim.

    YanıtlaSil
  15. Muge'cigim merhaba,
    Sizlerden bu sayfalarda mesaj gormek ne hos:)
    Minik Ege gecen gun 3 yasini doldurdu. Koca adam olma yolunda yanii:)

    Asya'cigim,
    Begendigine cok sevindim, afiyet olsun. Kilolari ne yapsak diye ben de dusunuyorum ama bu lezzetlerden de uzak durulmuyor degil mi?
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Simdi ben de yapacagim ve buradaki turk toplulugundan ne cok hayir dua alacaksiniz bir bilseniz :)

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Betul,
    Ne guzel boyle dualar alacaksam sayenizde.. Tesekkurler..

    YanıtlaSil
  18. Burada agiz tadiyla yedigimiz bir peynir bulamadigimiz icin ciddi ciddi peynir yapimina girmek istiyordum. Turkiye'den peynir mayasi almayi unutmusum:(( Annecigimin hazirladigi peynir yeter bir sure ama bu tarifi gorunce sevinmedim degil.Senin nerden aklina geldi evde cokelek yapmak???
    Tebrik ediyorum 10 puan! Bak herkese vermem,ona gore :))

    YanıtlaSil
  19. Merhaba,
    Denerseniz begeneceginizde eminim. Ben ikincisini yapmaya basladim bile, sabah yogurdu mayaladim, cok leziz oldugu icin bol bol gidiyor evde.
    Denerseniz kolay gelsin ve afiyet olsun simdiden.

    YanıtlaSil
  20. Hanife peki anacigim ben iki gun once yaptigim keci sutunden mayaladigim yogurdu bunun icin kullanabilir miyim?

    Yani dolaptan cikardigim evde mayalanmis yogurdu kullanacagim.

    YanıtlaSil
  21. Deniz'cigim,
    Ben de bugun yeniden yaptigimda eski yogurdu kullandim, yeni mayaladigimi eskisiyle karistirdim.
    Keci sutunden olmasi tadini nasil etkiledi yogurdun? Ben hic yenedim daha once:)
    Kolay gelsin Deniz'cigim..

    YanıtlaSil
  22. Vallahi cok lezzetli oldu cocuklarda ayila bayila yediler.Keci sutu cok tuketiliyor burada. Benim merak ettigim acaba cokelek hafiften kokar mi? Biliyorsun keci sutu biraz farkli kokuyor. O yuzden sordum, simdi bu yaptigim yogurtla(keci sutunden yapilmis) isitip denesem mi diye gulum..

    YanıtlaSil
  23. Ellerine saglik Deniz'cigim, Cocuklara da afiyet olsun.
    Keci sutu kokuyorsa cokelekte kokacaktir buyuk olasilikla. Gecen gun sutu kaynatirken alti tuttu, telefonda unuttum:) Sut bayagi bir kokuyordu, riske attim ve yogurdu mayaladim, hic koku kalmamisti, belki de ucmustu. Keci sutunde boyle birsey olmaz ama koku sizi rahatsiz etmiyorsa neden olmasin, ya da az miktarda dene bakalim nasil olacak??

    YanıtlaSil
  24. hANIFE MERHABA,
    COK GUZEL TARIFLERIN , COK BEGENIYORUM , BIRKAC SEY DENEDIM SENDEN, GERCEKTEN GUZEL SEYLER CIKTI ORTAYA. SORMAK ISTEDIGIM ACABA YOGURT YAPARKEN TAMAMEN SUTU KAYNATIP DA MI ILIMAYA BIRAKIYORUZ. BURADAKI (US) DAKI SUTLER GENELDE GALLON ICINDE VE DE PASTORIZE EDILMIS SUTLER. BRKAC DENEMEMDE 1 KILO SUTU MIKRODALGA DA 4 DAKKA ISITARAK MAYALADIM AMA OLMASI, YANI SULU BISEY OLDU. BEN DE SUZEREK FILAN BISEYLER YAPTIM LOR GIBI YANI.. LUTFEN AYDINLATIRMSIN BENI YOGURT YAPIMI ILE// EN IYI DILEKLERIMLE SANA,
    TULIN

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Tulin,
    Oncelikle tesekkur ederim yorumun icin.
    Sutu kesinlikle kaynatmak gerek yogurt ve benzeri yapmak icin. Ben hatta atesin altini kisiga getirip, karistirarak 5-10 dk daha kaynatirim. Sonra sogumasini bekleyeceksin, hani yogurt yapilacak kivam kadar olacak sicaklik.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. Sevgili Hanife, cok tsk. ederim hemencik cevapladigin icin bana.. Evet bir de boyle deneyecem artik. obur turlusu olmuyor dedigim gibi , ancak sabah yazdigimda unuttum sana sormayi, :diyelimki 1 litre yani 4 cup sute tam olarak kac kasik maya koymaliyim, bir de buna cevap verirsen, sevinecem , cok cok sagol simdiden.. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  27. 1-1,5 yemek kasigi 1lt sut icin yeterli bence Tulin.
    Ama eger cokelek yapacaksan olcuyu biraz daha cok tutmalisin, kaynatip suzunce elinde cok birsey kalmaz 1lt sutden.
    Sevgiler ve kolay gelsin simdiden.

    YanıtlaSil
  28. Merhabalar;
    Siz cökelegi yapali seneler oldu.Ben yeni okuyorum.Gercekten büyük basari.Sizi tebrik ediyorum.Yalniz icine koydugunuz Ricotta peynirini anlayamadim.Italyan peynirimi yoksa Fransiz peyniri mi?
    Bebeginizi güle güle büyütün,
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Merhaba,
    Ricotta tuzsuz lor peyniri. Belki tam olarak degil ama o tada cok yakin. Belki ricotta biraz daha nem orani yuksek bir peynir lora gore, ama eger lor bulabiliyorsaniz pekala yerine kullanabilirsiniz..
    Dileginiz icin de cok tesekkurler ayrica..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver