Bir Sinema Klasigi, Alaska..



Cocuklugumun sinemalarina ait en guzel hatira alaskadir. Hatta cogu zaman filmden cok alaska yemek fikri bile oraya gitmeme sebepti. Film arasinda 'alaskaaaa, fruko, kolaaaa' diye bagiran saticiyi gorduk mu merakla beklerdik yanimiza gelmesini. Sadece ben ve kardesim degil annem de cok severdi. Sizin de favoriniz miydi alaska?
Bakirkoyde ' Bakirkoy Bakirkoy' sinemasi vardi bir zamanlar, simdiki ismi Avsar sinemasi olan (yanilmiyorsam, bilenler var mi), ondan daha eskisi 'Bakirkoy 74'. Ama tren istasyonuna yakin oldugu icin Bakirkoy sinemasi acilicinca 74'e cok gitmemeye baslamistik. ' Superman'in tum serileri, Ilk Kan, Kutsal Hazine Avcilari, yeni cekilmis Kadir Inanir'li, Tarik Akan'li, Fatma Girik'li filmler, Renkli Dunya (en sevdiklerimden)' hep bu sinemalarda izlenmistir, aralarda buz gibi alaska esliginde.
Tabii yazlik sinemalari es gecmemek gerek. En az uc saat yemeye yetecek kadar cekirdek, leblebi, hava eser belki diye alinan hirkalar, sise sularm kimi zaman borekler, kekler gunduzden hazirlanip posetlere konulurdu, piknik misali. Konu komsu en az 10 kisilik gruplar halinde yapilan sinema etkinlikleri. Mutlaka iki film, bir yerli, digeri yabanci. Her defasinda rastlanan yer kapma rituelleri, rengarenk neon isiklari. Ne kadar guzeldi, heyecanla cekerdim sinemaya gidecegimiz gunun aksamini..
Bu kadar nostaljiden sonra fotografini gordugunuz pastamsi seyin ayni alaska lezzetinde oldugunu soylemeliyim. Tarifini Ege'nin dogumgunu pastasindan kalanlardan yapmistim. Kekin kabaran kisimlarini artakn krem santi ve pudingle karistirdim, icine minik boy damla cikolata ekledim, rulo yapip buzluga attim. Gecen gun kahvenin yaninda bir dilim yiyeyim dedim. Buzlu buzlu, hic cozdurmeden, bir tattim ki, alaskanin neredeyse ta kendisi:) Aliminyum folyaya sardim ki fotografta fiyakali dursun, hani soyle janjanli kagitlara sariliydi ya, onlar gibi olsun istedim.. Tarifi mi, kakaolu keki minik minik kirintilayin, ayni olcudeki ilik kakaolu pudingle karistirin bir guzel, yari olcu cirpilmis kremayi ekleyin ve bulamac olana dek karistirin. Sonra arzu ettiginiz kadar cikolata parcalari. Buzdolabi posetine rulo yapip sarin ve en az bir gun dondurun, ister tek yemelik olculerde paketleyin, ister butun. Ben her defasinda kesmek icin oldukca ugrastigimden, minik olculerde dondurmak daha akillica gibi.. Deneyin bakalim, hatta belki sevdiginiz eski bir film arasinda deneyin. Ben gelecek sefer oyle yapacagim:))

Az once buraya ilk kar dustu ve 10 dk kadar surdu, umarim arkasi hemen gelmez:))

Yorumlar

  1. Çocukluğumdan hatırladığım en eğlenceli, heyecanlı anlar sinemalardır.
    Gazoz şişelerinin içine atılan leblebilerin tadı, mabel jikletlerinin kokusu gelir aklıma.

    YanıtlaSil
  2. Herkesin bir hikayesi vardır... Bu arada orada kar yağını duyunca şaşırdım, burada hala 28 dereceye yükselen sıcaklık var.

    YanıtlaSil
  3. Tabi hatırlarım o tadı. Frigo- alaska, frigo alaska diye dolaşan bir adam satardı film aralarında. Benim tatlıyla aram olmadığı için ancak yarısını yerdim ama o anda hoşuma giderdi.

    Çocukluğumun sinemaları ile ilgili de şöyle birşey hatırlıyorum. Yaşadığım şehirde sinemalarda büyük salonlar olurdu ve balkon ve salon olarak ikiye bölünürdü. Balkon nedense ailelerin oturduğu yer olurdu, alt salon ise bekar gençlerin! Aşağıdakiler dönüp dönüp yukarı bakarlardı kız tavlıyabilirmiyiz diye. Ne günlerid!

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili hanife'ciğim,
    Çok güzel olmuş ellerine sağlık,paylaşımın içinde çok teşekkürler.Haftada en az 2 kez sinemaya giderim(içeriklerine göre),her gittiğimde de mutlaka patlak mısır ve alaska yemeden çıkmam.Arada düşünürüm acaba ben bunlar için mi sinemaya geliyorum diye.İçimden de kıs kıs gülmekten kendimi alamam.Halen çocuk olduğumdan kendime bunları çok göremiyorum nedense.))Yazacak çok şey var da zaman yok.)

    Canım sana ve ailene mutlu ve keyifli bir hafta diliyorum.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Hanife selam, avşar sineması eşimle evlenmeden önce gittiğimiz ilk sinemadır bizim :) Bu arada ne çabuk kar gelmiş oralara, inşalah devamı hemen gelmez :) Ellerine sağlık alaska da çok guzel gorunuyor.

    YanıtlaSil
  7. Ellerine saglik Hanife. Harika bir bulus olmus. Firsat olunca tv karsisinda bununla nostalji yapmak cok hos bir fikir. Nasil da ozledim alaskayi... Buraya da dun serpistirdi kar, gerisi cabuk gelmesin diye umuyoruz. (Baglanti icin de cok tesekkurler)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ne güzel anlatmışsınız o günleri!Benim de en sevdiğim lezzetlerden biriydi frigo.Uzun zaman oldu yemeyeli.Dışardan birşeyler alıp yemeye korktuğumdan beri eski tatlardan uzak kaldım.Şimdi görünce çok mutlu oldum.Hemen deneyeceğim.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Ne oluyor bu aralar, herkesde bir nostalji takilmalar. Cocuklugumuz mu güzeldi, yoksa yeni hic güzel birsey yok mu? Ellerine saglik, mutlaka deneyecegim tarifini.

    YanıtlaSil
  10. Bizelere gore kar erken yagmış, ama burdada havalar yagmurlu vede sıcaklık duşmeye başladı.Tarıfın çok guzel deneyecegım .Ayrıca dıkdörtgen kesıp folyoya sarmak lazım tam o zaman sınema dakı gibi olur.sevgıler.FERHAN

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Kuzine,
    Saniyorum hepimizin en guzel hatiralarindan biri sinemalar.

    Sevgili Pembeli,
    Kar evelsi gun yagdi ama sogugu kaldi, umarim hemen gelivermez:)

    Merhaba Renkler,
    Evet biz de hep balkonda otururduk, asagida hep gencler olurdu, ne komik:) Aralarda hep birbirlerine bakma muhabbetini hatirliyorum:)

    Merhaba GUl,
    Ben yillardir yemiyordum alaskayi. Burada sinemaya sadece 2-3 kere gidebildim, artik cd ler falan bitirdi biraz bu guzelligi. Bir de ben yanliz gitmeyi sevmem. Illa yanimda biri olacak. Belki de o yuzden. Bekarken ve Turkiye'de arkadasimla haftada en az 2 kez giderdim, ne guzel olurdu..

    Yesim'cigim.
    Avsar sinemasi ilk coklu salon olan sinemadir Bakirkoy'de. Ben ilk acildiginda ne cok sevinmistim, Bircok secenegi ayni yerde buluyoruz diye. Ama salonlari minicik ve havasiz gelmisti ilkinde, alismisim 2-3 katli sinemalara, cep sinema tuhaf gelmisti:)

    Sevgili Yesil Erik,
    Ben de ilk firsatda yeniden deneyecgim. Yeni tv almayi dusunuyoruz ve ben de hakiki bir sinema ortami hazirlamayi dusunuyorum alaskayla:))
    Kar devam etmiyor ama sogugu kaldi,
    cok acelemiz yok bizim gelmeyebilir bile:)

    Merhaba Irlandali Kiz,
    Umarim dener ve begenirsiniz..

    Sevgii Tata,
    Nostaljinin sebebi o gunlere duyulan ozlem ve yaslanmamiz bence. Hayat merdiveninde attigimiz her adim bu duyguyu biraz daha yogunlastiriyor sanirim.
    Simdi yasadiklarimiz da cok guzel tabi, kendi cocuklarimiz var, onlarla yeni hatiralar ediniyoruz ama yas ilerledikce eskiye duyulan ozlem biraz daha artiyor gibi:)

    Merhaba Ferhan,
    Ben ilk yaptigimda boyle bir lezzet ummadigimdan piramit pasta gibi sekillendirmistim, ama gelecek sefer aynen bahsettigin gibi yapmali.

    YanıtlaSil
  12. sevgili Hanife,
    ilk kez duyuyorum alaskayı, hiç yemedim. doğrusu tadını merak ettim. çocukluğa ait tad ve kokular hiç unutulmuyor ve özleniyor.

    YanıtlaSil
  13. uzun zamandir yemiyor ve gormuyordum - acikcasi ozlemisim bunu ...spor yaptigim icin tatli dan hic kismiyorum su sira .... bunuda denemek ve yemek istoyorum ...

    kar henuz burasi icin cok erken - ozledimmi onuda bilmiyorum - ben hala daha inatla yazliklari kaldirmak istemiyorum dolaplardan :))

    YanıtlaSil
  14. Istanbul'da her sinemada satilirdi alaska, baska bir yerde de bulamazdin hatta Sevda'cigim.
    Buz gibi, dondurma, cikolata arasi bir lezzet, belki tarifi denersen seversin.

    Buskuut'cugum,
    Ben de cok ozlemistim, tesaduf eseri pasta kalintilarindan olustu tarif:) Yakin zamanda yeniden yapacagim insallah:)
    Kari ben hic ozlemedim, malum burada bir geldi mi 7 ay gitmiyor, ama hava soguk oldukca, ben de gecen gun cikarttim kisliklari.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba blogunuz süperellerinize saglik alaska benimde en sevdigim sinema tatlisidir ama adini unutmustum bunu mutlaka deneyecegim sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Hala her sinemaya gidişimde canım alaska çeker. Beyoğlu sinemalarında oluyor da, bizim gittiklerimiz artık hep modern alaskasız sinemalar oldular.
    Çok iyi akıl etmişsin bu yeni model alaskayı.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Schatz Insal,
    Cok tesekkur ederim. Kolay gelsin:))

    Oya'cigim,
    Hicbir sinemada yok degil mi?? Ne kotu. Annem sirf onun icin giderdi son zamanlarda, sonra favorimiz Koko olmustu hatta. Ama alaska her zaman number 1!

    YanıtlaSil
  18. HAnife
    Sen cok yasa emi. Alaska en sevdigim sey. Gecen gun markette acaba buna benzer bir dondurma bulabilirmiyim diye dolandim durdum. Harikasin valla. mutlaka deneyecegim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Sevindigine cok mutlu odlum Alev:))
    Umarim dener ve begenirsin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver