Kiymali ve Mantarli Firin Makarna


Icine sadece kiyma koyulan yemekleri bol sebzeli yapmayi tercih ediyorum. Fazla secenek yoksa dolabimda bol sogan ve sarimsakta isimi gorebilir ama mantar, havuc gibi sebzelerle hazirladigim kiymali sos daha cok icime siniyor. Bu makarnada da bol miktarda mantar, domates ve sarimsak mevcut. Yanina bol bir yesil salata ve yogurtla tek basina servis bile yapilabilir.
Yogurt demisken, biz su siralar kefir tuketiyoruz mutfagimizda. Lezzetini cok sevdik, yogurttan pek farki yok hatta. Ama tanelerini bulabilsem kendim mayalamayi dusunuyorum, henuz ulasamadigim icin satin aliyorum, onu da sadece bir market satiyor sanirim, Esra'cigim sagolsun, o soylemese burada satildigini belki ogrenemeyecektim...

Gelelim tarifimize;

Malzemeler;

- Yarim paket cubuk makarna
- 150 gr. kiyma
- 1 buyuk kuru sogan, ince kiyilmis
- 150 gr mantar, ufak dogranmis
- 2 dis sarimsak
- 3-4 adet olgun domates ya da konserve domates
- 2 yemek kasigi zeytinyagi

Basamel sos icin;
- 1 yemek kasigi un
- 3/4 su bardagi sut
- 2 yemek kasigi tereyag
- 1/2 su bardagi kasar rendesi

Yapilisi;

- Makarnayi tuzlu suda arzu ettiginiz yumusaklikta haslayin. Yumusadiktan sonra uzerine 1 su bardagi kadar soguk su dokup, birkac dakika bekletip suzun.
- Sogani ve ince kiydiginiz sarimsagi yagla kavurun. Kiymayi ekleyin ve kisik ateste birkac dakika pisirin. Mantari ilave edin ve surekli karistirarak pisirin.
- Kup kup dogranmis domatesleri ilave edin. Tuzunu ve biberini ayarlayin.
- Domatesler iyice yumusadiktan sonra bu sosu haslanmis makarnayla karistirin ve orta boy firin kabiniza yerlestirin.
- Basamel sos icin; unu tereyaginda kavurun, sutu ilave edip cirpma teliyle karistirarak muhallebi kivaminda pisirin. Icine kasar rendesini ekleyin, tuzunu ayarlayin.
- Sicak sosu makarnanin ustune esit sekilde yayin ve orta dereceli firinda uzeri kizarana kadar pisirin.

Afiyet Olsun......

Yorumlar

  1. Hanifecigim merhaba,
    Kefir'in Ingilizce ismi ne biliyor musun? Burdaki marketlerde de var mi bir bakayim.
    Makarna cok lezzetli gorunuyor. Ege de begendi mi? :) Melisa'nin en favori yemeklerinden biri makarna ama karisik soslu olmamali, hanfendi yemez yoksa:)) Koca kiz oldu daha hala makarna, pilav, kofte takiliyoruz yaa:(
    Bu arada gecen gun senin tarifinle cokelek yaptim. Nefis oldu. Tesekkurler...
    Aysel

    YanıtlaSil
  2. çook lezzetli görünüyor...

    YanıtlaSil
  3. bak bu da tam benlik,mantar ve ,kiyma var ,makarna var ,daha ne olsun :)

    Kesin arkadasim Ege de bunlari lüplemistir,Istanbula gidince anneme söyliyimde bana yapsin,ne kadar büyüsek de nazimiz annelerimize geciyor nasil olsa :)

    slmlar
    T:D

    YanıtlaSil
  4. biberler çok acı duruyor yedınız mi?? makarna ne guzel durmuş kesince afiyet olsun..sevgiler..ferhan.

    YanıtlaSil
  5. Hanifeciğim, ben de kıymadan fazla hoşlanmadığımdan kıymalı harç yapacaksam hep bol soğan, biber, domates ve baharat dolduruyorum:) Makarnayı cok severım ama, bizde de akşam tavuklusu vardı. ellerine sağlık.Kefir konusunda şunu diyeceğim. Sen belki okumuşsundur ama Fethiye'nin kefir ile ilgili yazısında bu taneleri paylaşmak isteyenlere dair bir link var. Yaşadığın yere yakın biri varsa posta ücretini ödemen karşılığında gönderiyorlarmış. Ben incelemiştim o zamanlarda. Epey oldu tabii, sen de bir bak istersen....Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Aysel'cigim,
    Kefir ingilizcede de kefir diye geciyor saniyorum. Aldigim MC dairy diye bir marka. Cosco'dan aldim. 2 lt.lik plastik kaplarda satiliyor.
    Ege makarna ve pilavi her cocuk gibi seviyor. Ben her zaman sebzeli ya da kiymali veriyorum, biraz yogurt ya da bahsettigim gibi kefir. Cok iri taneli olmadikca (saniyorum havucun falan tadini daha cok hissediyor o zaman) cok ses cikarmiyor:)
    Cokelegi begenmene sevindim, sevilmiyecek bir tad degil zaten, afiyet olsun. Makarnaya ve yumurtaya cok yakisiyor, Melisa icin bir alternatif olabilir belki..

    Meltem'cigim,
    Tesekkurler..

    Ege tabii severek yedi TD abisi. Seninde favorinmis ne guzel, aslina bakarsan o kadar zor degil, annenei beklemeyebilirsin:)

    Sevgili Ferhan,
    O biberler sadece poz verdiler ve o gunden beri hala dolapda bekliyorlar. Esim aldi ama sadece ucundan tatmakla yetindi, felaket bir acisi var biberlerin. Kurutma ya da tursu isine bile girismedim o yuzden.. Tesekkurler

    Behiye'cigim,
    Fethiye'ye gecen gun sordum zaten, nasil alsak falan diye ama buraya gonderimde cok zorluyorlarmis. Toronto'da bulunan bir iki kisiye mesaj yazdi Esra ama bir cevap gelemedi. Fethiye'nin sitesine hemen bakiyorum. Tesekkurler bilgi icin..
    Kiymayi her yemekte kullanacaksam inan icine kattigim sogan, sarimsak, biber, domates falan kiymadan daha cok oluyor. Esimde alismis ki gecen gunku dolmanin sogani, pirinci az deyip durdu:) Daha lezzetli oluyor bence de..

    Sevgilerimle arkadaslar....

    YanıtlaSil
  7. Beşamel sos yemiyeli ne çok oldu. Oysa yemeklere ne lezzet katar. Kıymalı makarnayı sevmem ama mantar havuç ilavesi ile gayet hoş olabiliyor. Ben brokoliyi benim minik adama yedirebilmek için fırnda makarnaya sosis ile beraber koyuyorum. İşe yarıyor.

    YanıtlaSil
  8. Ben de ancak bu sekilde yediriyorum bazi sebzeleri. Pilav, makarna ya da sebzeli borek falan olunca yiyor:)
    Basamel sosu ben de cok severim, makarnaya da cok yakisti ayrica..

    YanıtlaSil
  9. Beşamel makarnaya ne kadar yakışıyor değil mi? Hele kıyma soslu ise eminim nefis olmuştur Hanife'ciğim.
    Ben de kefiri evde kuruyorum. Son zamanlarda light süt kullanmaya başladım.

    YanıtlaSil
  10. Basamel ispanakli ve peynir makarnaya da cok yakisiyro Pinar. Aslinda ben tum haslanmis sebzelerde cok seviyorum, uzerine sos ve dogru firina:)
    Kefir tanesi bulmaya calisiyorum ben de. Bakalim buradan biriyle irtibata gectik gibi. Umarim ben de yakinda kendim kuracagim kefirimi:)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. Hanife Hanım, herşey çok lezzetli görünüyor, "benim ise istek bir tarif" m var:) Eğer biliyorsanız, Donut tarifini de blogda yayınlarsanız süper olur, selamlar

    YanıtlaSil
  12. Merhaba hanife makarnanın görünümü süper tadıda mutlaka öyledir ellerinize sağlık bana da beklerim görüşmek üzere sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Makarna cidden cok guzel Hanife, sipagettiyi firinda hic denememistim,gorunuste degisik olmus
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Ilgaz,
    Umarim yakin zamanda bir tarif yayinlarim sizin icin.

    Tesekkurler Hayat,
    Elebette ziyaret ederim.. Tesekkurler..

    Tesekkurler Lama..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver