Firinda Hindi



Okulda cekilisle hindi kazaninca arkadaslarla beraber pisirip bir guzel yedik gecen aksam. Yaklasik dort saat yavas yavas pisen hindinin lezzeti cok guzeldi. Onlarca tarif arastirdiktan sonra, biraz da bizim damak tadimiza uydurarak pisirdim hindiyi. Sanilanin aksine hic kuru ve sert degildi etin lezzeti. Belki dogal beslenmis oldugundan, belki uyguladigim bir iki yontemden, ama yine de yiyenlerin begendigi lezzetli bir hindi oldu.
Hepimiz cok ac oldugumuzdan masamizi tam yerlestirmeden aceleyle fotograf cektigim icin goruntuler cok iyi degil ama bu tarifi paylasmak istedigim icin yayinliyorum..




SalamuraHindiyi bir gece oncesinden cesitli baharatlarla hazirladigim suyun icinde dinlendirdim.
Hindiyi once temizleyip iyice yikadim.

Bunun icin 2 lt suyun icine
dilimlenmis 3 adet portakal
dilimlenmis 2 adet limon
7-8 adet ince dilim zencefil
1 kap seker
1 kap tuz
1 tam sarimsak, yataylamasina ikiye kesilmis (bir butun bas sarimsak)
3 adet defne yapragi
1 yemek kasigi karabiber tanesi
birkac yaprak taze kekik
2 yemek kasigi kuru kekik yapragi
ekleyip seker ve tuz eriyene kadar kaynattim. Hindiyi suyun altinda iyice yikadim. 6 lt kadar soguk suyu sogumus olan baharatli suyla karistirdim Hindi bu suyun icinde sabaha dek bekleyecek. (benim bu is icin buyuk bir kabim olmadigindan saglam bir posete koyup onu da duduklunun icine yerlestirip balkona cikardim)


Ertesi sabah yemekten en az 4,5- 5 saat once hindiyi firina koymak gerekiyor. Ister icini doldurarak ister sade sekilde yavas yavas ve her yarim saatte bir ustu yaglanarak pisirilecek.
Ben icini Esra'nin tavsiyesiyle ekmek, kuru erik, adacayi ve cranberry ile doldurdum.. Isterseniz siz ic pilav hazirlayip hindiyi doldurabilirsiniz. Ama cok fazla dolmadigindan ona guvenip misafir sayiniza gore pilavinizi hazirlayin derim. Cunku icinden cikan kucuk bir tabagi ancak dolduruyor.
Kullandigim adacayi biraz fazla kactigindan lezzeti biraz agirdi ama tarifini ornek olmasi icin yine de vereyim. Mutlaka sizin denediginiz guzel tarifler vardir hindi firinlamayla ilgili, ayrica burada tariflerinizi ve onerilerinizi paylasirsaniz sevinirim...

Hindinin Ici Icin;

200 gr kadar dilimlenmis ve kurutulmus ekmek ici
1 yaprak adacayi (taze olmasi tercih sebebi ama ben kuru yapragi ufalayarak ekledim)
50 gr kadar minik dogranmis kuru erik
100 gr cranberry (karsiligi sanirim yaban mersini, ama illa olmasi gerekmiyor, kuru visne ya da sadece erik yeterli)
1 adet ufak dilimlenmis elma
1 sogan
1 adet sarimsak
tereyag, tuz ve biber


- Yemeklik dogranmis sogani ve sarimsagi bir yemek kasigi kadar tereyaginda kavurdum once. Sonra yaban mersinlerini, elmayi ve erikleri ekledim. Adacayini ve baharatini ekledim. Bu karisim soguduktan sonra ekmeklerle harmanladim ve cok fazla bastirmadan hindinin icini doldurdum..

Sos2-3 yemek kasigi erimis tereyagina birkac damla limon suyu ve 1 tatli kasigi bali ekleyip karistirdim. Hindiyi bununla yagladim ve gogus kismi alta gelecek sekilde altina izgara yerlestirdigim firin tepsisine koydum. Uzerine yagli kagit orttukten sonra 180 C ye isitilmis firina yerlestirdim. 1 saat kadar sonra tekrar yagladim ve tepsinin yerini degistirdim, her yaninin ayni derecede pismesi icin. Hindinin pisme suresi kilosuna ve icinin doldurulmasina bagli olarak degisiyor. Kilo basina pisme suresi yaklasik yarim saat. Ama en iyisi,, et derecesi ile etin ic sicakligini olcmek. Ben 4 saat sonunda gereken ic sicakliga ulastim, yani en az 180 C'ye..

Hindinin yaninda Ozgul ablanin tarifiyle yabanmersini sosunu yaptim. Ayrica yine hindinin yaninda servis yapilan ve tarifini TV de gordugum sosuda denedim.
Bunun icin 1 kucuk adet yemeklik dogranmis sogani 1 dis sarimsakla kavurdum. Uzerine et suyu ekleyip bir sure kaynattim. 1 tatli kasigi kadar nisastayi cok az soguk suda eritip et suyuna ekledim. Yarim avuc kadar kavrulmus bademi ekledim, bir tasim kaynatip blender dan gecirdim..


Basta da belirttigim gibi ne bu guzelim hindiyi suslemeye, ne de guzel bir fotograf cekmeye vakit kalmadan masanin basindaydik..
Yanina meze olarak cig kofte, sarimsakli ve yogurtlu patlican salatasi, patates puresi, yabanmersini sosu, Esra'nin yaptigi icli pilav, mas fasulyeli salata ve bolca yesillik vardi..

Denemek isteyenlere simdiden kolayliklar diliyorum.. Deneyimlerinizi ve tariflerinizi paylasrisaniz sevinirim...
Afiyetle....

Yorumlar

  1. Hanifecim tam yılbaşı öncesi hindimi acaba nasıl pişirsem diye düşünüp dururken nasıl yetiştin bir bilsen.Birçok tarif buldum ama seninki denenmiş bir kere..Nefis diyorum başka bir şey demiyorum.

    YanıtlaSil
  2. MERHABA CANIM ...GERÇEKTEN YILBAŞI ÜSTÜ HARİKA BİR TARİF.HEM ÇOK DEĞİŞİK HEM DE OLDUKÇA LEZZETLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.CİDDİ VAKİT VE EMEK HARCAMIŞSIN ELLERİNE SAĞLIK CANIM :))))
    NİHAN

    YanıtlaSil
  3. Hanifecim merhabalar,

    Hindi nar gibi kızarmış muhteşem görünüyor, ellerine sağlık.

    Sana yeni yılda ailenle birlikte sağlık, mutluluk ve güzel günler diliyorum.

    Sevgilerimle,

    Begüm

    YanıtlaSil
  4. Hanıfecıgım hındı gercekten cok nefıs gorunuyorrrrr hımmmmm valla ellerıne saglık nar gıbı kızarmıs

    YanıtlaSil
  5. Yeni yilinizi ve Bayraminizi kutlar, tüm dileklerinizin gerceklesmesini dilerim. Sevgiler Sonia...

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık Hanifeciğim.İyi bayramlar,mutlu yıllar...
    Sevgiyle,nanelimon

    YanıtlaSil
  7. Sende geleneklere uyup hindi pisirmissin bakiyorum, oldukca da basarili gözüyor :)
    BBC Food Magazine dergisinin yilbasi sayisinda hep süper tarif ve tavsiyeler olur,hatta acil durumlar icin özel bir Hindi yardim telefon hatti var :)

    Senin ve Egemin ,ve tabi ki tüm ailenin bayram ve yeni yilini kutlyurum,saglik ve mutlululuk icinde yeni bir yilda görüsmek ümidi ile.

    slmlar
    TD

    YanıtlaSil
  8. Hanifeciğim,
    yeni yılın ve bayramın kutlu olsun. Umarım güzel günler seni bekliyordur yeni yılda da. sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Hanife'cigim,
    Hindi bu sene baya bol yedik.Tarf vemekle cok iyi etmissin.Ben kendim yapabilrimiyim deyip duruyordum esime.Buyuklugu ve pismesi acisindan.Cok guzel kizarmis senin Hindi kardes :)

    Bu arada senin uc kat tat:)tatlinin bende visnelisini yapmistim bir iki ay once sanirim.Bloga koyarken isim koymak banada zor gelmisti:)Bende uydurmustum birseyler.Ama visne ile dene derim:)

    Ege'cigi operim.Guzel bir ayram dilerim.
    Gulenay

    YanıtlaSil
  10. Guzel dilekleriniz icin tesekurler Sonia, Munevver, TD ve Sevda,
    Td, hindi gercekten guzel oldu, ama baska tariflerde aklim kaldi, icinin doldurmasiyla ilgili gelecek sefer insallah:)

    Gulenay'cigim,
    Ben bugunde hindi budu alip pisirdim ayni yontemle cok guzel oldu o da.
    Tatliyi iyi bir visne suyu bulursam denerim elbette..

    Sizlere de mutlu ve guzel bir bayrma ve yil dilerim..

    YanıtlaSil
  11. Hanifee :) Tarifine bayildim. Bu arada senin blogunun oldugunu bilmiyordum :) Edmonton ilk kez blogu olan birine rastladim :)))
    Gül.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Gul,
    Yemege merakli oldugunu biliyorum. Bence vakit buldugun bir gun bu tarifi dene, seveceksin. Cok leziz oluyor salamura sayesinde.
    Benim sayfam yemek siteleri icinde eskilerden sayilir. Gerci son bir yildir elimi surdugum yok ama vakit bulmaya baslayinca yeniden donecegim buralara:))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver