Yogurmadan Ekmek

Siz yoksa hala denemediniz mi?? Gecen ay Fethiye tanistirdi bizi bu ekmekle.. Ben de son bir haftadir hemen her iki gunde bir yapiyorum. Tarifi ogrendigimden beri beklememin sebebi kapakli orta boy bir firin kabimin olmayisiydi. Gecen gun gelen misafirim hediye olarak, yuvarlak kapakli bir borcam getirmisti. Misafirlerin ardindan hemen hamuru hazirlamaya basladim:)
Yapimi oldukca basit ve zahmetsiz, tek yapmaniz gereken malzemeleri kasikla karistirip beklemek.. Sure sonunda pisen ekmek belki de yediginiz en guzel ekmeklerden biri olmaya aday..



Ilk fotografta gorulen 1/3 oraninda ince kepek iceriyor, digeriyse tam unla yapilmis. Her ikisi de lezzetli oldu ama benim favorim kepekli olani. Tam unla yapilanda maya ve su miktarini Fethiye'nin tavsiyesiyle biraz daha artirdim..

Hamuru aksam erken saatlerde kurup, sabah kalkinca ikinci mayalandirmayi yapip, bir pazar kahvaltisi icin sevdiklerinize surpriz yapabilirsiniz:)

Afiyetle....

Yorumlar

  1. Hanife'cim bende cok duyar oldum su meshur ekmegi.Artik yapmak farz oldu sanki...Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba hanife görüntü muhteşem tadı da öyledir mutlaka ellerinize sağlık. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba hanife,
    Zencefilli kurabiyeleri yaptım, süper süper süper.. çok güzel oldular, sana teşekkür etmek istedim, süslemelerini de yapınca fotoğrafları siteme koyacağım. Şimdi debu ekmeği denemek istiyorum, geçen hafta hürriyet gazetesinde de tarifi vardı .. Tarifler aynı mı acaba??

    YanıtlaSil
  4. hanıfecıgım ellerıne saglık ekmek bır harıka gorunuyor.Bu ekmegı bende denıyecegım umarım senın ekmek kadar guzel olur.

    YanıtlaSil
  5. Selam, Ben otelcilik yüksek okulu mezunuyum ama bu yemek işinden hiç anlamıyorum. Ve hemen sizin sitenizi eşime önerdim. Sanıyorum şimdi merakla inceliyordur.
    Kolay gelsin diyorum ve nice güzel lezzetleri yakalamanız dileğiyle...

    YanıtlaSil
  6. hanife,

    tam bugday ununu nereden alabilirim? Buyuk marketlerde bulamiyorum da :(

    YanıtlaSil
  7. Hanife merhaba,
    Profile'nin da gender kisminda "male" yazili. Bilmiyorum farkinda olmadan mi isaretledin yoksa bir espride ben mi anlayamadim. Yine de soyleyeyim dedim. Bu arada ben de hala bu ekmegi denemeyenlerdenim:))

    YanıtlaSil
  8. ben bu ekmeğe bayıldım, ellerine sağlık Hanifeciğim

    YanıtlaSil
  9. Arkadaslar,
    Ekmek cok leziz gercekten, denemek isterseniz yapimi da cok kolay zaten.

    Ipek,
    Tarifler ayni. Ilk Fethiye paylasmisti tarifi, orada da yazisi cikti sonra.
    Kurabiyeleri sevdiginize sevindim, ellerine saglik.. Sitene de bakarim mutlaka:)

    Erman Bey,
    Cok tesekkurler.

    Anonymous,
    Nerede yasadigini bilemiyorum, ama organik urun satan dukkanlarda vardir mutlaka, ya da urun yelpazesi genis buyuk marketlerde..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Arkadaslar,
    Ekmek cok leziz gercekten, denemek isterseniz yapimi da cok kolay zaten.

    Ipek,
    Tarifler ayni. Ilk Fethiye paylasmisti tarifi, orada da yazisi cikti sonra.
    Kurabiyeleri sevdiginize sevindim, ellerine saglik.. Sitene de bakarim mutlaka:)

    Erman Bey,
    Cok tesekkurler.

    Anonymous,
    Nerede yasadigini bilemiyorum, ama organik urun satan dukkanlarda vardir mutlaka, ya da urun yelpazesi genis buyuk marketlerde..

    Uyarin icin tesekkurler Tuba..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. merhaba
    tarıfınızı cesıtlı bloglarda ve new york tımes da cıkan bır haberde gormustum.orada vıdeo seklınde de gostermıslerdı.ve hemen yaptım.Yalnız ben bu ekmegı whole wheat flour ,ultragrain flour olanla yapıyorum saglıklı olsun dıye fakat ekmek bayagı esmer oluyo.Ayrıca beyaz unla yaptıgım zaman ekmek daha cok kabarıyor tadı da bızım turk ekmeklerıne benzıyo.
    Benım asıl sormak ıstedıgım hanı su fırından sıcak sıcak ekmek alıyoruz hem cıtır hemde ıcıne peynır domates sarabılıyoruz,yanı oyle tarzda ekmekler yapabılmek ıcın ugrasıp duruyorum.hanı ayrıca sulu yemeklerde de ekmek banarız ya aynı ondan ıste,fakat tas fırın sartlarını bızım fırınlar ne kadar ıyı olursa olsunlar sanırım tam tutmuyo.tavsıyesı olan varmı

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Nur,
    Ben genelde tam un kullanarak yapiyorum bu ekmegi. MAya miktarini iki kat kullaniyorum ama. Sen de oyle yaparsan daha cok kabarir diye dusunuyorum. Tamamiyla kepek unla yaptigindan dolyi tam kabarmiyor belki, ya da beyaz unla yari yariya karistirabilirsin..
    Inan bana bu ekmek aynen bahsettigin gibi, sicak sicak icine tereyag, oeynir konulup yenen ekmeklerden, baska tarif uygulamiyorum artik:))
    Firini en az yarim saat onceden isit bence. Firin tam isinmadan koyarsan gercek sicakligi yakalamadan pisecegi icin kuruma olur. Tabii her ne kadar avde tas firin lezzetini yakalayamasakda tecrubelerim bunlar.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. merhaba Hanife,
    Ekmek sahane gozukmekte, ben de denemeye karar verdim artik:) O kadar cok okudum ki bu ekmek hk, artik bana da yapmak farz oldu:) Ancak sorularim aklima takildi. Yardimci olacagina inaniyorum. Ne cesit maya kullandin? instant or aktif kuru maya mi ? 2) bardak dedigin Amerikan cup sanirim degil mi ? 3) hani Fethiye diyor ya" hamuru 2 saat dinlenmeye aliyoruz ve bu zaman icinde mi firini 1,5 saat iyice isitip ekmegi koyuyoruz icine? Iyice bunlari emin olayim da senden gelen cevapla oyle yapayim dedim. Cok sagol simdiden. Eleerine, kollarina saglik,
    Zeynep

    YanıtlaSil
  14. Hnife yine ben, sormayi unutmusum sana az once , acaba hamuru dokmeden once borcamini yagladin mi ?
    Zeynep

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Zeynep,
    Evet, aktif kuru maya kullandim. Olculer kap olcusu, ben de bardak olarak veriyorum cogu kez, ama genelde bardak yaziyorum.
    2 saat dinlenme arasinda, sure dolmasina yarim saat kala firini isitiyorum, bu surede gerekli isiya yerlesiyor. 1.5 saat isitmak cok uzun bir sure. Firin kabini isittigin icin yaglamaya gerek yok, kesinlikle yapisma omuyor. Zaten hamurun disi kepek ya da irmikle kapli oldugu icin yapismiyor..
    Ekemegi denersen seveceginden eminim, simdiden kolayliklar diliyorum..

    YanıtlaSil
  16. ahh canim hemen cevaplamissin , sagolasin sanal arkadasim. hEMEN ben bu aksam karistirim atacam bir kenara mayayi, insallah yarin aksam yemegine hazir edtmis olurum. Eminim sevecegimizi, cunku aynen bizim Turk ekmegi gibi. Kesinlikle sana yazacam sonucu buraya.. Cok tsk. ederim sevgili Hanife. kendine iyi bak, bu arada iyi Ramazanlar canim
    Zeynep

    YanıtlaSil
  17. Hanife merhaba,
    Dun hemen senin verdigin info karsiliginda akam ustu mayayi yapip, koydum bi kenara. Geldim gittim baktim mayaya, bu aksam ustune kadar cok cok anormal bi kabarma yapmadi. Su an senin ekmegine de bakiyorum sanki cok daha fazla kabarmis halde. Acaba Fethiye"nin bilgisine gore 1/4 tatli k. maya loydum, az mi geldi dersin? Sonuc olarak dedigin gibi aynen oyle tatbik edip pisirdim. Yassi/yuvarlak bir ekmek oldu ama lezzeti hakikaten muhtesem. iCI YUMUSACIK, SAHANE BIR EKMEK OLDU. Sabah kahvaltidan sonra sanki ekmek bitiyor gibi geliyor, dolauyosyla bu aksam tekrar mayaya girisecem:) Bir de aklima un markasi geldi su an. Ben normal market beyaz un kullandim. Unbleach olmayan, normal un. Bir zahmet un markasini da bana belirtirsen, sevinirim. Ama bu aksam ben yine normal un kullanacam cunku aramizda sanirim 2-3 saat farki var. Ben Ca. dayim. Iste boyle canim ,biraz az kabarmasina karsin , tek kelime sahane ekmek oldu. bu ilk yapisim belki ikinci de yakalarim ipuclarini :)) Cok cok tsk. ediyorum hepinize bu guzel tarifleri hepimizle paylasip, sorularimii cevapladiginiz icin.
    Sevgilerimle,
    Zeynep

    YanıtlaSil
  18. Hanife simdi asgida bir arkadasa verdigin cevabi okudum da, diyorsun ki " ben tam un kullaniyorum ama maya iki kati " tam un dedigin whole wheat un mu yoksa benim bilmedigim farkli bi cesit mi?? Tekrardan hosca kal Hanife, sagolasin simdiden
    Zeynep

    YanıtlaSil
  19. Samimi mesajlarina tesekkur ederim Zeynep.
    Ellerine saglik, afiyet olsun.
    Benim ilk denemem de cok guzel olmustu, zaten mayalama yontemi emegi bu kadar lezzetli yapan.
    Bir arkadasim yapmisti, onun ekmegi de fazla kabarmamisti ama yadi ayniydi.
    Sen de gelecek denemende bir olcu artirabilirsin mayayi. Lezzetinde degisme olmuyor. Frin kabi biraz buyukse, yayilma olacagindan daha az kabarir.
    Benim ilk yaptiklarim yuvarlak borcamdaydi ve cok guzel olmustu, sonra borcam kirildi ve firin tepsisine dondum, sonuc az kabarmis bir ekmekti, cunku tepsi buyuktu ve piserken yayildi, sebeb bu da olabilir sende.
    Tam un diye basetigim, beyalatilmamis un. Yari yariya kepekliyle karistirmik bir denememde o da cok guzel olmustu.
    CA dedigin Kanada mi?
    Ben de Edmonton'dayim..
    Gorusmek uzere, sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. merhaba Hanife,
    Bugun aksama kadar inan nasil yogundum. Bu aksam yemege kayinpeder , k.valde bir de amca (esimin amcasi) vardi. Ben ikinci ekmegide yaptim bugun:) Lezeetine diyecek hicc bir lafim yok, harika otesi lezzet. Inanir misin bu aksam yaptigim ekmek bitti. Zaten cok buyuk olmadi yine:) Benim de kapakli borcam turu yani prex kapakli 4 lu set'im var . ilk yaptigimda en buyuk tencerede pisirmistim. bu aksam ustude orta boyutunda pisirdim. Kabarma ve buyuklugu yione ilki gibi oldu. Nail citir citir oldu anlatamam. coook guzel bir ekmek hahikaten. kayinpeder tereyag surup surup yedi bu aksam :) Kendisi de Amerikali , benim esimde Amerikali. Ayy mayalama faslindan sonra hamur bicik bicik oluyor ya, ayy sinir oluyorum, ellerime bulasiyor, hamurun nerdeyse yarim cup kadar ziyan oluyor:) bir de seninki gibi karisimli deniyim bakim hafta basi.. O bulamac halini toparlamak cok zor malum. ama nasil guzel bir ekmek degil mi? Inan minnattarim boyle guzel tarifleri paylasan guzel insanlara.. Senin bi ipucun var mi , yani o bulamac halini nasil kolayca yapiyorsun, iste bu bolum cok bunaltici biliyorsun:)) Ama vazgecmek yok, cunku aradagimiz tati bulduk acikcasi. Hanifecim ben USA deyim, California (CA) Eyaletinde ve Santa Clara sehrindeyim. Ne guzel sen de Kanadadasin. sOGUK BIR ulke di mi kislari, hep duydum bunu. Canim , o kadar yorgunum ki su yemek fasli dolayisiyla, yatoya gidecem az sonra , saat burada 11.10 Pm now. Gorusuruz yine, ucuncu denememi de yazarim sana , yani sonucumu :) Kendine iyi bak, simdilik hosca kal.
    Sevgiler,
    Zeynep

    YanıtlaSil
  21. Kolay gelsin Zeynep'cigim.
    Ben hamura dokunmadan once ellerimi una buluyorum, hamura da un serpiyorum biraz. Ama her guzelin bir kusuru vardir degil mi? Ellerin bulasmasi da olsun o kadar. Ben de senden ozenip az sonra hazirlayacagim hamurumu, ne zamandir yapmiyordum..
    Gorusmek uzere..

    YanıtlaSil
  22. Hanife'cigim, hani sana bir onceki mesajimda demistim ya " Uykuya gidiyorum , yorgunum " diye... Neyse o gece yarisi saat tam 3 idi ve uyanmisim aniden. Hemen aklima ertesi yani pazar gunu aksami icin ekmek yok diye hatirladim:) O saatten sonra kalktim mayayi hazirladim , saat 3de:) Bakar misin gece yarisi bile sirf bogaz dusunuyoruz :)tabii uyku sersemligi de var o saate, ben her malzemeyi koyarak mayayi hazirladim, ancak tuzu unut :)))Tekrar geri donup yattim, hicde aklima gelmedi gun boyu, tuz koymadigimi. Neyse, bu sefer senin measindan okumustum ya, unbleach kullamistim gece.. Gun boyu o kadar guzel kabardi ki , anlatamam. mayayi da 1/4 degil de yarim tatli kasigi kulladim. Yalniz ben bi teknik buldum, soyle ki.. hani 15 dakka hamuru dinlendirdikten sonra , " Fethiyenin dedigi gibi hizlica unlayip, top yapin " diyor ya.. ben bu sefer bunu yapmadim. Mayanin 12-18 saat sonrasi , zemini ve ellrimi ben de unladim bugun hemen soyle bi katladim , 15 dakka koydum kenara. Sonra hamuru alip"slikon mat uzerine koyup azicik unladim hamurun uzerini yine bir iki kere katlayip, mat uzerinde biraktim hamuru ve uzerine de saran ile kapattim. yaklasik 3 saat kadar bekletim, vaktium vardi cunku. 3 saat sonrasi da isinmis pyrex kabimin icne direk olarak hamuru akittim, bu sefer hic bulaMAC gibi oladi ve uzerine de yulaf serptim. sonrasi malum pisirdim:)) bir kabardi ki, gorme, ayy nasil mutlu oldum bu aksam anlatamam sana:))anlayacan hic bezin uzerinde yuvarla, toparla falan yapmadan bu isi sanirim kavradim:)) Amma detayli yazmisim sana :)tekrar cok tsk.ler her turlu yardimin icin Hanife. Sizlere de afiyet olsun, eminim bugun ekmegin guzel olmustur senin de, afiyetle . Neyse canim simdilik hosca kal, gorusuruz tekrar. Sevgiler sana,
    Zeynep

    YanıtlaSil
  23. Iyi fikirmis Zeynep'cigim. Ben de boyle denerim gelecek sefere. Tuzsuz ekmek nasil oldu peki??
    Annanem yerdi, rahmetli, biz de tadina bakar, hep burun kivirir ama her defasinda da yine denerdik:)

    YanıtlaSil
  24. Ay cok guzel Hanife 'cim, tuzsuz hali bile:)) oglan ve esim hic farketmediler inanir misin.. Ben de hic caktirmadim:)Aslina bakarsan arada yapmak lazim, ayni bizim Ist. tuzsuz ekmegi gibi.. Bak benim yontemimi dene derim, inan cok pratik oldu gecen gun bana .. Artik ben de oyle yapacam;
    Simdilik hosca kal :)
    Zeynep

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver