Uc Pogaca & Bir Ekmek

Acma Hamurundan Pogaca


Fotografiniz gordugunuz gectigimiz bahardan kalma bir goruntu.. Mis gibi bahar papatyasiyla suslenmis pogacanin fotografi, bilgisayarin bir yerlerinde yayinlanmayi beklemekteymis.

Acma hmuruyla yapmistim bu pogacayi. Bohca gibi kapatmistim pogacalarin agzini ve yanindaki guzele inat, yeni acmis gonca gibi cikmislardi firindan..
Puf puf yumusacik bir pogaca oldu, hatta icindeki peynir erimeye musaitse cok daha lezzetli oluyor. Ben bu yuzden sadece beyaz peynir yerine, bol miktarda kasari karistiriyorum..

Malzemeler;

- 2 su bardagi ilik sut
- 1 su bardagi sivi yag
- 1 yemek kasigi toz seker
- 1,5 tatli kasigi tuz
- 1,5 tatli kasigi kuru maya
- aldigi kadar un

Ici icin
- 1,5 su bardagi kadar rendelenmis beyaz peynir ve kasar

-Ustu icin
- 1 adet yumurta sarisi

Yapilisi;

- Yarim su bardagi sutu yogurma kabinizin icinde maya ve sekerle karistirin. Maya kabardiktan sonra diger sivi malzemeleri ve tuzunu ekleyin ve karistirin.
- Tarifi olcusuz yaptigim icin un miktarini bilemiyorum. Azar azar ekleyip elinize yapismayacak kivama gelene kadar un ekleyip hamuru yogurun.
Cok fazla kati olmayan, elinizden zor ayrilacak yumusak bir hamur, pogacanin daha yumusak dokulu olmasini sagliyor.
- Yogurma kabini folyoyla sarip ilik bir ortamda, iki kati olana kadar bekletin.
- Hamur hazir olunca ceviz buyuklugunde parcalar alip yuvarlak acin ve icine malzemesini koyarak, cok bastirmadan kapatin. Kapattiginiz taraf uste gelecek sekilde yagladiginiz ya da yagli kagit serdiginiz tepsiye aralikli dizin. Yumutta sarisina cay kasiginin ucuyla seker ya da pekmez ekleyin ( boylece daha guzel kizaracaklardir), pogacalarin uzerine surun.
- Yarim saat kadar da bu sekilde kabarmasini bekleyin. Onceden 200 C ye isitilmis firinda pisirin..

Cokelekli ve Patatesli Pogaca

Papates puresi ve cokelek.. Pogacaya harika bir lezzet verdi. Zaten bu cokelek neyin icine girse tadini bambaska yapiyor. Cokelek tarifine buradan ulasabilirsiniz..
Yukardaki tarif mayayla yapilmisti, bu tarifde ise kabarta tozu kullandim.

Malzemeler;

- 1 adet yumurta (aki icine, sarisi uzerine)
- 1 su bardagi yogurt
- 150 gr tereyag
- 1,5 tatli kasigi kabartma tozu
- 1 tatli kasigi tuz
- aldigi kadar un (ben 3,5 su bardagi kadar kullandim, unun cinsine gore olcu degisebiliyor)

Ici icin;

- 2 adet patatesin puresi
- 3/4 su bardagi kadar cokelek
- karabiber, tuz

Yapilisi;

- Yumurta akini, yogurdu ve tereyagini derince bir kabin icinde karistirin.
- Unu ve kabartma tozunu eleyip karisima ekleyin. Tuzunu ekleyin. Cok kati olmayan bir hamur elde edene kadar unu ilave edip yogurun.
- Hamuru yarim saat kadar dinlendirin. Bu arada ic malzemeleri hazirlayabilirsiniz.
- Haslayip soguttugunuz patatesti ezerek pure haline getirin. Cokelek ve baharatlarini ekleyip karistirin.
- Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar alip icine malzemeden koyup sekil verin.
- Yaglamis oldugunuz tepsiye dizin ve yumurta sarisi surup daha onceden isittiginiz 220C firinda kizarana kadar pisirin.


Pizza Hamurundan Kiymali Pogaca

Birkac gun onceden yogurdugum pizza hamuru fazla geldiginden kalaniyla pogaca yaptim. Hani burada satilan kucuk, yuvarlak, kapali pizzalar gibi dusundum ve icine kavrulmus kiyma koyarak pisirdim.
Hamuru ayni buradaki gibi yogurdum. Oradaki hamurun tarifi buyuk boy pizza icin. Isterseniz pogaca hazirlamak icin bu tarifi yari olcu kullanabilirsiniz.

Hamur icin;
- 2,5-3 kap un
- 1/4 su bardagi zeytinyagi
- 1- 1,5 su bardagi ilik su
- 1 tatli kasigi seker
- 1 tatli kasigi tuz
- 1 tatli kasigi maya

Ici icin;

- 1/2 adet sogan
- 150 gr kadar kiyma
- tuz, karabiber

Yapilisi;

- Yarim su bardagi icinde mayayi sekerle birlikte eritin. Kopurunce diger sivi malzemelerle yogurma kabinizda karistirin, unu ve tuzunu ekleyin. Ben 2,5 kap un ekledim ve cok sert olmayan bir hamur elde ettim. Un farklarindan dolayi unu azar azar eklemenizi tavsiye ederim.
- Hamur mayalanirken ic malzemeyi hazirlayalim. Yemeklik dogranmis soganlari kiymayla beraber kavuralim, tuzunu ve biberini ayarlayalim.
- Mayalanan hamurdan parcalar alip icine sogumus kiymadan koyup pogaca seklinde kapatin ve onceden isinmis 200 C de pisirin. (Ben aceleden uzerine yumurta sarisi surmemistim, siz arzu ederseniz surebilirsiniz.)


Minik Yuvarlak Ekmekler



Okulan eve gelince ilk isim sabah cikan bulasiklari yikayip ardindan aksam icin yemek hazirlamak oluyor. Ekmegi evde yaptigimdan, o da ayri bir is tabii. Makinada ekmek 4 saat gibi bir sure aldigindan sabah okula gitmeden once makinayi ayarlamam gerekiyor.
Gecen gun, ekmagi sabahtan koymayi unuttugumdan, kisa surede yapilacak bir ekmek tarifi gerekmisti. Makinanin kitapciginda cesitli ekmek hamurlari tarifleri var. Hamuru alip, elinizle sekil veriyorsunuz ve firinda pisiriyorsunuz. Bu tarifte oyle bir tarif. Ekmegin ismi 'Fransiz Ekmek Hamuru'. Ister butun somon sekli verip pisirin, ister benim yaptigim gibi yuvarlak ekmekcikler yapin. Bunlar sabah kahvaltilari icin ideal bence, icini acip domates, beyaz peynir ve yesillikle muhtesem sandvicler yapabilirisiniz..

Malzemeler;

kap icin buyuk boy su bardagi kullanabilirsiniz.

- 1+1/4 kap su (normal isida)
- 1 yemek kasigi seker
- 1 tatli kasigi tuz
- 3,5 kap un (yari yariya kepekli un kullandim)
- 1 yemek kasigi kuru maya

-ustu icin;
- 2 yemek kasigi su
- 1-2 tatli kasigi tuz

Yapilisi;

- Ekmek makinasinda yapacaklar icin, malzemeleri yukardaki siraya gore makinaya yerlestirip, yogurma kodunda hamuru hazirlayin.

Hamuru elinde yoguracaklar icin; Ilitilmis suda seker ve mayayi eritin. Kabardiktan sonra diger tum malzemelerle hamuru hazirlayin ve kabarmasi icin ilik bir ortamda uzeri kapali olarak bekletin.
- Hamuru esit 12 adet parcaya bolun ve her birini yuvarlatarak sekillendirin ve pisireceginiz firin kabina yerlestirin. Yagli kagit serili firin kabi ya da misir unu sertiginiz tepsi kullanabilirsiniz.
- Ilik bir ortamda 40-45 dk kadar, ekmekler iki kat olana kadar bekletin.
- Mutfak makasi ya da keskin bir bicakla uzerini + seklinde kesin ve su ve tuzla hazirladiginiz malzemeyi ekmeklerin uzerine surun.
- 205C de 15-20 dk ya da uzeri kizarana kadar pisirin..

Afiyetle ve saglikla, guzel bir hafta diliyorum...

Yorumlar

  1. Hanife'cim,
    Ben bilgisayarimin gicikligi yuzunden gelemedim sana ve Ege'me.Ama sen bu boslukta neler yapmissin.Tursun gece gece icimi cektirdi:)Her biri harikalar.Ozellikle pogacan.Cayla ikindi davetlerinde benim vazgecilmezim.Ellerine saglik canim.

    Bu arada sen Toronto'dami yasiyordun?

    Bacibonu operiz biz.

    YanıtlaSil
  2. Hanife'ciğim,
    Ne kadar iştah acıcı güzel şeyler varsa hepsi bir arada burada toplanmışlar adeta..O güzel ellerine sağlık canım,ayrıca hepside birbirinden şık gözüküyorlar..Afiyetler olsun...


    Güzel bir hafta sizlerle olsun..Sevgiyle kalın..Gül/d.tadı

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık.Pizza hamurundan poğaca yapmak çok iyi fikir doğrusu.Benim oğlanda eminim çok sever..

    YanıtlaSil
  4. Ben o papatyaya bayıldım:-)

    YanıtlaSil
  5. Evet Gulenay'cigim, Toronto'da yasiyorum. Tursu cok guzel olmustu, sagolasin:)
    Biz de sizi opuyoruz..

    Sevgili Gul'cugum,
    Guzel sozlerinle yuzumu her zaman gulduruyorsun, tesekkurler..
    Ben de guzel ve gunesli bir hafta diliyorum..

    Merhaba Oylum,
    Pizza hamurundan pogaca cok leziz oldu. Gecen sefer kiymali denemistim ama ayni pizzadaki gibi domates ve kasarla eminim cok guzel olacaktir..

    Yaa Pinar'cigim,
    Bu guzelligi nasil unutmusum degil mi??

    YanıtlaSil
  6. Hanifeciğim,
    ne güzel olmuş poğaçaların ve de ekmeğin ellerine sağlık. Hamuru çok farklı şekillere sokmuşsun harikasın. sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Of, of ,offf...
    Bunlar nasıl güzel şeyler böyle Hanife. Ağzımın suyu aktı. Direniyorum ve çok zor tutuyorum kendimi yapmamak için..
    Ellerine sağlık, hepsi harika ve çok iştah açıcı görünüyor
    sevgiler
    İpek

    YanıtlaSil
  8. Hanifeciğim, tüm tarifler harika. ellerine sağlık. Zekanı konuşturarak yeni fikirler çıkarıyorsun canım.
    Ama bir şey varki o görüntü beni deli ediyor. Maklube...
    Açken mi geliyorum senin sitene bilmiyorum ama kendimi hemen mutfaa atıyorum bu görüntüden sonra. Ama bu harika olmuş. Ben de hindi ile yapayım. ama hiç aklımdan çıkmıyor ki.
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Sorma Ipek,
    Ben de ayni dertden muzdaribim:) Sayfalara bakip bakip mutfaga gidiyorum..
    Tesekkurler..

    YanıtlaSil
  10. RAbia'cigim,
    Maklubeyi dene mutlaka. Cok leziz oluyor, sagolsun Hulya paylasti bizimle ve ogrendik sayesinde:)
    Denersen kolay gelsin simdiden..

    YanıtlaSil
  11. Çeşit çeşit poğaçaları görünce cennete mi geldim dedim:-) Şaka bir yana çok severim. Annem sağlıklı yaşama dadanmadan önce ne poğaçalar çörekler yapardı... Ben de çok yapardım ama şu sıra kilo korkusundan yapmıyorum. Annem bir de mahlepli çörekler yapardı, çok güzel olurdu, bilmem bilir misin...

    YanıtlaSil
  12. Hepimizin Dunya Kadinlar Gunumuz kutlu olsun...
    Hepimizin Dunya Kadinlar Gunumuz kutlu olsun...

    YanıtlaSil
  13. HANIFECIGIM,DUNYA KADINLAR GUNUMUZ KUTLU OLSUN.SENI COK OPUYORUM ARKADASIM

    YanıtlaSil
  14. Aman aman ne güzel poğaçalar bunlar... Ellerine sağlık Hanifeciğim...Dunya Kadinlar Gunumuz kutlu olsun...

    YanıtlaSil
  15. Ben de son gunlerde kilo olayina sardim Renkler.. Aklim kaliyor cogu seyde ama tutuyorum kendimi:)
    Mahlepli kuru pastalari yapmasini biliyorum ama coregin tarifini verirsen denerim belki:)

    Sizlerin de dunya Kadinlar Gunu kutlu olsun arkadaslar..

    YanıtlaSil
  16. merhaba hanifecigim,
    Pogacalar cok guzel gorunuyorlar ve tadi cok guzeldir eminim. Toronto 6 saat uzaklikta olmasa montrealden davetsiz misafirin olurdum vallahi.
    Ellerine saglik.

    Sedef, Kanada

    YanıtlaSil
  17. Sedef'cigim,
    Tesekkurler.. Yolunuz buralara duserse her zaman beklerim..

    YanıtlaSil
  18. Hanifeciğim ne kadar güzel ve pratik mamalar hazlırlamışsın, ellerine sağlık canım!
    Özlemişim siteni! Uzunca bir süredir ziyaret edemiyordum. Sevgiyle Kal!

    YanıtlaSil
  19. Sevgili Hanife,
    Hepsi de mükemmel olmuş,şekilleri böyleyse lezzetleri nasıldır kim bilir?
    Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  20. Merhaba canım açma hamurundan yaptığın poğaça çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık.
    Hoşçakal.

    YanıtlaSil
  21. ya siteye bir bakıyım dedim karnım acıktı yazık değilmi bana ya :(

    YanıtlaSil
  22. Yemek sitelerine ac ac bakmamak lazim Serkan:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver