Soguk Ayran Corbasi, Sarimsakli Kombe ve Sıkma
Listede yayinlamayi bekleyen tariflerle merhaba diyorum. Biliyorum uzun bir ara oldu. Bir ay once calismaya basladim. O yuzden blogla ilgilenmem, yeni tarifler denemem oldukca zorlasti. Hafta sonlari biraz zaman ayirip bakabiliyorum. O da sansim varsa tabii. Cumartesi temizlik, alisverisle geciyor genelde. Pazar gunu hafta ici icin birkac cesit yemek yapiyorum. Makinami burayi dusunerek elime aliyorum tabii, ama oncelik sirada bekleyen tariflerde..
Evlendikten sonra tanistigim lezzetler bunlar. Esim sayesinde once isimlerini ve onun agzindan tariflerini duydugum tarifler. Ozellikle sarimsakli kombeyi duydugumda, burun kivirmistim, hani ayran ve pismis ekmek deyip pek ozel birsey degildir diye dusunmustum. Ama simdi bunlar arasinda en favorim. Eskiden misafirlere yapilan ozel bir yemekmis kombe. Sagolsun Montreal'den bir arkadasim yapmisti ilk kez. Orada bolca yapip yerdik.
Ayran corbasiyla aram o kadar iyi degildi. Bu yaz Adana'da esimin kuzeninin evinde yiyene kadar. Kuzenin esi Gulcin isin sirrini bana tarifiyle beraber verdi, suzme yogurt ve kuru reyhan..
Adana sikmasi bilindigi gibi cok meshur. Sehrin hemen her yerinde satiliyor hatta. Fotograftakileri Zekiye annemle beraber yaptik. Kokusu burunuma geldi sanki simdi, hani olsa da yesem:)
Soguk Ayran Corbasi
Malzemeler;
- 1,5 kase dovme
- 1 cay bardagi nohut
- 2 kase kadar suzme yogurt
- zeytinyagi ve kuru reyhan
- arzu ederseniz haslanmis, ispanak
Yapilisi;
- Dovme ve nohutu iyice yumusayana kadar haslayin. Tuzunu ayarlayin.
Hasladiktan sonra genisce bir tepsiye dokup sogumasini saglayin.
- Yogurdunu ekleyip karistirin, bir miktar su ekleyip corba kivamini bulun.
Uzerine zeytinyaginda kizdirdiginiz reyhani ekleyip soguk servis yapin.
Not; Gulcin, corbaya kendi suyunda haslayip, incecik kiydigi ispanakda eklmisti ve bence bu haliyle cok guzeldi.
Sıkma
Un, su, tuz ve az miktar mayayla yogurdumuz hamurdan bezeler alip, aciyoruz. Teflon tavada arkali onlu pisiriyoruz.
Ic malzeme icin 1 kuru sogani incecik kiyip zeytinyaginda pisiriyoruz. Icine rendelenmis beyaz peynir, kiyilmis maydonoz ekliyoruz. Sicak yufkalara (isterseniz) biraz tereyag surup, ic malzeme koyup hemen sariyoruz. Sogutmadan afiyetle yiyoruz..
Sarimsakli Kombe
Kombe icin olculeri tam veremiyorum ne yazik ki. Un, su, tuz ve yarim tatli kasigi kadar kabartma tozuyla oldukca sert bir hamur hazirliyoruz. Yaglanmis firin kabina borek kalinliginda yayiyoruz. Uzerine catalla delikler aciyoruz. 1-2 yemek kasigi kadar yag veya yogurdu hamurun ustune suruyoruz ki cok sertlesmesin. Orta dereceli isida hamuru pisiriyoruz.
Firindan ciktiktan sonra ustune havlu serip 5 dk kadar dinlendiriyoruz. Hamur daha sicakken elimizle ufak parcalara ayiriyoruz. (Bu islem oldukca zor, ben elimde mutfak havlulariyla yapiyorum hep) Parca hamurlari genis ve derin bir tepside ya da icinde pistigi firin kabina alip uzerine boza kivamindaki sarimsakli ayrani gezdiriyoruz. Uzerine kisik ateste en az 6-7 dk isittigimiz tereyagini gezdiriyoruz. Tereyagi tamamen kizarmali ve eger
tereyaginiz tuzlu degilse bir miktar tuz ekleyebilirsiniz. Yagda pisen tuz cok guzel lezzet veriyor..
Afiyetle, saglikla......
Evlendikten sonra tanistigim lezzetler bunlar. Esim sayesinde once isimlerini ve onun agzindan tariflerini duydugum tarifler. Ozellikle sarimsakli kombeyi duydugumda, burun kivirmistim, hani ayran ve pismis ekmek deyip pek ozel birsey degildir diye dusunmustum. Ama simdi bunlar arasinda en favorim. Eskiden misafirlere yapilan ozel bir yemekmis kombe. Sagolsun Montreal'den bir arkadasim yapmisti ilk kez. Orada bolca yapip yerdik.
Ayran corbasiyla aram o kadar iyi degildi. Bu yaz Adana'da esimin kuzeninin evinde yiyene kadar. Kuzenin esi Gulcin isin sirrini bana tarifiyle beraber verdi, suzme yogurt ve kuru reyhan..
Adana sikmasi bilindigi gibi cok meshur. Sehrin hemen her yerinde satiliyor hatta. Fotograftakileri Zekiye annemle beraber yaptik. Kokusu burunuma geldi sanki simdi, hani olsa da yesem:)
Soguk Ayran Corbasi
Malzemeler;
- 1,5 kase dovme
- 1 cay bardagi nohut
- 2 kase kadar suzme yogurt
- zeytinyagi ve kuru reyhan
- arzu ederseniz haslanmis, ispanak
Yapilisi;
- Dovme ve nohutu iyice yumusayana kadar haslayin. Tuzunu ayarlayin.
Hasladiktan sonra genisce bir tepsiye dokup sogumasini saglayin.
- Yogurdunu ekleyip karistirin, bir miktar su ekleyip corba kivamini bulun.
Uzerine zeytinyaginda kizdirdiginiz reyhani ekleyip soguk servis yapin.
Not; Gulcin, corbaya kendi suyunda haslayip, incecik kiydigi ispanakda eklmisti ve bence bu haliyle cok guzeldi.
Sıkma
Un, su, tuz ve az miktar mayayla yogurdumuz hamurdan bezeler alip, aciyoruz. Teflon tavada arkali onlu pisiriyoruz.
Ic malzeme icin 1 kuru sogani incecik kiyip zeytinyaginda pisiriyoruz. Icine rendelenmis beyaz peynir, kiyilmis maydonoz ekliyoruz. Sicak yufkalara (isterseniz) biraz tereyag surup, ic malzeme koyup hemen sariyoruz. Sogutmadan afiyetle yiyoruz..
Sarimsakli Kombe
Kombe icin olculeri tam veremiyorum ne yazik ki. Un, su, tuz ve yarim tatli kasigi kadar kabartma tozuyla oldukca sert bir hamur hazirliyoruz. Yaglanmis firin kabina borek kalinliginda yayiyoruz. Uzerine catalla delikler aciyoruz. 1-2 yemek kasigi kadar yag veya yogurdu hamurun ustune suruyoruz ki cok sertlesmesin. Orta dereceli isida hamuru pisiriyoruz.
Firindan ciktiktan sonra ustune havlu serip 5 dk kadar dinlendiriyoruz. Hamur daha sicakken elimizle ufak parcalara ayiriyoruz. (Bu islem oldukca zor, ben elimde mutfak havlulariyla yapiyorum hep) Parca hamurlari genis ve derin bir tepside ya da icinde pistigi firin kabina alip uzerine boza kivamindaki sarimsakli ayrani gezdiriyoruz. Uzerine kisik ateste en az 6-7 dk isittigimiz tereyagini gezdiriyoruz. Tereyagi tamamen kizarmali ve eger
tereyaginiz tuzlu degilse bir miktar tuz ekleyebilirsiniz. Yagda pisen tuz cok guzel lezzet veriyor..
Afiyetle, saglikla......
hanifecıgım uzun aradan sonra tarıflerını bulmak cok guzel, ellerıne saglık. bu arada nerelerdesın sesın solugun cıkmıyor , optum canım
YanıtlaSilBayılırım, bayılırım! Ayran çorbası ne muhteşem bir buluştur. Ne kadar kolaydır oysa değil mi Hanife'ciğim?
YanıtlaSilCanım merhaba senı polonyadan takıp edıyorum bende adanalıyım
YanıtlaSilSıkmamı dedın ohh ms gıbı evet bızım oranın meshur yemegıdır hıc eksık olmazdı evlenmeden once annemın evınde
Hatta bu aksam bıle yaptım bızımkılere
Bırde bunu maya koymadanda yapabılırsın ozaman hamuru daha ınce oluyor ben oyle yapıyorum
Canım asagılara baktımda adanaya gıtmıssın nekadar sevındım
YanıtlaSilDemek esınız adanalı Evet adana kebabını adanada yemek lazım
Ilk evlendıgımde ıstanbulda yemıstım kesınlıkle adanayla alakası bıle yok bırde yanında pılav verıyorlar.Salgam cok sevdıgımız bır ıcecektır bırde bicibicimız vardır bızım esınız bılır
polonyadan eda
Sebnem'cigim,
YanıtlaSilYazida da belirttigim gibi calismaya basladim 1 ay kadar once. Cok fazla vaktim olmadigindan maillere bile bakamiyorum. Opuyorum seni..
Tijen'cigim,
Basta pek isinmadi aramiz bu corbayla, ama verdigim tarifle gercekten cok guzel olmustu..
Merhaba,
SIkma ne guzel bir lezzet ama:)
Kayinvalidem kabartma tozunu cay kasigi kadar koyuyor, oldukca az yani. Daha hafif olur diye oyle yapiyorum demisti bana da. Ben de bu tur hamurlari mayasiz yaparim yoksa..
Ne güzel tarifler hepside,sikma cok lezzetli olmus özellikle.Kahvalti da ne güzel olur.Ellerine saglik.
YanıtlaSilHanife'ciğim,
YanıtlaSilHepsi çok nefis ama ben kombe de takılı kaldım.Hamuru sevdiğim nasıl da belli oluyor..Ellerine sağlık canım..Ayran çorban ise çok değişik geldi bana..))Bizde mısır ve kurufasulye ile yapılır..))
Afiyetler olsun tatlılar..
Sevgiyle kalın..
Ayran çorbasını ben de çok severim. Bir de Sivas'ta peskutan çorbamız vardır bu gruba girer o da. Bayılırım:) Ellerine sağlık. Diğerleri de en az çorba kadar güzel görünüyor.
YanıtlaSilSebgilerimle...
Tesekkurler Yaren.
YanıtlaSilMerhaba Gul'cugum,
Culcin de arada fasulye katarmis bu corbaya. Herbiri ayri lezzettedir mutlaka. Sen de sevgiyle kal arkadasim..
Peskutan corbasini hic duymadim Bocuruk'cugum. Onun tarif nasil?
Merhaba Eda,
YanıtlaSilSanirim onceki yorum da sana ait.
Esim de hep yanina pilav konularak servis yapilmasina takmistir. O ne oyle der hep:) Ama gercekten Adana;daki kebab, kebabin hasiymis:)
Bicibiciyi sevemedim ama, saniyorum gulsuyu tadindan. Ama ilginc bir lezzet.
Canım, selam!
YanıtlaSilSana yazdığım iletiyi silmişim istemeden!Çok üzüldüm, ilk fırsatta yweniden yazarım sana!
Ege'ye ve sana kucak dolusu sevgiler!
selamlar belki inanmıyacaksınız ama soğuk ayran çorbası tarifi arıyıp durdum geçen gün tabi iz yeni yaptığını için yoktu heralde bir ara deniyeceğim inş. tadını ve adını çok duydum sevgilerimlwe banada beklerim
YanıtlaSilhanifeciğim merhaba ben fahriye nasılsın?siteye baktım yeni bir şeyler eklememişsin ve de ortalarda yoksun hayırdır nerelerdesin meraklandırıyosun bizi kocaman öpüyorum egeyi öp yerime
YanıtlaSilYeni işin hayırlı olsun artık sende zamanı yetiremeyenlerdensin desene.Ben şu ayran çorbanı alayım çok severim de.Ama üçüde güzel görünüyor ellerine sağlık..
YanıtlaSilBurcak'cigim,
YanıtlaSilBen de sana yazacagim en kisa surede:)
Bu rada etkinlige katilmayi istemistim, sana da yazmistim ama kismet dgeilmis:)
Biz de seni cok opuyoruz..
Umarim tarifi dener ve begenirsiniz M.Akin. Sayfanizi en kisa zamanda ziyaret edecegim.
Fahriye'cigim,
Calismaya baslayali beri zamanim hic olmuyor, arada yorumlara bakiyorum, hafta sonlari eger vakit bulursam deniyorum birseyler.
Sordugun icin cok tesekkur ederim.
Sorma Serpil'cigim,
Calisinca hepden zamani yetistiremez oldum. Bu is icin bir sirrin var mi? Herkeslere soruyorum, nasil altindan kalkiyorsunuz diye:)
Çoranaya ağzım sulandı .bu ne güzellik ,çok severim.
YanıtlaSilellerine sağlık afiyet olsun.
Canım selam! Sana biraz önce ileti gönderdim, dilerim okuyabilirsin!
YanıtlaSililetiyi aldığına dair bilgi verebilir misin?
Sevgiyle Kal!
Sevgili Hanife bloga bende eskisi kadar zaman ayıramıyorum. Emekli de olsam, başka meşguliyetler çıkıyor...
YanıtlaSilSarımsaklı Kombe benim çok ilgimi çekti. Eminim güzel bir şeydir. Zaten üzerinde satımsaklı yoğurt olunca tamam. Hiç duymamıştım. Ellerine sağlık ve yeni lezzetlerle tanıştırdığın için teşekkürler...
Hanife'ciğim,
YanıtlaSilPeskütan, un veya çok az yarma unu ile yoğurdun pişirilmesi ile hazırlanan bir yiyecektir. Yarma, yeşil mercimek ve peskütan su ile çorba kıvamında pişirilir. Üzerine soğan yağda kızdırılır ve nane konularak çorbaya ilave edilir (sokaraç). Yani biz peskütanı hazır alıyorduk şimdi de Sivas'tan getirtiyoruz. Sonrada yukarıdaki kısa tarifine göre pişiriyoruz. Harika bir çorbadır. Aslında annem yaptığında ondan ölçülü tarifi alıp sayfama koyabilirim ama peskütanı bulmak zor olur birçok kişi için.
Cevapta geciktiğim için kusuruma bakma.
Sevgilerimle...
Tesekkurler Ferhan'cigim..
YanıtlaSilBurcak'cigim,
Ben de sana mail attim, umarim bu kez ulasir:)
Haklisin Hulya'cigim,
Yeni tarifler denemeyi birak aksam yemegini bile zor yapar olduk desem yeridir:) Zamansizlik hepimizin sorunu galiba.
Sarimsakli yogurt ve tereyag ne guzel ikilidir degil mi? Bence hangi yemege konsa harika yapar.
Ben tesekkur ederim yorumun icin..
Keske bulabilme imkanimiz olsa da bu corbayi denesek Bocuruk'cugum. Belki Istanbul'da Misir carsisinda falan bulunur, ne dersin?
Tarif icin tesekkurler..
Bayilirim kombeye,bizim memlekette cok yapilir(bu arada sivasliyiz)her ne kadar memlekete gidip yiyemesek de ,artik kendimiz koyden getirttigimiz un ve tereyagiyla ayni lezzeti tutturmaya calisiyoruz.Harika bir tad.
YanıtlaSilEsim'de baba tarafindan Sivas'li. Ama annesi ve babasi cok genc yasda Adana'ya gelmisler ve esim de orada dogmus.
YanıtlaSilO bolgelerde taninan bir yemek kombe.. Iyi ki ogrenmisim diyorum ben:) Hatta gecen gun yaptim, afiyetle yedik:) Bizim koy unumuz, tereyagimiz yok ama idare ediyoruz..
Sevgiyle..