Balikli Pay
Ege'ye ozel bir tarif; balikli pay..
Tarifi cok yakinda, bu sayfada:)))
... demistim ve buyrun tarif..
Bu ulkede Atlantik somonu, sardalya ya da arada cipura gibi baliklar disinda bayilarak yedigimiz cok balik cesidi yok ne yazik ki. Soyle Marmara luferi yahut Karadeniz hamsisi olacak ki, kendimizden gecerek yiyelim..
Arada ozellikle Ege icin aldigim somon ve beyaz balik filetolarini bazen degisik tarifler deneyerek uyguluyorum. Balikli pay da onlardan biri. Ege'nin simdiye kadar en sevdigi balik yemegi bu oldu diyebilirim.
Yemegi yerken -her zaman yaptigi gibi- bana ismini sordu. Ben de balikli pay deyince, cizgi filmlerde surekli duydugu 'apple pay' geldi aklina ve bana apple pay mi diye sordu. Ben de saka olsun diye, hani ona kanip ses cikartmadan yer diye dusundugumden evet deyince yemegin ismi apple pay olarak kaldi. Icinde elmadan eser yok ama bizim balikli payimizin ismi Apple Pay. Olur da cocuk okulda falan gercek elmali pay yerse o zaman hali ne olur bilmem:)
Balikli Pay
Malzemeler;
- 1/2 kg beyaz etli bir baligin filetosu (ben pisi baligi kullandim)
- baligi haslamak icin yeterince sut
- 2 yemek kasigi zeytinyagi
- 1 dis sarimsak
- 1 kucuk pirasa
- 3/4 kap bezelye
- 1/2 kap eksi krema*
- 1 tatli kasigi dijon hardali
- 1 yemek kasigi dogranmis taze sogan
- 1 kati haslanmis yumurta (ben kullanmadim)
Pure icin;
- 1/2 kg patates
- 1 yemek kasigi zeytinyagi
- 2 yemek kasigi tereyag
- 1/4 kap sut
- tuz ve karabiber
* Eksi krema bulamayanlar icin tariflerimde genelde yogurt oneriyorum. Ama burada krema sicak sosa eklenecek. Kesilme ihtimaline karsi yogurt yerine basamel sos daha iyi olur diye dusunuyorum. Yahut hic kullanmayabilirsiniz.
Yapilisi;
- Baliklari ustunu ortecek kadar sutle birlikte 10 dk kadar haslayin ve suzun. (Sutu dokmeyin, patatesler icin kullanacagiz) Baliklari iri parcalar halinde dograyin.
- Soyup dilimlenmis patatesleri 15-20 dk kadar haslayin. Zeytinyagi ve tereyagini ekleyip,
baliklari haslarken kullandiginiz sicak sutle birlikte ezerek pure yapin.
- Zeytinyagini tavada kizdirin. Yemeklik dogradiginiz pirasayi ve sarimsagi 5 dk pisirin.
Bezelyeyi ekleyin. Birkac dakika daha cevirip, eger kullanacaksiniz kremayi ve hardali ekleyin ve ocagin altini kapatin. Kiyilmis soganlari, baligi ve minik parcalara kiyilmis yumurtayi ekleyip harmanlayin.
- Malzemeyi orta boy firin kabina yayin. Uzerine pureyi yayin ve firinin izgara bolumunde ustu kizarana kadar pisirin.
Not; Ben ustune rende kasar ve tereyag serptim. Ayrica izgara oncesinde 180 derece firinda 15 dk kadar pisirdim, sonra izgarada ustunu kizarttim..
Afiyetle, saglikla......
Tarifi cok yakinda, bu sayfada:)))
... demistim ve buyrun tarif..
Bu ulkede Atlantik somonu, sardalya ya da arada cipura gibi baliklar disinda bayilarak yedigimiz cok balik cesidi yok ne yazik ki. Soyle Marmara luferi yahut Karadeniz hamsisi olacak ki, kendimizden gecerek yiyelim..
Arada ozellikle Ege icin aldigim somon ve beyaz balik filetolarini bazen degisik tarifler deneyerek uyguluyorum. Balikli pay da onlardan biri. Ege'nin simdiye kadar en sevdigi balik yemegi bu oldu diyebilirim.
Yemegi yerken -her zaman yaptigi gibi- bana ismini sordu. Ben de balikli pay deyince, cizgi filmlerde surekli duydugu 'apple pay' geldi aklina ve bana apple pay mi diye sordu. Ben de saka olsun diye, hani ona kanip ses cikartmadan yer diye dusundugumden evet deyince yemegin ismi apple pay olarak kaldi. Icinde elmadan eser yok ama bizim balikli payimizin ismi Apple Pay. Olur da cocuk okulda falan gercek elmali pay yerse o zaman hali ne olur bilmem:)
Balikli Pay
Malzemeler;
- 1/2 kg beyaz etli bir baligin filetosu (ben pisi baligi kullandim)
- baligi haslamak icin yeterince sut
- 2 yemek kasigi zeytinyagi
- 1 dis sarimsak
- 1 kucuk pirasa
- 3/4 kap bezelye
- 1/2 kap eksi krema*
- 1 tatli kasigi dijon hardali
- 1 yemek kasigi dogranmis taze sogan
- 1 kati haslanmis yumurta (ben kullanmadim)
Pure icin;
- 1/2 kg patates
- 1 yemek kasigi zeytinyagi
- 2 yemek kasigi tereyag
- 1/4 kap sut
- tuz ve karabiber
* Eksi krema bulamayanlar icin tariflerimde genelde yogurt oneriyorum. Ama burada krema sicak sosa eklenecek. Kesilme ihtimaline karsi yogurt yerine basamel sos daha iyi olur diye dusunuyorum. Yahut hic kullanmayabilirsiniz.
Yapilisi;
- Baliklari ustunu ortecek kadar sutle birlikte 10 dk kadar haslayin ve suzun. (Sutu dokmeyin, patatesler icin kullanacagiz) Baliklari iri parcalar halinde dograyin.
- Soyup dilimlenmis patatesleri 15-20 dk kadar haslayin. Zeytinyagi ve tereyagini ekleyip,
baliklari haslarken kullandiginiz sicak sutle birlikte ezerek pure yapin.
- Zeytinyagini tavada kizdirin. Yemeklik dogradiginiz pirasayi ve sarimsagi 5 dk pisirin.
Bezelyeyi ekleyin. Birkac dakika daha cevirip, eger kullanacaksiniz kremayi ve hardali ekleyin ve ocagin altini kapatin. Kiyilmis soganlari, baligi ve minik parcalara kiyilmis yumurtayi ekleyip harmanlayin.
- Malzemeyi orta boy firin kabina yayin. Uzerine pureyi yayin ve firinin izgara bolumunde ustu kizarana kadar pisirin.
Not; Ben ustune rende kasar ve tereyag serptim. Ayrica izgara oncesinde 180 derece firinda 15 dk kadar pisirdim, sonra izgarada ustunu kizarttim..
Afiyetle, saglikla......
Fasulyeyi çok sever ben, her çeşit fasulyeyi taze taze yazdan, dondurucumda stoklarım :)
YanıtlaSilyine yazdan domates konservemi kendim yaparım.
İkisi bir arada olunca sızma zeytinyağ ile müthiş lezzetli oluyor, zamanında yapılmış fasulyeden hiç farkı kalmıyor.
Egeciğe afiyet olsun.Ben de küçükken peyniri yumurta diye yediriyordum ama artık yutmuyor.Büyüdükçe işimiz zorlaşıyor.Ellerine sağlık.sevgiler...
YanıtlaSilBeyhan'cigim, ellerine saglik, cok degisik bir balik tarifi olmus bu. Malzemeler de epey zengin, cok hosuma gitti.
YanıtlaSilSevgiler
Sevgili Hanife, iki gün uykusuz dolasip ta yemek tarifleri bakarsan... Hanife Beyhan olur. Kusuruma bakma canim!
YanıtlaSilSevgiler
Her zamanki gibi çok güzel bir tarif vermişsin. Sağol. Ben de balık yedirebilmek için değişik kılıklara sokuyorum balıkları:)) Bunu da yapacağım en kısa zamanda. Haftasonu karadenizden hamsi geldi onu yapmıştım mısır unlu kızartma şeklinde. Çıtır çıtır yedikleri için hamsiyi başka kılığa sokmam gerekmiyor:)
YanıtlaSilSevgilerimle...
merhabalar.sitemde bir etkinlik düzenlemeyi düşünüyorum adı sütlaç tarifleri herkes kendi atrzında yapmıs oldugu sütlaçların fotograflarını bana gönderecek ve kendi sitesinde tarifi yayınlayacak.tarifi yapmak isteyen birisi böylece degisik tarzlarda hazırlanmıs tariften hangisini yapacagına karar verecek.umarım katılırsınız.20 aralıkta sona erecek
YanıtlaSilMerhaba Beyhan,
YanıtlaSilşahane bir tarif olmuş bu.
Farklı, denenmeli..
Egeye afiyet bal şeker olsun.
sıcacık sevgiler..
Bu sırada sayfanıza yeni yazı eklediğinizde yazınızın başlığını sayfamdaki blog manşete eklerseniz diğer blogcu dostlarda sizin yazı eklediğinizden haberdar olacaklardır. Sizi blog manşetde görmek beni sevindirecek.
www.misssgibi.com
guzel ve de degisik bir tarif, ellerinize saglik. Pisi baligi dedigini acaba burada USA de tilapia" diye gecen balik mi?? tsk. ederim.
YanıtlaSilYoncagul
ah Hanifeciğim, Ege'nin apple pie olayına çok güldüm.
YanıtlaSilsüpermiş. yaratıcı arkadaşım benim :) afiyet olsun, ellerine sağlık.
Hic sorun degil Tata'cigim. Olur arada:)
YanıtlaSilAh Bocuruk'cugum,
Hamsi mi?? Olurum ben simdi:)
Hic bir balik somon bile onun yerinei tutatamaz:))
Bu tarifi denersen begeneceginizi dusunuyorum. Cok leziz oluyor.
Merhaba Seli,
Sitene gelip ayrtintilara bir bakayim:)
Tesekkurler Zerrin'cigim,
Sayfana gelip bakacagim az sonra. Her yazida eklememe gerekliyse bazen unutabilirim ama:)
Merhaba Yoncagul,
Benim kullandigim 'Halibut" diye gecen balik. Ama her beyaz etli balikla olur. Tilapia da olur mutlaka. Ben aradadil baligida kullaniyorum, o da cok guzel olur.
Tesekkurler Zeynep..
ellerine saglik canim cok lezzetli görünüyor balik icin bir alternatif güzel iyi haftalar canim
YanıtlaSilVitaminli ve güzel görünen bir yemek olmuş özellikle balık yemeyen çocuklar için süper olmuş ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgiler…
Hanife,cim bu benim firinda sütlü baliga nekadar benziyor.Ama seninki malzeme yönünden daha zengin.Muhakkak denemeliyim.
YanıtlaSilTatlı Ege'ciği severim ben..))Ne de güzel isim bulmuş..))Önemli olan pay olması değil mi Hanife'ciğim??İçindekinin ne önemi var..))Ay çok tatlı bu çocuklar,Allah hepsini sakınıp korusun..))Aynı sorunları bizlerde yiğenlerimde yaşadığımız için biliyorum.Çok sevimli geliyor bana o halleri..)Çok uzattım özür dilerim canım.
YanıtlaSilSizlere en güzel sevgilerimi gönderiyorum.Hep mutlu kalın.
Tesekkurler Karabiber, Perihan ve Serap..
YanıtlaSilSgolsin Gul'cugum,
Ege beni cogu zaman bu laflariyla gulduruyor.
Biz de sana sevgilerimizi gonderiyoruz..
Hanife'ciğim,
YanıtlaSilBen de bu ara bir kaç kere geldim, baktım yeni bir şeyler yüklememişsin, bu kız nerelerde diye düşündüm. Sizin oralar için çok soğuk diyordu bugün hava durumunda. Allah kolaylık versin. Biz burada yaz gibi bir hava yaşıyoruz (yine de soğuk ama kar kış yok). Ben de sana ve ailene güzel bir bayram diliyorum, uzaklarda bayram telaşları oluyor mu bilmeden.
Minik Ege'ye afiyet, bal olsun, elmalı pay olsun:)))
YanıtlaSilHanife'cim bayramını ve ardından gelen yeni yılını kutlar, sevdiklerinle birlikte, mutlu, huzurlu, sağlıklı nice güzel yıllar dilerim.
Canım HANİFE'CİĞİM,
YanıtlaSilSenin ve ailenin, Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar,sağlıklı,mutlu ve huzurlu bir Bayram geçirmenizi temenni ederim.Ege'ciği benim için zahmet olmazsa öper misin?
Kocaman sevgilerimle...
Hanife'ciğim,
YanıtlaSilSağlıklı, mutlu ve huzurlu güzel bir bayram diliyorum.
Sevgilerimle...
Perihan'cigim,
YanıtlaSilCok tesekkurler. Sana da guzel bir bayram dilerim..
Tijen'cigim,
Buraya zaman ayirmayi ne kadar cok istesem de olmuyor maalesef. Ama su gunlerde evdeyim, biraz daha buralardayim..
Burasi cok soguk gercekten, ama 10 gun kadar once daha soguktu, simdi mevsim normallerindeymis ve ona raziyiz:)
Sana da guzel ve mutlu bir bayram ve yeni yil diliyorum..
Hulya'cigim,
Tesekkurler. Sana da mutlu ve guzel bir bayram ve yeni yil diliyorum..
Tesekkurler Yesil Kivi.
Size de guzel bir bayram diliyorum.
Gul'cugum
Cok tesekkur ederim. Ege'yi seve seve operim senin icin. Sana da guzel bir bayram dilerim..
Elvan'cigim,
Cok tesekkurler.. Sana da sevdiklerinle gecirecegin guzel bir bayram ve yeni yil diliyorum..