Pastirmali Pide & Pirasali Borek

Gecen hafta biraz 'hamur isi yogun' bir haftaydi. Hamaratligim mi tuttu, yoksa uzun suredir yemiyorduk da cok mu ozledik bilmem, ama iyi de ettik hani:)
Oyle ozel bir tarif yok yanliz!




Ilki krema-tereyag* ile yogurdugum hamurdan yaptigim pastirma ve peynirli pide.
* Simdi krema-tereyag ne olabilir diye soracaksiniz. Anlatayim;
Gecenlerde aldigim kremayi tatli ustu icin cirparken birden kesildigini farkettim. Altta sarimtirak, tereyagimsi malzeme, ustu sut. Cirpiyorum ama hic birsey degismiyor. Bilmiyorum, neden oldu. Bilenleriniz var mi?? Krema neden kesilir?
Neyse malzeme daha sonra hamur icinde kullanilmak uzere dolabin ust katina yerlestirildi. Gecenlerde baktim vadesi neredeyse dolacak, hemen bir hamur yogurdum. Sadece kesik krema ve biraz suyla. Ilik suda erittim mayayi. Kabarinca krema, biraz daha su ve basladim yogurmaya. Guzel bir hamur oldu, bolca kabardi.
Pide seklinde acip, once iki dilim pastirma ve ustune cedar ve beyaz peynir rendesi. Harika kokular ve mis gibi pastirmali pide. (Beyaz peyniri cok fazla tutmamali, yoksa pastirmanin da tuzuyla fazla gelebiliyor)
Ama sunu soyleyeyim, pideyi o anda tuketin, ertesi gune birakmayin. Ne tadi, ne yumusakligi kaliyor.
Evet dedim, yeniden, kesinlikle pide hamurunu sadece suyla yapmali, ustune firindan cikinca tereyag surmeli, illa yagli olacaksa. Aynen babamin meshur pidecisinin yaptigi gibi..



Bu guzel sey ise Pirasali Milfoy boregim.
Bu ulkede yasayanlar bilir, bizim bildigimiz turde milfoy hamurlari satilmiyor ya da ben rastlamadim. Montreal'de bir Arap marketinde vardi ama 6 adet hamuru ucuk bir fiyata satiyorlardi. Ama ikili blok hamur halinde satilani, daha ucuz ve istediginiz sekilde kullanabiliyorsunuz.

Milfoy bloklarini ayni boyutta aciyorsunuz. Arasina soganla kavurdugunuz pirasayi koyuyorsunuz. ( Dolapda kararmaya yuz tutmus mantarlari da unutmadim tabii) Ustune yumurta sarisi ve firina atiyorsunuz.

Yanina ayran mi istersiniz, cay mi?? Ikisi de olur degil mi..



Afiyetle, saglikla..

Yorumlar

  1. CANIMMM ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOLAR MUTLAKA YAPMAMM LAZIM DEDİRT VE TOK OLMAMMA RAĞMEN OLSADA YESEM DEDİMMM SAĞLICAKLA HEP MUTLU KAL (fahriye)

    YanıtlaSil
  2. Cok tesekkurler Fahriye'cigim.
    Guzel bir hafta sonu dilerim sana..

    YanıtlaSil
  3. Cok lezzetli görünüyorlar,ellerinize saglik.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Hanife selam,

    Krema fazla cirpildiginda kesiliyor. Bir iki sefer benim de basima geldi. Pek de hos bir tecrube olmuyor dogrusu. Ozellikle artik hrsey bitti, en son pastanin insasi kaldi gibi bir ruh haline girmisken. Fazla cirpma ile tam kivaminda cirpma arasinda da bicak sirti inceliginde bir cigzi var. Oh, ne guzel oldu oluyor derken kesilebiliyor krema. O yuzden en iyisi yumusak tepecikler olusana kadar mikserla cirpmak, eger hala biraz daha cirpmak gerektigini dusunuyorsan, balon cirpici ile devam etmek. Aslinda kesilme lafi da pek dogru degil bence, cunku krema yapisi itibari ile cirpildikca yaga donusuyor. Neyse...Ellerine saglik, pide cok guzel gorunuyor.

    YanıtlaSil
  5. Tesekkurler Kizilcik surubu..

    YanıtlaSil
  6. Evet Turkmen,
    Ciprtigim krema cok fazla oldugundan derin cirpma kabinda bir kac kere cirptim ve son cirptigim parca kesildi. Altta kalan krema parcalari cok kere cirpildigi icin kesildi.
    Tesekkurler verdigin bilgi icin.

    YanıtlaSil
  7. Evet Turkmen,
    Ciprtigim krema cok fazla oldugundan derin cirpma kabinda bir kac kere cirptim ve son cirptigim parca kesildi. Altta kalan krema parcalari cok kere cirpildigi icin kesildi.
    Tesekkurler verdigin bilgi icin.

    YanıtlaSil
  8. Börek ne güzel görünüyor Hanife'ciğim, ellerine sağlık! Ben de geçenlerde ilk defa yaptım hazır yufka ile pırasalı börek. Geçekten lezzetli bir börek. Milföy ile daha bir çıtır çıtır olmuştur.

    YanıtlaSil
  9. Harika görünüyor her ikis de.Pırasalıyı deneyebilirim.

    YanıtlaSil
  10. Defne'cigim,
    Pirasali borekler cok lezzetli oluyor gercekten. Milfoy oldukca yagli ama lezzeti tartisilmaz. Sanki soguk yeyince daha cok seviyorum ben milfoyu:)

    Pinar'cigim,
    Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Hanife, rahmetli annem kremadan tereyağ yapardı. Kremayı çok çırparak kestirirdi.Suyunu alır kalan kısım tereyağ olurdu. Ama bu, birkaç gün sürerdi. Seninki de ziyan olmamış, güzel bir pidede kullanılmış. Eline sağlık.

    Pırasalı börek de bizim vazgeçemediklerimizden. Allah hepimizin ağız tadını eksiltmesin.

    Sevgiler İstanbuldan.

    Nane Limon

    YanıtlaSil
  12. Munevver'cigim,
    Tereyag yapmayi ogrendim boylece:)
    Hic atar miyim kalani, kestirdigim yogurdun suyunu ekmekte degerlendiririm ben. Cok guzel olur.
    Amin diyorum, guzel yorumun icin..
    Ben de sana cok uzaklardan gonderiyorum sevgimi..

    YanıtlaSil
  13. Şimdi ben hamileyim ve şarküteri ürünleri yasak ya bana, o nedenle canım nasıl pastırma, sosis, sucuklu tarifler çekiyor anlatamam.. mmmmm.. bu da nefistir eminim, yiyebilenlere afiyet şeker olsun:-)

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Filiz,
    Yasak olan seyler cok tatli gelir insana. Haklisin, ben de Ege'ye hamileyken bircok seyden mahrum etmistim kendimi:)
    Ama en kiymetliler icin deger degil mi?
    Sen de bebek gelince acisini cikarirsin:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver