Eksi Mayali Ekmek
Mutfaktan yayilan mis gibi ekmek kokusu o kadar guzel ki. Firindan cikinca sogumasini beklemek isin en zor kismi.
Bu, kucukken rahmetli dedemin evinde her zaman bulunan, ben ve kardesimin burun kivirdigi ekmegin ta kendisi. O zamanlar sert dokusu yuzunden sevmez, yumusacik, bembeyaz olan pazar ekmegini isterdik. Canim dedem, bize o ekmekten alir ama her defasinda da sizin yediginiz ekmek degil, sahte, asil ekmek budur, sagliklidir der dururdu. Ama dinleyen kim. Simdi bu ekmegi koklarken dedecigimin ne kadar hakli oldugunu biliyorum. Nur icinde yatsin.
Ayse Yaman'in aciklayici ve ayrintili tarifi cok isime yaradi. Eksi mayami kepek hamuru ve su ile hazirlamam disinde tamamiyla onun tarifi gibi yaptim.
Bir de Ruki.org' dan un ve eksi mayalarla ilgili bilgiler edindim.
Tariflerde verilen kabarma sureleri her evin isisina ve eksi mayaya gore degisiyor sanirim. Bu yuzden ozellikle hamuru hazirlayacaginiz zamani gun icine getirmenizi tavsiye ederim. Ornegin sunger adi verilen ikinci hazirlanan hamur 3 saat kadar bir surede hazir hale gelmisti. Ekmegin hamuru da oldukca kisa bir zamanda iki katina ulasti. Gece boyunca hamur cok fazla kabaracagi icin istenilen sonucu alamazsiniz. Zira hamurun iki katindan daha fazla kabarmamasi gerekiyor. Son yaptigim hamur biraz uzun kaldigi icin, bu yuzden istedigim gibi olmadi.
Deneyecek olanlara simdiden kolayliklar diliyorum. Cok zor degil, sadece uzun bir sure gerekiyor beklenen guzellige ulasmak icin..
Muhteşem bir ekmek..Tıpkı fırından yeni alınmış gibi..Ellerine sağlık Hanife'ciğim..Özlemişim seni hazırladığın lezzetleri..
YanıtlaSil2009'un yılının sana,ailene ve tüm sevdiklerine sağlık, mutluluk,huzur ve bol kazanç getirmesi dileğiyle...
Sevgilerle..
Her yeni yil,
YanıtlaSiltazelenen umutlarin,
cogalan sevgilerin habercisidir.
2009 yili da böyle olsun,
ama
hep güzel olsun.
NICE GÜZEL YILLARA
Sevgilerimle Serap
Canım Hanife,
YanıtlaSilMutlu yıllar diliyorum sana.
Yaramaz Ege'yi ve seni çok öpüyorum.
Bende en kisa zamanda denemeyi dusunuyorum..
YanıtlaSilTesekkurler
www.kralcipplak.blogspot.com
Hanifecigim ellerine saglik. Bu tarif de benim uzun zamandir denemek istediklerim arasinda duruyor. Bu sene umarim eksi mayali ekmegi yaparim. Bu arada yeni yilin kutlu olsun. sevgilerimle
YanıtlaSilTeskkurler Gul'cugum. Ben de sana ve ailene guzel ve saglikli bir yeni yil dilerim.
YanıtlaSilSerap cok tesekkurler.
Cilek'cigim,
Cok tesekkurler. Ben de yeni yilin sana ve ailene guzellikler getirmesini dilerim.
Tesekkurler Fevkalade..
Harika görünüyor Hanife'ciğim! Ben de bugün ekmeğimi yaptım ama ekşi mayaya vaktim yoktu, mecburen hazır maya kullandım. Yine de ev ekmeği gibisi yok.
YanıtlaSilVallahi ev ekmegi cok guzel oluyor. Su siralar hazir evdeyken bol bol pisiriyorum ekmegimi..
YanıtlaSilCanım, ekmeğin muhteşem görünüyor, tam yemelik! Aynı dışardan alınmış Alman ekmeği gibi çok cazibeli!
YanıtlaSilEllerine sağlık!
Canım arkadaşım, sana ve sevdiklerine 2009'un sağlık, neşe, keyif, mutluluk, şans getirmesini diliyorum!
Ve de Ege'n ile seni çok öpüyorum!
Burcak'cigim,
YanıtlaSilCok tesekkurler..
iyi yıllar hanife hanım...ekmekden 1 dilim alabilirmiyim çok acıktımda...varsa 1 dilim peynirle çok lezzetli olur eminim....
YanıtlaSilElbette Birsen:)
YanıtlaSilNezaket'cigim,
YanıtlaSilYorumunu gozden kacirmisim.
Ne guzel senden mesaj almak. Sayfani bekliyorum ne zamandir, ama daha acilmadi sanirim.
Ekmek oyle guzel ki,dene hemen derim. Mis kokulu hem de..
Ben de sana ve ailene guzel ve saglikli bir yil dilerim..
tebrikler, çok güzel tarifleriniz var. Başarılarınızın devamını dilerim.
YanıtlaSilMeltem Bektaş
Yemek Tarifleri
Tesekkurler Meltem.
YanıtlaSilEkmek muhteşem görünüyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilthis one is my favorate.
YanıtlaSiltaste great!
beyaz ekmekten çok daha sağlıklı bir ekmek. Tarifiniz çok güzel teşekkürler
YanıtlaSil