Deniz Urunleri Ziyafeti

Eger gercekten bir balikseverim diyorsaniz, hatta denizden ne ciksa yerim diyenlerdeseniz bu tarifler tam size gore. Yok, ben ogle kollu, kabuklu seyleri birak yemeyi, elleyemem bile diyorsaniz yazinin devami sizi pek sarmaz, hatta fotograflara bakmayin bile..

-----------------------------------------------

Evet sevgili deniz urunleri severler, bu tarifler super. Siddetle denemenizi oneririm. Midyeli olan uzun sureden beri aklimda olan tarif. Izgara ahtapot ile yeni tanistigim sayilir. Ama kesinlikle yeniden yapilacaklar listesinde, hele de havalarin isindigi su gunlerde bahcede buz gibi bira esliginde super olur diye dusunuyorum.


Tariflerimiz Akdeniz mutfagindan Domatesli ve Sarimsakli Midye ile Izgara Ahtapot..
Ilk tarif tarafimdan, ikincisi ise esim tarafindan pisirildi. Bizim evde izgara isleri ile evin erkegi ilgilendiginden ben o tarafa hic karismam.

Lafi uzatmadan tariflere gecelim;

Domatesli ve Sarimsakli Midye

Malzemeler;

- 1.5 kilo kabuklu orta boy midye (canli)
- 6-8 dis sarimsak
- 1/2 kilo domates ( bu zamanda sulu domates bulmak zor oldugu icin konserve tercih edilebilir)
- 1 sogan
- 1 kap sarap ( beyaz tercih sebebi, ama ben kirmizi kullandim elimde o oldugu icin)
- karabiber ve tuz
- 3 yemek kasigi zeytinyag

Yapilisi;

- Derin ve genisce bir tencerede yemeklik dogradiginiz soganlari zeytinyaginda oldurun. Ince kiydiginiz sarimsaklari ekleyin.
- Kup kup dogradiginiz domatesleri ekleyin ve arada karistirak orta ateste 15 dk kadar pisirin.
- Sarabi ekleyin. Tencerenin kapagini kapatmadan kaynamasini bekleyin. Midyeleri ekleyin, karistirip tuzunu ve biberini ayarlayin.
- 5-6 dk kadar, ya da tum midyeler acilana kadar pisirin.
- Derin corba kaselerinde sicak, sicak bol sosla ikram edin.
Not: - Midyelerin canlı olması çok onemli. Aldığınız yerin canlı sattığından emin olmanızı öneririm. Aldığınızda midyeler mutlaka suyun içinde bulunuyor olmalı. Eğer eve getirdğinizde kabuklari 1/2 cm kadar açıksa onları atın. Ölü midyeler haşlandıktan sonra açılırlar, ama bu yemekte direk sosa eklendiği için, öncelikle haşlama şansımız yok. O yüzden en başta ölmüş olanları atmamız gerek. Midyeleri bol suyun altında temiz bir fırça ile yıkayın ve içinden çıkan minik yosunu temizleyin. Bu, işin uzun ve zor kısmı, ama sonuca değer.
- Şarabı ekledikten sonra su miktarını kendinize göre ayarlayın. Domatesler çok su bırakmamışsa bir miktar su ekleyebilirsiniz.
Deneyeceklere simdiden kolay gelsin:)




Izgara Ahtapot

Dr. Mehmet Oz bir programinda Ege'de Yunan adalarindan birinde yasayan insanlarin beslenmelerini ornek vermis, cok saglikli demisti. Menulerinin temelini zeytinyagi ve sarimsak olusturuyordu. Tipik Akdeniz mutfagiydi bahsedilen, ama orada tarifini verdigi ahtapotu ilk kez gordum. Hemen esime bahsettim. Midyelerin yanina soyle meze turu gider diyerek yapip denedik hemen.

Tavsiyem ahtapot buyukse onceden bir sure haslayin. Biz buyuk bol aldik ve o sekilde izgaraya attik, ama vucut kismi pismedi pek. Kollar ise tam kivamindaydi. Yavru ahtapot alacaksaniz direk izgara ustunde tam kivaminda pisecektir bu yuzden.


Malzemeler;

- 1 adet temizlenmis ahtapot ( taze ya da dondurulmus)
- 3-4 yemek kasigi zeytinyagi
- 1 adet limon
- tuz ve karabiber

Yapilisi;

- Zeytinyagi ve yarim limonun suyunu ahtapota surun, tuzunu ekleyin ve yarim saat kadar dinlendirin.
- Izgara ustunde her iki tarafi nar gibi kizarana dek pisirin.
- Uzerine bol limon suyu ve eger arzu ederseniz biraz daha zeytinyagi gezdirip servis yapin.

Not: Bulabiliyorsaniz temizlenmis ahtapot alin. Dondurulmus ya da taze olmasi onemli degil.
Once de belirttigim gibi iri boy ahtapotu bir sure haslamanizi tavsiye ederim.




Afiyetle..

Yorumlar

  1. Ahtapot çok garip görünüyor bunu nasıl yiyorlar ya:)

    YanıtlaSil
  2. Bende balık dışında bir deniz ürünü yemedim midye filan yiyemem yani.Yiyenlere afiyet olsun.:)

    YanıtlaSil
  3. Deniz urunlerini yemek biraz aliskanliga bagli. Ben cocukluktan beri sevenlerdenim:)

    YanıtlaSil
  4. benim damak tadıma hitap ediyor harikalar.

    YanıtlaSil
  5. Bizim hanıma söyleyeyim de yapsın bize de bundan. Gerçi garibim yemek yapmaktan bi hal oluyo ama, kalbe giden yol da mideden geçiyor değil mi? :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver