Kayıtlar

Eylül, 2005 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Otlu Cicek Ekmek

Resim
Bu ekmegi 2-3 yil kadar once neredeyse haftada birkac kez yapardim. Gecen gun aklima geldi, bu kez ekmek yapma makinasinda yogurdum hamurumu. Hamurun kivami daha guzel oldu sanki. Mayali hamuru uzun sure yogurmak cok onemli, hamurun kivami icin. Ben bu kez makinada yaptigim icin daha az yoruldum, ama hamuru ellemek zevkini makinadan sonra sekil verdirirken bol bol tattim. Tarif cok basit, ben normal ekmek unu kullandim, kepekli unla da pekala olabilir, hatta belki yari yariya karisitirarak. Ekmegin disina eklenen baharatin bir kismi hamurun ununa karistirilip icine de eklenebilir. Bu kez ben hamuru sade yaptim. Malzemeler; 1 su bardagi=1 kap - 1 su bardagi ilik su - 2 tatli kasigi seker - 1,5 tatli kasigi tuz - 3 su bardagi un - 2 tatli kasigi maya - 1/2 cay bardagi zeytinyagi - herbirinden 2 tatli kasigi kadar; kekik, kuru nane, kuru maydanoz, feslegen Yapilisi: - Ben makinada yaptigim icin yukardaki malzemeleri (baharatlar ve yag haric) sirasiyla makinaya koyup, yogurma kodunda cali

Surpriz Sonbahar

Resim
Yavas yavas kisa giriyoruz artik. Gerci buralarda pek yavas olmuyor kisa gecis, o yagmurlu, puslu havali sonbahar gunleri cok uzun degil burada. Birden bakiyorsunuz hava buzzz gibi oluvermis bile. Buranin en cok baharlarini seviyorum. Hele sonbaharda agaclarin rengi. Bu siralar agaclar sarardi, kizardi, kirmizilara burundu, al al. O kadar guzeller ki. Sabah Ege'yi yuvaya birakirken hayiflaniyorum, yine unuttum makinami almayi diye.. Ama soz en kisa zamanda onlarca tonda sari ve kirmizinin oldugu rengarenk mese ve cinar agaclarinin fotografini cekecegim sizler icin. Sincaplar son surat is basindalar.. Evet ben buranin en cok baharini seviyorum. Ve bu bahar benim icin guzel bir surpriz oldu. Surpriz az sonra, once fotograftaki cayimin kisaca tarifi:) Bu kis cayini kusburnu, ihlamur ve adacayini karistirarak yaptim. Birkac tanede karanfil ekledim demlige, biraktim soyle 15 dk kadar demlendi. Sonra aldim elime kitabimi.. Ohh deymeyin keyfime. Tam sonbahara uygun, degil mi?? Basligi sur

Asli'nin Dort Mevsim Kurabiyesi

Resim
Bu kurabiyeleri Asli yapmis gecen gun. Turkiye'de blog arkadaslarimla ve site okuyuculariyla yaptigimiz bulusmaya kendisi gelemedigi icin bu kurabiyelerden yapmis ve bulusacagimiz yere gondermis, ancak bizim elimize gecmemisti. Sonra Asli'ya geri donmustu bu guzel kurabiyeler. Tarifinin altinda bana not dusmus, Ege'ye yapmam icin. Hic arkadasimi kirar miyim, hemen yaptim kurabiyeleri. Kesinlikle tavsiye ederim, harika bir lezzetli var. Ben yapar yapmaz kac tane yedim bilmiyorum:) Ege'de her gormesinde 'mama mama' deyip istiyor:) Yeniden tesekkurler Asli'cigim. Ege kurabiyesini yerken.

Firinda Sebzeli ve Portakalli Lufer

Resim
Gelll lufere gellll... Ama ne yazik Marmara luferi degil bu.. Onun kadar lezzetli degil asla. Cocukken bir oyuncagim vardi. Sayfalar uzerinde belirli konularda kucuk karelere sorular yazilmis ve karsi sayfada cevaplari yine kucuk karecikler icinde, karisik olarak verilmisti. Dogru cevaba oyuncagin sihirli:) cubugunu degdirdiginizde isik yaniyordu. Sonradan kesfettik ki, her ana konu icin dogru cevaplar ayni karelerde.. Baliklar bolumunde bir soru vardi; 'Eti en lezzetli balik hangisidir' diye. Lufere gelince isik yanardi. Ben de o yuzden ne zaman lufer duysam ayni isigi hatirliyorum, diyorum ki en lezzetli baligi yiyecegim. Ama bu yedigim ne yalan soyleyeyim Istanbul'umun lezzetini vermedi bana. Balik tam yaglanmamisti. Biraz kuruydu ama 'balik olsun, nasil olursa olsun' deyip yedim afiyetle. Degisik bir tarif yaptim bu kez, biraz sebze, biraz portakal suyu falan. Hos bir aroma verdi portakal. Denemek isterseniz eger buyrun tarif. Malzemeler; - 2 adet temizlen

Kocaman Lezzet

Resim
Televizyonda gormustum bu sandvicin tarifini, hangi asci yapmisti simdi hatirlamiyorum ama bayagi uzun bir zaman gecti uzerinden. Ne zamandir aklimdaydi, bugun denerim, yarin denerim derken aylar gecti. Neredeyse lezzetli patlicanlar tukenecek, ben ancak yaptim. Siz denemek isterseniz sakin benim gibi gec kalmayin derim. Muthis bir tad bu, sebze yemeklerini seviyorsaniz tam size gore.. Malzemeler: - 1 adet buyuk yuvarlak ekmek - 2 adet patlican - 2 adet kabak - 1 adet kirmizi biber - 1-2 adet domates - 100 gr kadar beyaz peynir - 100 gr kadar ricotto ya da cokelek - 7-8 dal maydanoz - damak zevkinize gore taze nane, dereotu vb. ve diger baharatlar Yapilisi; Ekmegin ust kabugunu zedelemeden dikkatlice keskin bir bicakla siyirin ve alin. Alttaki fotografda gordugunuz gibi, yumusak yerlerini alip bir kenara ayirin (kofte icin ideal). Yani ekmekden buyuk bir tabak elde edin. Patlicanlari alacali soyun ve tuzlayin. Kabaklari uzunlamasina dilimleyin. Biberleri de uzun uzun dilimleyin. Tum se

Dogumgunu Lezzetleri

Resim
Ege'nin dogumgunu icin bu guzel pastayi yaptim bir gun onceden. Aslinda cok niyetimiz yoktu bu sene kutlama yapmaya ama sagolsun arkadaslar yanliz birakmadilar. Pastanin tarifi burada . Benimkinin kremasi biraz yumusakti ve verilen olculer pasta icin yeterli olmadi. O yuzden yana dizilmis kekleri kesmek zorunda kaldim. Bu sebeble ismini 'Yayik Sarlot" koydum:) Lezzeti cok guzeldi ama. Tarif icin tesekkurler Dilek. Bu 2 yas kurabiyelerini de askim oglusum icin yaptim. Ege'nin oyuncaklari vardi, belirli sekiller ve onlarin kaliplari, 2 kalibini oradan aldim, guzelce yikadim ve bu sekilleri verdim:) Tarifi burada . Ancak ben tarifde degisiklik yaptim biraz, katiyag hic eklemedim. 1/2 su bardagi sivi yag ve yarim su bardagi krema kullandim, asil tarifden daha guzel oldu...

Sobelendim!

Sevgili Arzu sobelemis beni ve esimle nasil tanistigimi paylasmami istemis. Iddia etmiyorum ama, en ilginc hikayesi olanlardan biriyim yuksek olasilikla. Anlatayim efendim; 2000 yilinin Eylul ayinda ailecek tatilimiz yapmis ve artik yeterince bunaldigim is yerinde halen calismaktaydim(5 yildir calisiyordum).Uzun bir sure izin alip Abd ya da Kanada'da dil egitimi icin okul aramaya basladim internetden. Yuksek ogrenimini Toronto'da yapan bir arkadasimdan, o ulkenin daha ekonomik oldugunu ve iyi okullar bulabilecegimi biliyordum. Arastirmalara basladim. Bu arada bu isi yapanlarla direk gorusme umuduyla icq da arama yaptim, 'Kanada'da yasayan ve Turkce konusan' seceneklerini yazip enter a bastim ve listedeki ilk kisiye "merhaba" dedim. Simdi yazarken bile yuzum guluyor ve ellerim o gunku gibi titriyor sanki. Yani benimki gibi bir amacla tanisan kac kisi vardir ki dunyada?? Nickname'i Ozan (yani yegeninin ismi). Hosbesden sonra anladim ki, ogrenci falan de

Elma -YE#2

Resim
Baktim ki gun daha bitmemis, ee tatli krizide gelmis, en cabuk ne yapilir dedim kendi kendime, Ege'ye elma soyarken. Birden aklima geldi bu uydurma tarif:) Bir oncekinden cok buyuk fark yok aslinda ama daha pratik. Tereyagda Kizarmis Elma Elmanin kabuklarini soydum guzelce, ince ince dilimledim, nazikce cekirdekleri ayikladim. Cekirdek yataklarina dokunmadan, ama bir kismi bicagin ucuna dayanamadi ve dagildi. Neyse, sonra efendim, 1 tatli kasigi tereyagini erittim tavamda, ekledim elmalari, kisik ateste agir agir pisirdim. Biraz tarcin serptim, biraz esmer seker, ama cok degil. Tatlim hafif olsun istedim. Zaten bu elmalarda seker gibi masallah. Zencefil koymadim bu kez, sadece tarcin. Biraz da karanfil serptim kokusunu versin diye. Yarim su bardagi portakal suyu ekledim ki yumusasin elmalar. Sekerin karamellerisince aldigi renk ve o muhtesem tereyagli elma kokusu. Himmmm enfes. Yaninda dondurmayla, dedim ki evdekilere, deymeyin keyfime......

Elma-YE # 2

Resim
Etkinligin ikinci ayinda Sevgili Zinnur'a konuk oluyoruz ve konumuz ELMA. O kadar cok secenek var ki, insan ne yapacagini sasiriyor. Bircok tarif buldum, ama hepsini daha once denemis ya da yemistim. Degisik tarifler aradim biraz, sonunda bunu buldum.. Nasil lezzetli oldu anlatamam. Zencefili ben kendim ekledim, tarcin ve elma ikilisine cok yakistirdigim icin. Ben haftada en az iki kez yapar oldum:) Tarif Kraft dergisine ait. Ben asil tarifte herzamanki gibi degisiklikler yaptim, istenen sos yerine elma suyu ve kuru uzum kullandim mesela, ya da tavsiye edilen biskuvi kirigi yerine normal petibor kirdim.. Buyrun tarif; Firinda Zencefilli ve Uzumlu Elma Malzemeler; - 1 1/2 bardagi esmer seker - 1 bardakgipekan cevisi(ben normal cevizi kullandim) - 1 tatli kasigi toz tarcin - 1/2 tatli kasigi zencefil (ben biraz daka fala kullandim, cok sevdigim icin) - 4 adet buyuk elma, soyulmus ve dilimlenmis - 1/2 su bardagi kuru uzum (sultana) - 400 ml. canneberge sosu(1 su bardagi

Cheddar Peynirli Brokoli ve Kurutulmus Domatesli Makarna

Resim
Lezzetli yemek pisirmek her zaman bol yagli, etli, bol salcali olacak diyenlerden degilim, asla. Sitemi takip edenler bilir. Yagi bile olabildigince az kullanmakdan yanayim. Esim her zaman 'az yagli yemek lezzetli olmuyor' der. Belki alistigimdan, bana cok daha az lezzetli gelmez, az yagli yemek ya da margarin yerine siviyagla yapilmis bir hamur isi. Sanirim psikolojik olarak kendimi daha rahat hissetmek, belki aldigim lezzetden daha onemli. Bu yuzden hem daha saglikli yapmak hem de lezzetli seyler pisirmek icin surekli yeni seyler deniyorum. Farkli baharatlarla tadlandirmak, kullanilan malzeme sayisini artirmak gibi careler cogu zaman ise yariyor.. Bol cheddar peyniriyle firinda bir miktar pisirdiginiz basamelli brokololiyi, sizlerde bu sebzeyi ya da beznerlerini sevmeyen cocugunuza seve seve yedirebilirsiniz. Cocuk diyorum yoksa bu tur oyunlar evin buyuk cocugunda:) pek ise yaramiyor. Ben basamel sosunu, yarim kasik zeytinyaginda unu 2 dk kavurarak yapiyorum. Boylece unu

Book Meme - tagged

Zeynep'cigim ebeledi beni bu sefer. Bu anket isi ne keyifli degil mi?? Arkadaslarimizi daha yakin taniyoruz, anketler sayesinde. Simdiki konu benim en cok ilgi alanima giren bir konu. Kitaplar... Cevaplamaktan dolayi buyuk keyif alacagim. Yeniden tesekkurler sevgili Zeynep.. 1. Kac kitabim var? Hic saymadim. Burada cok fazla kitabim yok. Arkadaslarla degis tokus yaparak idare ediyorum, benimkiler bitince:) Turkiye'deki kitaplari annem koyacak yeri henuz bulabilmis degil:) 2- En son aldigim kitap.. Turkiye'ye gittigimde birkac tane aldim.. Ah su cilgin Turkler Atesboceklerinin Mevsimi Mutfakta Zen - Tijen'in guzel kitabi:) Okumak cok keyifli. Gece Sesleri- Ayse Kulin Siz- Mehmet Oz Fikriye ve Latife (birkac tane daha var ama bunlari ozellikle aldim) 3- En son okudugum kitap... En son Turkiye'de " Benim huzunlu orospularim"i okumustum. Simdi elimde Gece Sesleri var. 4- Benim icin anlami olan 5 kitap Kucuk Kirmizi Balik- Ilk okumaya basladigim yillardan hatir

Kirmizi Olsun..

Resim
Yayinlamam gereken o kadar tarif ve yazi birikti ve ben siteme cok fazla zaman ayiramiyorum ne yazik ki. Bu yuzden, insanin icini kaynatan kirmizi renkli dolmalarimi ve domates kurularimi bir arada yayinliyorum. Kirmizi olsun, illa ki kirmizi. Daha ne isteyeyim:) Zeytinyagli ve Mantarli Kirmizi Biber Dolmasi Kirmizi biberlerimle bol mantarli dolma turu birsey yapacaktim once. Ancak evdeki mantar yeterli olmayinca pirinc de ekledim, bildigimiz zeytinyagli dolma ici hazirladim, tek farki mantarli olmasi. Yeni bir tarif denemis oldum boylece. Hele de benim gibi mantari sevenler icin guzel bir lezzet.. Malzemeler; - 5-6 adet dolmalik kirmizi biber - 2 adet sogan - 2 dis sarimsak - 6-7 adet mantar - 4-5 yaprak maydanoz - 1/2 tatli kasigi nane - 1/2 tatli kasigi karabiber - 1 yemek kasigi kadar dolmalik fistik - 1/2 fincan zeytinyagi - 1 cay bardagi su Yapilisi; - Biberleri yikayin ve enlemesine ikiye bolun ve iclerini temizleyin. - Sogan ve sarimsagi yemeklik kiyin

Bir Kabak Hikayesi & Gozleme

Resim
Basliga bakip ne alaka diyebilirsiniz tabii. Gozleme ve gecen gun fotografini yayinladigim kabak. Ben bu minik tatli kabagindan neler yaptim, soylesem inanmazsiniz:)) Tatlilar, gozlemeler yaptim, cekirdeklerini kuruttum, bir dilim kabagi kek icin ayirdim.. Tum bunlari topu topu yarim kiloluk kabakdan yaptim:)) Pazar sabahi bir guzel hamurumu yogurdum. Biraz maya kattim ki hem daha hafif olsun, hem kolay acilsin. Soyle 'kulak meme'sinden biraz daha yumusakca oldu hamur. Hamur mayalanirken ic malzemeleri hazirladim. Minik minik dogradigim soganlarimi zeytinyaginda kavurdum guzelce. Rende kabaklari ekledim. Beklediler bir guzel kenarda, biraz da peynirli maydanozlu ic hazirladim ki kocacigiminda gonlu olsun. Peynirimiz keci peyniri, ama biraz yumusamis:) O yuzden dagitmasi zor oldu hamurun uzerinde ama lezzeti guzeldi. Ceviz buyuklugunde parcalar alip, bolca unlayip actim hamurlari. Yarisina ic malzemleri yaydim ve diger tarafi uzerine kapatip hafifce bastirdim, disarda kalan par

Gulcan'in Kurabiyeleri

Resim
Bu kurabiyenin tarifini arkadasim Gulcan'dan alali aylar oldu. Yapmak ancak bugune kismetmis. Asil tarif arkadasimin ev sahibesi Italyan teyzeye ait. Kadin onca yasina ragmen mutfaga o kadar duskun ki. Tipik Italyan kadinlari gibi yanii. Harika seyler yapiyor ve bundan Gulcan'da nasibini aliyor ve tabii ben de:)) Bana cocukken annemle yaptigimiz kurabiyleri hatirlatti. Lezzetleri cok benziyor. Tarifte asil olculeri veriyorum. Ben yari olcu yaptim ve sadece birkac tanesine glaze surdum. Bir kismina da pembe renk boya karistirdigim glaze surdum. Ama bana gore sade daha guzel. Malzemeler; - 6 adet yumurta - 200 ml. seker - 200 ml. siviyag - 100 ml. sut - 1 kg un - 2 limon kabugu rendesi - 3 tatli kasigi kabartma tozu Glaze; - 1 su bardagi pudra sekeri - 1 limon suyu Yapilisi; - Yumurta ve yagi cirpin. Sirasiyla sut, yag ve sekeri ilave edin. Karistirin. Unu, kabartma tozunu ve limon kabugunuda ekleyip hamuru yogurun. - Istediginiz sekilde sekil verin. - Yaglanmis tepsiye dizin. 1

Mutluluklarim

Resim
Bana daha sira gelmedi henuz. Ama bekleyemedim daha fazla:)) Beni kimse sobelemeden ben sobeledim kendimi... Bu sayfayi okuyan tum okuyucularimi sobeliyorum ben de. Hepinizin mutluluk listesini okumak benim icin buyuk zevk.. Mutluluklarimi sayiyla sinirlamak cok zor. O kadar cok ki.. En basta... EGE min varligi.. Onunla ilgili yuzlerce madde yazabilirim. Kucagima ilk verildigi an, bana anne demesi, yaramazlikdan sonra turlu hallere girip, sarilip 'ane ane' deyip ozur dilemesi, ben uzun sure onunla ilgilenmeyince kosup aniden bana sarilip opmesi, yemek istemedigi bir seyi agzindan cikarip bana geri vermesi, parkta bana dogru kollarini acip kosmasi, telefonda abuk subuk sozcuklerle konusuyormus gibi yapmasi, parkta beraber kovalamaca oynamak, tv nin karsisinda calan muzik esliginde dansetmesi, sevdigi seyi yedikten sonra gulmesi ve ogrettigim gibi "himmm" demesi, sabah uyaninca mis kokusunu cekerek opmek, 'dudak' deyince bana dudaklarini uzatmasi (tabi