Hanifenin Tarifleri: Eksi Mayali Ekmek

Cumartesi, Aralık 27, 2008

Eksi Mayali Ekmek

Sonunda ben de bu guzel ekmegi denedim. Uzun zamandir aklimdaydi ve birgun mayayi hazirlamakla basladim ise. Sonuc yuzumu guldurdu. Bu gordugunuz ekmek ilk yaptigim. Sonrasinda iki kere daha denedim. Eksi mayamla kek bile yaptim, harika oldu. Ekmek gibi bir kek, mis kokulu.

Mutfaktan yayilan mis gibi ekmek kokusu o kadar guzel ki. Firindan cikinca sogumasini beklemek isin en zor kismi.

Bu, kucukken rahmetli dedemin evinde her zaman bulunan, ben ve kardesimin burun kivirdigi ekmegin ta kendisi. O zamanlar sert dokusu yuzunden sevmez, yumusacik, bembeyaz olan pazar ekmegini isterdik. Canim dedem, bize o ekmekten alir ama her defasinda da sizin yediginiz ekmek degil, sahte, asil ekmek budur, sagliklidir der dururdu. Ama dinleyen kim. Simdi bu ekmegi koklarken dedecigimin ne kadar hakli oldugunu biliyorum. Nur icinde yatsin.


Tarifi uzun uzun vermek yerine sizi faydalandigim sitelere yonlendirecegim.
Ayse Yaman'in aciklayici ve ayrintili tarifi cok isime yaradi. Eksi mayami kepek hamuru ve su ile hazirlamam disinde tamamiyla onun tarifi gibi yaptim.

Bir de Ruki.org' dan un ve eksi mayalarla ilgili bilgiler edindim.

Tariflerde verilen kabarma sureleri her evin isisina ve eksi mayaya gore degisiyor sanirim. Bu yuzden ozellikle hamuru hazirlayacaginiz zamani gun icine getirmenizi tavsiye ederim. Ornegin sunger adi verilen ikinci hazirlanan hamur 3 saat kadar bir surede hazir hale gelmisti. Ekmegin hamuru da oldukca kisa bir zamanda iki katina ulasti. Gece boyunca hamur cok fazla kabaracagi icin istenilen sonucu alamazsiniz. Zira hamurun iki katindan daha fazla kabarmamasi gerekiyor. Son yaptigim hamur biraz uzun kaldigi icin, bu yuzden istedigim gibi olmadi.



Deneyecek olanlara simdiden kolayliklar diliyorum. Cok zor degil, sadece uzun bir sure gerekiyor beklenen guzellige ulasmak icin..

Etiketler:

At 4:41 ÖÖ, Aralık 30, 2008, Blogger Damak Tadı said...

Muhteşem bir ekmek..Tıpkı fırından yeni alınmış gibi..Ellerine sağlık Hanife'ciğim..Özlemişim seni hazırladığın lezzetleri..



2009'un yılının sana,ailene ve tüm sevdiklerine sağlık, mutluluk,huzur ve bol kazanç getirmesi dileğiyle...

Sevgilerle..

 
At 6:56 ÖÖ, Aralık 30, 2008, Blogger SERAP said...

Her yeni yil,
tazelenen umutlarin,
cogalan sevgilerin habercisidir.
2009 yili da böyle olsun,
ama
hep güzel olsun.
NICE GÜZEL YILLARA
Sevgilerimle Serap

 
At 4:20 ÖS, Aralık 30, 2008, Blogger ÇiLeK said...

Canım Hanife,
Mutlu yıllar diliyorum sana.
Yaramaz Ege'yi ve seni çok öpüyorum.

 
At 12:05 ÖÖ, Ocak 01, 2009, Anonymous Fevkalade said...

Bende en kisa zamanda denemeyi dusunuyorum..
Tesekkurler

www.kralcipplak.blogspot.com

 
At 12:37 ÖS, Ocak 01, 2009, Blogger Nezaket said...

Hanifecigim ellerine saglik. Bu tarif de benim uzun zamandir denemek istediklerim arasinda duruyor. Bu sene umarim eksi mayali ekmegi yaparim. Bu arada yeni yilin kutlu olsun. sevgilerimle

 
At 1:27 ÖS, Ocak 02, 2009, Blogger Hanife said...

Teskkurler Gul'cugum. Ben de sana ve ailene guzel ve saglikli bir yeni yil dilerim.

Serap cok tesekkurler.

Cilek'cigim,
Cok tesekkurler. Ben de yeni yilin sana ve ailene guzellikler getirmesini dilerim.

Tesekkurler Fevkalade..

 
At 10:16 ÖÖ, Ocak 03, 2009, Blogger Tijen said...

Harika görünüyor Hanife'ciğim! Ben de bugün ekmeğimi yaptım ama ekşi mayaya vaktim yoktu, mecburen hazır maya kullandım. Yine de ev ekmeği gibisi yok.

 
At 1:04 ÖS, Ocak 03, 2009, Blogger Hanife said...

Vallahi ev ekmegi cok guzel oluyor. Su siralar hazir evdeyken bol bol pisiriyorum ekmegimi..

 
At 8:33 ÖÖ, Ocak 04, 2009, Blogger mutlulukmutfaktagizlidir said...

Canım, ekmeğin muhteşem görünüyor, tam yemelik! Aynı dışardan alınmış Alman ekmeği gibi çok cazibeli!
Ellerine sağlık!
Canım arkadaşım, sana ve sevdiklerine 2009'un sağlık, neşe, keyif, mutluluk, şans getirmesini diliyorum!
Ve de Ege'n ile seni çok öpüyorum!

 
At 10:11 ÖS, Ocak 04, 2009, Blogger Hanife said...

Burcak'cigim,
Cok tesekkurler..

 
At 6:16 ÖÖ, Ocak 09, 2009, Blogger birsence said...

iyi yıllar hanife hanım...ekmekden 1 dilim alabilirmiyim çok acıktımda...varsa 1 dilim peynirle çok lezzetli olur eminim....

 
At 1:46 ÖS, Ocak 09, 2009, Blogger Hanife said...

Elbette Birsen:)

 
At 11:17 ÖS, Ocak 18, 2009, Blogger Hanife said...

Nezaket'cigim,
Yorumunu gozden kacirmisim.
Ne guzel senden mesaj almak. Sayfani bekliyorum ne zamandir, ama daha acilmadi sanirim.
Ekmek oyle guzel ki,dene hemen derim. Mis kokulu hem de..
Ben de sana ve ailene guzel ve saglikli bir yil dilerim..

 
At 2:30 ÖS, Ocak 30, 2009, Anonymous Yemek Tarifleri said...

tebrikler, çok güzel tarifleriniz var. Başarılarınızın devamını dilerim.


Meltem Bektaş
Yemek Tarifleri

 
At 6:33 ÖS, Ocak 30, 2009, Blogger Hanife said...

Tesekkurler Meltem.

 
At 4:02 ÖÖ, Şubat 02, 2009, Anonymous dide said...

Ekmek muhteşem görünüyor. Ellerine sağlık.

 
At 11:12 ÖS, Şubat 16, 2009, Anonymous d3dx9_35.dll said...

this one is my favorate.
taste great!

 
At 3:04 ÖS, Ağustos 13, 2010, Anonymous mutfakmacerasi said...

beyaz ekmekten çok daha sağlıklı bir ekmek. Tarifiniz çok güzel teşekkürler

 

<< Home