Haftasonumdan Notlar

Fazla fazla yaşamaya çalışıyorum artık, süresi dolmak üzere olan güzel yaz günlerini. Özellikle de Ege için dışarda geçirdiğimiz saatler oldukça fazla. Bildiğiniz gibi, buranın kışı uzundur. Sonra, evden pek çıkamayacağız. Yanıbaşımızdaki havuzda kapandı, artık parklarda serinleyeceğiz demektir. Ne yapalım sincapların elimizden çekeceği var artık.
Ben tabi yakaladığım boşluklarda genelde mutfaktayım. Tek şikayetim bulaşıklar. Bunun için makina dışında pratik çözümleri olan varsa el kaldırsın:) Kağıt tabak, plastik kaşık-çatal falan iyide iş bunlarla bitmiyor.. Neyse, her güzelin bir kusuru var hesabı, mutfakta olmayı seviyorsam sonuçlara katlanmak zorundayım değil mi ama?

Hafta sonuma cuma akşamından başlayacağım. İki ilginç ve pratik tarifim var sizlere..

Tortilladan Kıymalı Pasta

Şöyle böreğimsi, kıymalı pide gibi birşey canım çekiyordu ne zamandır. Açma işi benim için çok uzun bir vakit demektir ki bu, benim veletle biraz zor:) Tariflerimi takip edenler bilir, açma börekler, mantılar varsa bilin bana ait değildir:)
Neyse lafı uzatmadan tarifi vereyim;

Tortillarla daha önce bu tarifle ve bununla tanıştırmıştım sizleri.
Kıymayı aynı beytideki gibi hazırladım. Bu sefer içine bol etli sarı biberlerden ve üç adet bol sulu domates de ekledim. Tortillalari yanmaz tavada isittim, sonra kıymalı içden koydum. 8-9 adet tortillayı bu şekilde yaptım. Sonra pizza gibi dilimleyip, üzerine sarımsaklı ya da sade yoğurt.. Hımmm harika..... İsminide ben uydurdum:)



Kahve Soslu Etimekli ve Kremalı Tatlı

Tatlımızı unutmayalım tabii. Ama fotoğrafı hiç beğenmedim. Şu erimiş çikolatayı tatlının üzerine dökme işi üzerine ders almam şart. Kıvamı tutmuyor belki de.
Asıl tarif eşimin kuzeni Nabahat Abla'ya ait. Çok teşekkürler bu tarif için..


Malzemeler;

- 1 paket etimek
- 1 paket krem şanti ( burada krem şanti bulamadığım için 1 su bardağı %35 lik kremayı çırptım)

Krema için;
- 2 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı şeker
- 3 yemek kaşığı un
- 2 su bardagi sut
- 1 su bardağı reçelli su ( 2 tatlı kaşığı kadar herhangi bir reçeli suda eritin)

İçi için;
Herhangi bir mevsim meyvası

Sos için;
- 1 fincan su
- 2 yemek kaşığı nescafe


Yapılışı;

- Etimekleri orta boy borcama ya da ayrı ayrı kuplara minik minik kırın. Reçelli su ile ıslatın.
- Sütü, yumurta sarılarını, unu ve şekeri muhallebi kıvamına gelene dek orta ateşte pişirin.
- Krem şantiyi kremaya ekleyip iyice çırpın.
- Etimeklerin üzerine meyvalardan dizin. ( Ben muz kullandım. Çilek reçeli kullanığım için çilek olsaydı daha güzel olurdu bence)
- Kremayı meyvaların üzerine dökün ve buzdolabında soğutun.
- Servis yaparken bir fincanda erittiğiniz nescafeyi üzerine ince şeritler halinde gezdirin. ( ben acı çikolatayı eritip birmiktar kremayla karıştırdım.)



Tarladan taze taze..

Cumartesi günü oturduğumuz semtde küçük bir festival vardı. Oraya gittik arkadaşım ve çocuklarıyla. Hava çok güzeldi. Tarlalarından taze meyva ve sebzelerle gelen pazarcılar da vardı. Kabak ve kereviz aldım, taze taze. Tatlıyı henüz yapmadım. Bir iki tarif bakıyorum ama sanırım yine klasik bildiğimiz kabak tatlısını yapacağım bu gidişle. Eşim değişik lezzetlere benim gibi pek sıcak bakmaz. Ama kabaklı keki çok severim. Ona mutlaka biraz kabak ayıracağım kesindir. Tarifleri elbette sizinle paylaşacağım.

Çocuklar çok eğlendi. Güzel bir uygulama vardı ki, bizim çocuklar bu işten çok memnun kaldılar. Eski oyuncaklarını (aslında eskimiş değil hiçbiri, çalışır ve işgörür vaziyetde) getiren çocuklar diğer çocukların getirdikleriyle değiş-tokuş yapıyorlar. Ege'ye tam yaşına uygun iki oyuncak aldım. Onun artık bıktığı iki peluş ayıcığını götürmüştüm.
Arkadaşımın oğlu, hani geçen hafta kardeşiyle basket potasında bayağı bir ter döken:) bir koca poşet oyuncak getirmişti:) Nasıl mutlu oldular anlatamam.. Çocukları sevindirmek ne kadar kolay değil mi?



Soslu Izgara Tavuk ve Ezme Salata

Pazar günü öğlen yemeğini pek sevgili ve becerikli eşim hazırladı. Ne olabilir tahmin edin? Tabii ki mangal partisi:) Benim için yağsız tavuk göğsü (özel sosumla), kendisi için dana pirzola. Ben sadece tavuğumun fotoğrafını ekledim. Ucundan azıcıkda eşimin muhteşem acılı ezmesi görülüyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Bol sumaklı ve acılı, tam Adana işi yanii.

Tavuğu yatırdığım sosun tarifi;

1 adet tauğun göğsü için;
- 1 tatlı kaşığı ev yapımı biber salçası (kayınvalidemin hediyesi, muhteşem bir tad)
- 1-2 tatlı kaşığı soya sosu
- 1 tatlı kaşığı italian seasoning (karışımında fesleğen, keklikotu, sarımsak, biberiye, maydanoz, karabiber, kekik ve mercanköşk var)
- 1/2 tatlı kaşığı kimyon

Hepsini karıştırıyoruz. Tavuğu içine yatırıp buzdolabında bekletiyoruz. Bizim vaktimiz yoktu, sadece 15 dk kaldı bu sosda. Salça ve soya bence birbirine çok yakışıyor. Denerseniz seveceksiniz..

Ezme salata için; sulusundan domates, kurusoğan, yeşil biber ve maydanoz gerekli. Malzemeler çok ince kıyılacak. Üzerine bolca sumak ve kırmızı biber. Ve tabii zeytinyağı. Damak zevkinize göre biraz tuz... Etle nefis gidiyor emin olun....


Hepinize iyi haftalar diliyorum.

Yorumlar

  1. Hanife, bu kahve soslu tatlı tam benlik:) Ayrıca fotoğraf da gayet güzel, beğenilmeyecek bir tarafı yok, haksızlık etme kendine! Sosları böyle gelişigüzel dökmek çok daha güzel bence:) Eline sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Zeytincik,
    Yağlamaya haksızlık olmasın diye ben o ismi verdim. Yoksa yağlamayı bilmezmiyim. Harikadır ve ben bayılırım. Bu biraz sahte yağlama oldu:)Sen de yaparsan afiyet olsun..

    Sibel'ciğim,
    Teşekkür ederim iltifatın için. PAsta konusunda diğer arkadaşlar kadar ne yazık ki becerim hiç yok. Sadece böyle basit tatlılar yapıyorum. Bu çok leziz oluyor. Krem şantinin ağılığı çok belli olmuyor bile.

    YanıtlaSil
  3. Hanifecim , ben görmeyeli neler olmuş.Ellerine sağlık her şey çok güzel gözüküyor. Kabak resmine bayıldım. Benim de kabaklarım var ve değişik olarak ne yapsam diye düşünüyorum. Görüşürüz artık . Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Asli...
    Hosgeldin.. Tatilin umarim iyi gecmistir. Sayfana hemen bakacagim... Kabak hala duruyor:))
    ne yapacagim daha karar vermedim. Tarifleri paylasacagim artik..

    YanıtlaSil
  5. Merhaba extralarge'
    Sayfalarima hosgeldin. Ben de elbette seni ziyarete gelirim.
    Tesekkur ederim..

    YanıtlaSil
  6. Hanife,Maaşallah yine döktürmüşsün.Bende kahve soslu tatlına bayıldım sen nesini beğenmedim anlayamadım.
    Haftasonu bir arkadaşımı ziyarete gidecektim bu tatlıdan yapıp götürmeye karar verdim.Sonucu yazarım

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Nilufercigim..
    Ben tatliyi cok begendim aslinda. Tadi harika oluyor. Ben cikolata sosuyla sekil verme isini begenmedim:) Yoksa lezzeti konusunda suphem yok:)
    Denersen sonucu beklerim..
    Optum seni

    YanıtlaSil
  8. Hanifeciğim,

    Haftasonu sayende epey taktir aidım herkez müthiş bir ahçı olduğumu söyledi bana sorarsan ahçılık yaratıcılık ister benden olsa olsa müthiş bir kopyacı olur ama bak kendimede haksızlık etmeyeyim kopyayı senden çektiğimi herkeze anlattım.Arkadaşım bayıldı tarife bir kere çok hafif hele böyle bizim gibi sütlü kremalı tatlılar sevenler için harika bir tatlı yapımıda çok zor değil üstelik görüntüsüde çok şık.
    Tarif için teşekkürler şimdi senden kocaman bir pasta tarifi bekliyorum.

    YanıtlaSil
  9. Ellerine saglik Nilufer'cigim.. O senin guzel ellerinin becerisi bence. Sen yemeklerini yaparken sevginide ekliyorsun o yuzden daha da guzel oluyordur.
    Tarif cok hafif gercekten. Yiyenlere afiyet seker olsun.
    Pasta tarifi bekliyormussun. umarim cok yakinda diyecegim. Inan uzun islere vakit ayirmak cok zor benim icin. Hele de su siralar...
    Ama soz veriyorum. Yapacagim, senin icin:))

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar,

    sitten cok güzel ve de zengin yemek tariflerin var.Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  11. mutlaka tortillalı kıymalı tarifi deneyeceğim,aklıma birşey takıldı,genelde lavaşları ısıtıp biraz öyle yerizya hafif kızarınca güzel olur,şimdi aralardaki lavaşları hafif pişirmemişsinizya yinede güzel oldumu,yoksa tek tek biraz onları ısıtıp sonramı dizsek acaba?
    birde ikinci sorum üst üste dizdikten sonra biraz fırınladınıxzmı hiç sıcak servis için?
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Evet, haklisiniz Gulsah.
    Tarifi duzeltecegim hemen.
    Tortillalari tavada isitmak gerek once, sonra yine sicak kiymali sosu dokuyoruz. Soyle 10-12 adet kadar hazirlayabilirsiniz. Sonra dorde bolup, sarimsakli yogurtla servis yapiyoruz.
    Hem hamur hem sos sicak oldugu icin ayrica isitmaya da gerek kalmiyor.
    Tesekkurler veeger denerseniz simdiden afiyet olsun..
    Sevgiyle..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver