Bahceden Son Lezzetler

Toronto'da tuttugumuz ilk evin en guzel yani bahce icinde olmasiydi, her ne kadar alerjim icin hic iyi bir karar olmadiysa da. Evi ilk gordugumde sirf bahcesine vuruldum desem yeridir. Ama umdugumuz gibi olmadi ve erken tasinmak zorunda kaldik..
Bahcenin bereketindan faydalandik tabii. Ev sahibimiz domatesleri, biberleri, patlicanlari hep paylasti bizimle, sagolsun.. Sonbaharin sonuna dogru kizaramayan domatesler tursu oldu, acilikta yaris yapan biberler bir bir boynunu bukup kurudu... Simdi toprak gelecek bahari bekliyor yeni guzellikler vermek icin..



Kuzukulagi, feslegen ve maydanoz uclusu bir sabah kahvaltida omletime katkita bulundular mesela.. Icine de elbette enfes cokelek.
Yumurtayi zorla yiyen Ege bile hayir diyemedi bu lezzete. Siz nasil tercih edersiniz omletinizi??

Narin yesil biberle kirmizi topalak biber poz verdiler omletin yaninda. Yesil olan kendi gibi narin acilikta ama digeri boyuna bakmadan bir arsizdi ki sormayin, yakti yakti kavurdu......

Kuzu kulaklarini tuzlayip pita ekmegine durum yapip yediniz mi hic?? Degme durumlere tas cikarir, emin olun....


Yukardaki tava boreginin icindeki yesillik yine bahce guzellerinden olusuyor. Biraz feslegen, bir iki dal kuzu kulagi, nane ve elbette maydanoz..

Bir tavsiye,
Filo yufkalarla yapilan borekleri cesitli yontemlerle ne kadar denediysem de (geceden yapip sabaha kadar bekletmek, su miktarini biraz fazla tutmak vb) asla bildigimiz yufka lezzetini vermiyor. Eski evde firin calismadigindan borege cekilen hasretligin son asamasinda oldugumuz bir gun yaptim tava boregini. Filo yufkayla yedigim en basarili borek oldu.

Bir yumurta, bir su bardagi sut ve yogurt kasirimi, ceyrek su bardagi zeytinyagi karistirip hazirladim bu borek icin. Tabana iki kat yufkadan sonra her kata bolca surdum ve ortasina peynirli harci yaydim. Diger yufkalar icin de ayni islem ve kisik ateste pisirmeye basladim. Alt taraf bisince daha buyukce bir tepsiyle cevirin boreginizi. Teflon veya yapismaz bir tavada daha guvenli ve zahmetsiz olur saniyorum. Ve tabii yaninda elbette ayran:)



Son kalan bir avuc kadar fasulyeyle ne yaparsiniz? Tereyagli bulgur pilavina ne dersiniz??
Harika fikir...

Bolca yikayip, ayikladiginiz fasulyeleri minik minik dograyin ve ustunu gececek kadar su ekleyip haslayin. Yumusamasina yakin bulguru ekleyip pilavinizi pisirin. Tavada eritip kizarttiginiz tereyagini ekleyin sonra ve afiyetle yiyin....

Yorumlar

  1. Hanife'ciğim,ben evdekilere sebze yedirmek için sebze omleti hilesine başvuruyorum .Senin böreğin,omletin,pilavın her biri de harika gözüküyor.Ege eminim severek yemiştir hepsinden.Ellerine sağlık.İkinizi de öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Hanife ciğim ne guzel olmuslar elleirne saglık, vallahi bende bahceli ev istioyurmmm, sebzelerim olsun , inşallah...

    Ege yi optükk Ulus la birlikte,
    Figen

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Hanife'ciğim,
    Ben bile ne kadar imrendim sana anlatamam.Çok güzel şeyler yapmışın her tabağın lezzeti ne kadar farklı ve güzel ellerine sağlık.Bahçeli evlerin de bu güzelliği farklı bir dünya ve mutfak olmalı bence.Çok imremdin inan.))Ege'ye ve sizlere afiyetler olsun.İzninle Ege'yi öpüyorum.

    Sana ve ailene mutlu bir hafta diliyorum.Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  4. Hanifecigim aksam yemegimize daha en az iki saat var, ben biraz omlet ve pilav alsam iyi olacak sanirim:) Ellerine saglik, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Ege asla maydanoz falan yemez Cilek. Bu omletden sonra maydanozu, otlari omletde seviyor, yumurtayida otlar sayesinde yiyor hatta:)
    Tesekkurler, biz de sizi opuyoruz..

    Figen'cigim merhaba,
    Bahceli evden ciktik artik, ne yapalim hevesimiz kisa surdu:) Zaten bizim degildi:)
    Biz de sizi opuyoruz.

    Merhaba Gul,
    Tariften cok otlarin marifeti:) Tesekkur ederim.

    Behiye'cigim,
    Gel buyur canim, ne istersin baska??
    Keske yakin olsak da misafir olsak birbirimize:)

    YanıtlaSil
  6. Hanifeciğim,afiyet olsun,minik Ege'ye yarasın..Omlet de bulgur pilavı da nefis.Eline sağlık..
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  7. Ahh bilirim o bahçe keyfini.. Bir zamanlar bende çok uğraştım toprakla. ne kadar güzel şeyler yapmışsınız. Tazecik toplanmış fesleğen kokusu buralara geldi burnuma.
    Yazılarınız ve siteniz çok güzel tebrikler.
    sevgiler
    ipek

    YanıtlaSil
  8. ne guzel yemekler ya bu yemek bloglarını tuttum ben super seyler var ellerıne saglık hanıfecım becerıklı kıssın masallah...
    yesilin her tonu olan rizeden sevgilerle

    YanıtlaSil
  9. Hanife'ciğim ellerine sağlık. Ne kadar yaratıcı ve lezzetli yemekler bunlar. Her zamanki gibi ellerine sağlık. Pınar

    YanıtlaSil
  10. Tesekkurler Munevver:)

    Merhaba Acemi Asci,
    Cok tesekkur ederim. Ben ne yazik ki ugrasamadim fazla. Ama keyfi bambaskaydi:)

    Cok tesekkurler Mihriye Sultan,
    Toronto'dan da Rize'ye sevgiler..

    Pinar'cigim,
    Tesekkurler...

    YanıtlaSil
  11. Hanifeciğim,
    öyle güzel anlatmışsın ki hem bahçede hissettim kendimi hem de o güzel lezzetleri damağımda hissettim sanki. Damak tadıma düşkün klasik bir boğa olarak bayıldım tariflerine. Bahçe deyince içim gidiyor zaten. sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Hic sorma Sevda. Bende de son 3-4 gundur bir istah var ki. Sabah kalkip ne pisirsem de yesem diye dusunuyorum su sira. Boyle zamanda yazdigim bir yazi iste:)

    YanıtlaSil
  13. Filo yufka ile teflon tavada börek hiç denememiştim Hanife, onu da sıraya aldım. Yufkasın kalmak gerçekten ne tatsız değil mi? Ben de her ne yaptıysam güzel bir börek pişiremedim filo ile. Hele gözleme yapmaya çalışmak tam bir felaket oluyor. Sodalı böreğifilo ile denemek istiyordum aslında ama tavsiye etmiyorsan hiç girişmeyeyim. Sevgiler, bütün yaptıkların çok lezzetli!

    YanıtlaSil
  14. Tulin'cigim,
    Inana filo ile yap[ilan boregi sirf yemek icin yiyorum. Ama tava boregi gercekten cok farkli oldu, bilemiyorum belki kizartma etkisinden.
    Sodali borek diger filo boreklere gore belki daha iyi ama favorim tava boregi kesinlikle:) Soda da cok farkettirmiyor tadini. O nisastamsi tad hic kaybolmuyor.
    Bence tava boregini bir dene Tulin, seveceksin:)
    Tesekkurler, sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Bahçe kadar insanı mutlu eden bir toprak parçası varmıdır?

    YanıtlaSil
  16. Hanifeciğim buraya yorum bırakmıştım ama çıkmamış, bir daha yazıyorum. Bazen yanlışlıkla yazılarımı siliyorum, kendime sinir oluyorum. Neyse otlar ve sebzeler en sevdiğim şeylerdir. Oğlunun yemeklerin içinde de olsa ot, sebze yemesi çok iyi. Bence akıllı bir annesin:-) Omlet konusunda vukuatlı biri olarak otlu omlete bayıldım. Korkmasam deneyeceğim:-) Hele börek nefis görülüyor. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Hanife'ciğim,
    Canım sana ve ailene mutlu,neşeli ve sağlıklı bir hafta diliyorum..

    Sevginiz bol olsun..Gül

    YanıtlaSil
  18. Hanifecim, afiyet olsun. omlet çok guzel otlu yemekleri çok severim salat ,yeşillik hepsi olabilr.. senin bulgur pilavın burada karadenizlilerin yapığı fasulye mıhlamasına benzemiş.. pirinç koyarak yaparlar..sevgiler..FERHAN

    YanıtlaSil
  19. Meltem'cigim,
    Ne guzel yazmissin. Gercekten de oyle. Gecen yaz eski evimizde iki buyuk saksi almistim o bile beni nasil mutlu etmisti:)

    Sevgili Renkler,
    Aga'ye sebzeyi nasil versem diye ugrasmaktan bihal oluyorum cogu zaman. Ama bu omleti kendime yapmistim, ona yemez nasilsa diye sadece cokelekle yapmistim ama o beni sasirtip bunu tercih etmisti:)
    ET sularina bilumum sebzeleri ekleyip vitaminini almasini sagliyorum en azindan, ama cig olarak hic tuketmiyor sebzeleri, domates, marul falana sla yemiyor:)
    Omlet konusundaki vukuati anlamadim ama:)
    Tesekkurler arkadasim..

    Sevgili Gul,
    Cok tesekkurler, ince arkadasim:)

    Merhaba Ferhan,
    Fasulye mihlamasini biliyorum ama hic denemedim. Pirince gore bulguru daha cok tercih ettigimden oyle oldu pilav:) Ozel bir tarif degil, mihlamanin nasil meshur oldugunu biliyorum ama.
    Bahara taze fasulyelerle denemek gerek:))
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. hanife tarifin cok guzel bende yapmak icin sabirsizlaniyorum ama kuzu kulagini almanyada nerde bulucam gorsemde tanimiyorum o bitkiyi almanca ismi ne acaba yazarmisin

    YanıtlaSil
  21. Neden butun bloglarda yemek tarifleri var anlamis degilim! :))

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Hanife ve anomin,
    almancada kuzukulagi SAUERAMPFER. Suan marketlerde bulmak icin mevsimi degil. Fakat pazarlarda, ökolojik ürünler satan yerlerde bulabilirsin. Gerci bu da yine kaldigin yere bagli ama ... Bol tarlali yerlerde yasiyorsan don gelmeden daha toplama imkanin var:)

    YanıtlaSil
  23. Güzel bir Pazar Tatili diliyorum
    Ye#Özel Yilbasi mönüsü etkinligine katilimini bekliyorum. Kodlar sayfamda linklerin alt bölümünde sevgiler...
    Sonia

    Mailime yanit verdigin icin tesekkürlerimi sunuyorum...

    YanıtlaSil
  24. Semra,
    Tum bloglar yeek tarifleri vermiyor..

    Anonymous,
    Sagolsun Dilek benim icin sorunu yanitlamis. Ben Almanca bilmedigim icin ondan rica etmistim.
    Bulamazsan eger sevdigin otlarla deneyebilirsin tarifi. Dereotu, maydanoz, taze nane, bebe ispanak rahatlikla yerine kullanilabilir..

    Dilek'cigim,
    Yeniden tesekkur ederim ilgine..

    Sevgili Sonia, Linki ekleyecegim sayfama. Yardimci olabildiysem ne mutlu..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver