Yaban Mersinli Tarifler
Tazesini cogu zaman bulabildigimiz bu meyvayla su ana kadar yaptigim tarifleri paylasacagim sizlerle.. Kurusunu sanirim Turkiye'de bulabilmek mumkunmus. Ilk iki tarifte tazesi yerine kurusunu pekala kullanmak mumkun, eger bulabiliyorsaniz son tarifteki sosu (benim icin recel) deneyin derim..
Meyva niyetine tuketmek icin bana gore biraz eksi bir tadi var. Ama kekte, muffinda veya recel gibi tukettigim bu sosla severek yiyorum..
Ilk iki tarifi yapali oldukca uzun bir zaman oldu, ama arada yayinlamak zorunda oldugum tarifler ve genel sorunum (!) zamansizlik olunca simdiye kaldi. Ama bu sayede bir meyvayla uc tarif vermis oluyorum..
Yaban Mersinli ve Portakalli Muffin
Keklerde ve muffinlarda sut yerine genelde aromali meyva sularini kullanmayi daha cok tercih ediyorum, ozellikle portakal suyunu. Asagida tarifini verecegim kekle karsilastirirsam bu tarifi daha cok begendigimi soyleyebilirim, belki de bolca hissedilen portakal aromasindan dolayi:)
Tarifin orjinali burada.
Malzemeler;
- 1 kap minik parcalara ayrilmis yabanmersini
- 3/4 kap seker
- 2 tatli kasigi portakal rendesi
- 2 kap un
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1/2 kap portakal suyu
- 1/2 kap siviyag
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 2 yumurta
- 1/2 kap cekilmis ceviz
Yapilisi;
- Firininizi 180 C ye ayarlayin. Muffin kaliplarinizi yaglayin ya da yagli kagitla kaplayin. 1/4 kap sekeri ve portakal kabugu rendesini meyvalarla karistirin.
- Un, kabartma tozu, kalan seker ve tuzu ayri bir kapta karistirin. Yumurtalari, yagi ve portakal suyunu baska bir kapta cirpip kuru malzemelere ekleyin.
- Onceden hazirladiginiz sekerli meyvayi ve cevizi ekleyin, karistirin ve kaliplariniza bosaltin.
- 25 dk kadar pisirin..
Yabanmersinli Kek
Bu tarifin orjinali burada. Asil tarifte kekin ustune surmek icin cirpilmis krema kullaniliyordu ancak ben yapmadim..
Malzemeler;
- 1/2 kap oda sicakliginda tereyag
- 2 yumurta
- 1 kap + 2 yemek kasigi seker
- 2 kap un
- 1 tatli kasigi portakal kabugu rendesi
- 1 yemek kasigi taze portakal suyu
- 2 cay kasigi kabartma tozu
- 1/2 cay kasigi tuz
- 1/2 kap sut
- 1 kap yabanmersini
Yapilisi;
- Firininizi 180 C ye ayarlayin. Orta boy firin kabinizi yagli kagitla kaplayin.
- Tereyagini 1 kap sekerle homojen kivama gelene dek cirpin. Yumrutalarin herbirini bir seferde ekleyerek cirpmaya devam edin. Portakal suyunu ve rendesini ekleyin.
- Ayri bir kapda karistirdiginiz un, tuz ve kabartma tozu karisimini sivilara ekleyip karistirin, sutu ilave ederek birbirine yedirin.
- Kucuk parcalara kestiginiz 1/2 kap meyvayi ekleyip, karistirin ve yaglamis oldugunuz firin kabiniza bosaltin.
- Kalan iki kasik sekerle, kalan meyvayi harmanlayip kekin ustune yayin ve firina yerlestirin. 40 dk kadar pisirin. (Kurdan testiyle pisip pismedigini kontrol edin, sure, firina gore azalip artabilir)
Kremasi icin; 1 kap kremayi 2 yemek kasigi sekerle cirpin, 2 yemek kasigi portakal likoru ekleyin ve sogutup kaliptan cikardiginiz kekin ustune yayin..
Yabanmersini Soslu Peykek
Iste en sevdigim pasta tarifi. Hani hergun olsa, yaninda bol aromali bir kahveyle ayila bayila yerim..
Peykek icin hep ayni sasmaz tarifimi kullaniyorum. Kendimiz icin yapacagim zamanlarda burada verdigim tarifi yari olcu hazirlayarak 18 cm lik yuvarlak tart kalibimda pisiriyorum.
Gecenlerde yine bir tatli krizinde yaptigim peykeki uzerine bu sostan ekleyip yedik. Yabanmersininin mayhos tadiyla, tatli pastanin lezzeti cok yakisti...
Denemek isteyenlere simdiden kolayliklar ve bol lezzetli gunler diliyorum..
Afiyetle, saglikla......
Meyva niyetine tuketmek icin bana gore biraz eksi bir tadi var. Ama kekte, muffinda veya recel gibi tukettigim bu sosla severek yiyorum..
Ilk iki tarifi yapali oldukca uzun bir zaman oldu, ama arada yayinlamak zorunda oldugum tarifler ve genel sorunum (!) zamansizlik olunca simdiye kaldi. Ama bu sayede bir meyvayla uc tarif vermis oluyorum..
Yaban Mersinli ve Portakalli Muffin
Keklerde ve muffinlarda sut yerine genelde aromali meyva sularini kullanmayi daha cok tercih ediyorum, ozellikle portakal suyunu. Asagida tarifini verecegim kekle karsilastirirsam bu tarifi daha cok begendigimi soyleyebilirim, belki de bolca hissedilen portakal aromasindan dolayi:)
Tarifin orjinali burada.
Malzemeler;
- 1 kap minik parcalara ayrilmis yabanmersini
- 3/4 kap seker
- 2 tatli kasigi portakal rendesi
- 2 kap un
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1/2 kap portakal suyu
- 1/2 kap siviyag
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 2 yumurta
- 1/2 kap cekilmis ceviz
Yapilisi;
- Firininizi 180 C ye ayarlayin. Muffin kaliplarinizi yaglayin ya da yagli kagitla kaplayin. 1/4 kap sekeri ve portakal kabugu rendesini meyvalarla karistirin.
- Un, kabartma tozu, kalan seker ve tuzu ayri bir kapta karistirin. Yumurtalari, yagi ve portakal suyunu baska bir kapta cirpip kuru malzemelere ekleyin.
- Onceden hazirladiginiz sekerli meyvayi ve cevizi ekleyin, karistirin ve kaliplariniza bosaltin.
- 25 dk kadar pisirin..
Yabanmersinli Kek
Bu tarifin orjinali burada. Asil tarifte kekin ustune surmek icin cirpilmis krema kullaniliyordu ancak ben yapmadim..
Malzemeler;
- 1/2 kap oda sicakliginda tereyag
- 2 yumurta
- 1 kap + 2 yemek kasigi seker
- 2 kap un
- 1 tatli kasigi portakal kabugu rendesi
- 1 yemek kasigi taze portakal suyu
- 2 cay kasigi kabartma tozu
- 1/2 cay kasigi tuz
- 1/2 kap sut
- 1 kap yabanmersini
Yapilisi;
- Firininizi 180 C ye ayarlayin. Orta boy firin kabinizi yagli kagitla kaplayin.
- Tereyagini 1 kap sekerle homojen kivama gelene dek cirpin. Yumrutalarin herbirini bir seferde ekleyerek cirpmaya devam edin. Portakal suyunu ve rendesini ekleyin.
- Ayri bir kapda karistirdiginiz un, tuz ve kabartma tozu karisimini sivilara ekleyip karistirin, sutu ilave ederek birbirine yedirin.
- Kucuk parcalara kestiginiz 1/2 kap meyvayi ekleyip, karistirin ve yaglamis oldugunuz firin kabiniza bosaltin.
- Kalan iki kasik sekerle, kalan meyvayi harmanlayip kekin ustune yayin ve firina yerlestirin. 40 dk kadar pisirin. (Kurdan testiyle pisip pismedigini kontrol edin, sure, firina gore azalip artabilir)
Kremasi icin; 1 kap kremayi 2 yemek kasigi sekerle cirpin, 2 yemek kasigi portakal likoru ekleyin ve sogutup kaliptan cikardiginiz kekin ustune yayin..
Yabanmersini Soslu Peykek
Iste en sevdigim pasta tarifi. Hani hergun olsa, yaninda bol aromali bir kahveyle ayila bayila yerim..
Peykek icin hep ayni sasmaz tarifimi kullaniyorum. Kendimiz icin yapacagim zamanlarda burada verdigim tarifi yari olcu hazirlayarak 18 cm lik yuvarlak tart kalibimda pisiriyorum.
Gecenlerde yine bir tatli krizinde yaptigim peykeki uzerine bu sostan ekleyip yedik. Yabanmersininin mayhos tadiyla, tatli pastanin lezzeti cok yakisti...
Denemek isteyenlere simdiden kolayliklar ve bol lezzetli gunler diliyorum..
Afiyetle, saglikla......
Hanife'cigim ilk kezz duydum.Saolasin.Herbiri guzel gorunuyorlar.Ege'yi operim.
YanıtlaSilSevgilerimle
Gulenay
Hanife'ciğim nefis bunlar nefis. Özellikle yabanmersini soslu cheese cake çok ilgimi çekti. Çünkü peynirli keklere biraz mayhoş soslar hakikaten çok yakışıyor. Yaban mersinini burada bulabilir miyiz acaba? Pınar
YanıtlaSilSevgili Hanife'ciğim,
YanıtlaSilHarika görünüyor her iki tarifinde ellerine sağlık canım.
Sayfanın şeklini değiştirdiğin için önce yeni bir arkadaşmı diye merak etmiştim,sonradan anladım ki
bizim tatlılar tatlısı sevgili arkadaşımız..
Kekine yaban mersini çok yakışmış çok da lezzetli olur bende bu tür lezzetleri çok severim.Tekrar ellerine sağlık,afiyetler olsun canım..
Güzel günler sizlerle olsun..
Ayrıca yeni yılını kutlayıp tüm güzelliklerin sizlerle olmasını diliyorum canım..Sevgiyle kalın..
Canım Hanıfecıgım,gene dokturmusun valla ellerıne saglık.yaban mersınını bulabılırmıyım bılmıyorum ama bu tarıflerı mutlaka denıyecegım.opuyorum senı ve egemı
YanıtlaSilBence en çok muffine yakışmış, ya da ben nedense hep yaban mersinli muffin görmeye alıştım. Cidden şu anda olsa kesin bir ikisini götürürdüm. Eline sağlık...
YanıtlaSilmerhaba Hanife sayfan çok güzel ayrıca yaban mersinli tariflerde harika ellerne sağlık.
YanıtlaSilMerhaba canım üç tarifinin üçü de birbirinden güzel olmuş ben en çok Yabanmersini Soslu Peykeki sevdim ellerine sağlık.
YanıtlaSilHoşça kal.
Merhaba Hanife'cigim,
YanıtlaSilTarifler harika gorunuyor, mutlaka deniycem, zaten tatliya hic dayanamam .. Seni ve Ege'yi optum.. Hoscakal..
Hanifeciğim ben de senin gibi buradaki mayhoş berry çeşitlerine bayılıyorum. Portakal suyu da çok yakışmıştır eminim. Bir daha muffin yaparken ben de kullanayım. Zaten muffin pişirmeye bayılıyorum:) Ben de bir avuç kalan böğürtlenimden sos yaptım, cheesecake yapmakta sıra. Ellerine sağlık. Sevgilerimle.
YanıtlaSilmerhaba hanife,
YanıtlaSilguzel tariflerin icin tesekkurler. kisaca bir sorum olacak:
bir paket kabartma tozu kac kasiga denk geliyor bilgin var mi? bu benim hep kafami karistirdi. iki tatli kasik, bir yemek kasik, iki cay kasik diyenler oluyor.
merci.
Hepside iştahı kabartıyor hangisinden başlıycamı şaşırdım elinize sağlık gerçekten hepsi mükemmel birde tadına bakabilseydik :) bende muffin yaptım bugün fakat son adda muffin kalıpları yerine küçük kek kalıpları kullandım ve değişik bir tarif oluştu :) görüşmek dileğiyle sevgiler.
YanıtlaSilwww.pastacikiz.com
Ne kadar iştah açıcı görünüyorlar.
YanıtlaSilmerhaba
YanıtlaSilher ikiside çok güzel görünüyor eline sağlık.
hesna
www.mordeniz.blogspot.com
Hanifecim ellerine saglik, ben de gecenlerde mafin yaptim ama blueberry kullandigim icin bayagi mavi oldu benim keklerimin ici. Senin pembisleri cok kiskandim ;)
YanıtlaSilSevgiler, Egecigime opucukler!
Tesekkurler Gulenay,
YanıtlaSilBiz de seni opuyoruz.
Taze yabanmersini pek bulunumuyormus galiba Pinar'cigim. Kurusuyla yapabilirsin belki sos, ya da taze veya dondurulmus visne ile o mayhos lezzei yakalayabilirsin:)
Sayfada bir degisiklik yapmadim ama yanlardaki linkler biraz degisti, gecenlerde sayfa elden gidiyordu:)
Tesekkurler ve sanada guzel bir hafta sonu diliyorum..
Sher'cigim,
Yerine visne kullanabilirsin. Biz de sizleri cok optuk:)
Muffin cok guzeldi, yapali cok oldugundan ben de bakinca yeniden yapsam diyorum:)
Tesekkurler Hayat..
Perihan'cigim,
Tesekkurler..
Biz de sizleri optuk Feyza, denersen kolay gelsin..
Portakali keklerde uzun suredir kullaniyorum, recelden kalan kabuklari icine ekliyorum, daha guzel oluyor.. Yabanmersini ya da likapa, favorilerimden:)
Merhaba Anonymous,
Ben kabartma tozunu buyuk paketlerde aliyorum, kucuk paketlerin ne kadar geldigini bilmiyorum ne yazik ki. Verdigim olculerde 'amerikan cup' olcusu kullaniyorum, tatli kasigi bildigimiz tatli kasigi olcusune yakin bir olcu. Ama cogu tarifimde "cup" kap olcusu vermeye caliisyorum..
En buyuk sorunumuz bu zaten Pastaci Kiz:) Birbirimizin yaptiklarina bakip bakip mutfaga atiyoruz kendimizi. Ben artik daha az vakit ayirmak zorunda kaldigimdan, sizlerin sayfalarini fazla gezemiyorum:) Senin de ellerine saglik..
Meltem'cigim,
Yakin olsak hemen yapip, meyva asigi bebisine ve sana gonderirdim:)
Tesekkurler Hesna,
Likapanin rengini cok seviyorum ben Zeynep'cigim, morlu mavili kek yemek cok keyifli:))
Ege'den de sana opucukler:)
merhaba Hanife :)
YanıtlaSilhepsi birbirinden nefis görünüyor...ellerine sağlık.Ben İzmir'de yaşıyorum.Yaban mersini diye birşey yok burada :)merak ediyorum aslında ,vişneye benzer birşey gibi duruyor...Geçenlerde dondurulmuşunu gördüm markette...Küçücük bir kutuda abartılı olduğunu düşündüğüm bir fiyatı vardı...Değmeyeceğini düşünüp almadım...Dondurulmuş böğürtlen yada vişne kullanıyorum onun yerine...
sevgiler
Nilay
www.cafesardunya.blogspot.com
merhaba, yabanmersinli tart denemiştim ben de bir yıl önce ... muffin şahane görünüyor. ellerinize sağlık. Tartıda öneririm... çok leziz oluyor ...
YanıtlaSilsevgilerimle.
http://misss.blogcu.com
Hanife iyisiniz umarim?!
YanıtlaSilsevgiler
Bayılıyorum bu minik kırmızı ve ekşi şeylere. Bir sürü yerde kullanır, avuç avuç da yer oldum. Ne de olsa daha yeni kavuştuk biz cranberry'lere, şunun şurasında iki üç yıl, görmemişliğim bundandır.
YanıtlaSilSevgiler Hanife'ciğim...
Sevgili Nilay,
YanıtlaSilOya'nin yorumuna gore tazesi bulunuyormus Turkiye'de. Ama yukardaki tarifler icin elbette visne kullanabilirsin, tadi ayni mayhoslukta, goruntulerde hemen hemen ayni:)
Dilke'cigim,
Iyiyiz, sagolasin.. Etkinlige katilamadim yine. Oldukca yogun geciyor gunler. Opuyoruz sizi:)
Oya'cigim,
Afiyet olsun. Ben taze taze yiyemedim dogrusu, pek bir eksi geldi. Zaten visneyi falan yerken sekilden sekile girerim, yazarken bile yuzum eksidi:)
Ellerine sağlık,ne kadar güzel görünüyorlar....Eminim tadı da nefistir.Türkiye'de tazesi çok rahat bulunamıyor bu tür ekşimtrak orman meyvelerinin,ve normal meyvelere göre pahalı nedense...
YanıtlaSilDondurulmuş bulmak daha kolay..
Selam ve sevgilerimle
3Ü de harika görünüyor ama şu rejim bitene kadar sana uğramamalıyım :(
YanıtlaSilZerrin,
YanıtlaSilTartin tarifini sitede bulamadim, linkini gonderir misin??
Merhaba Serinmavi,
Ben de taze alinca kullanmadigim kismini donduruyorum ve kekler icin dondurdugum meyvalardan kullanmistim.
Merhaba Asli,
Rejim isinde kolay gelsin. Son zamanlarda ben de dusunur oldum, hani rejim olmasa da azcik kalori hesabi diyelim:)
Sevgiler..
ellerine saglik Hanife, hepside harika gozukuyorlar...
YanıtlaSilellerine saglik cok güzel görünüyor mutlaka bende bugün deneyecegim :=))
YanıtlaSilTesekkurler Yelda...
YanıtlaSilSevgi, hangi tarifi deneyeceksin bilemiyorum, kolay gelsin:))
ellerine saglik hanife hepsi gel beni ye diyor. bende yapiyorum canneberge'li muffin'lar ama ben icine portakal yerine limon kabugu koyuyorum canim portakal'dan daha cok yakisiyor dene derim.
YanıtlaSilSedef, Kanada
Sedef'cigim,
YanıtlaSilBuzlukta bir avuc kadar yabanmersini var. Gelecek sefer limonla deneyecegim o halde.
Tesekkurler
ben izmir mavişehir ege parktaki migrosta daha bugun taze yaban mersini gördüm bilginize...
YanıtlaSilBilgi icin tesekkurler.
YanıtlaSil