Yaban Mersinli Tarifler

Tazesini cogu zaman bulabildigimiz bu meyvayla su ana kadar yaptigim tarifleri paylasacagim sizlerle.. Kurusunu sanirim Turkiye'de bulabilmek mumkunmus. Ilk iki tarifte tazesi yerine kurusunu pekala kullanmak mumkun, eger bulabiliyorsaniz son tarifteki sosu (benim icin recel) deneyin derim..
Meyva niyetine tuketmek icin bana gore biraz eksi bir tadi var. Ama kekte, muffinda veya recel gibi tukettigim bu sosla severek yiyorum..

Ilk iki tarifi yapali oldukca uzun bir zaman oldu, ama arada yayinlamak zorunda oldugum tarifler ve genel sorunum (!) zamansizlik olunca simdiye kaldi. Ama bu sayede bir meyvayla uc tarif vermis oluyorum..

Yaban Mersinli ve Portakalli Muffin



Keklerde ve muffinlarda sut yerine genelde aromali meyva sularini kullanmayi daha cok tercih ediyorum, ozellikle portakal suyunu. Asagida tarifini verecegim kekle karsilastirirsam bu tarifi daha cok begendigimi soyleyebilirim, belki de bolca hissedilen portakal aromasindan dolayi:)
Tarifin orjinali burada.

Malzemeler;

- 1 kap minik parcalara ayrilmis yabanmersini
- 3/4 kap seker
- 2 tatli kasigi portakal rendesi
- 2 kap un
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1/2 kap portakal suyu
- 1/2 kap siviyag
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 2 yumurta
- 1/2 kap cekilmis ceviz

Yapilisi;

- Firininizi 180 C ye ayarlayin. Muffin kaliplarinizi yaglayin ya da yagli kagitla kaplayin. 1/4 kap sekeri ve portakal kabugu rendesini meyvalarla karistirin.
- Un, kabartma tozu, kalan seker ve tuzu ayri bir kapta karistirin. Yumurtalari, yagi ve portakal suyunu baska bir kapta cirpip kuru malzemelere ekleyin.
- Onceden hazirladiginiz sekerli meyvayi ve cevizi ekleyin, karistirin ve kaliplariniza bosaltin.
- 25 dk kadar pisirin..


Yabanmersinli Kek

Bu tarifin orjinali burada. Asil tarifte kekin ustune surmek icin cirpilmis krema kullaniliyordu ancak ben yapmadim..

Malzemeler;

- 1/2 kap oda sicakliginda tereyag
- 2 yumurta
- 1 kap + 2 yemek kasigi seker
- 2 kap un
- 1 tatli kasigi portakal kabugu rendesi
- 1 yemek kasigi taze portakal suyu
- 2 cay kasigi kabartma tozu
- 1/2 cay kasigi tuz
- 1/2 kap sut
- 1 kap yabanmersini

Yapilisi;

- Firininizi 180 C ye ayarlayin. Orta boy firin kabinizi yagli kagitla kaplayin.
- Tereyagini 1 kap sekerle homojen kivama gelene dek cirpin. Yumrutalarin herbirini bir seferde ekleyerek cirpmaya devam edin. Portakal suyunu ve rendesini ekleyin.
- Ayri bir kapda karistirdiginiz un, tuz ve kabartma tozu karisimini sivilara ekleyip karistirin, sutu ilave ederek birbirine yedirin.
- Kucuk parcalara kestiginiz 1/2 kap meyvayi ekleyip, karistirin ve yaglamis oldugunuz firin kabiniza bosaltin.
- Kalan iki kasik sekerle, kalan meyvayi harmanlayip kekin ustune yayin ve firina yerlestirin. 40 dk kadar pisirin. (Kurdan testiyle pisip pismedigini kontrol edin, sure, firina gore azalip artabilir)

Kremasi icin; 1 kap kremayi 2 yemek kasigi sekerle cirpin, 2 yemek kasigi portakal likoru ekleyin ve sogutup kaliptan cikardiginiz kekin ustune yayin..


Yabanmersini Soslu Peykek


Iste en sevdigim pasta tarifi. Hani hergun olsa, yaninda bol aromali bir kahveyle ayila bayila yerim..
Peykek icin hep ayni sasmaz tarifimi kullaniyorum. Kendimiz icin yapacagim zamanlarda burada verdigim tarifi yari olcu hazirlayarak 18 cm lik yuvarlak tart kalibimda pisiriyorum.
Gecenlerde yine bir tatli krizinde yaptigim peykeki uzerine bu sostan ekleyip yedik. Yabanmersininin mayhos tadiyla, tatli pastanin lezzeti cok yakisti...

Denemek isteyenlere simdiden kolayliklar ve bol lezzetli gunler diliyorum..
Afiyetle, saglikla......

Yorumlar

  1. Hanife'cigim ilk kezz duydum.Saolasin.Herbiri guzel gorunuyorlar.Ege'yi operim.

    Sevgilerimle
    Gulenay

    YanıtlaSil
  2. Hanife'ciğim nefis bunlar nefis. Özellikle yabanmersini soslu cheese cake çok ilgimi çekti. Çünkü peynirli keklere biraz mayhoş soslar hakikaten çok yakışıyor. Yaban mersinini burada bulabilir miyiz acaba? Pınar

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Hanife'ciğim,
    Harika görünüyor her iki tarifinde ellerine sağlık canım.
    Sayfanın şeklini değiştirdiğin için önce yeni bir arkadaşmı diye merak etmiştim,sonradan anladım ki
    bizim tatlılar tatlısı sevgili arkadaşımız..
    Kekine yaban mersini çok yakışmış çok da lezzetli olur bende bu tür lezzetleri çok severim.Tekrar ellerine sağlık,afiyetler olsun canım..

    Güzel günler sizlerle olsun..
    Ayrıca yeni yılını kutlayıp tüm güzelliklerin sizlerle olmasını diliyorum canım..Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  4. Canım Hanıfecıgım,gene dokturmusun valla ellerıne saglık.yaban mersınını bulabılırmıyım bılmıyorum ama bu tarıflerı mutlaka denıyecegım.opuyorum senı ve egemı

    YanıtlaSil
  5. Bence en çok muffine yakışmış, ya da ben nedense hep yaban mersinli muffin görmeye alıştım. Cidden şu anda olsa kesin bir ikisini götürürdüm. Eline sağlık...

    YanıtlaSil
  6. merhaba Hanife sayfan çok güzel ayrıca yaban mersinli tariflerde harika ellerne sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba canım üç tarifinin üçü de birbirinden güzel olmuş ben en çok Yabanmersini Soslu Peykeki sevdim ellerine sağlık.
    Hoşça kal.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Hanife'cigim,

    Tarifler harika gorunuyor, mutlaka deniycem, zaten tatliya hic dayanamam .. Seni ve Ege'yi optum.. Hoscakal..

    YanıtlaSil
  9. Hanifeciğim ben de senin gibi buradaki mayhoş berry çeşitlerine bayılıyorum. Portakal suyu da çok yakışmıştır eminim. Bir daha muffin yaparken ben de kullanayım. Zaten muffin pişirmeye bayılıyorum:) Ben de bir avuç kalan böğürtlenimden sos yaptım, cheesecake yapmakta sıra. Ellerine sağlık. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. merhaba hanife,
    guzel tariflerin icin tesekkurler. kisaca bir sorum olacak:
    bir paket kabartma tozu kac kasiga denk geliyor bilgin var mi? bu benim hep kafami karistirdi. iki tatli kasik, bir yemek kasik, iki cay kasik diyenler oluyor.
    merci.

    YanıtlaSil
  11. Hepside iştahı kabartıyor hangisinden başlıycamı şaşırdım elinize sağlık gerçekten hepsi mükemmel birde tadına bakabilseydik :) bende muffin yaptım bugün fakat son adda muffin kalıpları yerine küçük kek kalıpları kullandım ve değişik bir tarif oluştu :) görüşmek dileğiyle sevgiler.
    www.pastacikiz.com

    YanıtlaSil
  12. Ne kadar iştah açıcı görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  13. merhaba

    her ikiside çok güzel görünüyor eline sağlık.

    hesna
    www.mordeniz.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. Hanifecim ellerine saglik, ben de gecenlerde mafin yaptim ama blueberry kullandigim icin bayagi mavi oldu benim keklerimin ici. Senin pembisleri cok kiskandim ;)

    Sevgiler, Egecigime opucukler!

    YanıtlaSil
  15. Tesekkurler Gulenay,
    Biz de seni opuyoruz.

    Taze yabanmersini pek bulunumuyormus galiba Pinar'cigim. Kurusuyla yapabilirsin belki sos, ya da taze veya dondurulmus visne ile o mayhos lezzei yakalayabilirsin:)

    Sayfada bir degisiklik yapmadim ama yanlardaki linkler biraz degisti, gecenlerde sayfa elden gidiyordu:)
    Tesekkurler ve sanada guzel bir hafta sonu diliyorum..

    Sher'cigim,
    Yerine visne kullanabilirsin. Biz de sizleri cok optuk:)

    Muffin cok guzeldi, yapali cok oldugundan ben de bakinca yeniden yapsam diyorum:)

    Tesekkurler Hayat..

    Perihan'cigim,
    Tesekkurler..

    Biz de sizleri optuk Feyza, denersen kolay gelsin..

    Portakali keklerde uzun suredir kullaniyorum, recelden kalan kabuklari icine ekliyorum, daha guzel oluyor.. Yabanmersini ya da likapa, favorilerimden:)

    Merhaba Anonymous,
    Ben kabartma tozunu buyuk paketlerde aliyorum, kucuk paketlerin ne kadar geldigini bilmiyorum ne yazik ki. Verdigim olculerde 'amerikan cup' olcusu kullaniyorum, tatli kasigi bildigimiz tatli kasigi olcusune yakin bir olcu. Ama cogu tarifimde "cup" kap olcusu vermeye caliisyorum..

    En buyuk sorunumuz bu zaten Pastaci Kiz:) Birbirimizin yaptiklarina bakip bakip mutfaga atiyoruz kendimizi. Ben artik daha az vakit ayirmak zorunda kaldigimdan, sizlerin sayfalarini fazla gezemiyorum:) Senin de ellerine saglik..

    Meltem'cigim,
    Yakin olsak hemen yapip, meyva asigi bebisine ve sana gonderirdim:)

    Tesekkurler Hesna,

    Likapanin rengini cok seviyorum ben Zeynep'cigim, morlu mavili kek yemek cok keyifli:))
    Ege'den de sana opucukler:)

    YanıtlaSil
  16. merhaba Hanife :)
    hepsi birbirinden nefis görünüyor...ellerine sağlık.Ben İzmir'de yaşıyorum.Yaban mersini diye birşey yok burada :)merak ediyorum aslında ,vişneye benzer birşey gibi duruyor...Geçenlerde dondurulmuşunu gördüm markette...Küçücük bir kutuda abartılı olduğunu düşündüğüm bir fiyatı vardı...Değmeyeceğini düşünüp almadım...Dondurulmuş böğürtlen yada vişne kullanıyorum onun yerine...

    sevgiler

    Nilay
    www.cafesardunya.blogspot.com

    YanıtlaSil
  17. merhaba, yabanmersinli tart denemiştim ben de bir yıl önce ... muffin şahane görünüyor. ellerinize sağlık. Tartıda öneririm... çok leziz oluyor ...

    sevgilerimle.

    http://misss.blogcu.com

    YanıtlaSil
  18. Hanife iyisiniz umarim?!
    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Bayılıyorum bu minik kırmızı ve ekşi şeylere. Bir sürü yerde kullanır, avuç avuç da yer oldum. Ne de olsa daha yeni kavuştuk biz cranberry'lere, şunun şurasında iki üç yıl, görmemişliğim bundandır.
    Sevgiler Hanife'ciğim...

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Nilay,
    Oya'nin yorumuna gore tazesi bulunuyormus Turkiye'de. Ama yukardaki tarifler icin elbette visne kullanabilirsin, tadi ayni mayhoslukta, goruntulerde hemen hemen ayni:)

    Dilke'cigim,
    Iyiyiz, sagolasin.. Etkinlige katilamadim yine. Oldukca yogun geciyor gunler. Opuyoruz sizi:)

    Oya'cigim,
    Afiyet olsun. Ben taze taze yiyemedim dogrusu, pek bir eksi geldi. Zaten visneyi falan yerken sekilden sekile girerim, yazarken bile yuzum eksidi:)

    YanıtlaSil
  21. Ellerine sağlık,ne kadar güzel görünüyorlar....Eminim tadı da nefistir.Türkiye'de tazesi çok rahat bulunamıyor bu tür ekşimtrak orman meyvelerinin,ve normal meyvelere göre pahalı nedense...
    Dondurulmuş bulmak daha kolay..


    Selam ve sevgilerimle

    YanıtlaSil
  22. 3Ü de harika görünüyor ama şu rejim bitene kadar sana uğramamalıyım :(

    YanıtlaSil
  23. Zerrin,
    Tartin tarifini sitede bulamadim, linkini gonderir misin??

    Merhaba Serinmavi,
    Ben de taze alinca kullanmadigim kismini donduruyorum ve kekler icin dondurdugum meyvalardan kullanmistim.

    Merhaba Asli,
    Rejim isinde kolay gelsin. Son zamanlarda ben de dusunur oldum, hani rejim olmasa da azcik kalori hesabi diyelim:)

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  24. ellerine saglik Hanife, hepside harika gozukuyorlar...

    YanıtlaSil
  25. ellerine saglik cok güzel görünüyor mutlaka bende bugün deneyecegim :=))

    YanıtlaSil
  26. Tesekkurler Yelda...

    Sevgi, hangi tarifi deneyeceksin bilemiyorum, kolay gelsin:))

    YanıtlaSil
  27. ellerine saglik hanife hepsi gel beni ye diyor. bende yapiyorum canneberge'li muffin'lar ama ben icine portakal yerine limon kabugu koyuyorum canim portakal'dan daha cok yakisiyor dene derim.
    Sedef, Kanada

    YanıtlaSil
  28. Sedef'cigim,
    Buzlukta bir avuc kadar yabanmersini var. Gelecek sefer limonla deneyecegim o halde.
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  29. ben izmir mavişehir ege parktaki migrosta daha bugun taze yaban mersini gördüm bilginize...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kremalı Pestolu Dil balığı

Tavuklu ve Bulgurlu Yuvalama-Zekiye Annem Usulu

Kabak ve Brokolili Mucver